door Esther
Stedentrip New York: bezienswaardigheden New York | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip New York

Een stedentrip New York moet je beslist eens in je leven een keer hebben gemaakt. Of je nu drie dagen of drie weken blijft, je zult er een geweldige tijd hebben en niet uitgekeken raken. Je kunt natuurlijk de bekende bezienswaardigheden in New York bekijken, maar het is ook leuk om street art te bekijken of te fietsen in New York. Bekijk alle tips over een stedentrip New York.

Stedentrip New York: Central Park | Mooistestedentrips.nl Stedentrip New York: Central Park | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip New York: alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip New York: alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip New York: street art New York | Mooistestedentrips.nl Stedentrip New York: street art New York | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip New York: Brooklyn Bridge | Mooistestedentrips.nl Stedentrip New York: Brooklyn Bridge | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip New York: bezienswaardigheden New York | Mooistestedentrips.nl Stedentrip New York: bezienswaardigheden New York | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip New York: bezienswaardigheden New York | Mooistestedentrips.nl Stedentrip New York: bezienswaardigheden New York | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip New York: street art New York | Mooistestedentrips.nl Stedentrip New York: street art New York | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd New York

Qua temperatuur is de periode van mei tot half juni en van half september tot half oktober de beste tijd om een stedentrip New York te maken, maar ook begin november kan het nog erg aangenaam zijn. Kans op regen is er altijd. In de zomermaanden kan het vreselijk warm zijn, terwijl de wintermaanden bitterkoud zijn met een ijzige wind. Bekijk het actuele weer in New York.

Vliegen naar New York

Je vlieg rechtstreeks van Amsterdam naar New York met bijvoorbeeld KLM en Delta Airlines. Je kunt soms nog goedkoper naar New York vliegen vanaf Brussel of Düsseldorf. Ook als je met een overstap vliegt, lukt het je vaak om goedkope vliegtickets New York te vinden. Vergelijk vliegtickets naar New York en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.

Stedentrip New York plannen

Stedentrip New York plannen: alles in één boeken
Een stedentrip New York boeken is stiekem nog best lastig. Je kunt vliegen met of zonder overstap, op verschillende vliegvelden in New York en ook nog eens kiezen uit honderden hotels. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Het is dus stiekem wel een goed idee om gewoon alles in één keer te boeken, en er zijn best vaak goede aanbiedingen te vinden.

Stedentrip New York plannen: alles los boeken
Vind je het geen probleem om een beetje te puzzelen? Mooi, want met een beetje geduld kun je een stedentrip New York ook best gemakkelijk zelf samenstellen. Allereerst zoek je een goedkoop vliegticket New York. Bekijk ook of je goedkoper kunt vliegen vanaf Brussel of Düsseldorf. Daarna ga je op zoek naar een betaalbaar hotel in New York. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Kijk in ieder geval of het Comfort Inn of Blue Moon een kamer vrij hebben.

Openbaar vervoer in New York

Vervoer van en naar het vliegveld
Een taxi vanaf een van de vliegvelden van New York kan al snel in de papieren lopen. Als je op Newark vliegt, kun je de de Newark Airport Express of NJ Transit nemen, dat is flink goedkoper. Vanaf JFK neem je de Airtrain. Als je op La Guardia vliegt, brengt de NYC Express Bus je naar het centrum van New York.

De metro van New York
Je kunt in New York bijna niet zonder: de metro. Je kunt dankzij de metro veel verschillende wijken en bezienswaardigheden ontdekken. Snel, efficiënt en het scheelt je zere voeten. Koop een New York Metro Card om met de metro te reizen. Je kunt ook een kaart kopen die meerdere dagen geldig is.

Hop on hof off bus
Maak je maar een korte stedentrip New York of heb je geen zin om veel in de metro te zitten? Koop dan een kaartje voor de Hop on hop off bus. Deze komt langs alle bekende bezienswaardigheden in New York, Brooklyn en de Bronx. Verdwalen is onmogelijk en je hebt bovenin de dubbeldekker een lekker uitzich over de stad.

Fietsen in New York

Central Park fietstour
Maak je een stedentrip New York, dan moet je Central Park hebben gezien. Het park is enorm em bevat vele bezienswaardigheden, zoals Bethesda Terrace en Fountain, de Caroussel, Arsenal en The Lake. En je komt langs diverse filmlocaties, zoals de fontein uit Friends. Hoogtepunten uit deze fietstour zijn: Times Square, de Hudson River, Belvedere Castle, Shakespeare theater en het Alice in Wonderland-standbeeld.

Manhattan & Brooklyn fietstour
Het zuidelijke puntje van Manhattan (Lower Manhattan) en Brooklyn hebben Nederlandse roots en deze kun je leren kennen tijdens een fietstocht. Je fiets onder andere langs de Manhattan Bridge, Brooklyn Bridge, Freedom tower (WTC), City Hall en de East River. Tijdens deze fietstocht kun je genieten van de schitterende skylines van Manhattan en Brooklyn. In Brooklyn vertelt de gids je meer over de (Nederlandse!) historie en fiets je langs bekende filmlocaties.

Fiets huren in New York
Wil je liever zonder gids op pad, maar wel New York op de fiets leren kennen? Geen probleem, je kunt heel gemakkelijk een fiets huren waar je de stad mee kunt gaan verkennen. Je krijgt er een helm bij en ook een slot, zodat je af en toe eens kunt afstappen om iets te bekijken.

Bezienswaardigheden New York

Ellis Island
Ellis Island was ooit de belangrijkste toegangspoort tot de Verenigde Staten. Tussen 1890 en 1925 kwamen er via Ellis Island meer dan 12 miljoen immigranten in Amerika aan. Een enorm deel van de huidige bevolking stamt af van deze immigranten. Het Immigration Museum op het eiland is ontzettend interessant, met vertellingen door historici en heel interessant beeld- en videomateriaal. Je kunt mee met een gratis rondleiding, maar die kun je van te voren het beste online reserveren.

Empire State Building
Eén van de meest iconische gebouwen in New York. Het uitzicht vanaf één van de observatiedekken is echt geweldig! Het kan heel druk zijn bij het Empire State Building, maar als je van te voren een kaartje koopt, kun je de wachtrijen overslaan en meteen naar boven. Dat kan flink wat tijd schelen.

Sex and the City
Pak je designertas, doe je hoge hakken aan en drink een Cosmopolitan. Echte fans van Sex and the City kunnen alle bekende locaties uit de serie bezoeken met deze Sex and the City Tour. Je bezoekt Carry’s huis, de bar van Steven en Aiden, het restaurant waar Big en Carry hun rehersal dinner hielden en nog veel meet geweldige hotpsots uit de wereldberoemde televisieserie.

Naar een musical op Broadway
Tijdens je stedentrip New York een musical op Broadway bijwonen? Geen probleem. Je moet wel even in de rij staan bij de ticketbox van TKTS op Times Square, maar dan heb je ook kaartjes voor de helft van de prijs.

New York Aquarium
Een bezoek aan Coney Island is sowieso een leuk idee voor een stedentrip New York en als je daar dan toch bent kun je meteen naar het grote aquarium. Je ziet gigantische octopussen van kleur veranderen, ontdekt verschillende haaien en brengt een bezoekje aan walrussen, zeeleeuwen en zeehonden.Vanaf 3 uur ’s middags, en ’s zomers vanaf 4 uur, mag je voor een vrijwillige bijdrage naar binnen.

Luna Park Coney Island
Het Luna Park van Coney Island is het bekendste pretpark in New York en is een bezoekje waard als je toch een middagje of dagje naar Coney Island wilde. Het pretpark is lekker kitsch, precies zoals je zou verwachten. Je kunt het pretpark in zonder kaartje, maar als je ergens in wilt, moet je wel betalen. Je koopt daarvoor een pasje waar je ‘credits’ op zet. Eén credit is één dollar, en één ritje kost één credit.

Bronx Zoo
Dit is de grootste dierentuin van New York en The Brnx Zoo doet de dieren echt eer aan, door de grote verblijven. Je kunt er maar liefst 6000 verschillende diersoorten bekijken. Bijzonder zijn bijvoorbeeld Tiger Mountain en Himalayan Highlands waar je de grote katachtigen kunt bewonderen. Ben je ’s winters in the Bronx Zoo? Breng dan een bezoekje aan World of Reptiles of JungleWorld om even op te warmen. Tip: op woensdagen mag je voor een vrijwillige bijdrage naar binnen, maar je mag dan niet naar de bijzondere verblijven of tentoonstellingen.

New York Botanical Garden
De New York Botanical Garden ligt naast the Bronx Zoo en is een gigantisch eerbetoon aan alles wat groeit en bloeit. Je kunt mee met een seizoenswandeling en je ziet dan alleen de bijzondere planten en bloemen die net dan in bloei staan. Wandel ook de enorme serre in waar het wel een regenwoud lijkt en waar ook bijzondere cactii en palmen te bewonderen zijn.

9/11 Memorial & Museum
De gebeurtenissen van 11 september 2001 staan niet alleen de New Yorkers nog levendig voor de geest, maar wereldwijd weten mensen nog precies waar ze waren toen twee vliegtuigen zich in de WTC torens boorden. Het Memorial Museum vertelt het verhaal van de gebeurtenissen op 9/11. Je ziet waar de toren hebben gestaan en je kunt de namen bekijken van de mensen die er zijn gestorven. Ik vond dit één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in New York.

Musea in New York

American Museum of Natural History
Dit is één van de beste natuurhistorische musea ter wereld en leuk om te bezoeken tijdens een stedentrip New York, met of zonder kinderen. Je kunt er meer dan 30 miljoen stukken bekijken. Van gigantische skeletten van dinosaurussen tot serre waar maar liefst 500 soorten vlinders rond fladderen. Ook de tentoonstelling met fossielen en het planetarium zijn de moeite waard.

Metropolitan Museum of Art
Als je één museum in New York zou mogen bezoeken, dan moet het wat mij betreft het Metropolitan Museum of Art zijn. Ik bracht er een hele avond door en zag slechts een fractie van wat het museum te bieden heeft. Je vindt er zalen vol schitterende kunst, zoals schilderijen en beeldhouwwerken. Maar je kunt er ook bijzondere historische kunstschatten ontdekken. De Egyptische vleugel is bijvoorbeeld een echte must-see. Ik zette eigenlijk meteen koers naar de afdeling met Vlaamse en Nederlandse meesters en vergaapte me aan de werken van Van Gogh en Rembrandt.

Museum of Modern Art (MoMa)
Als je altijd al een beetje je twijfels hebt gehad over moderne kust, dan moet je in New York naar het Museum of Modern Art (MoMA). Hier wordt niet alleen moderne kunst tentoongesteld, maar het museum maakt er ook een punt van dat bezoekers moderne kunst wat beter gaan begrijpen. Door de manier waarom de kunst tentoongesteld wordt, ga je vanzelf nadenken of wat kunst nu eigenlijk is. Dat gezegd hebbende heeft het museum ruim 200.000 topwerken en is het de perfecte plek om werk van Van Gogh, Matisse, Picasso, Warhol en Pollock te bewonderen.

The Frick Collection
The Frick Collection is niet alleen een heel bijzonder museum, het is ook nog eens de perfecte plek om de drukte te ontvluchten. Het museum bestaat namelijk uit de privé-collectie van staalmagnaat Henry Frick en is gehuisd in een prachtig herenhuis. Je kunt er bijvoorbeeld werken van Rembrandt en Vermeer bewonderen, maar ook enorme verzamelingen schitterend keramiek en antieke meubels.

Guggenheim Museum
Het Guggenheim Museum is waarschijnlijk één van de meest opvallende gebouwen in New York en het is zeker een bezoekje waard. Koop je ticket van te voren online, dat scheelt tijd. Je kunt in het Guggenheim de prachtigste werken zien, bijvoorbeeld van Picasso, Kandinsky en Miró. Een tijdje terug zijn daar nog werken van Monet, Van Gogh en Degas bijgekomen. Pak bij binnenkomst een gratis audioguide mee.

Brooklyn Museum
Het Brooklyn Museum wordt vaak een beetje vergeten en dat is echt doodzonde. Het gigantische gebouw huist maar liefst 1,5 miljoen kunstwerken en die verdienen echt wel een beetje aandacht. Er zijn regelmatig heel interessante tijdelijke exposities.

Budgettips New York

New York Flex Pass

De New York Flex Pass is waarschijnlijk de fijnste kortingskaart die er is voor een stedentrip New York. Je kunt hem namelijk helemaal personaliseren en de kaart is 30 dagen geldig waardoor je bezienswaardigheden gewoon kunt bezoeken wanneer jij dat wilt. Je kiest 2 tot en met 12 attracties (je kunt daarbij kiezen uit 100 bezienswaardigheden in New York) die je met de pas gratis gaat bezoeken. Daarnaast kun je met deze kaart gratis gebruikmaken van de Hop on hop off bus in New York.

De parken van New York

 • Central Park
  Natuurlijk mag je tijdens je stedentrip New York het beroemde Central Park niet misschien, dit is toch wel het meest bekende park van New York. Veel inwoners komen hier sporten, wandelen of gewoon relaxen. Er is een dierentuin in Central Park en in de winter kun je schaatsen in het park.
 • Brooklyn Bridge Park
  Ben je in New York? Dan wandel je geheid een keer de Brooklyn Bridge over. Aan de overkant kun je vervolgens heerlijk wandelen in het Brooklyn Bridge Park met een lange promenade aan het water. Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht op de skyline van Manhattan.
 • Bryant Park
  Achter de beroemde New York library ligt Bryant Park, een heerlijk plekje in hartje Manhattan. Je vindt er heel gezellige cafés en koffietentjes. Perfect om een goede koffie to go te halen en door het park te wandelen. Stedentrip New York met kinderen? Ga voor een ritje in de ouderwetse draaimolen.
 • The High Line
  Sinds een aantal jaar is The High Line in New York één van de meest populaire gratis bezienswaardigheden in de stad. En terecht. Deze oude treinbaan liep ooit bovengronds dwars door het wat obscure Meatpackers District. Nu zijn de rails omgebouwd tot lommerrijk park en de buurt eromheen is ook flink opgeknat. Een bezoek aan The High Line is een echte aanrader.

Gratis stadswandelingen in New York

 • Gratis wandelingen door de buurten van New York
  Of je nu SoHo, Chinatown of Brooklyn wilt ontdekken, met Free Tours New York vind je altijd een gratis stadswandeling door New York die bij je past. In principe zijn de tours gratis, maar het is wel normaal om je gids een leuke fooi te geven, aangezien de tours soms wel 3 uur duren.
 • Street art tour New York
  Als je toch in één stad goed street art kunt zien, dan is het wel in New York. De meest beroemde artiesten ter wereld hebben hun stempel wel op een muur in New York gedrukt. Maar waar vind je de mooiste murals eigenlijk? Ga mee met deze gratis wandeling en je ziet de beste street art in de stad.
 • Op stap met een local
  Wil je New York echt goed leren kennen, dan moet je natuurlijk op stap met iemand die in New York woont. En die optie biedt een Big Apple Greeter je. Ik ben ooit eens tijdens een stedentrip Brussel meegeweest met een Greeter en ik vond het heel erg leuk. Je ontdekt de leukste buurtjes van de stad en krijgt natuurlijk hele goede tips.

Gratis het Vrijheidsbeeld bekijken

Een officiële cruise naar het Vrijheidsbeeld maken, is eigenlijk helemaal niet zo duur. Maar het kan ook gratis. Dit is mijn favoriete budgettip voor New York. Je kunt namelijk helemaal gratis op de Staten Island Ferry stappen. Met deze veerboot kom je vlak langs het Vrijheidsbeeld gevaren en kun je prima goede foto’s van het beeld maken. Eenmaal op Staten Island neem je gewoon de eerste ferry weer terug naar Manhattan. Op de terugweg word je getrakteerd op een schitterend uitzicht op de skyline van Manhattan.

Gratis naar het museum in New York

Het is een beetje plannen, maar op bepaalde dagen kun je gratis naar sommige musea in de stad. Je mag of gratis naar binnen of er wordt een kleine eigen bijdrage van je verwacht. Dit zijn de leukste musea in New York om gratis of goedkoop te bezoeken.

 • 9/11 Memorial & Museum
  Elke avond kun je vanaf 5 uur gratis het 9/11 Memorial & Museum in.
 • MoMa
  Je kunt op vrijdagen van 4 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds het Museum of Modern Art gratis bezoeken.
 • The Frick Collection
  Op woensdagen mag je van 2 uur ’s middags tot 6 uur ’s avonds voor een vrijwillige bijdrage naar binnen.
 • Guggenheim
  Op zaterdagavond nog wat cultuur snuiven? Tussen 5 uur en 8 uur ’s avonds wandel je, nadat je een vrijwillige bijdrage hebt gedoneerd, bij het Guggenheim naar binnen.
 • Brooklyn Museum
  Ben je de eerste zaterdag van de maand in New York? Dan is de entree van 5 uur tot 11 uur ’s gratis.

Gratis rondleiding Brooklyn Brewery
Je kent de bieren van Brooklyn Brewery misschien al wel, want ze worden in Nederlands ook op veel plekken verkocht en geschonken. Ben je benieuwd naar de brouwerij en ben ik in het weekend in Brooklyn? Op zaterdagen kun je gratis mee met een rondleiding door de Brooklyn Brewery.

Benieuwd hoe je een goedkope stedentrip New York kunt plannen? Lees dan het artikel Goedkoop naar New York.

Eten en drinken New York

Chelsea Market
Deze traditionele markt is prachtig bewaard gebleven en is echt het bezoeken waard tijdens je stedentrip New York. Ooit was het een fabriek, nu kun je er bij verschillende winkeltjes de lekkerste dingen kopen. Van donuts en brownies tot vers gemaakte noodles en van crêpes tot ingrediënten voor Marokkaanse en Mexicaanse gerechten/

Little Owl
Komt het gebouw van dit restaurant je bekend voor? Dat kan. Het zat namelijk in Friends. Het is echt zo’n typisch buurtrestaurantje waar je op je gemakje ontzettend lekker kunt eten. Je kunt er fijne burgers bestellen en ook de wijnkaart is dik in orde.

Blossom
Als je vegetariër bent, doe je er goed aan bij Blossom te gaan eten. Je kunt hier vegetarische tapas bestellen of fijne vegetarische gerechten, zoals ravioli en een taco gevuld met verschillende soorten paddenstoelen. De desserts zijn niet te versmaden, proef in ieder geval de Blossom Cheesecake.

The New Amsterdam Market
Vroeger was deze buurt, South Street Seaport, vooral een plek waar toeristen komen. Maar gelukkig, de locals hebben deze plek weer overgenomen en nu vind je op de New Amsterdam Market lokale producenten, zoals bakkers, ijsmakers en cholatiers. Chefs komen hier ook, dus wees niet bang om lekker veel te proeven en te kopen.

Baby Cakes
New York staat bekend om haar heerlijke gebakjes. Wie een glutenallergie heeft hoeft al dit lekkers niet te missen, want bij Baby Cakes kun je terecht voor allerlei glutenvrije heerlijkheden. En wil je zelf aan de slag als je weer thuis bent? Neem dan één van de bakmixen mee.

The owl’s head
Een supergezellig restaurant in Brooklyn, in een gebouw uit het begin van de 20ste eeuw. Hier snappen ze wat goede wijn is en het is maar al te lastig kiezen uit al die biologische wijnen. Op dinsdagen kun je altijd Chardonnay drinken voor $6 per glas (en dat is niet duur voor Amerikaanse begrippen).

Sweetleaf Coffee & Espresso
Een goede kop koffie vinden in NYC is nog best een sport. Je komt toch al gauw bij een Starbucks terecht. Maar in Brooklyn kun je echt goede koffie kopen bij Sweetleaf Coffee & Espresso. Er staan soms flinke rijen, maar de koffie, thee en de verschillende muffins en scones zijn het wachten waard. Bovendien maak je tijdens het wachten gewoon gebruik van gratis wifi om je volgende activiteit te plannen.

Mast Brothers
De geur van donkere chocolade lokt je Mast Brothers binnen. Er staat een grote tafel, bomvol heerlijke chocolade in het midden van de zaak. En je mag nog alles proeven ook. Je koopt hier geweldige chocoladerepen en chocolaatjes.

All good things
Als je hier wilt eten, kun je zo $100 per persoon neertellen, maar dat hoeft niet. All good things is namelijk ook een food market waar je voor veel minder geld de lekkerste gerechtjes kunt kopen. Je koopt een fijne kop koffie bij Blue Bottle Coffee en proeft het lekkerste vlees bij de Dickson’s Farmstand. Bij de Orwasher’s bakery hebben ze geweldige donuts.

Sip Sak
Wandel richting 2nd Avenue voor een geweldig Turks diner. Je zit hier super gezellig en kiezen uit alle gerechten op de kaart is lastig. Begin in ieder geval met een groot bord mezzes, maar probeer ook één van de vele mooie visgerechten op de kaart uit.

Smorgasburg
Smorgasburg is één van de bekendste foodmarkets in New York en je kunt de markt bezoeken in het weekend in het hippe Williamsburg. Je kunt hier niet alleen eten, maar ook vintage en handgemaakt design kopen. Als je trek hebt, is het maar lastig kiezen. Je kunt namelijk geweldige hamburgers, pulled pork en handgesneden frieten kopen. Maar ook empanada’s, nachos en palenque. Als toetje kun je kiezen uit fruitige ijslolly’s, macarons of een slushy.

Mighty Quinns BBQ
Zin in steak of echte ‘American Ribs’, dan is Mights Quinns het juiste restaurant. Het vlees wordt perfect bereid, maar ook de bijgerechten zijn heerlijk. Er zijn ook vegetarische opties verkrijgbaar. En het allermooiste: eten is hier helemaal niet duur.

Hotels in New York

Hotel The Jane
Toegegeven, de eenpersoonskamers zijn eng klein in The Jane. Maar de tweepersoonskamers zijn wel dik in orde. Je logeert in het hippe Meatpacking District en bij het hotel bevindt zich The Old Rose waar je terecht kunt voor een goede kop koffie en wat lekkers. Het hotel heeft ook een fijn dakterras en je loopt zo naar leuke bezienswaardigheden, zoals The High Line.

Broadway hotel
De tweepersoonskamers zien er prima uit in dit hotel. Kleurrijk en fris. Er is ook een woonkamer en bibliotheek waar je even kunt bijkomen na je dagje New York. Het hotel ligt vlakbij een metrohalte, dus je kunt heel gemakkelijk de hele stad ontdekken.

Sohotel
Voor New Yorkse begrippen is dit hotel echt een koopje en als je de kamers bekijkt, wil je hier zeker graag logeren. De kamers van het Sohotel zijn een combinatie van industrieel en mooie retro meubels. Met diepe kleuren, houten meubels en verrassend fijne badkamers. Er zijn ook fijne openbare ruimtes om te relaxen. Het hotel ligt in Little Italy en vlakbij een metrostation. Een perfecte locatie, dus.

CitizenM Bowery
Prima te betalen en echt een heel fijn hotel. Het kan dus best tijdens je stedentrip New York. Het Hotel citizenM Bowery is, net als andere citizenM hotels heel slim ingericht. De kamers zijn misschien niet ontzettend groot, maar het bed is dan wel en verder is de kamer ontzettend slim ingericht waardoor je een heel ruimtelijk gevoel hebt. Met een iPad kun je het licht bedienen, je gordijnen open en dicht doen en de hele avond gratis films kijken. De bar en het restaurant zijn de hele dag geopend en er zijn allemaal gezellige kamers en ruimtes in het hotel om te relaxen. Echt een aanrader. Wil je een voorproefje? Lees dan mijn review over het Hotel citizenM Schiphol.

Artikelen over een stedentrip New York

Meer stedentrips in USA

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer