Street art in Luik

door Esther

Zeg je een stedentrip België, dan zeg je wat mij betreft street art. Hoe klein een stad ook is, er zijn altijd wel bijzondere murals te ontdekken. Tijdens mijn vorige stedentrip Luik had ik echter maar weinig street art gezien. Maar ik had uit betrouwbare bron dat het er wel degelijk is. Dus ging ik met een gids op pad en ontdekte dit keer wel de mooiste street art in Luik.

Street art in Luik wordt serieus genomen. De meeste werken zijn een initiatief van Paliss’Art. Dit is een onderdeel van de gemeente en jaarlijks stellen zij verschillende muren beschikbaar voor artiesten. Hiermee wil de gemeente Luik voorkomen dat de stad, zoals vroeger, weer helemaal onder de tags komt te staan. Sterker nog, er is zelfs een ‘anti tag brigade’ die losse tags verwijderd en de ‘legale’ murals netjes houdt. Paliss’Art werkt samen met organisatie Spray Can Arts, een initiatief van verschillende graffitikunstenaars uit Luik en omgeving, waarbij soms ook andere Belgische of internationale artiesten zich aansluiten. Omdat er zulke regels zijn omtrent street art in Luik tref je in de stad eigenlijk vooral werk aan van echte Luikse kunstenaars, wat stiekem wel zo leuk is.

Street art Luik: het centrum

Street art in Luik: Didier Jaba Mathieu | Mooistestedentrips.nl

Street art in Luik: ECTO | Mooistestedentrips.nl

Street art in Luik: Kaer, Spray Can Arts | Mooistestedentrips.nl

Street art in Luik: Toska | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van het centrum zie je vooral veel street art in en rond Rue de l’Agneau en Rue du Champion. Hier werden in 2016 veel muren voorzien van kunst, toen Luiks kunstenaarscollectief JNC 25 jaar bestond. Je kunt er bijvoorbeeld werken van Psoman, Ecto en Zouwi zien. Ik was zelf erg gecharmeerd van het werk van de Luikse kunstenaar Didier Jaba Mathieu, die inmiddels een gevierd kunstenaar in Japan is. Zijn werken zijn door de hele stad te zien en te herkennen aan Manga-achtige stijl, met intergalactische elementen.

Middenin het centrum is de brandingang van Galerie Saint Lambert voorzien van een prachtig werk van Toska. Om de hoek, in Rue de la Wache heeft Ecto een mooi portret geschilderd. Maar het meest heb ik genoten van de werken in Rue d’Amay, op de nooduitgang van het Forum van Luik. Dit theater, in Art-Deco stijl, is één van de mooiste verrassende bezienswaardigheden in Luik. Op de nooduitgangen heeft Kaer van Spray Can Arts foto’s van artiesten gecreëerd, zoals Virginie Hocq en Charles Aznavour. De portretten zijn omringd door Art-Deco elementen, echt prachtig.

Street art Luik: rondom de universiteit

Université de Liege | Mooistestedentrips.nl

Université de Liege | Mooistestedentrips.nl

De universiteit van Luik bestond een paar jaar terug 200 jaar en om dit te vieren, mochten graffitiartiesten de beschutting rondom het universiteitsgebouw helemaal onder handen nemen. Voorwaarde was wel dat alle faculteiten goed herkenbaar uit de verf moesten komen. Collectief les Débrouillards en collectief la Cabane werkten aan de omheining.

Street art Luik: Outremeuse

Street art in Luik: Didier Jaba Matthieu | Mooistestedentrips.nl

Outremeuse | Mooistestedentrips.nl

Street art in Luik, Psoman | Mooistestedentrips.nl

Nelson Mandela, Novedad | Mooistestedentrips.nl

Martin Luther King, ECTO | Mooistestedentrips.nl

Street art in Luik: Soke la Cabane en Michaël Nicolaï | Mooistestedentrips.nl

De wijk Outremeuse is sowieso een bezoekje waard als je in de stad bent en al helemaal als je street art in Luik wilt zien. Steek de Maas over en bewonder op de hoek van Quai Van Beneden en Rue de Pitteurs een bijzonder werk van Didier Jaba Matthieu. Vlakbij het zwembad van Outremouse zie je twee populaire personages van het marionettentheater van Luik: Tchantches en zijn geliefde Nanesse. Deze poppen zijn echt typerend voor de wijk. Eén van de mooiste werken is te zien in En Roture, één van de leukste straatjes van Outremeuse, een gigantische mural van Psoman uit Luik. Hij maakte het werk als ode aan dieren die met uitsterven worden bedreigd.

Loop door naar de jeugdherberg in Outremeuse, want op het plein zie je de werken van Novadead en Ecto, die in 2018 Nelson Mandela schilderden naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag en Martin Luther King vanwege zijn 50ste sterfdag. Als je nog puf hebt, kun je doorlopen naar Boulevard de la Constitution waar je naast de supermarkt een werk ziet van Soke la Cabane en Michaël Nicolaï.

Noir in Luik

Noir, Parc de la Boverie | Mooistestedentrips.nl

Noir, street art in Luik | Mooistestedentrips.nl

Een bekende Luikse artiest is Noir. Ik maakte voor het eerst kennis met hem in Mons, maar er is ook street art in Luik van Noir te vinden. Kenmerkend van Noir is dat hij, zoals de artiestennaam al doet vermoeden, enkel in zwart en grijstinten werkt. Maar in Luik is er ook gekleurd werk van hem te vinden, naast de winkel Duck aan de Rue St Adalbert. Zijn meest bijzondere werk in Luik is echter te vinden op één van de mooiste plekken van de stad, in het Parc de la Boverie tegenover het gelijknamige topmuseum.

Plan je stedentrip Luik

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Luik, je komt aan op één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de stad. Het treinstation Guillemins dat door Santiago Calatrava is ontworpen. Met de bus ben je vervolgens zo in hartje Luik.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Luik? Ik ben erg gek op het Amosa Hotel, middenin het centrum, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Moet je op het budget letten of ga je met een groepje naar Luik? Dan is het Liège Youth Hostel in het kleurrijke Outremeuse ook een topkeuze. Bekijk de leukste hotels in Luik.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Luik.

Lees meer over Luik

Street art Luik
Bewaar op Pinterest

Street art in Luik: ontdek de mooiste street art in Luik | Mooistestedentrips.nl

Meer street art in België

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer