Fietsen in Belgrado

door Esther

Fietsen in Belgrado is leuk.  De Servische hoofdstad is ontzettend interessant en heeft een heleboel leuke bezienswaardigheden. Heb je weinig tijd? Of wil je de stad op een bijzondere manier ontdekken? Bekijk de mooiste historische bezienswaardigheden, het rauwe Novi Beograd en zelfs het strand tijdens een fietstocht. Benieuwd? ga fietsen in Belgrado.

Plan je stedentrip Belgrado

Fietsen in Belgrado: zo werkt het

Fietsen in Belgrado: foto door iBake Belgrade

Fietsen in Belgrado is leuk en interessant. Er zijn een heleboel leuke bezienswaardigheden in Belgrado, maar als je die allemaal te voet wilt bekijken, ben je wel even bezig of je mist er een aantal, omdat die nu eenmaal een eind uit het centrum liggen. Bovendien is Belgrado best berekend op fietsers. De wegen zijn breed, vooral in de nieuwe stad, en er zijn her en der ook fietspaden. Zelfs in de oude stad kun je goed terecht op de fiets. Ga mee met een fietstocht langs de highlights om alle must-sees van de stad te zien en meer te horen over het roerige verleden van Belgrado. Of huur een fiets als je tijdens je stedentrip alle vrijheid wilt om alles te ontdekken. Ook leuk om te doen: de Belgrade Vintage Bike Tour waarbij je de stad verkent op geweldige vintage fietsen.

Fietsen in Belgrado: de highlights

St. Sava Kathedraal

Fietsen in Belgrado, langs de hoogtepunten van Belgrado: St. Sava kathedraal

Ga je fietsen in Belgrado, dan kun je niet om de St. Sava  kathedraal heen. Aan het imposante bouwwerk wordt nog altijd gesleuteld, want door geldgebruik en oorlogen is hij nog altijd niet af. Af of niet, de kathedraal is nu al ’s werelds op één na grootste orthodoxe kerk. Hij is gebouwd op de plek waar, volgens de overlevering, de Turken de relieken van St. Sava hebben verbrand. Wandel even naar binnen om het grootse interieur te bekijken en grote kans dat er aan de kerk wordt gebouwd tijdens je bezoek.

Muzej istorije Jugoslavije

Foto met dank aan Muzej Jugoslavije

Niet ver van de kathedraal ligt het Muzej istorije Jugoslavije, een vrij brutalistisch gebouw waar je duizenden kunstschatten vindt die te maken hebben met het roerige verleden van Joegoslavië. Je kunt dagelijks mee met Engelstalige rondleidingen door her museum. Het museum staat middenin een park waar je ook het mausoleum van Tito, het museumcafé en een mooie beeldentuin vindt. Dus fiets nog een extra rondje.

Topčider park

Fietsen in Belgrado, Topčider park

Op steenworp afstand van het Museum voor Joegoslavische Geschiedenis vind je het Topčider park, een groene oase in de drukke stad en heerlijk om doorheen te fietsen. Het park is het oudste van de stad en zo her en der zie je nog resten van de bouwwerken die er ooit stonden. Vandaag de dag vind je de residentie van prins Miloš in Topčider park, gebouwd in de 19de eeuw in typische Balkan-stijl.

Langs de oevers van de Sava

Fietsen in Belgrado, langs de oevers van de Sava

Street art Belgrado, foto: Never Crew

Belgrado is misschien geen échte fietsstad, maar fietsen in Belgrado is heerlijk langs de Sava. Laat het Topčider park achter je en fiets langs de Sava naar de wijk die naar de rivier is genoemd: Savamala, onderaan de oude stad. Een wijk boordevol leuke, hippe adresjes, het gemeentehuis van Belgrado en een heleboel street art. Ben je toe aan een pauze en is het al iets later in de middag? Drink iets op het hippe terras van Tranzit.

Saborna kathedraal

Fietsen in Belgrado, Saborna kathedraal

Als je weer naar het oude centrum fietst, zie je de Saborna kathedraal liggen. Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Belgrado. Deze kerk mag er aan de buitenkant misschien uitzien als een vrij klassieke kathedraal in de Balkan, de binnenkant is adembenemend. Gooi je hoofd in je nek, want de plafondschilderingen zijn echt subliem. Aan de overkant van de straat zit nog een begrip in Belgrado: Kafana Znak pitanja, ofwel ‘Café met het vraagteken’. Het is één van de oudste cafés in de stad en op het terras of in de binnentuin drink je heerlijk koffie of lunch je met traditionele gerechten. Superleuk.

Kalemegdan

Fietsen in Belgrado, Kalemegdan

Kalemegdan is het oude fort van Belgrado en waakt over de stad, precies op het punt waar de Sava en de Donau samenvloeien. Dat fort werd niet uit weelde gebouwd, want dit was de perfecte plek om de vijand aan te zien komen en aangezien de stad op zo’n strategisch punt ligt, was deze nogal eens het toneel van plunderingen en aanvallen. Het fort is zeker interessant om te bezoeken, maar is ook omgeven door een bosrijk park waar het lekker fietsen is.

Knez Mihailovs

Fietsen in Belgrado

Vanuit de Kalemegdan is het via de Knez Mihailovs één rechte streep naar het stadscentrum. De Knez Mihailovs is zo’n beetje de hoofdstraat van het centrum van Belgrado. Je vindt er grote winkels, veel restaurants, indrukwekkende Art Deco architectuur en de fontana Knez Mihailova. Dorst gekregen? Ga in één van de zijstraten wat drinken bij Manufaktura , te herkennen aan de rode parapluutjes. Ze hebben hier ook heel fijne borrelplanken.

Fietsen in Belgrado: Novi Beograd

Hotel Jugoslavija

Foto: Pavle Kaplanec

Ga je fietsen in Belgrado, dan heb je de unieke mogelijkheid om het nieuwe deel van de stad ook te zien. Novi Beograd. En om maar meteen met de deur in huis te vallen. Novi Beograd is lelijk. Heel lelijk. En juist daarom zo interessant. De wijk staat boordevol brutalistische kolossen uit de tijd van het oude Joegoslavië, zoals de enorme grijze torenflats die heel dicht op elkaar gebouwd staan. En toch bleef iedereen hier naar de val van Joegoslavië wonen. Waarom? Ze konden eigenaar worden van hun appartement voor slechts één Deutschmark.

Een staaltje typisch communistische architectuur is te bewonderen aan de Boulevard Nikola Tesla. Hier staat Hotel Jugoslavia, wat tijdens de socialistische hoogtijdagen van Tito het summum van luxe was. De grauwe kolos is nog altijd een hotel, maar er logeren is niet echt een aanrader.

Beach bars aan de Donau

Foto met dank aan Daska&Veslo Beach Bar

Aan de achterkant van Hotel Jugoslavia kijkt uit op de Donau. Fiets hier even naartoe, want het uitzicht is hier wel leuk. Je ziet hier namelijk tientallen drijvende beach clubs, restaurants en nachclubs. Je kunt hier wat drinken of er de hele nacht dansen op Balkan beats, maar er kan meer. Bij Daska&Veslo Beach Bar kun je bijvoorbeeld sups huren om lekker te peddelen op de Donau

Naar het strand: Ada Ciganlija

Naar het strand in Belgrdao, Ada Ciganlija

Nog zoiets leuks in Belgrado: de eilandjes in de Donau en Sava met strandjes en strandtenten. Fiets over de brede avenues van Novi Beograd naar restaurant Savska pivnica waar je met fiets en al op een pontje kan naar het schiereilandje Ada Ciganlija. Dit is ontzettend populair bij de lokale bevolking: er zijn hier sportmogelijkheden, verschillende strandjes en strandtenten waar je prima kunt lunchen of iets drinkt. Bij de eerste zonnestralen is het hier al reuze gezellig. Via de (fietsers)brug fiets je weer naar het oude centrum van Belgrado.

Fietsen in Belgrado
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Belgrado: ontdek Belgrado op de fiets (met Baja Bikes) | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Belgrado > Fietsen in Belgrado

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Sven 13 augustus 2023 - 15:01

Leuke informatieve website heb je Esther! Ik sla jou op;-) Ik ga naar Belgrado 2 sept en heb door jou leuke planning. Dankjewel.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer