Berlijn Mitte: tips & (onbekende) bezienswaardigheden

De best bewaarde geheimen van Berlin Mitte

door Esther

Maak je een stedentrip Berlijn dan raak je hoe dan ook wel een keer in Berlijn Mitte verzeild. In deze buurt vind je namelijk de bekende bezienswaardigheden als Brandenburger Tor, Reischtag, Fernsehturm en de meeste musea. Maar Berlijn Mitte heeft ook nog een onbekende kant en die is minstens net zo leuk om te ontdekken. Ontdek de leukste onbekende bezienswaardigheden in Berlin Mitte.

Berlijn Mitte: plan je stedentrip

Over Berlijn Mitte

Berlijn Mitte, tips & bezienswaardigheden. Ontdek de geheimen van Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Er wordt weleens gezegd dat Berlijn niet echt een centrum heeft. De stad werd immers een tijd volledig verscheurd. Maar sinds de val van de muur is Berlin Mitte toch wel het hart van de stad. Het maakte deel uit van de voormalige DDR, maar het is ook de plek waar je de meest historische gebouwen en een heleboel sublieme musea vindt in de stad. Bovendien vind je er een hoge concentratie bekende bezienswaardigheden, zoals de Reichstag en Brandenburger Tor. Toch valt er in Berlin Mitte nog veel meer te zien: verstopte hofjes vol kleurrijke cafés en winkeltjes, restaurants verborgen in oude scholen en hartverscheurende historische verhalen. Ook de geheimen van Berlijn Mitte zijn het ontdekken waard.

Hotels in Berlijn Mitte

ibis Styles Hotel Berlin Mitte

Foto: ibis Styles Hotel Berlin Mitte

ibis Styles Hotel Berlin Mitte is zonder twijfel één van mijn favoriete hotels in Berlijn. Het hotel ligt op het randje van Berlijn Mitte en Prenzlauerberg, wat mij betreft de perfecte locatie voor een stedentrip Berlijn. Binnen vijf minuten wandel je naar verschillende cafés, restaurants en bezienswaardigheden in Berlijn Mitte, maar je rolt ook zo Metro U8 in om de rest van de stad te ontdekken. De kleurrijke kamers van het ibis Styles Hotel Berlin Mitte zijn groot genoeg, praktisch ingericht en erg comfortabel. Handig: erg zijn ook grote familiekamers in het hotel. Groot pluspunt is het uitgebreide ontbijt dat bij de prijs is inbegrepen. Aanrader dus.

NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie

Foto: NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie

Het NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie is één van de populairste hotels in Berlijn Mitte en dat is begrijpelijk. De locatie is namelijk echt geweldig. Min of meer aan Check Point Charlie, dus op loopafstand van een heleboel bekende bezienswaardigheden in Berlijn. De kamers van dit hotel zijn ruim en ontzettend comfortabel. Hier kom je echt helemaal bij na een dagje sightseeing. Ontbijt erbij reserveren, is trouwens echt de moeite waard, want dit is ontzettend uitgebreid en goed.

Generator Berlin Mitte

Foto: Generator Berlin Mitte

Het Generator Berlin Mitte is eigenlijk een hostel in Berlijn Mitte, maar er zijn zulke leuke tweepersoonskamers en zelfs studio’s en appartementen te huur, dat dit toch echt een aanrader is voor een weekendje Berlijn. Generator Berlin Mitte bevindt zich op de Oranienburger Straße, op loopafstand van alle bekende én onbekende in Berlijn Mitte. De tweepersoonskamers zijn leuk en hip ingericht en in de appartementen heb je zelfs een eigen woon- en eetkamer met eigen keuken. Overal in het Generator zijn leuke plekken om even te zitten en wat te drinken.

Bekende bezienswaardigheden Berlijn Mitte

Brandenburger Tor

Bezienswaardigheden Berlijn Mitte: Brandenburger Tor | Mooistestedentrips.nl

De Brandenburger Tor is één van de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn Mitte. De poort werd in de 18de eeuw gebouwd, maar staat toch vooral voor eenheid en vrede. Toen de Berlijnse muur werd gebouwd, stond de poort namelijk precies tussen oost en west en kon niemand erbij. Vandaag de dag zien zowel de lokale bevolking als bezoekers Brandenburger Tor als het hart van de stad.

Reichstag

Berlijn Mitte bezienswaardigheden: Reichstag | Mooistestedentrips.nl

Op steenworp afstand van de Brandenburger Tor vind je Reichstag, één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Berlijn. Hier komt het Duitse parlement, de Bundestag samen. Het gebouw, aan de oevers van de rivier de Spree, kun je bezoeken door je van te voren aan te melden. Maar als het lekker weer is kun je ook terecht bij één van de vele terrassen in het park rondom de Reichstag.

Holocaust Memorial

Berlin Mitte bezienswaardigheden: Holocaust Memorial | Mooistestedentrips.nl

Achter de Brandenburger Tor en Reichstad vind je één van de meest indrukwekkende plekken in Berlijn. The Memorial of the Murdered Jews in Europe, ofwel het Holocaust Memorial. Op bijna twintigduizend vierkante meter staan 2711 betonnen blokken. Je kunt langs en rondom elk blok lopen, waardoor er een soort doolhof ontstaat. Elk blok heeft weer andere afmetingen en staan symbool voor de verschillende mensen die er tijdens het Nazi-regime zijn vermoord. Het memorial is bedacht door architect Peter Eisenman en kan erg desoriënterend zijn, wat ook precies de bedoeling is. Bezoek ook het bescheiden, maar indrukwekkende, museum onder het Memorial.

Fernsehturm

Berlijn Mitte bezienswaardigheden: Fernsehturm | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Berlin Mitte is de televisietoren van de stad, de Fernsehturm. De televisietoren werd in de jaren ’60 gebouwd, omdat de omroepen van de DDR een groter bereik nodig hadden. Vandaag de dag kun je naar boven en vanaf het observatieplatform kun je op heldere dagen maar liefst tachtig kilometer ver kijken. De Fernsehturm is dan ook het hoogste gebouw van Duitsland.

Dom van Berlijn

Berlijn Mitte bezienswaardigheden: Berliner Dom | Mooistestedentrips.nl

De Dom, de kathedraal van Berlijn, staat in het hart van de stad en kun je dankzij de koepel nier missen. De kerk werd in de 15de eeuw gebouwd, maar werd in de 19de eeuw volledig gerenoveerd en uitgebreid en dankt daaraan haar huidige uiterlijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd en het duurde in het DDR-regime meer dan dertig jaar om de kerk te herbouwen. Pas in 2002 was de kerk weer helemaal klaar. De kerk is weelderig versierd en je kunt de koepel beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Gendarmenmarkt

Bezienswaardigheden Berlijn Mitte: Gendarmenmarkt | Mooistestedentrips.nl

De Gendarmenmarkt is één van de mooiste pleinen van Berlijn en ligt op steenworp afstand van de Dom. Het plein wordt geflankeerd door de Duitse en Franse kathedraal en het Konzerthaus. Het plein werd in de 17de eeuw gebouwd, maar raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog erg beschadigd en het monument van Schiller, dat in 1935 door de Nazi’s werd weggehaald, keerde in de jaren ’50 terug op de Gendarmenmarkt. Vandaag de dag vind je er, naast de bekende trekpleisters, ook hotels en restaurants. En op de Gendarmenmarkt vind je jaarlijks één van de grootste kerstmarkten in Berlijn.

Hackesche Höfe

Berlijn Mitte bezienswaardigheden: Hackesche Höfe | Mooistestedentrips.nl

De Hackesche Höfe is één van Berlijn bekendste hofjes en opgetrokken in Art Nouveau. Het is één van de mooiste plekken om te bezoeken in Berlijn Mitte. De verschillende Art Nouveau gebouwen zorgen voor een aaneenschakeling van steegjes en pleintjes waar je leuke restaurants, terrasjes, galeries en winkels vindt. De Hackesche Höfe, gelegen tussen de Rosenthaler Straße en Sophienstraße, ligt op een plek waar van oudsher veel Joodse en Franse migranten woonden en deze plek in Berlijn Mitte heeft nog steeds de flair die deze migranten met zich meebrachten. Vandaag de dag is de Hackesche Höfe een populaire plek om af te spreken. Je moet het zeker bezoeken tijdens je weekendje Berlijn.

Leuke onbekende bezienswaardigheden Berlijn Mitte

De hofjes van Berlijn Mitte

Berlijn Mitte bezienswaardigheden: Sophie Gips Höfe | Mooistestedentrips.nl

Wandel richting Gipstraße, Linienstraße en Auguststraße: dit is ‘Mitte Noord’ en dit deel van het centrum van Berlijn is net wat minder toeristisch dan de rest. Je vindt er geen grote musea of trekpleisters, maar wel een ultiem volks gevoel. De hofjes in dit deel van Berlijn Mitte zijn een oase van rust. In de Heckmann Höfe vind je kleine galeries en leuke restaurants, in de Rösen Höfe vind je kleine winkeltjes vol sieraden en hebbedingetjes en in mijn favorieten hofje, Sophie Gips Höfe, moet je even binnen lopen bij Gestalten. om daarna gezellig koffie te drinken geweldig koffie drinken en taartjes eten bij Barcomi’s.

Joodse meisjesschool

Foto met dank aan Pauly Saal

Je zou bijna aan het pand met de zware deuren voorbij lopen. Tot de Tweede Wereldoorlog was de Jüdische Mädchenschule precies dat: een school, en die uitstraling heeft het nog steeds. Gebouwd aan het begin van de vorige eeuw in ‘De Nieuwe Zakelijkheid’ door de Joodse architect Alexander Beer. Er zaten ooit zo’n vierhonderd meisjes op school, waarvan er geen enkele de kampen overleefde. De dochter van de architect werd als baby naar Engeland gesmokkeld en kwam er na de val van de muur achter dat haar vader dit gebouw had ontworpen. Zij kreeg zeggenschap over de school en besloot deze aan de kunst te geven. Nu vind je verschillende musea, galeries en restaurants in de oude school. Echt het bezoeken waard.

Haus Schwarzenberg

Berlijn Mitte bezienswaardigheden: Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Berlijn Mitte bezienswaardigheden: Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Haus Schwarzenberg, dat achter Rosenthalstraße 39 ligt verstopt, vlakbij de Hackescher Markt, heeft een even kleurrijke geschiedenis als een interieur. Het deed dienst als fabriek, schuilplaats voor Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en televisiestation in de tijd van de DDR. Nadat het jarenlang had leeg gestaan, besloot de eigenaresse de aaneenschakeling van pandjes in het hofje aan kunstenaars te geven, waardoor je er nu kunt genieten van massa’s street art, galeries, musea en een alternatieve bioscoop.

Stolpersteine Berlin Mitte

Stolpersteine Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ik zak ze elke dag tijdens mijn stedentrip Berlijn: Stolpersteine. Ik ken het fenomeen ook uit Nederland en zag ze al eens bij mij in Utrecht, maar ook in Zwolle, liggen. Stolpen betekent in het Duits struikelen en deze bronzen ‘struikelsteentjes’ zijn lieve en mooie gedenktekens aan de honderdduizenden Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Berlijn Mitte woonden erg veel Joden, dus zijn er ook veel struikelsteentjes op straat te vinden. Je ziet ze bijvoorbeeld in de Gipstraße.

Restaurants Berlijn Mitte

The Barn Café

Foto: The Barn Café

The Barn Café is één van de bekendste koffiezaken in Berlijn en dat is niet zo gek. Hier wordt de beste koffie van de stad geschonken. De bonen zijn allemaal van eerlijke komaf en worden ter plaatse gebrand en gemalen (en verkocht). Het minimalistische decor zorgt ervoor dat je alleen maar oog hebt voor je koffie, want daar draait het toch uiteindelijk allemaal om. Met lekker weer moet je beslist een plekje op één van de bankjes buiten zoeken.

Mogg

Mogg & Melzer, foto: Pierre Adenis | Mooistestedentrips.nl

In de oude meisjesschool van Berlin Mitte vind je één van de meest populaire plekken om te lunchen in Berlijn, restaurant Mogg. Hier eet je, zoals je dat in een echte New Yorkse deli zou doen. Niet zo gek dus dat de broodjes pastrami hier de toonbank over vliegen. Maar ook de rueben en pulled pork zijn heel goed. Wil je wat uitgebreiders, dan zijn de grote midden oosters geïnspireerde lunchgerechten, zoals shakshuka en merguez worstjes echt de moeite waard.

3 minutes sur mer

Restaurants Berlijn Mitte: 3 minutes sur mer | Mooistestedentrips.nl

De zee is ver te zoeken tijdens een stedentrip Berlijn, maar dit het gezellige 3 minutes sur mer in Berlin Mitte waan je je even aan de kust van Bretagne waar je oesters, fruits-de-mer en garnalen eten, met een knisperend, fris glas witte wijn. De sfeer is er goed en het is er altijd druk. Maar het is zeker de moeite waard om aan de bar te wachten met een drankje tot er een tafeltje vrij komt.

Schwarzwaldstuben

Foto met dank aan Schwarzwaldstuben | Mooistestedentrips.nl

In het hart van Berlijn Mitte waan je je even in het zuiden van het land. Want bij Schwarzwaldstuben prijken de herten en dennebomen aan de muur en worden enorme stukken vlees geserveerd. Schnitzels, worst, grote stukken ham. Natuurlijk met zuurkool, salade of aardappelen. Groot glas bier erbij. Niks meer aan doen. Schwarzwaldstuben is erg populair bij de buurbewoners die er ’s middags graag warm komen eten.

Katz Orange

Foto met dank aan Katz Orange

Gevestigd in een schitterend oud pand van een brouwerij. Katz Orange is één van de meest populaire restaurants van Berlijn Mitte en dat is ook wel te merken. Het is misschien wel net een beetje té hip. Er wordt vooral gewerkt met slowfood, dus als je houdt van vlees dat een tijdje in zijn natuurlijke sappen heeft staan garen (denk: pulled pork etc): dan is dit het restaurant waar je moet zijn. Wel even reserveren van te voren.

Clärchens Ballhaus

Foto met dank aan Clärchens Ballhaus

Houd je van dansen? Dan moet je zeker eens bij dit heerlijk kitsche Clärchens Ballhaus aan de Auguststraße gaan kijken. Al honderd jaar gaan hier de voetjes van de vloer in de balzaal en de spiegelzaal. Elke avond staat er een andere dans centraal en je kunt er ook een dansles volgen. Twee linkervoeten? De lommerrijke tuin vol lichtjes, omzoomd door de woest begroeide façade van het Ballhaus, is de perfecte plek voor een drankje en een goede flammkuche.

Berlijn Mitte: tips & bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Berlijn Mitte, de best bewaarde geheimen van Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Berlijn

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Duitsland > Stedentrip Berlijn > Berlijn Mitte: tips & bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer