Bezienswaardigheden Girona: 16x doen

door Esther

Girona is één van de meest verrassende en bruisende Spaanse steden die ik de afgelopen jaren bezocht. Wat mij betreft een echte parel, oprijzend langs de oevers van de Onyar, binnen middeleeuwse muren, boordevol bijzondere musea, gezellige pleinen en verrassende street art. Benieuwd? Terecht! Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Girona.

Plan een stedentrip Girona

  • Van half april tot en met eind september vlieg je naar Girona vanaf Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam met Transavia. Ryanair vliegt het hele jaar door op de stad vanaf Eindhoven. In de lente- en zomermaanden vind je de voordeligste tickets. Vergelijk vliegtickets Girona en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Girona. Hotel Peninasular ligt in een heel leuke straat, op loopafstand van het oude centrum. Jezelf verwennen? Kies voor Hotel Nord 1901, middenin het oude centrum, gevestigd in een historisch pand mét zwembad.
  • Als je tijdens je stedentrip een heleboel bezienswaardigheden in Girona wilt bekijken, dan is de Girona Pass een goed idee, en Girona Museus bied je de mogelijkheid om zes musea te bezoeken met 50% korting.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Girona.

Esther de Beer, Girona | Mooistestedentrips.nl

Dagje Girona: tips

  • Dagje Girona, bijvoorbeeld tijdens je vakantie aan de Costa Brava of tijdens je stedentrip Barcelona? Dat is heel goed te doen. Dankzij de vrij compacte oude stad is het heel goed mogelijk om tijdens je bezoek een heleboel bezienswaardigheden in Girona te zien.
  • Plan je een dagje Girona met de trein? Dat is echt goed te doen. Het grote treinstation ligt aan de rand van het centrum en je wandelt binnen een kwartier naar de mooiste plekken van de stad.
  • Dagje Girona met de auto? Vlakbij het station en vlakbij de markt vind je verschillende publieke parkeergarages waar voldoende plek is. Navigeer op Carrer Ultònia of Parking Eixample. Vanaf deze parkeerplaatsen wandel je zo de stad in.
  • Tijdens je dagje Girona meerdere musea bezoeken? Girona Museus heeft een pas waarmee je, als je meerdere musea bezoekt, 50% op je bezoek krijgt.
  • Gewoon de highlights bezoeken tijdens je dagje Girona? Dan is de Girona 3-in-1 pass een goed idee: je kunt ermee naar de kathedraal, de basiliek en het belangrijkste museum in de stad.
  • Zeker weten dat je de belangrijkste bezienswaardigheden Girona ziet tijdens je dagje Girona? Ga mee met een stadswandeling van drie uur langs de highlights van de stad.

Bezienswaardigheden Girona

Catedral de Santa María de Girona

Catedral de Santa María de Girona | Mooistestedentrips.nl

Girona bezienswaardigheden, kathedraal van Girona | Mooistestedentrips.nl

Girona bezienswaardigheden, Tapís de la creació | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Girona torent overal bovenuit, maar zit toch ook goed verstopt in het oude centrum van de stad. Al dwalend door de smalle straatjes doemt de kathedraal pardoes voor je op en begrijp je waarom deze één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Girona is. Vanaf Plaça de la Catedral beklim je de 86 treden om de gotische kerk met de barokke façade te bezoeken. De kerk zelf is donker, groots en stemmig met een enorm zilveren altaarstuk, maar de kloostertuinen uit de 12de eeuw zijn een groene verrassing. Loop ook het museum even in om het beroemde Tapís de la creació te bewonderen.

Barri Vell

Girona, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona, Barri Vell | Mooistestedentrips.nl

Barri Vell is de oude stad van Girona en ligt tussen de oevers van de Onyar en de oude stadsmuren. De historische oude stad is écht zo’n ouds stadshart zoals je dat hoopt te vinden tijdens een stedentrip Spanje. Smalle straatjes, trapjes om van de ene naar de andere hoofdstraat te komen, een mix aan architectuur en levendige cafés en goed verstopte pleinen. Omdat de straatjes van de Barri Vell echt behoorlijk smal zijn, is elke bezienswaardigheid die je er tegenkomt een verrassing. Zelfs de kathedraal doemt zo’n beetje uit het niets voor je op.

Banys Arabs

Bezienswaardigheden Girona, Banys Arabs | Mooistestedentrips.nl

De Banys Arabs, de Arabische baden, behoren wat mij betreft tot de meest bijzondere bezienswaardigheden in Girona. De baden, die de Romeinse en Arabische badhuizen als voorbeeld hadden, stammen uit de 12de eeuw en zijn hele goed bewaard gebleven. Bij je bezoek kom je door een kleedkamer, een achthoekig bad met pilaren en de resten van koude en warme baden en een sauna.

Stadsmuren van Girona

Girona bezienswaardigheden, Muralles de Girona | Mooistestedentrips.nl

Een stadsmuur waar je overheen kunt wandelen, is bij mij standaard favoriet. En de Muralles de Girona voldeden helemaal aan mijn wensen. Op verschillende plekken kun je de stadsmuur op om zo te genieten van het uitzicht over de stad. Ik koos voor de opgang bij de Jardins dels Alemanys omdat je zo het grootste stuk van de muur kunt meepakken. Op verschillende plekken op de muur heb je uitzichtpunten en torens om te beklimmen. De Torre Gironella is de meest bekende uitzichtplek op de muur en is een populaire plek om te genieten van de zonsondergang.

Plaça de la Independència

Girona (Gerona) bezienswaardigheden, Plaça de la Independència | Mooistestedentrips.nl

Elke zichzelf respecterende Spaanse stad heeft een centraal plein nodig. Een open plek omzoomd door fijne cafés, restaurants en terrasjes waar je ’s ochtends je eerste kop koffie drinkt, aan het einde van de middag terecht kunt voor een aperitief en gewoon blijft hangen voor het eten. In Girona is dit Plaça de la Independència, werkelijk een heerlijk plein, waar de sfeer goed is en de vele terrasjes het heel gezellig maken. Voor een drankje zoek je een tafeltje bij Café Royal en later op de avond schuif je aan bij Xibarri voor de lekkerste tapas en pintxos.

El Call

Girona bezienswaardigheden: El Call (Joodse buurt) | Mooistestedentrips.nl

De Joodse buurt El Call is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Girona. De buurt, in het hart van de Barri Vell, is één van de best bewaarde Joodse buurten in Spanje en behoorde ooit toe aan de bloeiende Joodse gemeenschap in de stad, voordat die vanaf de 14de eeuw langzaam maar zeker verdween. Ondanks dat El Call in het oude stadshart van Girona ligt, kun je de buurt toch gemakkelijk herkennen door smalle straatjes, poortjes, mooie patio’s en bijzondere huizen.

Museo de Historia de los Judíos

Girona bezienswaardigheden, Museo de Historia de los Judíos | Mooistestedentrips.nl

Girona bezienswaardigheden, Museo de Historia de los Judíos | Mooistestedentrips.nl

Het Museo de Historia de los Judíos, ofwel het Joods Historisch Museum van de stad, mag je wat mij betreft echt niet overslaan. El Call is namelijk één van de best bewaard gebleven Joodse wijken in Spanje (samen met die van Cordoba, Palma de Mallorca en Toledo) en in het museum kom je alles te weten over de bloeiende gemeenschap die er ooit woonde. Waarom ze op deze plek woonde, welke beroepen ze mochten uitoefenen, hoe het geloof werd beleid en hoe ze uiteindelijk uit Girona en heel Spanje verdwenen. Mooi aan dit museum, vond ik althans, was dat het de wat onfrisse kanten van de geschiedenis niet schuwt, zoals de officiële documenten uit 1492 waarbij de Joden gesommeerd werd uit Spanje te vertrekken. Pik een audioguide mee, zodra je het museum binnenkomt.

Museu d’Art de Girona

Girona bezienswaardigheden, Museu d'Art de Girona | Mooistestedentrips.nl

Naast de kathedraal, in het bisschoppelijk paleis van de stad, vind je één van de voornaamste musea in Girona, het Museu d’Art de Girona. Je vindt er maar liefst 8500 kunstwerken, veelal uit de regio. Het merendeel van de collectie is religieuze kunst, maar helemaal bovenin vind je nog een zaal met modernisme en een goed verstopt werk van Dalí. Zaal acht, op de eerste verdieping, is misschien wel het hoogtepunt van het museum, met een heleboel grote, vergulde altaarstukken en andere indrukwekkende kunst. Alsof je door een gotische kathedraal wandelt.

Basilica de Sant Feliu

Bezienswaardigheden Girona, Basilica de Sant Feliu | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij de kathedraal vind je de Basilica de Sant Feliu, een grote kerk met een heel opvallende klokkentoren. Op deze plek stond al een kerk in de 5de eeuw en tot en met de 9de eeuw was dit ook de kathedraal van Girona. Vandaag de dag kun je in de gotische basiliek bijzondere sarcofagen uit de 2de tot 4de eeuw bewonderen en de tombe van St. Narcissus, de patroonheilige van de stad.

Pont de les Peixateries Velles

Girona, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Girona bezienswaardigheden: Pont de les Peixateries Velles | Mooistestedentrips.nl

Girona bezienswaardigheden: Pont de les Peixateries Velles | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona, de oevers van de Onyar | Mooistestedentrips.nl

De Pont de les Peixateries Velles staat ook wel bekend als de Eiffel brug en is, zoals je nu vast al hebt geraden, ontworpen door Gustav Eiffel, vlak voordat hij aan de slag ging met de Eiffeltoren. De Pont de les Peixateries Velles is één van Girona’s elf bruggen over de Onyar. Met zijn felrode kleur past de brug echt perfect bij alle gekleurde huizen langs de oevers. De brug verbindt de oude met de nieuwe stad (Eixample).

Jardins dels Alemanys

Girona, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona, Jardins dels Alemanys | Mooistestedentrips.nl

Girona kent verschillende grote parken en de Jardins dels Alemanys zijn de meest bekende. Ze liggen aan de voet van de oude stadsmuur en net achter de kathedraal wandel je er naar binnen. In de tuinen is het heerlijk beschut en vind je overal bankjes waar de locals graag afspreken om te lunchen of even bij te kletsen.

Sant Perre de Galligants

Bezienswaardigheden Girona, Sant Perre de Galligants | Mooistestedentrips.nl

Sant Perre de Galligants is een 11de-eeuwse Romaanse kerk met een Benedictijns klooster en ligt aan de rand van de Jardins dels Alemanys. Je ziet de klokkentoren van de kerktoren als van verre en je het klooster, met de mooie kloostertuin, behoort tot één van de fraaiste bezienswaardigheden in Girona.

Museo d’Archeologia

Girona bezienswaardigheden, Museo d'Archeologia | Mooistestedentrips.nl

Girona bezienswaardigheden, Museo d'Archeologia | Mooistestedentrips.nl

Het Museo d’Archeologia huis in het Sant Perre de Gallants en is een perfecte reden om de oude Benedisctijnse kerk en het aangrenzende klooster te bezoeken. Je vindt hier stukken uit de regio, daterend van de prehistorie tot de komst van de Visigoten. Onder de stukken vind je bijzondere opgravingen uit Empúries, een oude Griekse en Romeinse nederzetting vlakbij de Catalaanse kust. Er kwamen hier heel bijzondere stukken uit de grond, zoals mozaïeken, glas en serviesgoed. Hoogtepunt van het bezoek aan het archeologisch museum is toch wel het oude klooster en de prachtige kloostertuin.

Street art Girona

Street art Girona (Gerona) | Mooistestedentrips.nl

Street art Girona (Gerona) | Mooistestedentrips.nl

Street art Girona (Gerona) | Mooistestedentrips.nl

Street art Girona (Gerona) | Mooistestedentrips.nl

Street art Girona (Gerona) | Mooistestedentrips.nl

Street art Girona (Gerona) | Mooistestedentrips.nl

Girona is geen typische street art stad, maar toch valt er genoeg bijzondere street art te ontdekken als je maar even weet waar je moet zijn. Dankzij het Milestone Project vind je nu een heleboel bijzondere murals in verschillende delen van de stad. Tijdens je stedentrip is het het handigst om te starten vanaf het station. Je volgt het best de Carrer d’En Tomàs Mieres, dit is het fiets- en wandelpad dat onder de verhoogde spoorrails ligt. Op de pijlers vind je een heleboel werken, net als op gebouwen langs de weg. Opvallend is bijvoorbeeld het werk van Kram en 108 Nero. Je kunt echt niet heen om de Collona, het mythische riviermonster van Erica Il Cane. Volg je deze wandeling, dan kom je een heleboel werken tegen.

Modernisme in Girona

Bezienswaardigheden Girona, modernisme in Girona | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona, modernisme in Girona | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona, modernisme in Girona | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona, modernisme in Girona | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona, modernisme in Girona | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Barcelona en stedentrip Valencia struikel je over de modernistische architectuur, maar in Girona vind je ook genoeg modernisme. En het leuke is dat het in Girona niet bepekt is tot de wijk Eixample, maar dat je langs de oevers van de Onyar en zelfs in het oude centrum nog bijzondere architectuur uit de tijd van de Art Nouveau spot. Veel van de modernistische gebouwen in Girona zijn gebouwd door Rafael Maso, wiens woonhuis en atelier in het centrum op afspraak te bezoeken is. De beste plek om bijzondere bouwwerken te spotten is aan de Avenida Sant Francesc, bij het station en op en rondom Carrer d’En Tomàs Mieres. Aan de Rambla de la Llibertat vind je op nummer 25 Casa Norat waar nu een koffiewinkel gevestigd is, een goed excuus om er even binnen te wandelen.

Mercat de Lleó

Bezienswaardigheden Girona: Mercat de Lleó | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk behoort de overdekte markt tot mijn favoriete bezienswaardigheden in Girona. Ik logeerde toevallig schuin tegenover de Mercat de Lleó tijdens mijn stedentrip en dit was echt de perfecte plek om ’s ochtends vers brood en zoetigheid te kopen, neer te ploffen bij het marktcafé voor een sterke café solo en mensen te kijken. De Mercat de Lleó is geen hippe markt, zoals je die kent uit Barcelona en Valencia, met overal restaurantjes en stalletjes van topchefs. Dit is nog gewoon een echt, authentieke markt waar de locals hun boodschappen komen doen en je vindt hier het beste uit Girona en omgeving, zoals kaasjes, hammen, vis, schelpdieren, groenten en fruit. Rondom de markt vind je wel allerlei cafés en restaurantjes waar je ’s middags voor een prikkie het menu del dia bestelt.

Bonustip: dagje Figueres

Dagtrip Figueres vanuit Girona | Mooistestedentrips.nl

Heb je tijdens je stedentrip Girona een dagje over en wil je een leuke dagtrip maken? Dan kun je natuurlijk een dagje naar het strand, maar ik kan het je aanraden om de trein naar Figueres te pakken. Dit stadje ligt op zo’n veertig minuten van Girona en heeft genoeg te bieden voor een leuke dagtrip. Hoogtepunt is er zonder twijfel het Theatro-Museo Dalí waar je ronddwaalt in het brein van de uit Figueres afkomstige kunstenaar Salvador Dalí, die het museum zelf ontwierp en inrichtte. Zijn werken laten je glimlachen, maken je wat ongemakkelijk of vertederen. Maar een bezoek aan dit museum doet zeker weten wat met je, het is een enorme beleving. Daarna zijn er in Figueres nog een aantal mooie dingen te zien, zoals Museu de l’Empordà en Museo de La Electricidad. Daarnaast kun je een Dalí wandelroute door de stad volgen en ontdek je er fraaie modernisme architectuur. Lees meer in mijn artikel Figueres, Spanje: in de voetsporen van Salvador Dalí.

Bezienswaardigheden Girona
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Girona: de leukste dingen om te doen in Girona | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Girona: de leukste dingen om te doen in Girona | Mooistestedentrips.nl

Meer over Girona

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Girona > Bezienswaardigheden Girona

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Gina Beentjes 26 juli 2022 - 12:02

Wat een mooie blog over Girona!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer