Het werelderfgoed van Valencia

door Esther

Valencia is zo onderhand hard op weg om één van de populairste steden in Spanje te worden. En daar ben ik het helemaal mee eens. Valencia heeft veel bezienswaardigheden, fijn eten en het strand gewoon om de hoek. Ook UNESCO is opgevallen dat Valencia wat bijzonders heeft, want inmiddels staat de stad uitgebreid op de lijst. Bekijk het UNESCO Werelderfgoed van Valencia.

3x UNESCO Werelderfgoed in Valencia

Las Fallas: de fik erin

Las Falles de San José, ofwel ‘Las Fallas’ is het festival dat je moet bezoeken als je een stedentrip Valencia in maart maakt, het is één van de meest bekende festivals van Spanje. Tijdens Las Fallas maken buurten enorme sculpturen van papier maché, deze heten ‘een falla’. De sculpturen zijn vaak satirisch en zijn meters hoog. Vanaf het begin van het festival staan de sculpturen opgesteld op de pleinen in de stad en kun je ze bewonderen. Er is echter nog veel meer te doen. Zo zijn er paella-kookwedstrijden, concerten, parades en vuurwerk.

Las Fallas Valencia: festival in maart | Mooistestedentrips.nl

Las Fallas in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Las Fallas in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Op de laatste dag van het festival gaan alle sculpturen, zonder uitzondering, begeleid door bulderend vuurwerk, in de fik. Het festival staat sinds een paar jaar op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het feest wordt namelijk al zo’n 200 jaar gevierd en luidt het begin van de lente in. Tijdens Las Fallas zijn de meeste Valencianen vrij en kan het vrij druk zijn in de stad. Ook de prijzen van hotels liggen dan vaak hoger, een appartement huren in Valencia kan dan een goede oplossing zijn.

Zijdezachte pracht: La Lonja de la Seda

Twintig jaar moest Valencia op een derde plaats op de UNESCO Werelderfgoed wachten. De eerste bezienswaardigheid die deze eer ten deel viel was La Lonja de la Seda, de zijdebeurs van Valencia, in 1996. Valencia speelde eeuwenlang een grote rol in de zijdehandel en ook nu komen grote zijdebeurzen nog naar de stad. Je kunt het prachtige gotische gebouw, waar de zijdebeurs in was gevestigd, bijna niet missen tijdens je stedentrip Valencia, want het ligt tegenover de beroemde centrale markt.

Werelderfgoed in Valencia: La Lonja de la Seda | Mooistestedentrips.nl

Werelderfgoed in Valencia: La Lonja de la Seda | Mooistestedentrips.nl

Werelderfgoed in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Het is leuk om door La Lonja heen te dwalen en de zaal met zuilen, de zaal van aanstelling en de tuin met sinaasappelen te bewonderen. Ook het Zijdemuseum huist nu in het pand. De entree is normaal gesproken €2, maar op zondag mag je gratis naar binnen. ’s Zondags is er rond het gebouw bovendien een markt voor munten- en postzegelverzamelaars. Als je geïnteresseerd bent in dit werelderfgoed Valencia, dan kun je mee met een zijdewandeling door Valencia.

Duizend jaar traditie: Tribunal de Las Aguas

Ben je op donderdag in Valencia en loop je rond het middaguur op het Plaza de la Virgen, dan ben je meteen ooggetuige van een duizend jaar oud ritueel: het Tribunal de Las Aguas. Acht, democratisch gekozen, boeren in zwarte overhemden komen op het plein samen om problemen en zaken over water en irrigatie te bespreken. Tribunal de Las Aguas betekent dan ook ‘het watertribunaal’. De heren zijn gezeten op houten stoelen, terwijl zij in vlot tempo de zaken afhandelen.

Tribunal de Las Aguas bestaat al vanaf de 10de eeuw, toen de Moren de heerschappij over de streek hadden en de Spaanse koning Jaime I formaliseerde het tribunaal in de 13de eeuw. Het tribunaal is nu wereldberoemd vanwege de grote efficiëntie en staat sinds 2006 op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Werelderfgoed in Valencia: Tribunal de las Aguas | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Valencia: Plaza de la Virgen | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Valencia

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Valencia > Werelderfgoed van Valencia

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer