Stedentrip Nantes: 7x gratis genieten

door Esther

De leukste gratis bezienswaardigheden in Nantes

Nantes is eeuwenoud, maar ook grensverleggend vernieuwend. En dat maakt deze stad in Bretagne zo’n ontzettend leuke bestemming voor een stedentrip. De stad langs de rivier Loire kent een rijk verleden, maar staat nu weer helemaal op de kaart als kunstzinnige en gezellige studentenstad. En ook fijn: de leukste bezienswaardigheden zijn gratis. Dit zijn mijn 7 favorieten.

Praktische tips voor een stedentrip Nantes

  • Helaas is het (nog) niet mogelijk om rechtstreeks op Nantes te vliegen. Maar Transavia biedt wel een goedkope optie om met een overstap naar Nantes te vliegen. Je stapt dan over in Parijs.
  • Onder het mom ‘zint eer ge begint’, roep ik meteen: koop een Nantes Pass. Daarmee wordt zowat alles in Nantes leuker en vooral goedkoper. Je kunt de pas voor één tot drie dagen kopen en je kunt er gratis mee met het openbaar vervoer en je krijgt gratis toegang tot heel veel attracties.
  • Alle highlights van Nantes in korte tijd bekijken? Ga dan mee met deze fietstocht, ideaal als je een Nantes maar één dag bezoekt.
  • Benieuwd naar wat je allemaal kunt zien? Ontdek de bezienswaardigheden Nantes.
  • Wil je alles weten over Nantes, bekijk dan al mijn tips voor een stedentrip Nantes.

Gratis bezienswaardigheden Nantes: Les Machines des Île | Mooistestedentrips.nl

Gratis bezienswaardigheden Nantes: Les Machines des Île | Mooistestedentrips.nl

Les machines de l’île

Laat het centrum van Nantes achter je en wandel naar het Île de Nantes en je weet meteen: hier gebeurt wat bijzonders. Op dit eilandje in de Loire lijkt het alsof Jules Verne en Leonardo da Vinci een tijdje samen hebben zitten spelen. Je zit gigantische mechanische wezens, hangaars die omgebouwd zijn tot galerie of restaurants, bijzondere street art en… The Great Elephant. Een groep technische artiesten bekeek de tekeningen van local Jules Vernes eens goed en dacht: moet lukken. En het resultaat? Hij is torenhoog, sproeit water en flappert met zijn oren. Een onmoeten met deze grote mechanische olifant op het Île de Nantes is waanzinnig, en helemaal gratis.

Maak groene vrienden

Kun je geen genoeg krijgen van de bijzondere beestenboel in Nantes? Loop dan even langs het Jardin des Plantes, niet ver van het station. Je kunt hier uren wandelen en de enorme groene diersculpturen zien die de grasvelden sieren. De dieren zijn geïnspireerd op bedenksels van kinderboekenschrijver Claude Ponti. Zo kom je zijn enorm slapende kuiken tegen en zijn hond.

Jardin des Plantes, gratis bezienswaardigheden Nantes | Mooistestedentrips.nl

Jardin des Plantes, gratis bezienswaardigheden Nantes | Mooistestedentrips.nl

Slavernij monument

Eeuwenlang was Nantes één van de belangrijkste zeehavens van Europa. Volgens de overlevering zwierf Jules Vernes als jongetje urenlang over de scheepswerven waar hij droomde van het leven onder water en deed hij hier de eerste inspiratie op voor al zijn boeken. Of dat waar is laat ik maar even in het midden, maar feit is wel dat er duizenden schepen werden verbouwen en flink handel werd gedreven, ook in slaven. Het monument langs de Loire is een imposant gedenkteken dat wereldwijde slavernij herdenkt.

La Ligne Verte: gratis stadswandeling, zonder kaart

Als je een stedentrip Nantes maakt, kun je de stad in een mum van tijd ontdekken: gratis en zonder kaart. Volg gewoon de groene lijn. Deze brengt je naar alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad, maar ook langs mooie winkels, gezellige terrasjes en goede restaurants. Als je de hele route volgt, wandel je zo’n 10 kilometer. Als je goede schoenen draagt, kan het wel op één dag. Toch zou ik je willen aanraden deze wandeling over 2 dagen te verspreiden.

La Ligne Verte, gratis stadswandeling Nantes | Mooistestedentrips.nl

La Ligne Verte: gratis stadswandeling in Nantes | Mooistestedentrips.nl

Notre dame de Nantes

Je zit de enorme klokkentoren van de Notre Dame de Nantes al van verre en het is zeker de moeite waard om de kerk even te bezoeken. Deze is niet groot, maar het interieur is erg mooi: licht, met grote en bijzondere glas-en-lood ramen. Op het plein voor de kerk kun je regelmatig tweedehandsboeken kopen, of even neerploffen bij één van de gezellige restaurantjes.

Een middagje dwalen door Trentemoult

Mijn bezoekje aan Trentemoult was echt een hoogtepunt tijdens mijn stedentrip Nantes. Je komt er door bij de Gare Maritime op de gratis ferry te stappen en zodra je aanmeert, lijkt het drukke centrum van Nantes wel heel ver weg. Eerlijk is eerlijk: er gebeurt eigenlijk niet zoveel in Trentemoult, maar daarom is het juist zo fijn. Het dorpje staat vol met gekleurde huisjes, exotische bloemen en mooie bomen. Hier en daar stuit je ineens op een lieflijke winkeltje of een galerie. Je kunt prachtig wandelen langs de rivier en waar de ferry aanmeert vind je ook een paar heel goede en gezellige restaurants.

Gratis bezienswaardigheden in Nantes: Trentemoult | Mooistestedentrips.nl

Gratis bezienswaardigheden in Nantes: Trentemoult | Mooistestedentrips.nl

Gratis wijnproeverij in Nantes

Zei ik nu ‘gratis wijn proeven in Nantes’? Ja zeker, als je een Nantes Pass hebt kan dit namelijk gratis bij Vins de Loire op Place de Commerce. Dankzij de ligging van Nantes aan de Loire, kun je in de stad de beste wijnen uit de regio proeven. Het is ook mogelijk om een dagtocht of een meerdaagse tocht naar de wijngaarden van de Loire te maken, maar daar heb je tijdens een stedentrip soms geen tijd voor. En dan is dit dus een prima alternatief. Met je pas krijg je trouwens ook 10% korting op eventuele aankopen.

Ik vond Nantes een heel bijzondere Franse stad, welke bijzondere Franse steden heb jij al bezocht?

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer