Verona: stad van de liefde

door Esther

Dankzij ene Shakespeare is Verona voor eeuwig het toneel van het bekendste liefdesverhaal ooit. En hoewel de families Capulet en Montague nooit door de straten van de stad hobbelden en Shakespeare zelf geen stap in Verona zette, had hij wel wel een punt. Want Verona is ontegenzeggelijk romantisch. Maar dan om heel andere redenen dan dat ene balkonnetje. Lees waarom Verona wat mij betreft de stad van de liefde is.

Plan je stedentrip Verona

  • Je kunt al erg goedkoop naar Verona vliegen en je bent er in minder dan twee uur. Erg fijn. Vergelijk vliegtickets Verona en bekijk hoe goedkoop jij naar deze mooie Italiaanse stad kan vliegen.
  • Als je naar de prijzen van hotels in Verona kijkt, ben je (zeker in vergelijking met Rome, Florence en Venetië) blij verrast. Je kunt in leuke hotels logeren, voor prima prijzen. Ik sliep heel puik voor een prikkie in het StraVagante, net buiten het centrum. Dichter bij alle bezienswaardigheden is het Marco Polo Hotel echt een goede keuze.
  • Superhandig om te hebben: de Verona kaart. Als je veel bezienswaardigheden in de stad wil bezoeken, ben je met deze kaart flink goedkoper uit. Sterker nog, als je 3 bezienswaardigheden bezoekt, heb je de kaart er al uit.

Onlangs las ik een artikel van een Amerikaanse journalist die Verona ‘een slok puur Italië’ noemde en een perfecte bestemming voor geliefden. En ik kan de stad zelf eigenlijk niet beter verwoorden, want dat is het ook. Velen verkiezen Milaan of Venetië boven Verona. Dat is aan de ene kant een beetje jammer, omdat de stad zo veel te bieden heeft. Anderzijds is het juist zo ontzettend prettig om op je gemakje door de pastelkleurige straatjes te wandelen en te genieten van alle romantische plekken in de stad.

Casa di Giulietta: O Romeo, Romeo, wherefore art thou…

Casa di Giulietta, huis van Julia | Mooistestedentrips.nl

Het is zo, zo zonde om het mooie binnenplaatsje, vlakbij Piazza delle Erbe, af te doen als tourist trap. Maar dat is het helaas wel. Het huis werd aan het begin van de vorige eeuw gekocht door de familie Cappello. Die naam leek wel heel erg op ‘Capulet’ en sindsdien staat het bekend als het huis van Julia, uit het beroemde verhaal van Shakespeare. Dagelijks drommen duizenden dagjesmensen samen om een berichtje op de muur te schrijven, het bronzen beeld van Julia aan te raken en het ‘beroemde’ balkonnetje te beklimmen. Het binnenplaatsje, dat uit de 14de eeuw stamt, is wel wonderschoon. Daarom raad ik je aan het te bezoeken ’s ochtend bij opening om half 9 of na 6 uur ’s avonds. Dan heb je deze romantische plek zo goed als voor jezelf.

De bron van Verona, het echte liefdesverhaal

Pozzo dell'Amore | Mooistestedentrips.nl

Het echte liefdesverhaal van Verona vind je niet ver van Piazza delle Erbe. Aan de Vicoletto Cieco Pozzo San Marco om precies te zijn. Deze plek wordt door de Veronezen ook wel Pozzo dell’Amore genoemd, de bron van de liefde. En achter de waterput schuilt een liefdesverhaal, waar Shakespeare nog een puntje aan kan zuigen.

In de 16de eeuw werd de soldaat Corrado di San Bonifazio verliefd op Isabelle Donati, een machtige familie in de stad. Hij probeerde haar het hof te maken, maar zij wees hem keer op keer af. Hij verweet haar een hart van ijs te hebben. Toen ze hem uitdaagde om zijn liefde te bewijzen door in de put te springen, deed hij dit daadwerkelijk. Een wisse dood tegemoet. Zijn daad schokte en ontroerde Isabelle zo, dat zij de rest van haar leven van Corrado is blijven houden. De put kun je nog steeds bezoeken. Er hangen geen honderden slotjes, de muren zijn er niet beklad. Het is gewoon een schitterende, rustige plek.

De bruggen van Verona

Ponte Castelvecchio, Museo di Castelvecchio | Mooistesteentrips.nl

Verona: Ponte Pietra | Mooistestedentrips.nl

De rivier Adige meandert door Verona en dat betekent: veel bruggen en op veel plekken mooi uitzicht. Veel van de bruggen werden door de eeuwen heen verwoest door overstromingen en oorlogen. Maar de Ponte Castelvecchio en Ponte Pietra zijn schitterend gerenoveerd en echte highlights tijdens je stedentrip. Ponte Castelvecchio stamt uit de 14de eeuw en werd gebouwd door de machtige familie della Scala en maakt onderdeel uit van het aangrenzende kasteel en de burcht, waar nu het Museo de Castelvecchio is gevestigd. Hierover lees je meer in mijn artikel Highlight in Verona: Castelvecchio. Ponte Pietra is veel ouder en werd door de Romeinen gebouwd in de eerste eeuw. Toen was deze nog van hout. Nu is het gemaakt van rode baksteen, dat heel typerend is voor Verona.

Zonsondergang vanaf Castel San Pietro

Wandel Ponte Pietra over aan het begin van de avond. Aan de overkant kun je namelijk met de kabelbaan omhoog, naar Castel San Pietro. Een retourtje met de kabelbaan kost maar €2. Toch vind ik het meer dan de moeite om wandelend naar boven te gaan, omdat je dan door een paar heel mooie straatjes komt. Boven word je getrakteerd op een schitterend uitzicht en bij zonsondergang lijkt Verona wel te baden in een koperkleurig licht.

Wandelen langs de rivier

Wandelen lands de Adige rivier, Italië | Mooistestedentrips.nl

Wandelen lands de Adige rivier, Italië | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de rivier Agide dus niet missen tijdens je stedentrip Verona. En wandelen langs de rivierbanken is echt een aanrader. Omdat er aardig wat bochten in de rivier zitten, heb je om de haverklap weer een totaal ander zicht op de stad. Je hebt er bijvoorbeeld prachtig uitzicht over de verschillende kerken van Verona, het oude Romeinse amfitheater en natuurlijk de verschillende bruggen. Omdat de paden langs de rivier vrij breed zijn, mag je er ook op fietsen en ik heb de oevers dan ook heerlijk op de fiets verkend.

De fresco’s van Verona

Fresco's op Piazza delle Erbe | Mooistestedentrips.nl

In Bologna bouwden rijke families torens om hun macht te verkondigen, in Verona lieten machtige families fresco’s op hun palazzi aanbrengen. Steek je neus dus in de lucht, want de historische panden van de binnenstad zijn vaak versierd met prachtige fresco’s. Op Piazza delle Erbe zijn de meeste fresco’s te zien. Als je vanaf deze plek, via Palazzo Maffei naar de rivier loopt, kom je in deze buurt nog veel meer mooie exemplaren tegen.

Naar de opera in de Arena

Naar de opera in de Arena van Verona | Mooistestedentrips.nl

Ben je tussen mei en oktober in Verona? Dan val je met je neus in de boter, want dan kun je naar een opera in de Arena. De Arena van Verona is enkele jaren ouder dan het Colosseum en een van de weinige Romeinse arena’s waar je nog optredens kunt bijwonen. Die kans mag je niet aan je voorbij laten gaan. Koop je ticket lang van te voren en neem een kussentje mee om op te zitten. De harde stenen trappen van de arena zijn weinig vergevingsgezind voor je billen, maar een optreden in de Arena is echt bijzonder om mee te maken.

Lees meer over Verona

Verona: stad van de liefde
Bewaar op Pinterest!

Verona: stad van de liefde, bekijk de meest romantische bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Italië > Stedentrip Verona > Verona, stad van de liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer