Fietsen in Wenen

door Esther

Inclusief gratis fietsroute door Wenen

Wil je in Wenen ook wat bijzondere bezienswaardigheden ontdekken? Dan kan ik het je aanraden om een dag een fiets te huren en de oude stad even te laten voor wat hij is. In de wijken rondom het centrum ontdek je street art, leuke cafés, dorpsachtige pleintjes en grootse parken. Ga fietsen in Wenen en ontdek de stad met mijn gratis fietsroute door de stad.

Je begint je fietstocht vlakbij de Karlsplatz in Wenen, toevallig eigenlijk, omdat je hier je huurfiets ophaalt en weer inlevert. Maar een vervelend plek is het zeker niet, want je kunt meteen even de mooie Art Nouveau metrohuisjes en het Secession gebouw bekijken. Ook de bekende Wiener Musikverein (je weet wel, van het Nieuwjaarsconcert) ligt hier om de hoek.

Street art in Wenen

Maar via de Opernring en Gumpendorferstraße zet je al snel koers naar de bijzondere wijken net buiten het hart van Wenen. Wat mij betreft is dit één van de leukste aspecten van het fietsen in Wenen. Want aan het einde van de Gumpendorferstraße, rond de Hofmühlgasse en Schadekgasse vind je een behoorlijk leuke verzameling street art, bijvoorbeeld van ROA. Als je de klassieke gebouwen van het centrum van de stad hebt bewonderd, zijn de enorme murals echt een leuke verrassing. Ook aan de Andreasgasse zie je nog veel street art.

Fietsen in Wenen, street art in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen, street art in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen, 25 hours hotel in Wenen | Mooistestedentrips.nl

De Lindengasse en Burggasse voeren je, via de Kirchengasse, naar een fijne plek voor een pauze. Namelijk het 25 Hours Hotel. Ik bezocht een vestiging van dit hotel ook al eens in Berlijn en het mooie design en de leuke bars van deze hotels vallen, bij mij althans, erg in de smaak. Het hotel heeft een dakterras waar het goed toeven is met een drankje. En naast het hotel zit de foodtruck met leuk terras Burger de Ville, voor een drankje of indrukwekkend hamburger.

Parken en verborgen hofjes: groen Wenen

Na je pauze is het tijd om via het Rathaus van Wenen, Sigmund Freud Park en Währinger Straße naar een mooi verborgen deel van de stad te fietsen. De Strudlhofgasse is misschien wel het mooiste straatje dat ik tijdens mijn stedentrip Wenen bezocht. Het ligt tussen de Boltzmanagasse en de Liechtenstreinstraße in en is technisch gezien een voetgangersgedeelte. Het parkje is compleet uitgevoerd in Art Nouveau en verbindt de twee straten met elkaar met trappetjes. Je kunt even om fietsen, maar je kunt ook je fiets even op de schouder tillen en me fiets en al door het parkje lopen. Het is echt een schattig hofje.

Fietsen in Wenen, Strudlhofgasse | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen, Servitengasse | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen, Grünentorgasse | Mooistestedentrips.nl

Even verderop ligt het Gartenpalais Liechtenstein waar je de weelderige tuin kunt bezoeken en de pracht en praal van het barokke paleis kunt bewonderen en werken van bijvoorbeeld Peter Paul Rubens, Rembrandt, Anthony van Dyck en Frans Hals kunt zien.

Als je nog even doorrijdt, richting Donaukanal, fiets je vanzelf tegen het buurtje rond de Servitengasse en Grünentorgasse aan en lijkt het alsof je de stad bent uitgereden en in een gemoedelijk Oostenrijks dorp bent beland. Het tempo is er een stuk lager dan in de rest van Wenen, dus een goede plek om even wat te drinken op één van de terrasjes onder het wakend oog van het Serviten Kloster Convent.

Bars en baden langs het Donaukanal

Wenen is natuurlijk de stad aan de Donau, maar de daadwerkelijke rivier ligt nog best een eind van het centrum vandaan. Het Donaukanal, dat ooit werd gegraven om een zij-arm van de grootse rivier te creëren, is één van de favoriete pleisterplekken van de locals. Langs de kades kun je uitgebreid street art kijken, neerploffen bij een van de vele beach bars (zoals Strandbar Hermann) en in de zomer liggen er zelfs zwembaden in het Donaukanal.

Fietsen in Wenen, Fietsen langs het Donaukanal in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen, Fietsen langs het Donaukanal in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen, Postsparkasse | Mooistestedentrips.nl

Nog een beetje cultuur meepakken, tijdens het fietsen in Wenen? Maak even een kleine omweg naar de Postsparkasse, een prachtig voorbeeld van Secession architectuur. Je mag ook even naar binnen lopen, maar bedenk wel dat in de bank nog wordt gewerkt, dus kijk uit met foto’s maken.

Op naar plezier in het Prater

Een bezoek aan het Prater mag je eigenlijk niet missen tijdens je stedentrip Wenen. Ga je fietsen in Wenen, dan kom je er heel eenvoudig door het Donaukanal over te steken en de Praterstraße af te fietsen. Je kunt je fiets aan het begin van het park parkeren en te voet verder. Maar halverwege je fiets weg zetten, is ook een goed plan. Parkeer hem bijvoorbeeld bij de Biergarten, dan kun je meteen even lunchen of een welverdiend drankje bestellen. Het Prater is in totaal 3 kilometer lang en je kunt er heerlijk in het gras of aan het water liggen. Maar het is ook het thuis van de beroemde kermis, met het oudste reuzenrad ter wereld.

Fietsen in Wenen, fietsen in het Prater in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen, fietsen in het Prater in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Je fietst het snelst (en leukst) terug naar de fietsverhuur door het Donaukanal weer over te steken en via Wien Mitte en het Stadpark naar de Karlsplatz te fietsen. Met deze fietsroute ben je ongeveer wel een hele dag zoet als je af en toe eens ergens stil blijft staan voor een paar foto’s en een uitgebreide pauze voor een drankje of een hapje eten.

Fietsen in Wenen tijdens een stedentrip

Bewaar op Pinterest!

Fietsen in Wenen, met gratis fietsroute in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

Sander 7 juli 2020 - 20:51

Hallo Esther,
Ik ga over anderhalve week naar Wenen en neem mijn fiets mee. Ik zou graag deze route fietsen. Ik maak zelf altijd gebruik van .gpx bestanden. Heb je deze route toevallig ook als gpx? Ik heb geprobeerd om jouw route, .kmz en .kml, te converteren, maar dat werkt helaas niet.
Groeten Sander.

Antwoord
Esther 7 juli 2020 - 20:55

Hallo Sander, Google geeft alleen de optie om in .KLM te downloaden. Je zou de kaart ook kunnen afdrukken of mijn website er af en toe eens even bij pakken. Alvast veel plezier!

Antwoord
Sander 9 juli 2020 - 19:37

Dankjewel Esther! Komt vast goed. Fijn iig een tip voor een leuke ronde door Wenen!

Antwoord
Sander 25 juli 2020 - 12:30

Hoi Esther,
De fietstocht was leuk! Nog bedankt! We hebben Schönbrunn nog toegevoegd aan de trip. Erg leuk om fietsend steden te ontdekken en altijd fijn als je gebruik kunt maken van de tips van kenners.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer