Bijzonder kunst kijken in Metz

Dat Metz misschien niet de meest voor de hand liggende keuze is voor een stedentrip, spreekt juist in het voordeel van deze bijzondere stad. Metz is misschien wel de geheime schatkamer van Frankrijk, met een grote collectie uit het Centre Pompidou in Parijs en werken van Chagall op een wel heel bijzondere plek. Bekijk 5 plekken om bijzonder kunst te kijken in Metz.

Bijzonder kunst kijken in Metz | Mooistestedentrips.nl

Musea in Metz, bijzonder kunst kijken: Centre Pompidou Metz | Mooistestedentrips.nl

Centre Pompidou, in Metz

In het Centre Pompidou in Parijs stonden miljoenen euro’s aan kunstwerken te verstoffen in de opslagplaatsen. Doodzonde natuurlijk, want kunst mag gezien worden. Daarom ontstond het idee voor een dependance van het Centre Pompidou in Metz en dat is nu sinds een jaar of 5 geopend. De absolute must-see als je een stedentrip Metz maakt. Het Centre Pompidou in Metz ligt een beetje buiten het centrum, maar er rijden genoeg bussen naartoe. De locals noemen het gebouw liefkozend ‘de champion’ en als je aan komt lopen lijkt het dak van golvend en licht doorlatend plexiglas wel een beetje op een cantharel. Binnen is het genieten van de steeds wisselende exposities die lekker ruim zijn opgezet. 

Chagall in de kerk

Wat vind ik het jammer dat ik geen foto’s van de gebrandschilderde ramen van Marc Chagall in de kathedraal Saint-Etienne mag laten zien. Op de werken is nog steeds copyright van toepassing, dus daarom kan ik je alleen aanraden om de kerk écht even met een bezoekje te vereren. De laatste jaren was ik al zo gelukkig om vaker moderne glas-en-lood werken in kerken te mogen aanschouwen, zoals de Sint-Vituskathedraal in Praag waar schitterende Jugendstil glas-in-lood ramen van Alfons Mucha prijken. De Saint-Etienne kathedraal van Metzz is sowieso een plaatje, opgetrokken uit goudgele Jaumontsteen in gotische stijl. De woeste en bontgekleurde raampartijen van Marc Chagall combineren geweldig met de exemplaren die vele eeuwen ouder zijn.

Bijzonder kunst kijken in Metz, Chagall in de kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Bijzonder kunst kijken in Metz, Chagall in de kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Bijzonder kunst kijken in Metz: Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Bijzonder kunst kijken in Metz: Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl

Jugendstil plaatjes in het Quartier Impérial

Verlaat Metz niet zonder een wandelingetje te hebben gemaakt door het het Quartier Impérial. Lorrraine, de deelstaat waar Metz deel van uitmaakt, kent een woelige geschiedenis. Eeuwenlang werd het gebied heen en weer geslingerd tussen Franse en Duitse heerschappij en Metz had daar als grensplaats nog wel het meeste ‘last’ vast. Duitsland annexeerde Lorraine voor het laatst aan het einde van de 19de eeuw en Kaiser Wilhelm besloot prompt een wijk aan te leggen die de Duitse macht moest vertonen. En dus werd het Quartier Impérial opgetrokken in de toen juist opkomende Jugendstil stijl. Omdat toch voornamelijk kalksteen is gebruikt, valt de buurt niet extreem uit de toon, maar het is toch een heel ander verhaal dan het centrum van Metz. Wandel bijvoorbeeld even over de Avenue Foch die is omzoomd door de mooiste Jugendstil panden.

Station Metz-Ville

Als je dan toch rondkijkt in het Quartier Impérial kun je meteen even doorwandelen naat Gare Metz-Ville aan de rand van de buurt. Door de Duitsers opgetrokken aan het begin van de 20ste eeuw in Art Nouveau stijl. Een plaatje dat eigenlijk meer aan een kasteel of paleis dan aan een station doet denken. En dat klopt ook wel, want aangezien het Duitse garnizoen zich hier verzamelde, moest het station een hoop macht uitstralen. Nu is het een feest om door het station heen te wandelen, de glas-in-lood ramen te bewonderen en de kleine art-nouveau details te ontdekken vlak naast de wachtruimten van de vroegere eerste-, tweede- en derdeklas passagiers.

Musea in Metz, bijzonder kunst kijken: Station Metz-Ville | Mooistestedentrips.nl

Musea Metz, bijzonder kunst kijken: Saint Pierre au-Nonnains | Mooistestedentrips.nl

Saint Pierre au-Nonnains

Eén van de oudste trekpleisters van Metz en daarom zeker een bezoekje waard. Dit bouwwerk werd al in de 4de eeuw gebouwd door de Romeinen, die het als gymnasium bedoelde. Later werd het verbouwd tot kerk. Nu is het echter een expositieruimte voor kunstenaars en er is altijd wel wat nieuws te zien. Als het Centre Pompidou eens iets bijzonders wil exposeren, wordt Saint Pierre au-Nonnains meestal gekozen als expositieruimte. Ook het omringende park is fijn om even doorheen te wandelen.

Een stedentrip Metz plannen

  • Je bent vanuit Nederland zo met de auto in Metz, de stad ligt eigenlijk net voorbij Luxemburg. Dus het is net iets verder dan de Ardennen.
  • Je kunt ook met de TGV naar Metz, dan moet je even overstappen in Parijs.
  • Ik logeerde in het Mercure Metz Centre, een comfortabel en fijn hotel met lichte kamers en een heel fijn ontbijt.
  • Zin gekregen om Metz te ontdekken? Bekijk dan al mijn tips voor een stedentrip Metz.
  • Wat langer op vakantie? Combineer je stedentrip Metz dan met een bezoek aan Luxemburg of Nancy

Tags: Metz

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.