door Esther
Bezienswaardigheden Oostende, The Crystal Ship | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Oostende

Als kind kwam ik maar wat graag met mijn ouders aan de Belgische kust, hier liggen dan ook veel dierbare herinneringen. En als je een bijzonder weekendje weg aan het strand zoekt, maar niet te ver van huis wilt, dan kan ik je een stedentrip Oostende echt aanraden. Ooit was Oostende één van de meeste stijlvolle badplaatsen van België en die plaats wil het graag weer heroveren. En dat kan, want je kunt geweldig fietsen in Oostende, dankzij collectief The Crystal Ship geweldige street art spotten, shoppen tot je erbij neervalt en eten in geweldige restaurants. Oh ja, en je kunt bij goed weer natuurlijk genieten op het strand. Bekijk alle tips voor een stedentrip Oostende.

Stedentrip Oostende, de leukste tips voor een weekendje weg | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Oostende, de leukste tips voor een weekendje weg | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Oostende, The Crystal Ship | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Oostende, The Crystal Ship | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden in Oostende, Fort Napoleon | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden in Oostende, Fort Napoleon | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Oostende, Cultuur Café Grote Post | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Oostende, Cultuur Café Grote Post | Mooistestedentrips.nl
Street art in Oostende, ROA | Mooistestedentrips.nl Street art in Oostende, ROA | Mooistestedentrips.nl
Winkelen in Oostende, pop-up winkel Topwijf | Mooistestedentrips.nl Winkelen in Oostende, pop-up winkel Topwijf | Mooistestedentrips.nl
Oostende, Hotel du Parc | Mooistestedentrips.nl Oostende, Hotel du Parc | Mooistestedentrips.nl
Beach clubs in Oostende | Mooistestedentrips.nl Beach clubs in Oostende | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Oostende, alle tips over Oostende | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Oostende, alle tips over Oostende | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Oostende

De zomer is natuurlijk de beste reistijd voor een stedentrip Oostende, maar ook de drukste. Reserveer op tijd, anders zijn de prijzen flink hoger. Daarnaast houdt Oostende in de zomer wel van een feestje, en zijn er diverse festivals. Bijvoorbeeld Theater aan Zee, Toog- en Tafelhapping en de Paulusfeesten. Tijdens deze evenementen is het flink drukker in de stad. In het voorjaar en het najaar kan het weer ook nog heerlijk zacht zijn, dus in die periode is een weekendje Oostende ook een goed idee. Bekijk het actuele weer in Oostende.

Met de trein naar Oostende

Je kunt al een treinticket naar Oostende reserveren vanaf €29,90. Als je zo’n 3 maanden van te voren reserveert kun je de goedkoopste tickets vinden. Als je vanuit Nederland naar Oostende reis moet je waarschijnlijk in Antwerpen en Gent overstappen. Je komt in Oostende aan de rand van het centrum aan, super centraal en in een mooi stationsgebouw. Je loopt binnen enkele minuten naar het het centrum, heel handig.

Met de auto: parkeren in Oostende

Eerlijk is eerlijk: parkeren in Oostende is een uitdaging. Er komen massa’s toeristen richting de kust en omdat de winkels op zondag open zijn, weten shoppers de stad ook snel te vinden in het weekend. De parkeergarages in de stad zijn dan ook snel vol. Wil je er parkeren dan kost dat je €22,50 per dag. Aan de rand van het centrum kun je gratis parkeren aan de Mercatorlaan, maar hier is het vaak vechten om een plaatsje. Probeer ook niet naast de vakken of in het gras te parkeren, de politie controleert vaak en enthousiast.

Fietsen in Oostende

Het is ontzettend leuk om tijdens een stedentrip Oostende op te fiets te stappen. Er zijn veel (gratis) fietsroutes verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen naar Oostende of proberen om via je accommodatie een fiets te huren. Voor huurfietsen kun je ook terecht bij Gino Carts & Bikes, waar je verschillende typen fietsen kunt huren.

Er zijn verschillende leuke fietsroutes in Oostende. Je kunt fietskaart De Kust kopen, hierop kun je zelf fietsroutes uitstippelen door middel van knooppunten. Deze staan erg goed aangegeven in de stad en omgeving.

Tip: als je van lekker eten houdt rijd je de ‘Zee van Smaak‘ route met knooppunt 85 als begin- en eindpunt. Je fietst langs geweldige restaurants, vishandels, brouwerijen en chocolaterieën.

Bezienswaardigheden in Oostende

Mu.Zee
Dit museum is toonaangevend voor kunst over en aan de Vlaamse kust en een echte muts-see tijdens een stedentrip Oostende. Er hangt een bijzondere collectie schilderijen van 1830 tot nu en het is alsof je langs de geschiedenis van de Vlaamse kust wandelt. Weer of geen weer: een bezoek aan dit museum is een must.

Oosteroever
Als je het gratis pontje naar de Oosteroever pakt, zie je in eerste instantie alleen bootwerven en industrie. Maar als je verder kijkt zie je de hotspot van de toekomst. Op dit moment krijgt Oostende Oosteroever een make-over, worden er nieuwe appartementen en huizen gebouwd, zijn oude loodsen getooid met street art en hebben de eerste horecagelegenheden hun deuren al geopend. Bovendien een leuke bestemming om de drukke stad even te ontvluchten. Vanaf de duinen heb je mooie zeezichten.

Fort Napoleon
Omdat Napoleon een invasie van Engeland op Frankrijk vreesde vanuit de Vlaamse gewesten, trok hij in 1811 dit fort op aan de Oosteroever in Oostende. Tijdens de beide wereldoorlogen verschansten de Duisters zich in het fort. Nu kun je het fort bezoeken, de geschiedenis tot je nemen en daarna even wat drinken op het terras.

Street art in Oostende
Als je van street art houdt is België sowieso een geweldige bestemming. In Gent kun je street art zien van de meeste beroemde artiesten ter wereld en Brussel staat natuurlijk bekend om haar wereldberoemde muen vol cartoonlegenden. Als je echt iets bijzonders wil zien, is het spookstadje Doel een bijzondere bestemming voor street art. En sinds kort is ook Oostende een waanzinnig goede plek om street art te bekijken. Aan het begin van 2016 streek street art festival The Crystal Ship neer in Oostende en voorzag de stad van zo’n 20 murals, gemaakt door wereldberoemde artiesten. De route is gratis op te halen bij de VVV in Oostende (tegenover het casino) en je kunt zowel een fietsroute als wandelroute maken.

Ensorhuis
James Ensor is één van de bekendste schilders uit Oostende en zijn huis moet je zeker even bezoeken. De schilder woonde hier vanaf 1917, nadat hij het pand erfde van een oom. Het huis was een combinatie tussen een uitdragerij, rariteitenkabinet en souvenirwinkel. Ensort besloot het huis zo goed als intact te laten en nu kun je dus eindeloos snuffelen tussen de vitrinekasten vol bizarre voorwerpen.

Kusttram
De Vlaamse kustlijn loopt van Knokke-Heist tot aan de Panne en wordt verbonden door de Kusttram: een begrip in België. Alle kustplaatsen zijn bereikbaar dankzij deze tram en het is dus kinderlijk eenvoudig om tijdens je bezoek aan Oostende ook even op de tram te springen en één van de andere plaatsen te bezoeken, zoals het statige De Haan of Nieuwpoort. In de zomer rijdt de kusttram elke 10 minuten.

Marvin Gaye in Oostende
Jimmy Hendrix vierde een tijdje feest in het Marokkaanse Essaouira en Hemmingway dronk liters daiquiries in Havana, maar Marvin Gaye zocht het iets noordelijker op. In Oostende namelijk. Eigenlijk wilde hij een paar weken blijven om bij te komen, maar Gaye schoot wortel en bleef een jaar hangen. Hij schreef zelfs zijn hit Sexual Healing in Oostende. Als eerbetoon kun je nu de Midnight Love Tour maken die je terug voert naar de jaren ’80 waarin Gaye in Oostende verpoosde. Je loopt met de iPod gids langs zijn favorieten adresjes en ontmoet Oostendenaren die de soul legende ontmoetten.

Atlantikwall
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers verdedigingswerken langs de kust van de Spaanse grens tot aan Noorwegen: verdedigingslinie Atlantikwall. Ook de Vlaamse kust moest het ontgelden en aan de kust bij Oostende werden zo’n 60 bunkers en observatieposten uit de grond gestampt. In het museum maak je kennis met de meest indrukwekkende verdedigingswerken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Oostende ’14-’18
Net als veel andere Vlaamse kustplaatsen kreeg Oostende het flink te verduren tijdens de Grote Oorlog. Wil je er meer over weten, door de ogen van een echte Oostendenaar, haal dan voor €5 de digitale stadswandeling ‘Oostende tijdens de Grote Oorlog’ op bij de VVV. Je wandelt in je eigen tempo en gebruikt een audioguide met scherm als je gids. Door de stad heen staan ook mooie, grote informatieborden als aanvulling. Als je heel erg op je gemakje wandelt, ben je ongeveer 2 uur onderweg.

Op naar Brugge
Tip: combineer een stedentrip Oostende met een stedentrip Brugge (of andersom natuurlijk). De steden liggen op nog geen 20 kilometer van elkaar en zijn compleet anders van karakter. Oostende: de badplaats met mooie Art Deco en gezellige winkels, Brugge de historische stad met mooie grachtjes en vele monumenten. Er rijdt een paar keer per uur een trein tussen Brugge en Oostende.

Winkelen in Oostende

Topwijf
Wil je winkelen tijdens je stedentrip Oostende? Dan mag je het gezellige Christinastraatje niet overslaan. Je vindt er Topwijf, met mooie dameskleding, kinderkleding en accessoires. Allemaal Belgisch design. Het personeel is aardig en de collectie lekker uitgebreid.

Maison Saints & Bullets
Retro kleding voor hem, haar en de kids met een heel dikke knipoog naar vroeger. Een leuk ingerichte zaak vintage sfeer, waar je ook nog eens leuke hebbedingetjes op de kop kunt tikken.

Gino Boutique
Hoezo alleen fietsen verhuren, als je even verderop in Oostende ook een leuke winkel kunt openen met de beste fietsaccessoires die er te vinden zijn. Van kleurrijke fiets- en regenkleding, tot heel mooie en goede zadels. En van craft beer en kaarten tot mooie accessoires voor mannen.

Lolotte
In eerste instantie lijkt Lolotte een winkel voor de allerkleinsten onder ons. Je vindt er leuk design voor kindjes, zoals heerlijke tipi’s en vrolijke slaapzakjes. Maar als de ouders zichzelf ook eens willen kietelen, kunnen ze kiezen uit mooie sieraden en meubels.

Ferm
Een heerlijke conceptstore in het centrum van Oostende met heel leuke kleding voor zowel mannen en vrouwen. Maar je vindt er ook kleurrijke keukenspullen, trendy tassen en bijzondere woonaccessoires.

Gratis en goedkoop in Oostende

The Crystal Ship
Wat mij betreft is dit de belangrijkste must-see tijdens een stedentrip Oostende. Onlangs zette verschillende street art kunstenaars, tijdens festival The Crystal Ship, verschillende gebouwen in de stad in de kijker door ze te voorzien van schitterende murals. Bekende artiesten, zoals ROA (wiens werk ik ook spotte in Londen, Berlijn, Johannesburg en Gent), maar ook lokale artiesten, zoals Siegfried Vynck, lieten hun fantasie de vrije loop. Je kunt een gratis kaart ophalen waar de wandelroute en fietsroute op zijn aangegeven. Heb je weinig tijd: doe dan de wandelroute. Deze is zo’n 8 kilometer en je blijft een beetje in en om het centrum van Oostende. Ik stapte op de fiets en maakte de fietstocht van 25 kilometer waarbij is zo goed als alle kunstwerken heb gezien. Aanrader!

Opstap met een local: Belgian Coast Greeter
De beste tips krijg je altijd van een local en in België verzonnen ze er een leuk concept omheen: Greeters. In Brussel ging ik al eens mee met een Greeter en ook in Oostende kun je een rondleiding met een local reserveren. De Greeters zijn allemaal enthousiaste vrijwilligers en laten echt ‘hun’ kant van de stad aan je zien.

Wandeling ‘Erfgoed met smaak’
Bij de VVV van Oostende kun je allerlei leuke stadswandelingen ophalen, allemaal met ander thema. De wandeling ‘Erfgoed met smaak’ vind ik echt een aanrader, want in Oostende kun je ontzettend lekker eten. Je wandelt langs schitterende vergeten panden, waar je geweldig kunt eten en drinken. Een aanrader.

Eten en drinken in Oostende

Polé Polé Beach Bar
Zeg je Oostende, dan zeg je strand. En zeg je strand, dan zeg je beach bar. Aan het strand vind je ’s zomers gezellige beach bars, waar je lekker laagdrempelig kunt neerploffen (geen hippe toestanden, zoals in Bloemendaal). Bij de Polé Polé Beach Bar koop je koele drankjes, cocktails, wijn en bier. Bij de buren, Rik, koop je oesters, fish & chips en seafood voor erbij.

Bistroom de Baron
Als je de fietsroute The Crystral Ship gaat fietsen is Bistroom de Baron een goede plek voor lunch of een borrel met wat lekkers erbij. De bistro ligt in de wijk Mariakerke, een beetje uit het centrum, maar is wat mij betreft een ritje met de tram of op de fiets waard. De kaart is goed, de gerechten zijn super en het personeel is erg vriendelijk. Bovendien kun je net over het duin rustig naar het strand, lekker relaxt.

De Mosselbeurs
Een weekendje Vlaamse kust zonder een keer mosselen te eten, kan bijna niet. Je kunt ze bijna overal wel bestellen in Oostende, maar bij de Mosselbeurs kun je zo veel verschillende soorten en bereidingswijzen bestellen, dat het lastig kiezen is. Van Oosters en Thais, tot klassiek met bier of room en look.

Beau Site
Wil je leuk koffie drinken, borrelen of lunchen aan het strand, maar wel in bijzondere sfeer? Dan is Beau Site echt een aanrader. Deze galerie is gevestigd in een prachtig oud pand en ook een klein restaurant rijk, met een bescheiden maar goede kaart. Vanaf de eerste verdieping heb je een fijn uitzicht over de boulevard en het strand.

Baristas No75
Een goede kop koffie haal je in Oostende in de Christinastraat bij Barista No75, een ontzettend leuke koffiezaak waar je ook fijne zoetigheden koopt en een prima lunch eet.

La Bottarga
De boulevard van Oostende kun je toch bijna niet missen tijdens je weekendje Oostende. En het is ook zeker de moeite om ’s avonds een keer aan de boulevard te eten. Maar waar? De keuze is immers enorm. Ik raad je aan om een tafeltje te reserveren bij La Bottarga. Het Bottarga menu, met keuze uit vlees of vis, is echt waar voor je geld. Maar je kunt ook waanzinnige tapas en goede vis bestellen. De sfeer is er goed en je kunt er heel mooi de zon in de zee zien zakken.

Cultuur Café, de Grote Post
De Grote Post is een schitterend oud pand, aan het begin van het centrum. Wat mij betreft mag je het niet missen tijdens je stedentrip Oostende. Het was vroeger, inderdaad, het groot postkantoor, maar tegenwoordig is het theater, filmzaal en cultureel centrum. Een aanrader voor een avondje uit, maar ook een prima plek voor de lunch, een borrel of een hapje eten. Er staan goede salades, pasta’s en burgers op de kaart.

’t Botteltje
Naar België zonder bijzondere bieren te proeven? Dat moet je niet willen. ’t Botteltje is een echt biercafé, dus wil je na het eten nog even een fijne pint vatten? Plof dan neer in dit café en kies uit één van de tientallen bieren op de kaart.

Bistro Belle de Jour
Het is superknus eten bij Belle de Jour en het is altijd weer een verrassing wat je gaat eten, want de menukaart wisselt om de haverklap en beschreven op de grote krijtborden.

Hotels in Oostende

Mercure Oostende
Een heerlijk hotel in het hartje van de stad, perfect voor een stedentrip Oostende. Je wandelt binnen enkele minuten naar zowel strand als stad, en in de buurt vind je tal van leuke restaurants en winkels. De kamers zijn nieuw en lekker licht ingericht. De badkamers zijn dik in orde. Sommige kamers hebben een balkon, fijn in de zomer. ’s Ochtends kun je gebruikmaken van een uitgebreid en goed ontbijtbuffet.

Andromeda Hotel
Het Andromeda is een ultiem strandhotel en een design hotel in één. Er zijn ruime kamers, sommige met uitzicht op zee. Niet zo vreemd, wat het hotel is aan de boulevard gelegen. De hobby is kleurrijk en hip. Als het weer wat minder is, kun je heerlijk zwemmen in het binnenzwembad.

Leopold Hotel
Dit hotel is gelegen in een prachtig Art Deco gebouw en zeker beneden zien je nog allerlei originele details. De kamers van het Leopold hotel zijn echter heerlijk modern en schitteren ingericht, lekker licht en fris. Je loopt binnen een paar minuten naar het centrum en het strand.

B&B Oesterhoeve
Wil je wat meer rust en een prachtig uitzicht over het groen? Dan is B&B Oosterhoeve echt een aanrader. De kamers zijn ruim en heel comfortabel, met veel hout en in zeesferen. Je hebt vanuit de B&B een prachtig uitzicht over een natuurgebied en met het trammetje kun je zo in het centrum komen. De maaltijden die deze B&B serveert zijn echt top.

Artikelen over Oostende

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer