Fietsen in Bilbao: ontdek de geheimen van de stad

door Esther

Het oude centrum van Bilbao is schitterend, maar eromheen valt nog zo veel meer verrassends te zien en doen. En je ontdekt deze leuke plekken het best als je gaat fietsen in Bilbao. Ik stapte op de fiets, liep naar binnen bij de Baskische regering, ontdekte het Manhattan van Bilbao, zag mooie street art en at een ijsje met wel heel mooi uitzicht.

Fietsen in Bilbao is leuk, en heel gemakkelijk. De stad is er, wat mij betreft, echt voor gemaakt. Goed, het oude centrum heeft wat knusse en smalle straatjes. Maar daarbuiten is het heerlijk fietsen op de brede avenues die vaak ook nog zijn voorzien van fietspaden. Bilbao is behoorlijk uitgestrekt, dus als je buiten het oude centrum wat wil zien (en dat is echt een aanrader) en niet eindeloos wil wandelen of in de metro wil zitten, ga dan mee met een fietstocht in Bilbao.

Grappig: ik had een fietstocht langs de highlights van Bilbao geboekt, maar al pratend met onze Nederlandse gids Rianne kwamen we erachter dat we al veel hadden gezien. Samen besloten we de hele fietstocht om te gooien en zij nam ons mee langs heel bijzondere en vrij onbekende plekken van de stad. Wil je deze geheimen zelf ook ontdekken? Dan kun je natuurlijk een fiets huren en zelf op pad gaan.

Fietsen in Bilbao: langs de geheimen van de stad

Estación Concordia

Estacion Concordia, station van Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Estacion Concordia, glas-in-lood tableau | Mooistestedentrips.nl

Een mooi begin van je fietstocht door Bilbao is het centrale station van de stad, het Estación Concordia. Ik had het tijdens mijn eerste dag in Bilbao al bewonderd, maar was toen niet verder gekomen dan met mijn mond open staren naar de schitterende Art Nouveau façade. Maar wat blijkt nu, in de vertrekhal vind je nog een prachtig glas-in-lood tableau. Dit is een ode aan Baskenland. Je ontdekt noeste landarbeiders, vissers en mijnwerkers in het tableau met op de achtergrond het vruchtbare landschap en de kathedraal van Bilbao.

Palacio de la diputación foral de Bizkaia

Palacio Floral, Gran Vía | Mooistestedentrips.nl

Palacio Floral, Gran Vía | Mooistestedentrips.nl

Een hele mond vol, en in de volksmond wordt dit statige gebouw ook gewoon Palacio Floral genoemd. Het is lekker fietsen in Bilbao over de Gran Vía van de stad. Hier heb je fietspaden en het is als het ware de belangrijkste straat die het oude deel van Bilbao verbindt met de nieuwe wijken. Het majestueuze paleis valt je meteen op dankzij de prachtige façade.

De Baskische regering zetelt hier en omdat het een officieel overheidsgebouw is, kom je er normaal gesproken alleen op afspraak binnen. Maar als je met vier mensen of meer bent, en je van te voren per e-mail aanmeldt, kun je het Palacio Floral ook bezoeken als je een stedentrip Bilbao maakt. Onze gids kent degene die rondleidingen geeft en naar kort overleg mogen we toch even naar binnen. En dat blijkt een echte traktatie te zijn. Het paleis is een eerbetoon aan de Baskische geschiedenis met schitterende glas-in-lood panelen, schilderingen van José Echenaguisa Errazquin en cadeaus van beroemde historische figuren, zoals vazen van Eugenia de Montijo, vrouw van Napoleon III.

Azkuna Zentroa

Azkuna Zentroa | Mooistestedentrips.nl

Azkuna Zentroa | Mooistestedentrips.nl

Isaac Cordal in Azkuna Zentroa | Mooistestedentrips.nl

Hoe anders is het Azkuna Zentroa, dat een paar minuten fietsen verderop ligt. Het is een groot cultureel centrum en werd vernoemd naar de burgemeester die Bilbao op de kaart zette door het Guggenheim naar de stad te halen. Het culturele centrum is gevestigd in een oude wijnhal en de pilaren in de entree zijn door verschillende kunstenaars onder handen genomen.

Daarnaast vind je nog een bioscoop, café en museum in het centrum. En een zwembad. Waar je onderdoor kunt lopen en de mensen ziet zwemmen. Bizar en grappig. Toevallig was er tijdens mijn bezoek net een tentoonstelling van Isaac Cordal. Heel erg leuk, ik ontdekte de figuurtjes van Cordal tijdens The Crystal Ship in Oostende. Zij beelden een scherpe kritiek uit op moderne fenomenen.

Havengebied van Bilbao

Fietsen in Bilbao: het havengebied | Mooistestedentrips.nl

Het havengebied van Bilbao | Mooistestedetrips.nl

Je volgende stop zou het voetbalstadion San Mamés van Athletic Bilbao, de trots van het centrum, aan de rand van het centrum. Je kunt er een mooie tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van de club, maar het is helemaal leuk om in de bar neer te ploffen en pintxos te eten met uitzicht over het veld.

Wij fietsen echter nog een paar minuten verder, naar het havengebied van de stad. Er is onlangs een eilandje in het middel van de rivier drooggelegd en ooit moet dit het Manhattan van Bilbao worden. Nu is echt echter een goede plek om wat street art te ontdekken en even neer te ploffen bij één van de bars langs het water. Fietsen in Bilbao maakt immers dorstig.

Langs de Ría de Bilbao

Fietsen in Bilbao: bezienswaardigheden langs de rivier | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao: fietsen langs de rivier | Mooistestedentrips.nl

Nadat ik ’s middags was aangekomen, maakte ik al een wandeling langs de Ría de Bilbao. Simpelweg, omdat er langs de oevers van de rivier zo ontzettend veel te zien en te doen is. En er is geen enkele reden waarom je dit deel van de stad niet mee zou pakken als je gaat fietsen in Bilbao, want je kunt gewoon afstappen waar je wil en er liggen ook fietspaden langs de rivier.

Zo kun je het Ribera Parque en Parque Doña Casilda langs de rivier niet missen en, ondanks dat het wat heuvelachtig is, kun je hier best even fietsend doorbrengen. Deze twee parken vormen samen het grootste park van Bilbao. Het is leuk om even langs de verschillende vijvers te fietsen en de kunstwerken en monumenten in het park te bekijken.

IJsje eten met uitzicht

IJsje eten met uitzicht op het Guggenheim Museum | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao, langs het Guggenheim Museum | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao, Puppy van Jeff Koons | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk komen we tijdens het fietsen in Bilbao als vanzelf bij het Guggenheim Museum terecht, het is niet voor niets de belangrijkste trekpleister van de stad. Heb je een fiets gehuurd, dan kun je natuurlijk afstappen, je fiets op slot zetten en het museum bezoeken. Ik ben echter met de fietstour mee en heb mijn bezoek op een andere dag gepland. Maar dat wil niet zeggen dat we niet even kunnen genieten van uitzicht op het Guggenheim Museum en de Puppy van Jeff Koons. We ploffen neer bij Amorino, bestellen er een prachtig (en lekker!) ijsje en bewonderen het museum vanaf de overkant.

Het Guggenheim Museum vormt meteen een goed einde van je fietstocht, want kiest vanaf dit punt zelf hoe je je rit voortzet. Je kunt langs de rivier blijven rijden, de bruggen van de stad bewonderen en bijvoorbeeld gaan lunchen bij de Mercado de la Ribera of een leuk tentje op het Plaza Nueva. Maar je kunt ook de rivier oversteken om nog meer onbekende bezienswaardigheden in Bilbao te bewonderen. Zo kun je de prachtige oude universiteit van de stad bezoeken of met de Funicular de Artxanda naar boven om te genieten van een mooi uitzicht over de stad en de regio.

Fietsen in Bilbao tijdens je stedentrip

  • Fietsen in Bilbao is heel leuk om te doen en ook helemaal niet duur. Je kunt een fiets huren of meegaan met een fietstocht langs de highlights van de stad. Heb je weinig tijd, maar wil je toch alles wel zo’n beetje gezien hebben? Dan kun je mee met een complete fietstour.
  • Nieuwsgierig geworden naar Bilbao? Snap ik, het is echt een verrassend leuke stad. En je vliegt er al in twee uur rechtstreeks naartoe, bijvoorbeeld met Transavia, Vueling of KLM. Vergelijk vliegtickets Bilbao en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Bilbao? Daar zijn er, gelukkig, een heleboel van. Ik logeerde bij Hotel Plaza, en kreeg ontzettend veel waar voor mijn geld. Het hotel is aan de rivier gelegen en de kamers zijn heerlijk, en geluiddicht. In het hartje van de stad logeren? Casual Guera is ook een heel leuk hotel.
  • Liever niet eindeloos vergelijken? Je kunt ook voordelig een kant-en-klare stedentrip Bilbao boeken. Dit is soms zelfs goedkoper dan alles zelf regelen.
  • Bekijk wat je allemaal kunt doen in Bilbao en doe inspiratie op voor je stedentrip Bilbao. Ik zet ook de leukste restaurants in Bilbao voor je op een rijtje.
  • Vergeet ook niet om Portugalete, aan het strand, te bezoeken. Je hebt er maar een middagje voor nodig.
  • Bekijk de leukste stedentrips Spanje.

Bewaar op Pinterest!

Fietsen in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Zou jij weleens willen fietsen in Bilbao?

Meer fietsen in Spanje? Lees ook

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Bilbao > Fietsen in Bilbao

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer