Île de Nantes: een industrieel sprookje

door Esther

Hij is meters hoog, flappert met zijn oren, knippert met zijn ogen en spuit water naar iedereen die hem voor de voeten loopt. Bovendien doet hij net of het hele eiland van hem is. En als je The Grand Elephant voor het eerst op het Île de Nantes ontmoet, vind je dat eigenlijk niet meer dan logisch. Hij is namelijk ontzettend cool. En, de olifant is niet eens het enige rare beest op het eiland waar een jonge Jules Verne inspiratie opdeed voor al zijn boeken.

Zodra je het Île de Nantes oploopt, weet je meteen dat hier bijzondere dingen gebeuren. De binnenstad van Nantes met het elegante Quartier Graslin, bruisende Bouffay en het immense middeleeuwse kasteel heb je achter je gelaten en het eerste wat je ziet is het hypermoderne en diep donkere Palais de Justice aan de oevers van de Loire omzoomd door nog meer staaltjes grensverleggende architectuur. De locals zeggen niet voor niets grappend dat het Île de Nantes de speeltuin is voor architecten. Op het Île de Nantes mag en kan alles.

Stedentrip Nantes. Île de Nantes: the grand elephant | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Nantes. Île de Nantes: the grand elephant | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Nantes. Île de Nantes: the grand elephant | Mooistestedentrips.nl

Botsing tussen Verne, Da Vinci en de Industriële Revolutie

Eenmaal op het eiland kom je in een totaal andere wereld terecht. Een plek waar Jule Verne, Leonardo Da Vinci en de Industriële Revolutie een flinke botsing lijken te hebben gemaakt. The Grand Elephant, waar alles aan lijkt te huffen en puffen, komt je tegemoet en even verderop staat een grote mechanische draak al klaar voor de start. Deze dieren zijn aan de breinen van een leuke club technische artiesten ontsproten.

Zij bekeken tekeningen van fantasiedieren en uitvindingen van Jules Verne, Da Vinci en andere bijzondere denkers en komen elk jaar met een aantal goed werkende en bizar levensechte mechanische dieren op de proppen. The Galerie des Machines is de toonzaal van al dit bijzonders. Hier vliegt een levensgrote reiger rond met bezoekers onder haar poten, kunnen kinderen samen met een metershoge spin op pad en moet je uitkijken voor de mechanische vleesetende planten: ze bijten.

Stedentrip Nantes: tips. Île de Nantes: les machines | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Nantes: tips. Île de Nantes: les machines | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Nantes: tips. Île de Nantes: les machines | Mooistestedentrips.nl

De leukste draaimolen ter wereld: The Carrousel des Mondes Marins

Ooit Twintigduizend mijlen onder de zee van Jules Vernes gelezen? De populair wetenschappelijke schrijver, die zo’n 150 jaar geleden al aan de haal ging met onderzeeërs, de maanlanding en vliegmachines groeide op in Nantes en schijnt volgens de overlevering nogal wat tijd te hebben doorgebracht op het Île de Nantes dat toen nog plaats bood aan één van de grootste havens van Europa en het decor was van stoere zeebonken die er allerlei wilde verhalen over hun wereldse avonturen verspreiden. Deze werden een inspiratiebron voor de vele wezens en uitvindingen in de boeken van Verne.

Bezienswaardigheden Nantes, Frankrijk. Île de Nantes | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Nantes: Île de Nantes: Carrousel | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Nantes, Frankrijk? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

De wereld twintigduizend mijlen onder de zee komt tot leven in wat misschien wel de leukste carrousel ter wereld is: The Carrousel des Mondes Marins, ofwel: de draaimolen van de onderwaterwereld. Wie denkt dat carrousels voor kinderen zijn, mag voor één keer een uitzondering maken en in een van de gruweldieren in deze draaimolen plaatsnemen. Het is nergens zo leuk om weer 5 jaar oud te zijn dan in deze carrousel.

Op het eerste niveau vind je de zeebedding met kleurrijke zeedieren en een onderzeeër die daadwerkelijk en kijkje onder de carrousel neemt. Een verdieping hoger vliegen de manta rog, lantaarnvis en angstaanjagende piraatvis. Helemaal bovenin, op zeeniveau, kun je plaatsnemen in bizar uitziende boten en vliegende vissen. Alle attracties kun je bovendien helemaal zelf bedienen. Een geweldige ervaring.

Schuif aan bij La Cantine de Voyage

Inwendig kind weer helemaal blij? Dan is het tijd om ook de inwendige mens tevreden te stellen. En ook dat kan op Île de Nantes helemaal in stijl. Loop het eiland verderop langs de enorme, felgekleurde kranen die nog aan het industriële verleden van het gebied doen denken. In de punt van het eiland vind je de zogeheten ‘Hangar à Bananes’ die vroeger dienst deden als opslagloodsen, maar waar nu een keur aan cafés, galeries, workshops en restaurants gehuisvest is. Leuk om even neer te ploffen is La Cantine du Voyage. Dit concept is alleen in de zomermaanden geopend, maar absoluut de moeite waard.

Of je nu zin hebt in luieren in de gemakkelijke strandstoelen, een drankje en wat kleine hapjes of een uitgebreide maaltijd. Je bent bij La Cantine aan het juiste adres. Bovendien is het ook een perfecte plek om voor een prikkie te eten. Voor €13 krijg je een voorgerecht, hoofdgerecht en wijntjes, elke dag staat er wat anders op het menu. Dus laat je verrassen. Liever in de late uurtjes ook nog wat vertier? Dan is Stereolux the place to be. Dit is een gloednieuwe muziekvenue in Nantes waar je concerten kunt bijwonen of lekker kunt dansen, maar waar het absoluut de moeite is om aan te schuiven voor de lunch.

Bezienswaardigheden Nantes, Frankrijk. Île de Nantes: la cantine du voyage | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Nantes, Frankrijk. Île de Nantes: la cantine du voyage | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Nantes, tips over Nantes | Mooistestedentrips.nl

Île de Nantes tijdens een stedentrip Nantes

  • Je kunt met KLM of Transavia naar Nantes vliegen. Vergelijk vliegtickets naar Nantes en bekijk wat voor jou goedkoop en snel uitpakt.
  • Er zijn veel leuke en goedkope hotels in Nantes. Bekijk de laagste tarieven en boek snel!
  • Koop een Nantes Pass, met deze pas kun je 24, 48 of 72 uur gratis gebruikmaken van al het openbaar vervoer in Nantes. En je krijgt ook gratis toegang tot diverse bezienswaardigheden en hotspots. Zo kun je gratis twee keer een ritje maken in de The Carrousel des Mondes Marins en krijg je korting op entree tot de The Galerie des Machines.
  • Snel naar het Île de Nantes? Pak metro 1 en stap uit bij halte Chantier Navals.
  • Bekijk alle bezienswaardigheden Nantes.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer