Het beste van Newcastle tijdens een minicruise

Adembenemende geschiedenis opsnuiven of monumentale moderne hoogstandjes bewonderen? Shoppen tot je erbij neervalt? Een echte Engelse pub lunch of uit eten in het oudste restaurant van Engeland? Kiezen hoeft niet. Newcastle heeft het namelijk allemaal. En tijdens een stedentrip Newcastle leer je Engeland echt een beetje beter kennen.

Het beste van Newcastle tijdens een mini-cruise | Mooistestedentrips.nl

Ooit werd de streek bezet door Romeinen en Saxen en later was dit de wieg van de industriële revolutie in Engeland. Maar hoewel de geschiedenis wordt gekoesterd, is Newcastle al lang afgestoft. Nu is het de plek waar je naartoe gaat om moderne kunst en bijzondere art galleries te bezoeken, eclectische architectuur te bewonderen en het fijnste uit de Engelse keuken te proeven. Bekijk alle tips over Newcastle.

Castle Keep: begin bij het begin

Begin je stedentrip Newcastle waar het in de stad zelf ook allemaal begon: bij Castle Keep. Op de grond waar de Noormannen ooit hun eerste vesting bouwden, vind je nu één van de laatste overblijfselen van het kasteel van Newcastle. Alleen het uitzicht vanaf de toren over de verschillende bruggen is al de moeite van een bezoek waard. Maar ook de kruip-door-sluip-door gangen en trapjes zijn erg leuk. Wil je meer weten over de veel bewogen geschiedenis van Newcastle, dan is het een goed idee om een uurtje door het (gratis!) Discovery Museum heen te dwalen. De interactieve tentoonstelling in het schitterende oude handelsgebouw is bijzonder vermakelijk. 

Mini-cruise naar Newcastle: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Minicruise naar Newcastle: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de toren van het kasteel zag je ze al: de bruggen van Newcastle. En tijdens een wandelingetje langs de Quayside kun je ze goed van dichtbij spotten. The Tyne Bridge kan je zo maar aan de Sydney Harbour Bridge doen denken en dat is niet zo vreemd, omdat beide bruggen door dezelfde maatschappij zijn ontworpen en gebouwd. De nieuwste aanwinst is de imposante Millenium Bridge, die als een soort oog open en dicht gaat als er boten langs moeten. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de Tyne en het moderne Sage Gateshead en BALTIC. Die laatste concurreert flink met het Tate Modern in Londen. In dit museum, dat ooit een oude graan silo was, vind je nu fantastische wisselende tentoontsellingen van moderne werken en installaties van de topartiesten van dit moment.

Even verderop ligt de glazen ‘fles op zijn kant’ die het Sage is. Dit gebouw doet vooral dienst als concertzaal en cultureel centrum, maar de constructie is zo indrukwekkend dat je vooral even naar binnen moet wandelen, ook als je geen kaartje voor een voorstelling hebt, want het Sage is een prima plek voor een kop koffie.  Heb je inmiddels honger gekregen, dan kun je aan de voet van de brug terecht voor een geweldige Engelse pub lunch bij Pitcher & Piano waar je op het gezellige grote terras kunt genieten van de zon en een mooi uitzicht.

Quirky shoppen in Newcastle: High Bridge

Na de lunch is het tijd om te doen, wat je zo verschrikkelijk goed kunt doen in Newcastle: shoppen! Zowel aan de Newcastle en Gateshead kant van de stad heb je enorme winkelcentra waar je grote flagstores vindt van bekende Engelse en internationale merken en ketens, maar als je houdt van knus, kneuterig en gezellig hoef je vanaf de Quayside niet ver te lopen. Verborgen in de spelonken van Grey Street vind je High Bridge, een smalle straat met nog smallere zijstraatjes waar je met recht quirky en sparte winkeltjes vindt. 

Minicruise naar Newcastle, eten en drinken (foto met dank aan Pleased to meet you) | Mooistestedentrips.nl

Minicruise naar Newcastle, eten en drinken (foto met dank aan Pleased to meet you) | Mooistestedentrips.nl

Een middagje shoppen sluit je het beste af in één van Newcastles craft pubs. In deze pubs vind je een bijzondere collectie binnen- en buitenlandse bieren die op kleine schaal worden gebrouwen. Topper is absoluut Pleased to meet you. Bij deze industrieel knusse pub, met rood koperen leidingen langs de wanden en chesterfields waarin je lekker diep kunt wegzakken, heb je echt wel even nodig voordat je je keuze hebt gemaakt. Er staan tientallen bieren op de kaart, met uitgebreide beschrijving. Liever een gin & tonic? Bij Pleased to meet you kun je ook nog eens uit tientallen gins kiezen, er wordt zelfs met regelmaat een ginproeverij georganiseerd. Voor de echte liefhebbers.

Blackfriars: Middeleeuws eten 2.0

’s Avonds hoef je helemaal niet lang na te denken waar je gaat eten. Dit doe je namelijk bij het oudste restaurant van Engeland: Blackfriars. Middeleeuws eten krijgt hier een totaal nieuwe betekenis. Gevestigd in een 13de eeuws Dominicaner klooster met gesleten stenen en zware balken met uitzicht op de rustgevende kloostertuin. Hier eet je zalige gerechten van topchef Troy Terrington die enkel kookt met lekkernijen die hij uit de regio haalt. En dat zijn er tallozen. Op een kaart op tafel kun je zien waar je rib eye, eendenborst of houtduif vandaan komt. Wat je in ieder geval moet bestellen is de medieval meat platter met huisgemaakte dips en brood. 

Minicruise Newcastle, eten en drinken bij Blackfriars | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Newcastle: Blackfriars (foto met dank aan Blackfriars) | Mooistestedentrips.nl

Minicruise Newcastle: hoe werkt het?

Wil je een stedentrip Newcastle maken? Dat kan al heel eenvoudig met een Minicruise van DFDS Seaways. Je gaat ’s avonds in IJmuiden aan boord om ’s ochtends uitgeslapen in Newcastle wakker te worden. Na één of twee dagen genieten in Newcastle ga je ’s avonds weer aan boord. Tips voor een Minicruise Newcastle:

  • Kom je met de auto naar IJmuiden? Reserveer dan ook een parkeerplek. Je auto staat dan tijdens je afwezigheid veilig geparkeerd.
  • Liever met openbaar vervoer naar IJmuiden? ’s Middags voor afvaart kun je bij Amsterdam centraal station op een bus van DFDS Seaways stappen en ben je ruim op tijd in IJmuiden.
  • Bij aankomst in Newcastle kun je op vertoon van je reservering gratis met de pendelbus mee. Binnen 20 minuten sta je in hartje Newcastle.
  • Eten en drinken aan boort? Je kunt flink besparen als je je maaltijden, zoals diner en ontbijt, van te voren bij boekt. Dit scheelt je zo’n €5-€10 per maaltijd. Maar aan boord kun je ook in diverse cafés terecht voor een klein hapje en een kop koffie of thee.

Lees meer over Newcastle

Tags: Newcastle