Bezienswaardigheden Sevilla, 21 leuke dingen om te doen

door Esther

Sevilla tiene un color especial zeggen ze in Spanje ‘Sevilla heeft een speciale kleur’ en dat is helemaal waar. Wat een plaatje is de stad. Je kunt er de mooiste historische paleizen en kerken bezoeken, dwalen door dromerige buurtjes en de verkoeling van de parken en het water opzoeken. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Sevilla? Bekijk de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Sevilla.

Plan een stedentrip Sevilla

Wat te doen in Sevilla: de leukste bezienswaardigheden in Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Sevilla: de voorbereidingen

  • Een heleboel bezienswaardigheden in Sevilla liggen in het oude centrum. Maar er is nog zo veel meer te zien en te doen. Huur een fiets, zodat je de leukste bekende én onbekende bezienswaardigheden in Sevilla kunt meepakken.
  • De bekendste bezienswaardigheden in Sevilla zijn ontzettend populair en vaak ook druk. Zorg daarom dat je ze ’s ochtends vroeg bezoekt (in de zomer is het dan ook nog lekker koel) en koop van te voren je tickets online. Je hoeft dan niet in de rij te staan en geniet van alle rust van de mooiste plekken van de stad. Een online ticket kopen is in ieder geval aan te raden voor het Real Alcazar de Sevilla, de Kathedraal en Giralda en Museo del Baile Flamenco.
  • Wil je een leuke reisgids meenemen tijdens je stedentrip? De Time to Momo Sevilla is heel leuk. Je leert verschillende wijken in de stad kennen aan de hand van mooie wandelingen en de leukste adresjes.

21x Wat te doen in Sevilla

Fietsen in Sevilla

Fietsen in Sevilla (Baja Bikes Sevilla), foto door SeeByBikes

Heel leuk om te doen: fietsen in Sevilla. De stad is behoorlijk fietsvriendelijk. Sterker nog, ik hoorde dat Sevilla de op drie na meest fietsvriendelijke stad ter wereld is. En inderdaad, er ligt heel wat kilometers fietspad en heel wat locals zie je ook lekker op hun dooie akkertje door de stad fietsen. Ben je voor het eerst in de stad en wil je veel bezienswaardigheden in Sevilla bekijken? Ga mee met deze fietstour. In drie uur tijd rijd je met een Nederlandse gids langs de leukste bezienswaardigheden in Sevilla, zoals de kathedraal, Plaza España, Barrio Santa Cruz en de Torre de Oro.

Real Alcazar de Sevilla

Bezienswaardigheden Sevilla: Real Alcazar de Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Sevilla: Real Alcazar de Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Het Real Alcazar de Sevolla is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Sevilla en je mag het wat mij betreft echt niet missen tijdens je stedentrip. De bouw van het Alcazar Sevilla begon aan het einde van de 10de eeuw onder Moorse heerschappij. Toen nog een fort dat tegen de oude Romeinse muren aan werd gebouwd. Pas twee eeuwen later werd er een paleis van gemaakt, dat tot ver in de 19de eeuw werd uitgebreid en aangepast. En het resultaat mag er zijn, want het paleis is een prachtige combinatie van Moorse, Mudéjar en Renaissance architectuur. Je kunt alle vertrekken op de begane grond en de schitterende tuinen bezoeken. De rest is nog steeds in gebruik door de Spaanse koninklijke familie. Trek een uur of drie uit om het Real Alcazar te bezoeken.

Kathedraal en Giralda

Wat te doen in Sevilla? Bezoek de kathedraal van Sevilla | Mooistestedentrips.nl

De Kathedraal van Sevilla en de Giralda vormen samen twee van de mooiste bezienswaardigheden in Sevilla. Je kunt er niet omheen. Niet zo vreemd ook, want de kathedraal is de grootste ter wereld met binnen maar liefst tachtig kapellen en een gigantisch verguld altaar. Ik heb überhaupt nog nog zo veel bladgoud in een kerk gezien, en dat zegt wat. Maar alleen al vanwege het graf van Christoffel Columbus in de kathedraal maakte van mijn bezoek toch een soort bedevaart. De Giralda is nu de klokkentoren van de kathedraal, maar was vroeger een minaret. Je kunt de Giralda beklimmen. Er zijn geen traptreden, want vroeger werd er te paard naar boven gereden. En boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Archivo General de Indias

Onbekende bezienswaardigheden Sevilla: Archivo General de Indias | Mooistestedentrips.nl

Nadat Columbus per ongeluk Amerika ontdekte, besloot de Spaanse koninklijke familie dat Sevilla de enige stad was die handel mocht drijven met de nieuwe wereld. In de 18de eeuw werd het Archivo General de Indias in het leven geroepen. Je vindt het archief vlakbij de kathedraal. Er zijn maar liefst 45.000 documenten opgeslagen op de planken van dit oude handelsgebouw. Er staan interessante brieven en mooie handgemaakte landkaarten tentoongesteld. Vanwege de unieke waarde van alle documenten die erin liggen opgeslagen, staat het archief op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Museo de Bellas Artes

Foto met dank aan Museo de Bellas Artes

Het Museo de Bellas Artes is één van de meest belangrijkste bezienswaardigheden in Sevilla en bovendien één van de beste musea voor beeldende kunst in Spanje. Het is bovendien gevestigd in het schitterende Convento de la Merced. De collectie is niet heel groot, maar wel ontzettend goed. Je kunt er genieten van de mooiste Spaanse werken gemaakt tussen de 15de en 20ste eeuw, met daarbij werken van Murillo, Velázquez, El Greco en Goya.

Palacio de la Dueñas

Foto met dank aan Palacio de las Dueñas

Bezienswaardigheden Sevilla: Palacio de la Dueñas | Mooistestedentrips.nl

De Hertogin van Alba had talloze kastelen, paleizen en buitenhuizen. Maar Palacio de la Dueñas in Sevilla was haar favoriet. En om heel eerlijk te zijn: het was ook één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Sevilla. Perfect bovendien om de drukte uit het centrum even te ontvluchten. Maar het paleis zelf is ook een plaatje. Met gouden binnentuinen, mooie mozaïeken en weelderige bloemenstruiken en citrusbomen. Binnen zijn de tapijten en schilderijen bijzonder, maar ook vond de enorme collectie historische posters van voetbalclub Betis Sevilla, het stierenvechten en Feria de Abril juist heel leuk. Het paleis is pas geopend sinds 2016 en je wordt er even teruggevoerd naar lang vervlogen tijden.

Convento de Santa Paula

Onbekende bezienswaardigheden Sevilla: Convento de Santa Paula | Mooistestedentrips.nl

Ik ben dol op een beetje vreemde bezienswaardigheden. En het Convento de Santa Paula mag op dat lijstje. Het is namelijk een nonnenklooster in de orde van Sint Jéronimo. Er is een mooie kunstcollectie te bewonderen en de kerk en tuinen zijn ook de moeite waard. Extra leuk: je kunt zoetigheden van het klooster kopen, zoals koekjes en jam. Dit geef je door bij een luikje, en dan krijg je je spulletjes door het luikje aangegeven. Je ziet de nonnen dan niet. Stiekem echt heel leuk.

Museo del Baile Flamenco

Wat te doen in Sevilla: bezoek Museo del Baile Flamenco | Mooistestedentrips.nl

Sevilla en de flamenco zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En in het Museo del Baile Flamenco leer je alles over de emotionele dans, die niet zonder de Spaanse gitaar kan bestaan. Het museum was het idee van de bekende flamencodanseres Cristina Hoyos en is volgens kenners één van de beste musea van Spanje. Je leert alles over de traditionele en moderne flamenco, de bekende artiesten en schitterende jurken en pakken uit verschillende periodes. Het museum is ook de perfecte plek om een uitvoering bij te wonen. Deze dansen worden namelijk uitgevoerd in de mooie binnentuin.

Casa de Pilatos

Bezienswaardigheden Sevilla: Casa de Pilatos | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Sevilla: Casa de Pilatos | Mooistestedentrips.nl

Casa de Pilatos is nog zo’n goed bewaard geheim en één van de leukste onbekende bezienswaardigheden in Sevilla. De villa werd in de 15de eeuw gebouwd door de machtige en rijke Pedro Enriquez de Quiñones en is opgetrokken in de in die tijd zeer populaire Mudéjar stijl. Het is er veel rustiger dan in het Alcazar, maar qua schoonheid kan deze villa er toch mee wedijveren wat mij betreft. Het tegelwerk en de tuinen zijn echt prachtig. Ga als je tijd hebt ook mee met een rondleiding, dan mag je namelijk ook boven rondneuzen.

Casa de Salinas

Foto met dank aan Casa de Salinas

Als je Barrio Santa Cruz wilt ontdekken, maar de grote groepen toeristen toch een beetje beu bent, dan is Casa de Salinas een aanrader. Dit eeuwenoude huis in de populaire wijk is nog in privé-bezit, maar je kunt wel met een rondleiding mee. En dat is echt de moeite waard. De Mudéjar architectuur kan wedijveren met die van het Alcazar, maar dan op kleinere schaal. En je kunt er een prachtige Romeinse mozaïeken vloer bewonderen.

Setas de Sevilla

Bezienswaardigheden Sevilla: Setas de Sevilla | Mooistestedentrips.nl

De Setas de Sevilla heten eigenlijk Metropol Parasol, maar Las Setas (de paddenstoelen) is inderdaad nogal treffend. Het hypermoderne bouwwerk heeft inderdaad wel wat weg van paddenstoelen. Het is de grootste houten constructie ter wereld en is een bijzondere verschijning in het zo traditionele centrum en wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Sevilla. Je moet er zeker even naartoe. Beneden vind je een flinke verzameling Romeinse opgravingen en op de begane grond doe je boodschappen bij een mooie overdekte markt en vind je een heleboel leuke cafés. Maar het leukste is het om met de lift naar de top te gaan en over de top van Las Setas te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht.

Torre de Oro

Wat te doen in Sevilla: bezoek de Torre de Oro | Mooistestedentrips.nl

De Gouden Toren van Sevilla, de Torre de Oro, staat trots aan de oevers van de Guadalquivir rivier. De wachttoren werd in de 13de eeuw gebouwd. Je kunt de toren goed bekijken vanaf één van de bruggen van de stad of tijdens een wandelingetje langs de rivier. Wil je de Torre de Orro beklimmen? Dat kan, want je kunt een bescheiden maritiem museum in de toren bezoeken. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de rivier.

Mercado Lonja del Barranco

Foto met dank aan Mercado Lonja del Barranco

Sevilla heeft een aantal heel mooie overdekte traditionele markten, waar je terecht kunt voor allerlei fijne verswaren. Maar bij Mercado Lonja del Barranco schuif je aan bij één van de vele restaurantjes. Mercado Lonja del Barranco is namelijk een prachtig verbouwde markthal, aan de oevers van de rivier, vlakbij de stierenvechtersarena. Je bestelt er de fijnste lokale wijnen of gewoon een goede cocktail. Vervolgens is het smullen geblazen, bijvoorbeeld paella, sushi, pintxos, maar ook gebakjes en churros. Je vindt het er allemaal. Buiten zijn een heleboel terrassen waar het echt genieten is in de zon.

Plaza de Toros

Bezienswaardigheden Sevilla: Plaza de Toros | Mooistestedentrips.nl

 

Het Plaza de Toros is zonder twijfel één van de meest controversiële bezienswaardigheden in Sevilla. Voluit heet de stierenvechtersarena La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla, een hele mond vol. Stierengevechten worden steeds minder populair in Spanje, ook in Sevilla. Al kun je hier nog wel gevechten bijwonen. Dat ga ik je toch maar even niet aanraden. Maar tijdens mijn eerste stedentrip Sevilla ben ik wel mee geweest met een rondleiding. Daar kreeg ik erg waardevolle informatie over de geschiedenis die het stierenvechten in Spanje kent en welk tradities er allemaal bij horen. En dat vond ik toch wel interessant. Je kunt ook buiten de arena een rondje lopen, de architectuur van en om het gebouw is heel mooi.

Plaza del Cabildo

Onbekende bezienswaardigheden Sevilla: Palza de Cabildo | Mooistestedentrips.nl

Plaza del Cabildo ligt op kruipafstand van de kathedraal van Sevilla en toch weten maar weinig bezoekers dit leuke plein te vinden. Het wordt omringd door een halfrond gebouw, op zich al heel bijzonder. Maar de arcadebogen van het plein zijn ook nog eens prachtig beschilderd. Op het pleintje vind je kleine antiekwinkeltjes, boordevol munten en historische ansichtkaarten. Ook als je niets met antiek hebt, is het leuk om zondagochtend even naar de levendige vlooienmarkt te wandelen die hier wekelijks wordt gehouden.

Ontbijten bij Pan y Piú

Foto met dank Pan y Più | Mooistestedentrips.nl

Er zijn zoveel leuke plekken om te ontbijten in Sevilla dat het lastig kiezen is. Maar aangezien ik er twee keer ben geweest tijdens één stedentrip, dus vind ik het toch leuk om Pan y Piú aan te raden voor het ontbijt ’s ochtends. Je kunt kiezen uit verschillende vestigingen in de stad en ik schoof aan bij  die aan Calle Cabeza del Rey Don Pedro. Pan y Piú is een bakkerij waar je alle lekkere dingen die in de vitrine liggen ook gewoon kunt bestellen om ter plaatse op te eten. En er is zo veel lekkers om uit te kiezen: croissantjes, bladerdeeg gebakjes met appel en amandel, amandelbroodjes, maar ook hartige broodjes en tortilla. De koffie is hier ook heel fijn. Andere leuke ontbijtplekken in Sevilla zijn La crème de la crème en Salt and Sugar.

Plaza de España

Bezienswaardigheden Sevilla: Plaza de España | Mooistestedentrips.nl

Het Plaza de España zal je verbaasd doen staan. Het is kleurrijk, bombastisch en sierlijk tegelijk. Niet zo gek dus dat het één van de meest populaire bezienswaardigheden in Sevilla is. Het werd in 1929 gebouwd als onderdeel van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. De rode bakstenen, de gekleurde tegeltjes, de optredens van flamenco dansers op de trappen, de grachtjes en kleurrijke bruggetjes zijn allemaal echt het bekijken waard. Is het lekker weer? Huur dan een bootje voor een paar uur en geniet van de sfeer van het plein.

Parque de María Luisa

Bezienswaardigheden Sevilla: Parque de María Luisa | Mooistestedentrips.nl

Parque de María Luisa grenst aan het Plaza de España en werd ooit aan de stad gegeven door prinses Maria Luisa. In 1929 werd ook toegevoegd aan de Ibero-Ameriaanse expositie. Het is het grootste park en daarmee het groene hart van Sevilla. Bewoners komen er in het weekend graag een wandelingetje maken en relaxen er in het gras met de kinderen. Het is er fijn dwalen over de paden, langs de vijvers en de mooie bomen. Wil je toch nog wat doen, terwijl je in het park bent? Dan kun je het Museo Arqueológico of Museo de Artes y Costumbres Populares bezoeken.

Guadalpark

Foto met dank aan Guadalpark

Het kan warm zijn in Sevilla, bloedheet zelfs. Heb je geen hotel met zwembad, maar snak je toch naar even afkoelen? Pak je zwemspullen en ga naar Guadalpark, één van de fijnste zomerse bezienswaardigheden in Sevilla. Dit waterpark zit boordevol zwembaden en glijbanen voor alle leeftijden. Dus ook als je met kinderen in Sevilla bent, is dit een aanrader.

Aquarium

Bezienswaardigheden Sevilla: Aquarium van Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Ga je naar Sevilla met kinderen, is het weer een dag minder of heb je gewoon iets met het onderwaterleven? Dan is een bezoekje aan het Aquarium een echte aanrader. Aan de buitenkant ziet het gebouw er misschien niet zo spannend uit, maar binnen is het erg leuk. Je ziet er lokale vissen, maar ook tropische vissen, roggen en haaien. De bassins zijn erg mooi vormgegeven. Er is ook speciale aandacht voor de vervuiling door plastic in de oceanen.

Italica

Italica, Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Italica was de eerste Romeinse nederzetting van de Romeinen buiten Italië. De nederzetting vind je op fietsafstand van Sevilla en het is dan ook erg leuk om Italica met een fietstour te bezoeken. Verschillende Romeinse keizers werden in Italica geboren, Trajan, Hadrian en waarschijnlijk ook Theodosius. De stad beleefde haar grote bloei in de eerste en tweede eeuw. Vandaag de dag kun je het gigantische amfitheater nog bezoeken. Daarnaast kun je zeer goed bewaard gebleven landhuizen nog bezoeken, waar je prachtige mozaïeken ziet. Bovendien werden er de opnames voor het zevende seizoen van Game of Thrones hier gedraaid.

Meer over Sevilla

Bezienswaardigheden Sevilla
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Sevilla? 21x bekende en onbekende bezienswaardigheden in Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Sevilla? 21x bekende en onbekende bezienswaardigheden in Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Spanje

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Andalusië > Stedentrip Sevilla > Bezienswaardigheden Sevilla

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer