Ontdek de geheimen van Londen op de fiets

Het was zeker niet de eerste keer dat ik in Londen was. Sterker nog, toen ik mijn laatste stedentrip Londen maakte, was ik al meer dan 10 keer in de Engelse hoofdstad geweest. Maar echt, Londen gaat nooit vervelen. Er is altijd wel weer iets nieuws te zien en beleven. En om Londen eens op een heel andere manier te zien, stapte ik op de fiets.

Fietsen in Londen: ontdek de geheimen van Londen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen. Was ik helemaal gek geworden? Links fietsen, in die drukke stad? Ik geef toe: het schoot even door mijn hoofd toen ik de fietstour boekte, maar ik dacht: die gids rijdt elke dag rond met een pluk fietsers achter zich aan, dus het zal wel goedkomen. En dat was ook zo. Er stonden stevige beach cruisers klaar, voor de dames met een mandje... dear lord. Grappig: de Belgen en Nederlanders lieten hun helm voor wat het was, de rest van de groep sjorde de helm stevig op hun hoofd.

Met wind door de haren over London Bridge

Onnatuurlijk, fietsen aan de linkerkant? Zeker in het begin, maar het wende snel. Eigenlijk was dat hele links fietsen zo'n tien minuten na vertrek al helemaal prima, omdat we toen al met de wind door de haren (geen helm!) over de London Bridge vlogen, met schitterend en zonnig uitzicht over de Milennium Bridge, St. Pauls Cathedral en The City. Die laatste was de eerste stop van de tour.

Fietsen in Londen: The City

Fietsen in Londen: The City | Mooistestedentrips.nl

Ik associeerde The City altijd met hypermoderne gebouwen, maar dit onafhankelijke deel van Londen is al eeuwenoud. Hier stond Londens eerste beursgebouw, maar misschien nog wel leuker zijn de zijstraten van de beurs. Deze zaten, voor de grote brand aan het einde van de 17de eeuw, tsjokvol koffiehuizen waar naar hartelust in effecten werd gehandeld. Verscholen in The City ligt een plek die de meesten wel kennen uit de eerste Harry Potter film. In Leadenhall Market kocht Harry namelijk zijn eerste toverstaf. In het echt is het hier trouwens reuze gezellig, met allemaal leuke kroegen en terrasjes. Het is bovendien erg bijzonder om te zien dat dit marktcomplex is omzoomd door grensverleggende architectuur, zoals Lloyd's Building door Richard Rogers en Mike Davies en The Gherkin van Norman Foster. 

Fietsen in London: Leadenhall Market

Fietsen in Londen: Harry Potter, Leadenhall Market | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: The Gherkin, The City | Mooistestedentrips.nl

Multi-cultureel en creatief East End

De rijkdom van het Britse rijk en Londen in het bijzonder trok vanaf de 16de eeuw wereldwijd de aandacht en zo kwam de immigratie op gang. Van Oost-Europeanen en Fransen tot later de Bengalezen. In East End, op slechts vijf minuten fietsen van die flitsende city, was de multi-culturele samenleving al uitgevonden voor er een woord voor was bedacht. Hier geen mannen in dure zakenpakken en strakke kantoorpanden, maar knusse eethuisjes, streetart en leuke vintagewinkels.

Fietsen in Londen: East End | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: East End | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Londen: Cable Street Mural | Mooistestedentrips.nl

Even de benen strekken na een uurtje fietsen was in East End helemaal geen ramp, maar een goed excuus om de streetart rond de Sunday Up Market te bekijken en in de vintagewinkels van Brick Lane rond te snuffelen. Maar het meest bijzondere vond ik toch wel de Cable Street Mural, een gedenkteken aan een fascistische opstand in de jaren '30 in East End, die zoveel nationale verontwaardiging opriep dat het fascisme in Engeland meteen met de grond gelijk werd gemaakt. 

Langs de kanalen van Wapping

Op steenworp afstand van East End ligt een Londens buurtje dat ik tijdens mijn volgende stedentrip Londen zeker wat beter wil leren kennen: Wapping. Deze wijk heeft prachtige roodbakstenen huizen en grote pakhuizen waar nu ateliers, restaurants en winkels huizen. Wapping wordt doorkruist door kanalen met daarlangs flinke fietspaden. Dit en de feit dat de wijk zo groen is, maakt dat het hier even heerlijk rustig fietsen was. Toen we eenmaal in het aangrenzende St. Katherine's Dock aankwamen, waande ik me dan ook mijlenver van het drukke Londense stadshart vandaan. Maar niets was minder waar. Vanaf St. Katherine's Dock, met de bruisende en provolle terrasjes langs de jachthaven, is the Tower Bridge alweer te zien. En deze fietstocht was niet compleet geweest als we hier niet ook nog even overheen zouden peddelen.

Fietsen in Londen: Wapping

Fietsen in Londen: St. Katherins Dock

Fietsen in Londen? Zo doe je dat

  • De fietstocht 'De geheimen van Londen' duurt 3,5 uur en vertrekt vanaf Waterloo Station. Je gaat op stap met een Nederlandstalige gids.
  • Ken je Londen nog niet zo goed? Dan kun je ook mee met een 3 uur durende highlights fietstour door Londen. Liever zonder gids op pad? Je kunt ook gewoon zelf een fiets huren, dit kan al vanaf €25 voor een hele dag.
  • Ben je niet zo actief, maar wil je Londen wel op een bijzondere manier leren kennen? Ik ging mee met een foodtour door East End. Smullen!
  • Wil je goedkoop in een geweldig hotel in Londen logeren? Dat kan ik het Qbic hotel. De kamers zijn netjes ingericht en van alle gemakken voorzien, beneden kun je terecht in de supergezellige lounge. Bonus: je logeert vlakbij de Tower Bridge, Tower of London en het bruisende East End.
  • Je vliegt al heel goedkoop naar Londen, bijvoorbeeld met Transavia, EasyJet, KLM of Ryanair. Vergelijk vliegtickets naar Londen en bekijk wat voor jou het voordeligst is.
  • Tip: ga eens met de trein naar Londen. Dat kan al vanaf €120 retour, als je 3 maanden van te voren boek hebt je de goedkoopste tickets. Mijn laatste stedentrip Londen maakte ik met de trein, lees over mijn ervaringen.
  • Bekijk al mijn tips over Londen.

Heb jij nog tips om Londen op een bijzondere manier te ontdekken?

Tags: Londen Fietsen