Highlight in Verona: Castelvecchio

door Esther

De meeste bezoekers van Verona worden als magneten naar de eeuwenoude Romeinse Arena getrokken. Of naar het balkon van Julia. Maar ik kwam de stad via de andere kant binnen en botste als eerste op Castelvecchio. En ik dacht meteen: hé, wat een mooi kasteel. Maar Castelvecchio bleek veel, veel meer te zijn dan dat.

Ik riep het al eerder: de bruggen van Verona zijn ontegenzeggelijk romantisch. Ponte Pietra is het oudste exemplaar en werd door de Romeinen gebouwd, bijna 2000 jaar geleden. De andere meest iconische brug van de stad is behoorlijk wat imposanter, de Ponte di Castelvecchio. Maar het is veel meer dan alleen een brug. Deze maakt namelijk deel uit van een enorme vesting en een kasteel. Een bezoekje aan Castelvacchio hoort echt bij een stedentrip Verona.

Over Castelvecchio

Zoals het gaat met Italiaanse historische bouwwerken, is de geschiedenis van Castelvecchio er ook één vol drama. Het leest een beetje als een goede thriller. Cangrande II liet Castelvecchio in 1350 bouwen. Hij maakte deel uit van de machtige adellijke della Scala familie. De della Scalas waren voor Verona wat de Medici familie voor Florence was en de Savoies voor Turijn. Overal in de stad zie je nog schitterende bouwwerken die de della Scalas lieten optrekken. En Castelvecchio is er daar dus één van.

Castelvecchio in Verona | Mooistestedentrips.nl

Cangrande II liet Castelvecchio bouwen om aanvallen van families Sforza en Gonzaga en van Venetië af te weren. Het kasteel werd een waar fort waar de familie veilig kon verblijven, met zelfs geheime gangen, zodat ze konden ontsnappen als de vijand toch binnen zou weten te komen. De zo imposante brug maakte deel uit van dit plan, want deze werd gebouwd, zodat de familie naar het noorden zou kunnen ontsnappen. Lang genoot Cangrande II niet van zijn vesting, want in 1359 werd hij vermoord door zijn broer Cansignorio. Castelvecchio bleef nog wel vier eeuwen in het bezit van de familie. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd het van de stad en kwam er een museum in. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug nog flink gebombardeerd, maar het werd prachtig hersteld.

Architectuur van Castelvecchio

Architect Carlo Scarpa maakte Castelvecchio in Verona gereed voor bezoek aan het begin van de vorige eeuw. Hij legde bruggen en glazen panelen over de fundamenten en toverde het ooit zo strenge, middeleeuwse interieur van het kasteel tot een lichte ruimte waarin de huidige collecties van het museum goed tot hun recht komen.

Castelvecchio in Verona, Italië | Mooistestedentrips.nl

Castelvecchio in Verona, Italië | Mooistestedentrips.nl

Castelvecchio in Verona, Italië | Mooistestedentrips.nl

Aan de buitenkant is echter nog niet veel veranderd. Castelvecchio is een echt icoon: te herkennen aan de dieprode bakstenen en M-vormige kantelen. Vooral de brug is een fraai staaltje architectuur, zeker voor die tijd. Hij bestaat namelijk uit drie bogen van verschillende formaten. De grootste boog is 48 meter breed, de middelste 29 meter en de kleinste 24 meter breed.

Museo di Castelvecchio

Ik vond het een verademing om Museo di Castelvecchio te bezoeken. Omdat de zalen ooit zo spaarzaam waren gedecoreerd, zijn het nu de perfecte ruimtes voor de collectie beeldhouwwerken, fresco’s, sieraden, middeleeuwse en religieuze kunst.

He is bijzonder leuk om dan weer kunst te zien en dan weer kruip-door-sluip-door het kasteel wat beter te leren kennen. Zo sta je in een toren boordevol schilderingen uit de 18de eeuw of een zaal vol wapentuig en schilden en zo sta je bovenop het bastion en bekijk je Castelvecchio van een heel andere kant. Sla in ieder geval de Pisanello zaal niet over, met kunst van Vlaamse meesters, maar ook werken van Vernonese en Venetiaanse schilders.

Museo di Castelvecchio, Verona | Mooistestedentrips.nl

Museo di Castelvecchio, Verona | Mooistestedentrips.nl

Museo di Castelvecchio, Verona | Mooistestedentrips.nl

Museo di Castelvecchio, Verona | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek

  • Trek één tot twee uur uit om Castelvecchio in Verona te bezoeken. Dan heb je ruim de tijd om alles te bekijken.
  • Wandel ook de brug helemaal over en bekijk het kasteel vanaf de andere oever.
  • Een kaartje om het museum te bezoeken kost €6. Heb je een Verona Kaart (en dat is wel een aanrader) dan kun je gratis naar binnen bij Museo di Castelvecchio.
  • Je kunt Castelvecchio ook bezoeken als je gaat fietsen in Verona. Volg mijn (gratis!) fietsroute en bekijk de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden van de stad.

Plan je stedentrip Verona

  • Je vliegt al heel goedkoop naar Verona, met bijvoorbeeld Transavia. Vergelijk vliegtickets Verona en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Er zijn veel leuke hotels in Verona. Wil je in een mooi hotel in het centrum van de stad logeren? Dan is het Marco Polo Hotel een aanrader.
  • Het is smullen geblazen in Verona, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ik zette daarom de leukste restaurants in Verona voor je op een rijtje.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Verona.
  • Wil je een dagje langer blijven en zoek je nog een dagtrip? Wat dacht je van Venetië? De stad ligt op ongeveer een uurtje met de trein van Verona. Bekijk wat je allemaal in één dag in Venetië kunt doen.

Bewaar op Pinterest!

Castelvecchio, Verona: bezoek Castelvecchio tijdens een stedentrip Verona | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Verona > Highlight in Verona: Castelvecchio

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer