Bezienswaardigheden Bilbao: 20x leuke dingen doen

door Esther

Een stad met grensverleggende architectuur, een eeuwenoud centrum met knusse en gezellige straatjes, het lekkerste eten van Spanje en genoeg groen om te relaxen. Bilbao is een geweldige stad: kleurrijk, vrolijk, mét een (hyper)modern randje. Een echte aanrader. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Bilbao.

Plan een stedentrip Bilbao

 • Je bent zo in Bilbao. Je vliegt er in 2 uur rechtstreeks naartoe, bijvoorbeeld met KLM, Transavia of Vueling. Vergelijk vliegtickets Bilbao en bekijk wat voor jou het voordeligst uitpakt.
 • Ben je op zoek naar een leuk hotel in Bilbao? Ik kan je Hotel Plaza van harte aanbevelen. Een heerlijk, centraal gelegen hotel. Basque Boutique is een geweldig kleurrijk hotel.
 • Geen zin om eindeloos te vergelijken? Je kunt ook gewoon een kant-en-klare stedentrip Bilbao boeken. Geen gedoe en er is genoeg keuze.
 • Reisgids mee? Bestel de Time to Momo Bilbao voor je stedentrip. Via verschillende wandelingen maak je kennis met de leukste wijken en bezienswaardigheden in Bilbao.
 • Bekijk de leukste tips voor een stedentrip Bilbao.

Over Bilbao, Spanje

Bilbao, Spanje: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Bilbao, Spanje: de leukste bezienswaardigheden in Bilbao

Bilbao verdiende een tweede ontmoeting. Ik was er namelijk bijna 20 (!) jaar geleden al eens. Het Guggenheim had nog maar nauwelijks haar deuren geopend en verder was er niet zo veel te doen in de stad. Je kon nog parkeren voor het museum. En als je dat had gezien, was het wel weer tijd om verder te trekken. En dat deed ik ook, vooral omdat het toen keihard regende. Nu had ik meer mazzel. Niet alleen scheen de zon 4 dagen lang, maar Bilbao blijkt zich te hebben ontpopt tot één van de meest bruisende en hippe steden van Europa. Tijd om je stedentrip te plannen, wat mij betreft. Hieronder zet ik de leukste bezienswaardigheden in Bilbao voor je op een rijtje.

Bezienswaardigheden Bilbao: 20x doen

Stadswandeling Bilbao

Stadswandeling Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Bilbao is een verrassend leuke stad. Ben je maar kort in de stad of wil je meer over het interessante verleden te weten komen? Ga dan mee met een stadswandeling. Tijdens deze wandeling laat de gids je niet alleen de bekende iconen, maar ook de onbekende bezienswaardigheden in Bilbao zien. Zo dwaal je door de oude stad, maar ontdek je ook de parels van de nieuwe stad, die in de 19de eeuw werd gebouwd, toen de stad uit zijn voegen groeide. Heel interessant.

Fietsen in Bilbao

Fietsen in Bilbao, Baja Bikes Bilbao (foto met dank aan Tourné Bilbao) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao, Baja Bikes Bilbao (foto met dank aan Tourné Bilbao) | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste dingen om te doen in Bilbao is op de fiets stappen. De stad is, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, niet heel heuvelachtig en er zijn behoorlijk wat fietspaden. Je kunt een fiets huren in Bilbao of meegaan met een gids. Ik stapte op de fiets en ontdekte de geheimen van Bilbao. Ik zag zo de mooiste onbekende bezienswaardigheden in Bilbao. Zo ontdekte ik dat je bij een heel bijzonder overheidsgebouw gewoon naar binnen mag, zag ik mooie street art in het havengebied en at een ontzettend lekker ijsje tegenover het Guggenheim. Lees meer over fietsen in Bilbao.

Guggenheim

Bezienswaardigheden Bilbao: Guggenheim Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Bilbao, Spanje. Bezienswaardigheden Bilbao: Guggenheim | Mooistestedentrips.nl

Tsja, het zou nogal raar zijn als ik het Guggenheim Museum in Bilbao niet zo noemen in mijn toplijstje bezienswaardigheden Bilbao. Sterker nog, al deed je maar één ding in Bilbao, dan zou het een bezoekje aan het Guggenheim moeten zijn. Het iconische gebouw, ontworpen door Frank Gehry, staat trots aan de rivier, omringd door mooie bruggen en kunstwerken. Het beeld een zeilschip uit, verwijzend naar de bloeiende maritieme geschiedenis van Bilbao. En het blijft, ook na mijn tweede bezoek, een raadsel of de kunst het gebouw goed doet laten uitkomen, of andersom.

Welke van de twee het ook is, trek gerust een paar uur uit om door het Guggenheim te dwalen. Op de begane grond vind je de permanente collectie met gigantische sculpturen van Richard Serra en de woordkunst van Jenny Holzer. De tijdelijke exposities zijn al vaak net zo indrukwekkend. Pak in ieder geval een gratis audioguide mee als je binnenkomt.

Puppy, Jeff Koons

Puppy, Jeff Koons | Mooistestedentrips.nl

Voor het Guggenheim staat één van de meest vertederende bezienswaardigheden in Bilbao. De Puppy van kunstenaar Jeff Koons. Hij wilde ‘groei’ uitbeelden en ontwierp daarom deze twaalf meter hoge terriër puppy die helemaal vol bloemetjes staat. Het kunstwerk heeft zelfs een eigen irrigatiesysteem, zodat de bloemetjes het lekker blijven doen. Tweemaal per jaar krijgt het hondje een nieuwe seizoensvacht.

Mamán, Louise Bourgeois

Bezienswaardigheden Bilbao, Mamán, Louise Bourgeois | Mooistestedentrips.nl

Aan de andere kant van het museum, langs de rivier, staat een enorme spin. Het is Mamán, een sculptuur van Louise Bourgeois. Zij maakte de negen meter hoge spin als ode aan haar moeder en als je tussen de gigantische poten staat, zou je je geborgen moeten voelen. Hoe dan ook: het is één van de meest fotogenieke plekken in Bilbao.

Casco Viejo

Bezienswaardigheden Bilbao: Casco Viejo, die oude stad van Bilbao | Mooistestedentrips.nl

De oude stad van Bilbao, de Casco Viejo, is niet heel groot, maar wel erg mooi. Bruisend middelpunt van de oude stad is de kathedraal, met daar omheen de zeven oudste straatjes van de stad die allemaal boordevol staan met leuke winkels en terrasjes. Wandel ook even langs Plaza Nueva (als je weleens een stedentrip Barcelona hebt gemaakt, zie je zeker de overeenkomsten met Plaza Reial), want hier vind je een aantal heel fijne bars en terrassen.

Catedral de Santiago

Bezienswaardigheden Bilbao, kathedraal Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao, kathedraal Bilbao | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Bilbao, de Catedral de Santiago, mag dan niet groot zijn, bijzonder is deze wel. Hij ligt op weg naar Santiago de Compostela en veel pelgrims weten de kerk dan ook te vinden. De gotische gevel, het bescheiden interieur en de vredige kloostertuin zijn in ieder geval zeker het bekijken waard.

Mercado de la Ribera

Bezienswaardigheden Bilbao, Mercado de la Ribera | Mooistestedentrips.nl

Bilbao, Spanje: ontdek de Mercado de la Ribera | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao, Mercado de la Ribera | Mooistestedentrips.nl

De Mercado de la Ribera is de grote markthal van de stad en mag je beslist niet missen tijdens je stedentrip. Verspreid over drie verdiepingen kun je er de lekkerste groente, fruit, vleeswaren, vis, schelpdieren, brood, patisserie en lokale specialiteiten kopen. Er zijn verspreid over de markt verschillende cafés en restaurants waar je de hele dag door terecht kunt. Zo plofte ik er ’s ochtends eens neer voor koffie en churros, maar op vrijdagmiddag is het er ook altijd gezellig als de locals er samenkomen voor een koel glas vermout en allemaal lekkere hapjes.

Azkuna Zentroa

Bezienswaardigheden Bilbao, Azkuna Zentroa | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao, Azkuna Zentroa: Isaac Cordal | Mooistestedentrips.nl

Ergens bovenaan mijn lijstje met favoriete bezienswaardigheden Bilbao staat toch zeker het Azkuna Zentroa. Vernoemd naar de burgemeester die het aandurfde om het Guggenheim en vervolgens een James Bond film (The world is not enough) naar de stad te halen en zo Bilbao wereldwijd op de kaart te zetten. Het culturele centrum is gevestigd in een oude wijnhal en herbergt nu een museum, bioscoop, cafés en een zwembad. Vooral die laatste is grappig, want je kunt er onderdoor lopen en zo gewoon mensen zien zwemmen. Toen ik het centrum bezocht was er ook net een tentoonstelling van Isaac Cordal, wiens wonderlijke figuurtjes ik ook al zag als onderdeel van The Crystal Ship in Oostende.

Estación Abando

Bezienswaardigheden Bilbao, station Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao, Abando station | Mooistestedentrips.nl

Treinstation Estación Abando is één van de mooiste bezienswaardigheden in Bilbao en je vindt het station vlakbij de overdekte markt. Het is een plaatje, opgetrokken in Art Nouveau. Gaap even uitgebreid naar de fraaie gevel, voordat je naar binnen loopt om een bijzonder glas-in-lood tableau in de centrale vertrekhal te bewonderen. Het tableau is een ode aan Bilbao en alles wat de stad rijk en bijzonder maakt(e).

Street art in Bilbao

Street art in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Wil je street art zien in Bilbao? Dat kan. Op verschillende plekken van de stad vind je verschillende interessante werken. Ga in ieder geval naar de wijk San Francisco. Een wat ruigere buurt waarin je terechtkomt als je bij de Mercado de la Ribera de rivier oversteekt. In deze buurt is echt écht goed street art spotten, vooral rondom Plaza Tres Pilares. Maar als je langs de rivier naar het Guggenheim loopt, zie je onder de bruggen mooie werken én in het oude havengebied mag je het werk ‘Soñar’ tegen. Op deze kaart vind je verschillende werken.

Museo de Bellas Artes

Foto met dank aan Museo de Bellas Artes | Mooistestedentrips.nl

Laat je niet misleiden door het wat strenge uiterlijk van het Museo de Bellas Artes, want het museum voor schone kunsten, is (na het Guggenheim) één van de meest belangrijke musea in Baskenland en daarmee ook één van de niet te missen bezienswaardigheden in Bilbao. Het museum huist maar liefst 8000 werken en je kunt er echt een tijdreis door de kunst maken. Van gotische kunst tot popart en van El Greco en Goya tot bekende Baskische artiesten. Je krijgt geen spijt van je bezoek.

Arkeologi Museo

Foto met dank aan Arkeologi Museo | Mooistestedentrips.nl

In het noorden van Spanje zijn heel veel vindplekken van bijzondere prehistorische rotstekeningen. En ondanks vele verwoede pogingen is het me nog nooit gelukt om kaartjes voor één van deze plekken te krijgen. Maar gelukkig is er in Bilba het Arkeologi Museo, een geweldig alternatief en prima doekje voor het bloeden. Je ziet er modellen van prehistorische nederzettingen, fossielen van 430.000 jaar oud en overblijfselen uit de tijd van de Romeinen en Visigoten.

Parque de Doña Casilda

Bilbao bezienswaardigheden, Parque de Doña Casilda | Mooistestedentrips.nl

Het Parque de Doña Casilda is het grootste en meest bekende park van Bilbao en ligt op enkele minuten lopen van het Guggenheim en de rivier. Ik kwam er tijdens mijn fietstocht doorheen, maar je kunt er ook heel fijn wandelen of gewoon even relaxen in het park. Er zijn mooie fonteinen en prieeltjes. In het park vind je het Museo de Bellas Artes, een kinderboerderij en verschillende plekken om iets te drinken.

Museo Marítimo Ría de Bilbao (Itsamuseum)

Foto met dank aan Itsamuseum | Mooistestedentrips.nl

Al wandelend langs de rivier in Bilbao kom je vanzelf in het oude, maar geweldig opgeknapte, havengebied terecht. Je wordt als vanzelf naar de grote, rode kraan langs de oever getrokken. Deze is te vinden naast het Museo Marítimo Ría de Bilbao (Itsamuseum), het maritiem museum van de stad. Maak een tijdreis door de maritieme geschiedenis van de stad, bewonder de boten in het dok of huur een kano om de stad vanaf het water te bewonderen.

Estadio San Mamés

Estadio San Mamés | Mooistestedentrips.nl

Zodra Athletic Club de Bilbao speelt, is het stil in de stad. En het San Mamés stadion is dan ook een belangrijk icoon voor de stad. Bijzonder: net als wielerteam Euskatel-Euskadi bestaat Athletic Club Bilbao alleen uit Baskische spelers. Bezoek het Estadio San Mamés en ga mee met een (audio)rondleiding. Je komt dan meer te weten over het stadion en de voetbalclub.

Funicular de Artxanda

Bezienswaardigheden Bilbao, Funicular de Artxanda | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao, Funicular de Artxanda | Mooistestedentrips.nl

Naar boven met de Funicular de Artxanda is echt iets wat je moet doen in Bilbao. Deze kabelbaan is al meer dan 100 jaar oud, werd onlangs gerenoveerd en brengt je in zo’n 3 minuten naar de top van één van de heuvels die Bilbao omringen. Vanaf de top kun je een klein parkje inwandelen, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Je ziet het Guggenheim glinsteren en ook de Mercade de la Ribera zie je in de verte liggen. Maar kijk nog even wat beter, want je kunt voorbij het havengebied ook de zee zien liggen.

Pintxos in Bilbao

Bilbao, Spanje: pintxos proeven in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Tsja, zeg je ‘stedentrip Bilbao‘ zeg je natuurlijk pintxos eten. De hapjes op een stokje zijn typisch voor Baskenland en hoef je, in tegenstelling tot tapas, niet met anderen te delen. Een pintxo is helemaal voor jezelf. In Bilbao staan er in elke zichzelf respecterende bar schalen vol lekkere hapjes. Je kunt bij heel traditionele bars terecht voor pintxos of juist op zoek gaan naar leuke hippe tenten. Café Iruña is echt een instituut in de stad en je kunt hier vanaf de lunch tot laat in de avond terecht om te genieten van pintxos in een klassiek interieur. Hipper is het bij La Olla op Plaza Nueva, mijn favoriete bar in Bilbao, met een enorme selectie hapjes en heel lekkere wijnen. Ontdek de leukste restaurants in Bilbao.

Portugalete

Bezienswaardigheden Bilbao: Portugalete | Mooistestedentrips.nl

Als je op de kaart hebt gekeken, zag je het misschien al: Bilbao is ontzettend uitgestrekt. Er valt nog zo veel meer te ontdekken dan alleen het centrum. De metro is helemaal doorgetrokken tot aan de kust en dat maakt het extra gemakkelijk om nog iets bijzonders te doen in Bilbao. Neem bijvoorbeeld metrolijn 2 naar Kabiezes en stap uit bij Portugalete. In vroeger tijden een knus vissersdorpje, later een belangrijke plek voor de industrie van Bilbao. De beroemde Puente Vizcaya, een ontzettend imposante transportbrug, is daar nog altijd het bewijs van. Je kunt de brug op (hoog!) om de constructie beter te zien. Wandel ook even door het plaatsje, met schattige pandjes, knusse pleintjes en de prachtige Basílica Santa María. Lees meer in mijn artikel over Portugalete.

Stranden vlakbij Bilbao

Bilbao strand, Sopelana | Mooistestedentrips.nl

Strand Bilbao, Plentzia | Mooistestedentrips.nl

 • Sopelana
  Je komt heel gemakkelijk op het strand van Sopelana. Neem metrolijn 1 richting Plentzia en stap uit in het Sopelena. Als je door het dorp heen wandelt, kom je vanzelf op het strand aan. Mooie uitzichten, een breed strand, flinke golfslag. Dit strand is lekker voor zonaanbidders, surfers en wandelaars. Door de hoge golven is het wat minder geschikt om te zwemmen. Er is een klein café waar je kunt koffiedrinken en wat te eten kunt kopen.
 • Plentzia
  Als je metrolijn 1 neemt en helemaal tot het einde blijft zitten, kom je in Plentzia uit. Goed, het is een ritje van een halfuurtje, maar wel de moeite waard. ’s Zomers weten de Bilbaínas dit strand wel te vinden als het te warm is in de stad. Het strand is breed en omdat de golven hier niet zo woest zijn, kun je hier ook goed zwemmen.
 • Arrigunaga
  Om hier te komen stap je uit bij metrohalte Bidezábal. Ga links als je het station uit komt, loop Calle Altube af en je komt bij het strand (via een vrij stijl paadje). Het strand zelf is vrij klein, maar het is een fijn zandstrand dat de meeste toeristen niet kennen. Locals komen hier wel erg graag.

Lees meer over Bilbao

Bezienswaardigheden Bilbao
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Bilbao: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Bilbao | Mooistestentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Bilbao | Mooistestentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Bilbao > Bezienswaardigheden Bilbao

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Marjan 18 januari 2020 - 14:23

Was afgelopen week daar. Foodheaven. Vond vooral restaurant Victor Montes super. Fantastische pinxtos aan de bar. Voor de duurdere kaart aan een tafeltje. Huiswijn kost 2.15 per glas en is klasse. Het Guggenheim hadden wij op dinsdagmiddag bijna prive, zo rustig was het. Kortom Bilbao is een aanrader.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer