Wat te doen in Brugge: 21x leuke bezienswaardigheden

+ 3 heel leuke dagtrips

door Esther

Brugge is het het openluchtsprookje van Vlaanderen. De middeleeuwse straatjes met kinderkoppen, omzoomd door eeuwenoude huizen met trapgevels, langs de pittoreske grachten leiden allemaal naar gezellige pleinen vol leuke cafés en restaurants. Tel daar de goede musea en het vredige Begijnhof bij op en je hebt een perfect recept voor een weekendje weg. Ontdek alle leuke bezienswaardigheden in Bruggen en lees door naar het einde voor drie heel mooie dagtrips vanuit Brugge.

Plan een weekendje Brugge

Wat te doen in Brugge? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Brugge | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Brugge: de voorbereidingen

  • Koop voor je vertrekt een Brugge Museum Kaart. Met deze kaart bezoek je gratis alle belangrijke bezienswaardigheden in Brugge, zoals de bekendste musea van de stad, maar bijvoorbeeld ook het Belfort. Je hebt deze kaart er zo uit.
  • Neem de Time to Momo Brugge met je mee. In deze kleurrijke reisgids vind je de leukste adresjes en restaurants in Brugge.
  • Ben je maar kort in de stad, maar wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Brugge zien? Ga mee met deze stadswandeling inclusief rondvaart door de stad.

21x Wat te doen in Brugge

Stadswandeling Brugge

Wat te doen in Brugge: stadswandeling Brugge | Mooistestedentrips.nl

Ga je voor het eerst naar Brugge of ben je maar kort in de stad en wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Brugge zien? Ga dan mee met deze stadswandeling. Samen ga je met een gids op pad om de highlights van de stad te ontdekken en onderweg kom je alles te weten over de verschillende bezienswaardigheden en de interessante historie van de stad. Een boottocht en proeverij zijn ook inbegrepen bij deze stadswandeling.

Rondvaart Brugge

Wat te doen in Brugge: Rondvaart Brugge | Mooistestedentrips.nl

Als er één stad is die leuk is om vanaf het water te zien, dan is het Brugge wel. Zorg dat je ’s ochtends vroeg langs één van de opstappunten aan de rijen (grachten) van de stad staat, zodat je voor de grote massa’s een boottochtje maakt. Je stapt bijvoorbeeld op aan de Rozenhoedkaai of het Huidenvettersplein en een rondvaart duurt ongeveer een halfuur. Onderweg hoor je interessante achtergronden over verschillende bezienswaardigheden in Brugge.

Fietsen in Brugge

Fietsen in Brugge, Baja Bikes Brugge | Mooistestedentrips.nl

Wil je net even wat meer zien van de stad of wil je Brugge op een bijzondere manier leren kennen? Ga dan mee met een fietstocht door Brugge. Je komt langs de mooiste plekken in het centrum, zoals de Markt en Burg, fietst langs de grachten en ontdekt de mooiste wat onbekendere plekken van de stad en je hoort allerlei mooie anekdotes over Brugge. Als je al eens in de stad bent geweest, is de fietstocht langs verborgen juweeltjes misschien wel wat voor jou.

Begijnhof

Bezienswaardigheden Brugge: Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Eeuwenlang woonden in het Begijnhof in Brugge dames die niet het klooster in wilden, maar wel een beschermd leven wilde leiden. Rustig en vreedzaam. En hoewel de laatste begijn in 2013 is overleden, is het Begijnhof nog steeds een baken van rust in de stad. Grote groepen mogen er niet naar binnen, dus het is de perfecte plek om de drukte even te ontvluchten. In het voorjaar is het Begijnhof een plaatje als de grasvelden bezaaid zijn met krokussen en narcissen.

Minnewater

Bezienswaardigheden Brugge: Minnewaterpark (foto: Jan Darthet) | Mooistestedentrips.nl

Het minnewater en het gelijknamige aangrenzende park zijn zonder meer de meest romantische plekken in Brugge. Het stadsmeer dankt haar naam aan de waterminnden die ooit in het water zouden hebben geleefd. Een plek vol mysterie, dus. Je maakt de mooiste foto’s vanaf de Minnewaterbrug of naast het stadhuis. In de winter kun je schaatsen op de (kunst)schaatsbaan van het Minnewaterpark.

Belfort

Bezienswaardigheden Brugge: Belfort | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er niet omheen tijdens je weekendje weg: het Belfort, de enorme toren die je vanaf elke plek in Brugge kunt zien. Het is niet voor niets één van de bekendste bezienswaardigheden in Brugge. Beklim de 366 treden naar de top.  Her geniet je van een geweldig uitzicht over de stad. Op de terugweg kun je het bijzondere carillon aanschouwen. En aangezien het ook  elk kwartier speelt, heb je kans dat je net naast de bel staat op het kwartier. Oorverdovend leuk.

Stadhuis van Brugge

Bezienswaardigheden Brugge: Stadhuis van Brugge | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Brugge is het stadhuis van de stad, je kunt het niet missen, gelegen aan het al even indrukwekkende Burg. Het duurde in de 14de eeuw maar liefst 55 jaar voordat het stadhuis van Brugge klaar was. Het was destijds, en nog altijd, één van de meest indrukwekkende stadhuizen in de regio en diende als voorbeeld voor andere stadhuizen. Je kunt het stadhuis bezoeken, de indrukwekkende gothische hal bekijken en meer te weten komen over de interessante (maritieme) geschiedenis van de stad.

Basiliek van het Heilig Bloed

Bezienswaardigheden Brugge: Basiliek van het Heilige Bloed | Mooistestedentrips.nl

De Basiliek van het Heilig Bloed, of Heilige Bloedbasiliek, is één van de meest interessante bezienswaardigheden in Brugge. Hier wordt namelijk een reliek bewaard: een stukje stof met daarop het bloed van Christus. Het kwam in de 12de eeuw via een kruistocht mee naar Brugge en sindsdien staat op deze plek een kerk. Die is door de eeuwen heen flink uitgebreid en in de kerk zijn verschillende stijlen te hernennen.  De Heilig-Bloedkapel is in gotische stijl gebouwd en in de 19de eeuw in neogotische stijl aangekleed.

O.L.V-kerk Museum

Bezienswaardigheden Brugge: O.L.V.-kerk Museum | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Brugge: O.L.V.-kerk Museum | Mooistestedentrips.nl

De Onze Lieve Vrouw kerk in Brugge onderging een aantal jaar geleden een stevige renovatie en sindsdien draagt ze de naam O.L.V-kerk Museum. Helemaal terecht, want de de kerk is niet alleen wonderschoon, er zijn ook heel bijzondere kunstwerken te vinden en de en de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Maar het bekendst is toch wel de Madonna met Kind, het eige werk van Michelangelo dat tijdens zijn leven Italië verliet. Het is een klein, maar wonderschoon, beeld en rechtvaardigt zeker de toegang tot het museum.

Groeningemuseum

Bezienswaardigheden Brugge: Groeningemuseum (foto: Jan D'Hondt)

Het Groeningemuseum is één van de beste musea in Vlaanderen, dus maak zeker tijd voor een bezoek als je in Brugge bent. Je bewondert er zes eeuwen aan Vlaamse kunst: van de Vlaamse primitieven tot het surrealisme. Je bekijkt er prachtig werk van Jan van Eyck en Hans Memling, maar ook van Magritte.

Gruuthusemuseum

Bezienswaardigheden Brugge, Gruuthusemuseum. Foto: Jan D'Hondt

Het Gruuthusemuseum is één van de mooiste bezienswaardigheden in Brugge. Het museum is gevestigd in één van de fraaiste stadspaleizen van de Benelux. Het paleis dankt zijn collectie en grandeur voor een groot deel aan Lodewijk van Gruuthuse die zijn motto Plus est en vous (er zit meer in je) meer dan waarmaakte. In het museum zie je de mooiste wandtapijten, sculpturen en historisch kant. De 15de-eeuwse bidkapel staat in rechtstreekse verbinding met de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Museum Sint-Janshospitaal

Bezienswaardigheden Brugge, Museum Sint-Janshospitaal | Mooistestedentrips.nl

Het Museum Sint-Janshospitaal is zonder twijfel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Brugge. Het museum bestaat uit verschillende delen. Zo kun je er de geschiedenis van het 12de-eeuwse hospitaal leren kennen aan de hand van verschillende historische medische gereedschappen. Maar je kunt ook verschillende 15de-eeuwse werken van Hans Memling bewondere, zoals een drieluik met Johannes de Doper. Je museumkaartje biedt ook toegang aan de 17de-eeuwse apotheek en tussendoor kun je ook de historische kruidtuin bewonderen.

Historium

Foto met dank aan Historium Brugge

Tijdens je bezoek aan Brugge word je waarschijnlijk als vanzelf naar de gezellige Markt getrokken. Hier kun je het Belfort bezoeken, neerploffen op één van de vele terrasjes én het Historium bezoeken. Met bijzondere audiovisuele effecten waan je je in de tijd van Jan van Eyck, bezoek je zeven themakamers en beleef je middeleeuws Brugge met virtual reality. Vanaf de Historium tower heb je bovendien een heel mooi uitzicht over de stad.

Kantcentrum

Kantcentrum van Brugge | Mooistestedentrips.nl

Kant uit Brugge was eeuwenlang het beste kant ter wereld. Iedereen die er een beetje toe deed, wilde zich hullen in het kant dat in de stad werd gemaakt. Overal in Brugge zie je nog winkels die kant verkopen, maar het is een beetje zoeken naar echt authentiek kant uit Brugge. Wandel daarom in ieder geval even langs het Kantcentrum. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van kant maken en zie je ’s middags dagelijks dames met vlugge vingers de mooiste creaties maken.

Frietmuseum

Frietmuseum in Brugge | Mooistestedentrips.nl

Ben je met kinderen in Brugge? Dan is het leuk om het Frietmuseum te bezoeken. Kinderen kunnen uitvogelen welke aardappel nu echt goed is om friet van te maken, of friet wel echt uit België komt en wat nou het geheim is van goede friet. Natuurlijk hoort friet eten er ook bij. Ook fijn: het museum is gevestigd in de fraaie Saaihalle.

Street art Brugge

Street art Brugge (foto: Visit Brugge & Jan Darthet)

Street art Brugge (foto: Visit Brugge & Jan Darthet)

Brugge is één van de jongste street art steden in Vlaanderen. Sinds 2020 vind je, dankzij street art festival The Bridges heel mooie street art in de stad. En een paar jaar terug kwamen daar nog eens een aantal werken van topartiesten, zoals ROA, bij tijdens festival Legendz. Bekijk de interactieve kaart met alle werken erop, zodat je een mooie wandeling langs de street art in Brugge kunt plannen.

Sanseveria

Foto met dank aan Sanseveria

Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je binnen wandelt bij Sanseveria, maar je moet het wel doen. Dit is een ontzettend fijn restaurantje om te ontbijten, brunchen of lunchen. Bagels staan hier centraal op de kaart. Er zijn fijne ontbijt- en brunchbagels die je de hele dag door bestelt, bijvoorbeeld zoete bagels of bagels met ei. Maar ’s middag bestel je ook de lekkerste warme lunch bagels, zoals die met Marokkaanse kip, gebakken flespompoen of gesmolten brie. Meer tips lees je in mijn artikel over restaurants in Brugge.

Brouwerij de Halve Maan

Foto met dank aan Brouwerij De Halve Maan

Geen stedentrip België zonder Belgisch bier. En wat dat betreft val je in Brugge met je neus in de boter. Je moet echt even langs Brouwerij de Halve Maan. In de 16de eeuw stond hier al een brouwerij en Brouwerij De Halve Maan zit er al vanaf de 19de eeuw en is daarmee de laatste familiebrouwerij van de stad. Hier wordt het beroemde Brugse Zot en Straffe Hendrik gebrouwen. Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over het brouwproces en de verschillende bieren en daarna is het fijn bierproeven in het gezellige café of op het terras.

Bourgogne des Flanders

Foto met dank aan Bourgogne des Flanders

Bij brouwerij Bourgogne des Flanders, in het hart van de stad, kom je tijdens een rondleiding te weten hoe de twee iconische bieren van de brouwerij worden gebrouwen. Deze worden gecombineerd uit geuze en lambiek, wat een unieke wat zurige smaak aan de bieren geeft. Daarnaast is er een stokerij waar twee soorten gin op basis van bier worden gestookt. Het terras aan het water is misschien wel één van de mooiste plekken in Brugge voor een drankje.

The Bruges Beer Experience

Foto met dank aan Bruges Beer Experience

Wil je meer weten over Belgisch bier en alles wat daarmee te maken heeft? Op de Markt vind je The Bruges Beer Experience. Je leert er alles over de geschiedenis van bier in het algemeen en Belgisch bier in het bijzonder en je komt erachter welke Belgische bieren er allemaal zijn. Na de rondleiding is het natuurlijk tijd voor een proeverij. Ga je liever bier proeven in een authentiek biercafé? Wandel dan naar Cambrinus waar wel 400 Belgische bieren op de kaart staan.

Chocolaterie Sukerbuyc

Foto met dank aan Chocolaterie Sukerbuyc

Houd je van chocolade en wil je tijdens je weekendje Brugge goede chocolade mee naar huis nemen? Dan moet je in Brugge zeker even langs Chocolaterie Sukerbuyc, één van de beste chocolatiers van de stad. Hier weet je dat je echt goede, kwalitatieve chocolade koopt. De pralines worden namelijk nog volgens familierecept gemaakt. Aan de overkant proef je het lekkerste van Sukerbuyc tijdens een afternoon tea bij De Proeverie.

3x dagtrips vanuit Brugge

Zeebrugge

Zeebrugge, België | Mooistestedentrips.nl

Zodra de zon schijnt, is het een heel goed idee om naar Zeebrugge te gaan. Genieten aan de Vlaamse kust, een kwartiertje verderop. Zeebrugge heeft een heel mooi zandstrand en een leuke boulevard om langs te flaneren. Plof bij één van de visrestaurants neer om te genieten van mosselen of garnalenkroketjes, maak een boottocht of bestel een cocktail in de jachthaven.

Oostende

Oostende, België | Mooistestedentrips.nl

Over de Vlaamse kist gesproken: op steenworp afstand van Brugge ligt één van de meest interessante steden aan de Belgische kust: Oostende. Natuurlijk kun je hier naar het strand en eindeloos over de lange boulevard flaneren. Maar Oostende is ook een ontzettend kunstzinnige stad. Bezoek het toonaangevende Mu.Zee en het kleurrijke James Ensorhuis. Maar het bekendst is Oostende toch wel vanwege de baanbrekende street art die je er kunt zien dankzij street art festival The Crystal Ship. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Oostende.

Gent

Gent, België | Mooistestedentrips.nl

Wist je dat Brugge en Gent eigenlijk heel dicht bij elkaar liggen? Het maakt ook niet uit of je met de auto of trein bent, je kunt je weekendje Brugge heel eenvoudig combineren met een dagje Gent (of andersom, natuurlijk). In Gent zet je eigenlijk meteen koers naar de  Sint Baafskathedraal, waar je de Aanbidding van het Lam Gods het gezien moet hebben. Maar het is ook heerlijk om te gaan fietsen in Gent of de mooiste street art in Gent te ontdekken. Ik zet alvast de leukste bezienswaardigheden in Gent voor je op een rijtje.

Lees meer over Brugge

21x Wat te doen in Brugge
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Brugge? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Brugge | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip België > Weekendje Brugge > Bezienswaardigheden Brugge

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer