Bezienswaardigheden Nantes

door Esther

Nantes stond nooit hoog op mijn lijstje met steden die ik echt eens moest bezoeken. Sterker nog, Nantes kwam helemaal niet op dat lijstje voor. Maar ik bezocht de stad voor een conferentie en werkelijk, ik ben nog nooit zo ondersteboven geweest van een stad. Nantes zit boordevol verrassingen en is een echte must-see in Frankrijk. Ik zet alle bezienswaardigheden Nantes alvast voor je op een rijtje.

Stedentrip Nantes: de voorbereidingen

  • Je vliegt naar Nantes met bijvoorbeeld KLM of Transavia. Vergelijk vliegtickets naar Nantes en bekijk wat voor jou goedkoop en snel uitpakt.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Nantes? Die zijn er genoeg. Zo is het bijvoorbeeld echt genieten in het Okko hotel.
  • Weinig tijd in Nantes? Stap op de fiets! Tijdens deze fietstour kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Nantes en heel bijzondere uitzichtpunten.
  • Het openbaar vervoer is in Nantes prima geregeld, je kunt er heel gemakkelijk reizen met de tram of de bus. Als je een Nantes Pass koopt, kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je gratis toegang tot veel bezienswaardigheden in Nantes.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Nantes.
  • Nog meer bijzondere Franse steden ontdekken? Lees dan 7 verrassende stedentrips Frankrijk.

Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Nantes, bekijk de leukste highlights | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Nantes: l’Île de Nantes

Het Île de Nantes ligt niet ver van het centrum van de stad, midden in de rivier de Loire. Het is één van de leukste en meest bijzondere bezienswaardigheden in Nantes. En het zou geen groter contrast met het oude stadshart is eigenlijk niet mogelijk. Zodra je het centrum achter je hebt gelaten loop je tegen het donkere Palais de Justice aan en nog meer moderne architectuur. Maar het meest bijzondere op het eiland zijn de enorme mechanische beesten. ‘Les Machines’ hebben een permanent huis gevonden op het Île de Nantes.

Bezienswaardigheden Nantes: Les Machines des île de Nantes | Mooistestedentrips.nl

The Mechanical Elephant: bezienswaardigheden Nantes | Mooistestedentrips.nl

Les Machines de l’Île de Nantes

Het is bijna niet uit te leggen wat je je bij Les Machines de L’Île de Nantes moet voorstellen. Het is een plek waar de Industriële revolutie op Jules Verne en Leonardo da Vinci lijkt gebotst. In deze fantasiewereld kom je de meest bijzondere, gigantische mechanische dieren tegen. Zoals een spinnen en rupsen. Hoofdrolspeler is The Grand Eelephant, die over het eiland wandelt, met zijn oren flappert en af en toe nietsvermoedende bewonderaars nat spuit. De nieuwste uitvinding is daadwerkelijk opgedragen aan Jules Verne, die in Nantes opgroeide en veel op het eiland kwam. Het is The Herons’ Tree, een ‘sculptuur’ van 22 stalen voetpaden, met bovenin mechanische reigers die bezoekers laten vliegen op 36 meter hoogte.

La Galerie des Machines

In La Galerie des Machines staan de bedenksels van Jules Verne uit ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ centraal. Er komt bijvoorbeeld een gigantische rups aan gekropen en je kunt met een enorme spin aan de wandel. Let op: er zijn in deze broeikas ook mechanische vleesetende planten.

La Galerie des Machines, Nantes | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Nantes: Carrousel des mondes marins | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Nantes: Carrousel des mondes marins | Mooistestedentrips.nl

Le Carrousel des Mondes Marins

Reis tachtig mijlen onder zee in de leukste draaimolen die je als volwassenen ooit zult tegenkomen. Le Carrousel des Mondes Marins vind je buiten, bij de rivier. Klim in één van de gigantische krabben, garnalen, octopussen of andere zeemonsters en bedien ze terwijl de carrousel haar rondjes draait.

Les Anneaux

Verderop op het eiland vind je 18 grote ringen, die niet veel lijken voor te stellen, totdat je ze ’s avonds verlicht ziet. Ze zijn een creatie van Daniel Buren die zo de link wilde leggen tussen het grote maritieme verleden van Nantes en de grootse architecturale hoogstandjes die nu op het eiland te vinden zijn. De ringen zijn ook een soort omlijsting van het landschap.

Street art in Nantes: Les Anneaux | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Nantes centrum

Chateau des Ducs de Bretagne

Elke zelf respecterende Franse stad heeft een kasteel en in Nantes staat dat kasteel midden in het centrum van de stad. Het Chateau des Ducs de Bretagne is een verzameling van burchten en en torens daterend van de 15de tot 18de eeuw en is met recht imposant te noemen. Het kasteel herbergt een bijzonder museum. Je komt er namelijk niet alleen alles te weten over de geschiedenis van de stad, maar bekijkt ook belangrijke wereldgebeurtenissen door een ‘Nantes bril’. Download van te voren de gratis audio-guide op je telefoon.

Chateau des ducs de Bretagne | Mooistestedentrips.nl

Kathedraal van Nantes | Mooistestedentrips.nl

Cathédrale St-Pierre et St-Paul

De kathedraal van Nantes is zo’n lekker typische grootse gotische kerk en is gebouwd tijdens de renaissance. Het interieur is al net zo oogverblindend wit als de buitenkant. Maar het echte hoogtepunt is de heerlijk rustige tuin, Jardin de la Psallette net achter de kerk.

Le Nid

Misschien een beetje vreemd om een bar op het lijstje bezienswaardigheden Nantes te zetten, maar je moet tijdens je stedentrip toch echt in Le Nid zijn geweest. De bar ligt op de 32ste verdieping van de wolkenkrabber Tour Bretagne en vanaf deze plek heb je, vanaf het terras of veilig achter glas, een geweldig uitzicht over de stad. Ga er vooral aan het einde van de dag naartoe voor een cocktail. Trekpleister van de bar is een gigantische vogel, met haar eieren als tafels en stoelen. En tussen die eieren staan regelmatig bands op te treden.

Bezienswaardigheden Nantes: Le Nid (foto met dank aan Le Nid) | Mooistestedentrips.nl

Mémorial de l’Abolition de l’Esclavage

Op weg naar het Île de Nantes vind je het monument ter afschaffing van de slavernij. Een Het is een enorme plaquette met daarop de namen van de slavenschepen die, volgeladen, vanuit Nantes naar de nieuwe wereld vertrokken. Als je de trappen afdaalt kun je allerlei abolitionistische teksten lezen.

Borrelen bij Le Lieu Unique

Goed, Le Lieu Unique ligt net buiten het centrum van Nantes, maar ook maar net. De toren van dit complex is heel opvallend. Vroeger was dit pand de LU-fabriek. Je weet wel, van de koekjes. Nu is Le Lieu Unique omgetoverd tot een cultureel centrum, met een poppodium, filmhuis en hamam. Bovendien heeft het één van de meest gezellige terrassen van Nantes, aan het water.

Le Lieu Unique | Mooistestedentrips.nl

Le Passage Pommeraye | Mooistestedentrips.nl

Le Passage Pommeraye

Le Passage Pommeraye is de mooiste winkelgalerij van Nantes. Verdeeld over drie etages vind je de mooiste winkels. Neem een kijkje en loop door het trappenhuis en onder de arcadebogen. Het winkelcentrum is een paar jaar terug gerenoveerd en ziet er weer top uit. Loop even naar binnen bij Maison Georges Larnicol om macerons, nougat of lekkere chocolaatjes te scoren.

Musea in Nantes

Jules Verne Museum

Jules Verne werd geboren en groeide op in Nantes en keek in zijn jeugd graag op het île de Nantes naar het bedrijvige havenleven. Niet zo gek dus dat er een museum is gewijd aan Nantes’ meest beroemde inwoner. Het Jules Verne Museum is elke dag open en je kunt hier een enorme hoeveelheid boeken, manuscripten en illustraties van de auteur bekijken.

Musée Jules Verne | Mooistestedentrips.nl

Musée de l’imprimerie

Het Musée de l’imprimerie is helemaal gewijd aan het geschreven woord, of eigenlijk het geprinte woord. Er staan tientallen drukpersen (die het allemaal nog doen!) om de verschillende manieren van drukken te tonen. De bevlogen gidsen laten dat ook maar al te graag zien. Daarnaast zijn er regelmatig leuke tentoonstellingen over papier en grafisch ontwerp.

Musée d’Arts de Nantes

Het duurde een tijdje, maar na een uitgebreide renovatie mag het Musée d’Arts de Nantes er weer helemaal zijn. Het museum voor schone kunsten huist een collectie kunst van de 13de tot en met de 21ste eeuw. Aan het oude museum is nu een futuristische kubus gebouwd. Je kunt er onder andere werk van Gustave Coubert, Monet en Rodin vinden.

Musée d'Arts de Nantes | Mooistestedentrips.nl

Musee d'Histoire Naturelle, bezienswaardigheden Nantes | Mooistestedentrips.nl

Muséum d’Histoire Naturelle

Het Muséum d’Histoire Naturelle is gevestigd in de oude munt van Nantes. Een perfecte locatie, want er is een galerij voor elk type natuurhistorie: zoölogisch, paleontologisch, etnografisch en mineralogisch. Dat zijn hele monden vol, maar uiteindelijk zie je gewoon een schitterende collectie, waaronder een skeler van een vinvis.

Gratis bezienswaardigheden Nantes

Groene vrienden in Jardin des Plantes

Een fascinerende verzameling bonte bloemen, bomen en planten vind je in Jardin des Plantes, op loopafstand van het station. Hier kun je rustig een paar uur rondwandelen en genieten van de rust en de botanische tuin om vervolgens even neer te ploffen voor een drankje bij de gezellige L’Orangerie. Maar het leukste in dit grote stadspark zijn wel de groene dierensculpturen die de grasvelden sieren. De creaties zijn aan het brein ontsproten van illustrator en kinderboekenschrijver Claude Ponti. Zijn kuiken ligt vredig te slapen, net als zijn grote hond. Neem ook een kijkje bij de wezens die in enorme potten werden geboren.

Bezienswaardigheden Nantes: Jardin des Plantes | Mooistestedentrips.nl

Gratis Nantes verkennen: La Ligne Verte | Mooistestedentrips.nl

La Ligne Verte: Nantes verkennen zonder kaart

Nantes kun je gemakkelijk verkennen in een dag of twee. Helemaal ideaal is dat dit zonder kaart kan. Voyages de Nantes heeft namelijk een route door de stad uitgestippeld en deze is te herkennen als groene lijn. Langs deze lijn liggen alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad, maar ook allemaal leuke restaurantjes, cafés en gezellige pleinen. Je helemaal suf zoeken met een kaart op zak is dus niet nodig, volg gewoon de groene lijn. De hele route is zo’n 10 kilometer lang. Op zich goed te doen als je op tijd opstaat en goede schoenen aantrekt, maar heb je de tijd, wandel de route dan in twee dagen. Download La Ligne Verte.

Wandelen door dromerig Trentemoult

Nantes is een gezellige en bedrijvige studentenstad. Wil je even wat meer rust, dan pak je gewoon even het gratis pontje naar het nabij gelegen dorpje Trentemoult, één van de best verstopte bezienswaardigheden Nantes. Ooit was dit een bedrijvig vissersdorpje aan de Loire, maar nu heerst er vooral rust. Het is heerlijk om een uurtje of wat rond te wandelen en te genieten van de kleurrijke huisjes die weelderig begroeid zijn met bloemen. Langs de kade vind je een aantal leuke cafés en terrassen. Bovendien vind je één van de beste restaurants van Nantes in Trentemoult: La Civelle. Wil je hier eten, reserveer dan wel even een tafeltje van te voren.

Gratis bezienswaardigheden Nantes: Trentemoult | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Nantes

  • Nieuwsgierig geworden naar de bijzondere bewoners op het eiland in de Loire? Lees dan mijn artikel Île de Nantes.
  • Het leuke aan Nantes? Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Je las hier al over een aantal gratis bezienswaardigheden, maar ik geef nog meer budgettips Nantes.
  • Nieuwsgierig naar meer bijzondere steden in Frankrijk? Maak bijvoorbeeld een stedentrip Lyon, een stedentrip Metz of een stedentrip Nancy.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer