Mons is misschien niet de meest bekende stad van België. Maar het heeft wel alles wat een Belgische stad, naar mijn bescheiden maatstaven, zou moeten hebben. Aan historische hoogtepunten geen gebrek, Mons staat maar liefst 6 keer op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarnaast vind je er street art, kleurrijke winkels, een paar uitmuntende musea en, gelukkig, ook heel goede restaurants. En dat zonder massa’s toeristen. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Mons.
Plan een weekendje Mons
- Je reist heel gemakkelijk naar Mons met de trein. Afhankelijk van waar je woont in Nederland moet je overstappen in Brussel of Luik. Als je drie maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste treinkaartjes naar Mons boeken.
- Het is ook heel gemakkelijk om met de auto naar Mons te reizen. Zorg dan wel voor een hotel met parkeerplaats, dat scheelt een hoop zoeken en parkeerkosten.
- Handig om te hebben tijdens een weekendje Mons: de Mons Card. Je kunt daarmee gratis naar binnen bij alle bezienswaardigheden in de stad. Je kunt ook gratis een fiets meepakken. Leuk om zo de stad te verkennen. Maar je kunt ook naar de Borinage, net buiten de stad, waar Van Gogh een paar jaar vertoefde en werkte.
- Net even wat meer zien van Mons en omgeving? Neem een huurfiets mee.
- Bekijk meer stedentrips België.
Hotels Mons, België
Dream Hotel
Blijf je logeren in Mons? Dan moet je wat mij betreft inchecken met het Dream Hotel. Het hotel is lekker centraal gelegen, op zo’n 5 minuten wandelen van de Grand Place. Het Dream Hotel is erg bijzonder, want het is gevestigd in een oud klooster. Veel kamers hebben nog originele gotische ramen en overal in het hotel zie je nog oude elementen. Het ontbijt ’s ochtends is ook ontzettend goed.
Hotel Lido
Een ander heel prettig hotel in het centrum van de stad is het Hotel Lido. Hier logeer je in ruime, kleurrijke kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Het hotel ligt aan de rand van de oude stad en je wandelt zo naar de bekende bezienswaardigheden in Mons. Je kunt ’s avonds ook nog even lekker genieten in de sauna van het hotel. ’s Ochtends is het ontbijtbuffet dik in orde.
Over Mons
Toen ik las dat men in Mons eens per jaar helemaal loos gaat om een enorme papier maché draak te verslaan, knipperde ik toch even met mijn ogen. Oh ja, en voordat iedereen achter die draak aan gaat, sjouwt men eerst nog even in een processie met de botten van een heilige. Die van Sainte Waudru, om precies te zijn. Het festival heet Doudou en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
En alsof dat niet bijzonder genoeg is, heeft Google onlangs een enorm datacentrum gebouwd net buiten de stad, wat Mons in één klap het Silicon Valley van België maakt. Wonderlijk genoeg, staat midden in de stad de ‘papieren versie’ van Google, uit de 19de eeuw. Dit wakkert de nieuwsgierigheid wel aan, toch? Tijd om de leukste bezienswaardigheden in Mons te ontdekken.
Bezienswaardigheden Mons
Fietsen in Mons
Wil je alleen het centrum van Mons zien? Dan kun je heel gemakkelijk gewoon overal naartoe wandelen. Maar net buiten het centrum en in de directe omgeving van de stad is ook nog een heleboel te zien en te doen. Daarom is het echt een aanrader om een fiets te huren. Dan kun je net even wat meer bezienswaardigheden in Mons bekijken. Bekijk verschillende leuke fietsroutes in Mons. Ik kan je het ook echt aanraden om de street art in Mons met de fiets te bekijken.
De Grote Markt
De Grote Markt is het kloppend hart van Mons en jaarlijks vindt hier het beroemde Doudou festival. Dit wordt vooraf gegaan door een processie door de stad, met de resten van St. Waudru en daarna barsten de festiviteiten los. Jaarlijks vecht Sint Joris tegen de draak op de Grote Markt van Mons. Wie een haar van de draak te pakken krijgt, kan rekenen op een jaar voorspoed. Het festival heeft het zelfs tot de UNESCO Werelderfgoedlijst geschopt.
Ben je niet tijdens het festival, in juni, in de stad. Geen nood, want het is altijd leuk op de markt. Het wordt omzoomd door fraaie historische gebouwen, waaronder het imposante stadhuis. Op de gevel ervan zie je een aapje, als je over zijn bolletje aait brengt dat geluk.
Collégiale Ste-Waudru
Vanuit de Belfort zag je hem waarschijnlijk al, de Collégiale Ste-Waudru, ofwel de Sint-Waltrudiskerk. Het is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in Mons. Ik heb toch al heel wat kerken van binnen mogen bezichtigen, maar dit vind ik echt een prachtig exemplaar. De beeldhouwwerken, het glas-in-lood en altaarstukken zijn heel mooi. En natuurlijk mag je de kerk niet verlaten, zonder de vergulde koets te zien waarmee de resten van Sainte Waidru door de straten wordt gedragen, tijdens het Doudou festival.
Het Belfort van Mons
Ook het Belfort van Mons staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en je kunt de toren bijna overal in de stad wel ontwaren. Het is het enige Belfort in België dat in barokstijl is gebouwd. Victor Hugo beschreef de toren, tijdens zijn verblijf aan Mons, eens als ‘een groteske theepot’. Maar ik ben het niet per se met monsieur Hugo eens. Je kunt in het Belfort een heel interessante tentoonstelling over Mons bezichtigen en je kunt de toren ook beklimmen. Onderweg kom je het indrukwekkende carillon tegen en boven geniet je van een weids uitzicht over de stad en omgeving.
Het Mundaneum
Het Mundaneum is één van die verrassende bezienswaardigheden in Mons. En, je raadt het al, net staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de volksmond heet Het Mundaneum ook wel ‘Het Google op Papier’ te zijn. Paul Otlet en Henri La Fontaine bedachten namelijk aan het begin van de vorige eeuw een systeem voor het verzamelen, indelen en opzoeken van alle kennis ter wereld. En hiermee wilden de heren wereldvrede bereiken. Een bezoek aan Het Mundaneum en het systeem van dichtbij bekijken, voorzien van interactieve hulpmiddelen, is ontzettend interessant, een unieke ervaring wat mij betreft. En het prachtige Art Deco gebouw waarin het is gevestigd, mag er ook zijn.
Maison Losseau
Op steenworp afstand van Het Mundaneum vind je nog zo’n bijzondere plek in Mons. Maison Losseau. Aan de buitenkant ziet het herenhuis er niet eens zo heel interessant uit, gewoon een statig historisch huis. Maar stap je binnen, dan kom je in een Art Nouveau oase terecht. Léon Losseau liet zijn woonhuis aan het einde van de 19de eeuw helemaal in Art Nouveau optrekken, een best gewaagde keuze voor die tijd. Het resultaat: schitterende deuren, meubels en prachtige glas-in-lood panelen. Je kunt de begane grond van het woonhuis bezoeken, je krijgt slofjes om de tere parketvloer te beschermen. Lees meer over Maison Losseau.
Mons Memorial Museum
Mons is een aantal goede musea rijk en het Mons Memorial Museum is er één van. Het flinke gebouw biedt ruimte aan een keur aan tentoonstellingen, gericht op de militaire geschiedenis van Mons, de persoonlijke verhalen rondom de twee wereldoorlogen en brede maatschappelijke thema’s rondom de oorlogen. Daarnaast kom je meer te weten over ‘De Engelen van Mons, volgens de overlevering van Engelse soldaten waren dit beschermengelen die hen van een zekere dood hebben gered.
Beaux-Arts Mons
Toen Mons culturele hoofdstad van Europa werd in 2015, ging grondig de bezem door de stad en verrezen er ineens een paar topmusea. Het Beaux-Arts Mons (ofwel: BAM) is één van deze musea. Het heeft geen eigen vaste collectie, maar er zijn regelmatig heel bijzondere exposities te bezoeken. Zeker de moeite als je van moderne kunst houdt, zoals het surrealisme.
Musée de Doudou
Ik had het al over het Doudou festival gehad en het is niet vreemd dat dit fenomeen, dat net als Las Fallas in Valencia op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, een eigen museum in Mons heeft. Omdat het festival zo onbekend is, is het wel de moeite waard om er tijdens je weekendje Mons even langs te lopen en meer te weten te komen over de achtergronden van grote volksfeest.
Anciens Abattoirs
Zo’n 15 jaar geleden werd gelukkig besloten om de verzameling oude slachthuizen aan de rand van het centrum te behouden. Nu zijn de Anciens Abattoirs cultureel erfgoed de plek voor tentoonstellingen. In de tuin voor het complex vind je mooie sculpturen. Er is ook een café op het terrein.
Street art in Mons
Wil je ook street art zien in Mons? Geen probleem. De laatste jaren is Mons steeds meer een echte street art stad geworden. Op verschillende plekken in het centrum zijn verschillende grote murals te zien, zoals in Parc Gustave Jacobs en Rue d’Havre. Mijn favoriete werk vind je aan de Rue de Nimy, op het parkeerterrein van een supermarkt. Hier zie je het werk ‘Don’t sleep on your dreams‘ door Noir, een kunstenaar uit Luik. Hij maakt eigenlijk alleen maar werken in zwart-wit en laat zich inspireren door pop-art en kalligrafie.
Mons en Lumières
Eind januari en begin februari moet je echt een weekendje Mons plannen, want dan kun je naar het lichtfestival Mons en Lumières. Tijdens deze twee weekenden zie je vier avonden lang, 25 bijzondere lichtkunstwerken over een parcours van drie kilometer. De kunst en architectuur van Mons komt tijdens dit festival nog eens extra bijzonder tot zijn recht. Elk jaar heeft het lichtfestival een nieuw thema.
Van Gogh in de Borinage
Een tijdje gelegen bezocht ik het Vincentre in Nuenen en was erg onder de indruk van dit interessante bezoekerscentrum. In Nuenen schilderde Van Gogh immers een kwart van zijn werk, waaronder De Aardappeleters. Daarna zette hij zijn reis voort en vestigde zich vlakbij Mons, in de mijnstreek Borinage. Hij ging er aan de slag als evangelist tussen de mijnwerkers. Van Gogh raakte gefascineerd door het leven van de mijnwerkers en maakte menig schilderij geïnspireerd op het zware leven van de bevolking. In de Borinage kun je nog in de voetsporen van Van Gogh treden. Zo is het woonhuis in Cuesmes nog te bezoeken, kun je net als Van Gogh afdalen in de kolenmijn van Marcasse en zijn tekening De Spitters bekijken in de Artotheek in Mons. Met de Van Gogh Pass Borinage kun je alle bezienswaardigheden langs de route af.
Vuursteengroeven in Spiennes
Ik gooi de UNESCO er maar weer eens in, want ook deze steengroeven staan op die lijst. Dit zijn namelijk bijzondere en zeer oude steengroeven, uit de Neolithische tijd. Om maar even aan te halen, de megalithische tempels van Malta zijn nog net effe iets ouder en staan ook allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De groeve werd bij toeval ontdekt aan het einde van de 19de eeuw door aanleg van een spoorlijn. De oudste mijnschachten zijn, bij benadering, maar liefst 6400 jaar oud. En sindsdien komen er de meest bijzondere archeologische opgravingen uit de groeve tevoorschijn, zoals aardewerk, dierlijke fossielen en ook menselijke resten.
Le Grand Hornu
Le Grand-Hornu is een oude steenkolenmijn en wordt beschouwd als het summum van Belgisch industrieel erfgoed. Het hele terrein is piekfijn bewaard gebleven en is omgetoverd tot een centrum voor design en hedendaagse kunst. Je kunt ook de wooncomplexen bezoeken, het is de eerste arbeiderswijk in Europa. Je maakt er kennis met Henri de Gorge, de industrieel die met zijn visie Hornu voor altijd op de kaart zette. Je kunt rustig een paar uur doorbrengen op het terrein. Neem een audioguide mee of ga mee met een rondleiding.
Restaurants Mons
Mel oh Cake
Zoetekauwen moeten beslist naar Mel oh Cake om de huisgemaakte koekjes, taartjes, muffins en cakes te proeven. Elke dag staat er weer wat nieuws voor je klaar. De koekjes gevuld met Nutella zijn populair, maar stiekem zijn de taartjes met lemon curd of de brownies met zoute karamel en cornflakes ook superlekker.
L’Impasto
Lunchen in Bons of gewoon zin in goed Italiaans? Op naar L’Impasto, waar je enorme, stomende borden pasta voorgeschoteld krijgt. Smullen. Maar ook gerechten met vlees of vis komen op flinke borden. Aangezien dit restaurant eigenlijk een gelateria is, kun je niet weg voordat je ook een toetje hebt geproefd.
Boule de Bleu
Als je zin hebt in een goede salade, dan is Boule de Bleu een geweldige keuze. Er staan namelijk tientallen salades op de kaart. Daarna moet je vooral nog even blijven zitten, want het is maar lastig kiezen uit alle toetjes op de kaart. Maar met één van de ijscoupes zit je altijd goed.
Moma Coffee
Ontbijten, koffie leuten of zin in wat lekkers? Op naar Moma Coffee, want dat lijkt half Mons te doen als ze caffeïne-nood hebben. Je kunt hier trouwens ook terecht voor lekkere bagels en goede stukken taart. Om ter plekke op te eten, of mee te nemen.
L’Envers
’s Avonds is het smullen geblazen bij L’Envers. Zak eerst even lekker onderuit met een aperitief om de kaart te bestuderen. Je kunt heel fijn à la carte eten of kiezen voor één van de menu’s. Wat je ook doet, kies de macarons als nagerecht. Zo lekker.
Mémé Tartine
Wat mij betreft is Mémé Tartine de leukste plek om te lunchen on Mons. Hier weten ze pas hoe ze broodjes goed moeten beleggen. Heerlijk! Het restaurantje is gevestigd in een klein pand en de vrolijke tafeltjes voor de deur, met de bont geblokte tafellakens, lokken je als vanzelf naar binnen. Het is even lastig kiezen, want er zijn tientallen tartines te bestellen. Dit zijn, grofweg, dik gesneden boterhammen die zijn belegd met heel veel lekkers. Meer moet dat niet zijn.
Mons, België
Bewaar op Pinterest
Meer stedentrip België
- Stedentrip Antwerpen
- Stedentrip Brugge
- Stedentrip Brussel
- Stedentrip Dinant
- Stedentrip Gent
- Stedentrip Hasselt
- Stedentrip Leuven
- Stedentrip Luik
- Stedentrip Mechelen
- Stedentrip Namen
- Stedentrip Oostende
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Ardennen > Mons, België