Bezienswaardigheden Maastricht: 15x zien, doen en proeven

door Esther

Wil je binnenkort een weekendje Maastricht plannen en vraag je je af: wat te doen in Maastricht? Geloof me, er is zo veel te doen in Maastricht dat je bijna niet weet waar je moet beginnen. Er zijn natuurlijk de bekende bezienswaardigheden in Maastricht (en die mag je echt niet missen), maar de stad heeft ook genoeg verborgen en bijzondere bezienswaardigheden. Ik vertel je wat je echt niet mag missen tijdens je weekendje weg.

Plan je weekendje Maastricht

15x wat te doen in Maastricht

Vrijthof

Vrijthof Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Het moet worden gezegd. Het Vrijthof is waarschijnlijk het mooiste plein van Nederland. Het plein staat niet alleen tjokvol bijzondere monumenten, maar wordt ook nog eens omzoomd door tientallen terrasjes. Op het Vrijthof schiet je meteen in de vakantiemodus. Tip: plof neer bij In den Oude Vogelstruys, het oudste café van Maastricht.

Basiliek van Sint Servaas

Sint-Servaasbasiliek Maastricht | Mooistestedentrips.nl

De Sint-Servaasbasiliek springt op het Vrijthof meteen in het oog. De basiliek is genoemd naar Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland in de 14de eeuw, en sindsdien beschermheilige van Maastricht. De schatkamer van de basiliek is het meest bijzonder, met bijzondere historische kunstschatten en de schrijn van Sint Servaas, de Noodkist, met daarin de botten van de beschermheilige.

Basiliek van Onze Lieve Vrouwe

Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht | Mooistestedentrips.nl

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliekis één van de mooiste bezienswaardigheden in Maastricht wat mij betreft. De kerk stamt uit de 9de eeuw en is daarmee waarschijnlijk de oudste kerk van Nederland. Helemaal zeker weten doen we dat trouwens niet, want het archief is verloren gegaan tijdens een brand. Het interieur van de kerk is stemming, donker en moody. Een fijne plek om even tot bezinning te komen, een kaarsje te branden en het 15de-eeuwse Mariabeeld te bewonderen, waardoor de kerk nu ook wel de Sterre der Zee wordt genoemd.

Stadsmuur en Helpoort

Helpoort Maastricht | Mooistestedentrips.nl

De Helpoort stamt uit de 13de eeuw en is daarmee de oudste stadspoort van Nederland en het laatste overgebleven deel van de stadsmuur van Maastricht. De oude stadsmuur is een goed excuus voor een wandeling, wat er is een pad dat over de muur loopt. Tijdens deze wandeling heb je een mooi uitzicht over de stad en het stadspark van Maastricht. Tip: achter de stadsmuur gaat het prachtige Jekerkwartier schuil.

Bonnefanten

Bonnefantenmuseum Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Het Bonnefantenmuseum valt meteen op, dankzij het in het oog springende ontwerp van Aldo Rossi. Je vindt een bijzondere mix van oude en nieuwe, baanbrekende kunst in het Bonnefanten. Van eeuwenoude kerkelijke kunst tot moderne installaties. En na het bekijken van alle kunstwerken heb je beslist een drankje verdiend bij het mooie museumcafé Ipanema met uitzicht op de Maas.

Fietsen in Maastricht

Fietsen in Maastricht, Baja bikes Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Ben je nog nooit in Maastricht geweest en wil je in korte tijd veel leuke bezienswaardigheden in Maastricht in één keer zien? Of wil je de stad gewoon eens op een andere manier ontdekken? Stap dan op de fiets. Tijdens deze fietstour ga je met een gids op pad en bekijk je in een paar uur tijd de belangrijkste monumenten van de stad en verschillende leuke wijken, zoals Ceramique, Wyck en het Jekerkwartier.

Jekerkwartier

Bezienswaardigheden Maastricht: Jekerkwartier: foto met dank aan Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl

De Bisschopsmolen Maastricht (foto met dank aan Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl

Jekerkwartier Maastricht, Le Fernand (foto met dank aan Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl

In het Jekerkwartier waan je je echt een beetje in Frankrijk. Of dat nu komt door de smalle straatjes, de mooie huisjes of de relaxte sfeer. Geen idee. Maar het is echt zo. De wijk ligt verscholen achter de oude Maastrichtse stadsmuren en je vindt er fijne bakkerijtjes en terrasjes waar je de tijd vergeet. Begin bijvoorbeeld je dag bij De Bisschopsmolen, één van de mooiste ambachtelijke bakkerijen in Maastricht en dé plek om heerlijke vlaai te scoren. Er zijn ook kleine vlaaitjes en zoetigheden, lekker om mee te nemen naar het Stadspark.

Wyck

Bezienswaardigheden Maastricht: Wyck | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Maastricht: Wyck (foto met dank aan Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl

De leukste wijk van de stad en één van de leukste bezienswaardigheden in Maastricht: Wyck. Dit is de stadswijk waar je doorheen loopt als je van het station naar het oude centrum van Maastricht wandelt. In Wyck vind je een heleboel fijne hotels en leuke cafés en restaurants. Daarnaast is het een fijne creatieve wijk, dankzij de vele onafhankelijke en kleurrijke winkels. Ik plof voor lunch of borrel graag neer bij ’t Wycker Cabinet.

Sphinxkwartier

Bezienswaardigheden Maastricht: Sphinxkwartier | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Maastricht? Het Bassin (foto met dank aan Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl

Net even ten westen van het centrum vind je één van de leukste nieuwe bezienswaardigheden in Maastricht: het Sphinxkwartier. Ooit kwam hier het porselein van de lopende band, maar inmiddels zijn de fabriekspanden prachtig opgeknapt en is er plaats voor hotels, horeca en winkels. Loop ook even langs de vernieuwde jachthaven het Bassin waar het supergezellig is. Je vindt hier ook een heleboel horeca. Wat mij betreft moet je echt even langs Les 3 Seaux, waar je geweldig schelpdieren en oesters kunt eten.

Vintage shoppen

Retro & Chic Maastricht | Mooistestedentrips.nl
Wat te doen in Maastricht: vintage shoppen in Maastricht | Mooistestedentrips.nl
Wat te doen in Maastricht? Vintage shoppen! (Foto: Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl
Wat te doen in Maastricht? Vintage shoppen! (Foto: Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl

In Maastricht is het heel fijn vintage shoppen. Zo vind je op twee locaties Wear Vintage met geweldige jurken, rokken en tassen. Maar sla vooral Retro & Chic niet over, dit is misschien wel de mooiste vintage winkel waar ik ooit ben geweest. Met een bijzonder uitgebreide collectie (ongedragen!) schoenen, jurken, tassen en accessoires. Niet goedkoop, maar de kwaliteit is dan ook echt uitmuntend. En in Wyck kun je bij twee vestigingen van Secondhand4All terecht voor vintage items van grote, bekende merken. Een walhalla.

Boekhandel Dominicanen

Boekhandel Dominicanen Maastricht | Mooistestedentrips.nl

De boekhandel in de Dominicaanse kerk staat al jaren in top 10 lijstjes van alle bezienswaardigheden in Maastricht. En terecht. Deze boekhandel wordt gezien als één de mooiste boekhandels ter wereld en het is er heerlijk snuffelen. Daarnaast drink je er een goede kop koffie en kun je er echt genieten van de eeuwenoude fresco’s op de metershoge plafonds.

De Brandweerkazerne/ B*kantine

De Brandweerkantine Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Je hoort het al een beetje als je het zegt: de B*kantine is gevestigd in een oude brandweerkazerne en is al even één van de meest hippe plekken van Maastricht. Vanwege de vestiging in de oude kazerne is alles lekker groots opgezet. En dat geldt trouwens ook voor de kaart: of je nu om te lunchen, borrelen of dineren, je kunt kiezen uit een ruime kaart met heel veel variatie.

Tapijn

Bezienswaardigheden Maastricht: Tapijn | Mooistestedentrips.nl

Tapijn Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Net buiten het centrum van Maastricht, vlakbij het stadspark, vind je Tapijn. Dit was vroeger de kazerne van Maastricht en deze werd tot een paar jaar terug nog omringd door grote hekwerken. Die zijn nu weg en het terrein herbergt nu een ontzettend leuke brasserie met een groot terras, waar je goed kunt eten en craftbeer op de kaart staat. Maar je kunt ook schommelen bij het oude tankstation, wandelen in het groen en even langs bij de creatieve bedrijven op het terrein.

Café Zondag

Café Zondag, Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Het is misschien wat vreemd om een café bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht te zetten. Maar in geval van Café Zondag is het wel terecht. Dit café is inmiddels een echt begrip in Wyck, en in Maastricht. Je geniet hier de hele dag door van een drankje en fijne broodjes. En er is regelmatig live muziek.

Kruisheren

Bezienswaardigheden Maastricht: Kruisheren Klooster (foto: Maastricht Marketing) | Mooistestedentrips.nl

Het Kruisheren Klooster was ooit de plek waar de Kruisheren woonden en werkten: monniken die zich bezig hielden met het bestuderen, kopiëren en binden van boeken. Het was één van de 22 kloosters in Maastricht, maar werd tijdens de Franse bezetting opgeheven. In 2003 werd het klooster omgetoverd tot een prachtig hotel. De kamers zijn er ruim en voorzien van fijn design, fraaie kunst en authentieke details. Als je er niet logeert, kun je ook aanschuiven in het bijzondere restaurant of je een bijzonder glas laten inschenken in de wijnbar.

Wat te doen in Maastricht?
Bewaar op Pinterest
Wat te doen in Maastricht? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Maastricht | Mooistestedentrips.nl
Wat te doen in Maastricht? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Maastricht | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Pauline 22 december 2018 - 17:43

Handig artikel! Mijn tip voor Maastricht: retro winkel ‘Festen’ op de Minckelersstraat, voor bijzondere cadeaus en vintage sieraden.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer