De leukste wijken van Barcelona

Hoewel Barcelona een stad van ruim 1,6 miljoen inwoners is, drommen de meeste toeristen samen in het oude centrum van de stad. Ze bevolken de terrasjes aan La Rambla, wandelen langs het strand en bekijken de beroemde architectuur die Gaudí te stad naliet. Wil je Barcelona op een bijzondere manier leren kennen? Duik dan ook deze leuke wijken van Barcelona in.

De leukste wijken in Barcelona | Mooistestedentrips.nl

Modernistsch L’Eixample

Toen de wijken in het centrum van Barcelona te vol werden, werd L’Eixample ontworpen: een wijk met brede avenues en bontgekleurde gebouwen die deden denken aan de Jugendstil en Art Nouveau. Een bijzondere tegenhanger op de nauwe, donkere straatjes in het centrum met de smalle en vaak een beetje vervallen gebouwen. De meeste toeristen weten L’Eixample wel te vinden: de bekende bouwwerken van Gaudí, La Sagrada Familia, La Pedrera en Casa Battlo sieren de wijk. Maar het is de moeite de wijk beter te leren kennen.

Onbekend Barcelona: Palau Macaya | Mooistestedentrips.nl

Eten in L'eixample Barcelona: El Nacional (foto met dank aan El Nacional) | Mooistestedentrips.nl

Bezoek bijvoorbeeld het vrij onbekende Palau Macaya. Dit oude paleis ligt een beetje verscholen in de wijk, maar is een prachtig staaltje moderisme. Jarenlang lag het paleis er een beetje verwaarloosd bij, maar sinds 2012 is het gerenoveerd en weer geopend voor publiek. Trek gekregen? Schuif dan aan in het grootste restaurant van Barcelona, El Nacional. Hier vind je allemaal restaurantjes en cafés onder één dak.

Lees meer over deze wijk in het artikel L’Eixample: modernistisch lust voor het oog in Barcelona waarin local Ingeborg je de leukste tips geeft voor je stedentrip Barcelona.

Vissersdorpje Poble Nou

Poble Nou was een vissersdorpje dat in de jaren ’90 pas een beetje bij de stad werd getrokken. De wijk was altijd behoorlijk industrieel, maar in de oude fabriekspanden en loodsen huizen nu de mooiste restaurants, winkels en cafés. Maar de grote aantrekkingskracht van Poble Nou is de zee. Je kunt hier nog heerlijk rustig aan het strand Bogatell liggen, of langs de boulevard flaneren. Er zijn brede fietspaden in Poble Nou, dus de wijk is perfect om met de fiets te verkennen.

Naar het strand in Poble Nou, Barcelona | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Barcelona | Mooistestedentrips.nl

Van ruige visserswijk tot hippe hotspot: Barceloneta

Barceloneta ligt vastgegroeid aan het oude centrum van Barcelona en daarom al goed bekend bij toeristen en eerlijk: ik vind dit ook echt een geweldige wijk van Barcelona. Omdat deze wijk vroeger werd bevolkt door enkel vissers vind je hier nog steeds de beste visrestaurants van de stad, maar wat je in de wijk wat mij betreft echt niet maag overslaan zijn de Cavabars. Can Paixano in de Carrer de la Reina Cristina is mijn favoriet. Je bestelt hier de lekkerste Cava en kunt er meteen een lekker broodje of ander hapje bij bestellen.

Volks El Borne

Eén van de eerste keren dat ik een stedentrip Barcelona maakte, logeerde ik in El Borne, net achter het Picassomueum. Hoewel deze wijk op zo’n kwartiertje wandelen van La Rambla ligt, vond ik het opvallen hoeveel rustiger El Borne is. Inmiddels kennen wat meer toeristen de wijk, maar er zijn nog steeds fijne en rustige stukken te vinden. De Paseo del Borne is een gezellige straat vol restaurantjes en cafés, waar de halve buurt wel samen lijkt te komen en de Mercat Santa Caterina is wat mij betreft de mooiste markt in Barcelona. Natuurlijk kun je hier gewoon je boodschappen doen (handig als je in een appartement logeert en je ’s avonds echte Spaanse hapjes wilt eten), maar je kunt ook aanschuiven bij één van de vele kraampjes en wat lekker uitproberen. Ik interviewde Kim Brink en zij vertelde me alles over haar El Borne.

3 onbekende wijken in Barcelona: Sarrià, Pedralbes en Sant Gervasi

Wil je onbekend Barcelona leren kennen? Ga dan richting Sarrià, Pedralbes en Sant Gervasi. Deze 3 wijken liggen in het hoogste gedeelte van de stad (goed voor heel fijne vergezichten) en delen van deze wijken doen aan oude, slaperige dorpjes denken. Toch zijn er ook moderne delen te ontdekken, want in Sarrià en Pedralbes wonen de rijkste inwoners van Barcelona. Zij doen er hun best voor om de wijken zo authentiek mogelijk te laten en dat is ook wel aan de goede staat van de woningen te zien. Bezoek in ieder geval Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Dit verborgen, maar enorme klooster, is echt een pareltje en naast de honderden gotische bogen zijn de mozaïeken een lust voor het oog. Noordelijker vind je in Sant-Gervasi het grootste natuurpark van de stad, maar ook geweldige bars en nachtclubs.

Leuk en goedkoop hotel in Barcelona: Room mate Emma

In de wijk L’Eixample vind je één van de leukste budgethotels in Barcelona: Room mate Emma. Je kunt hier al een kamer boeken voor €60, een koopje in Barcelona. De kamers zijn strak ingericht, licht en met paarse accenten. Je kunt lekker uitslapen, want het ontbijtbuffet staat tot 12:00 voor e klaar. Het hotel ligt vlakbij metrohalte Diagonal en vlakbij allerlei bijzondere bezienswaardigheden.

Goedkoop hotel in Barcelona: Room mate Emma | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Barcelona

  • Het leuke van Barcelona is dat je er voor een prikkie naartoe kunt vliegen, vaak al onder de €100 bijvoorbeeld met Transavia, Vueling of Easyjet vanaf verschillende vliegvelden in Nederland of net over de grens. Vergelijk vliegtickets Barcelona en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Het kan erg druk zijn in Barcelona en dan kunnen er lange rijen voor de bezienswaardigheden staan. De Barcelona Express Card is echt een goede oplossing, omdat je dan de rijen mag overslaan. 
  • Is het lekker weer en wil je niet de hele dag in de metro zitten? Huur een fiets (lekker goedkoop) of maak een mooie fietstocht langs de highlights van Barcelona.
  • Lees al mijn leuke én handige tips over een stedentrip Barcelona.

Tags: Barcelona