Minicruise Newcastle: ontdek de leukste plekken van de stad

door Esther

Tijdens een minicruise Newcastle kun je één van de leukste steden van Engeland leren kennen. Newcastle is namelijk een ontzettend bruisende stad. Je kunt er heerlijk winkelen, goede musea bezoeken en bijzonder fijn uit eten. Denk je aan een minicruise Newcastle? Bekijk dan wat je allemaal kunt doen.

Minicruise Newcastle, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Minicruise Newcastle: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Minicruise Newcastle: zo werkt het

 • Je kunt een minicruise Newcastle boeken voor 3 dagen of voor 4 dagen. Als je een minicruise van 3 dagen maakt, verblijf je 2 nachten aan boord. Boek je er één van 4 dagen dan kun je 3 nachten aan boord verblijven of een nachtje in de stad logeren. Ik maakte een minicruise Newcastle van 4 dagen en logeerde bij het Sandman Signature.
 • Kom je met de auto naar IJmuiden? Reserveer dan ook een parkeerplek. Je auto staat dan tijdens je afwezigheid veilig geparkeerd.
 • Liever met openbaar vervoer naar IJmuiden? ’s Middags voor afvaart kun je bij Amsterdam centraal station op een bus van DFDS Seaways stappen en ben je ruim op tijd in IJmuiden.
 • Bij aankomst in Newcastle kun je op vertoon van je reservering gratis met de pendelbus mee. Binnen 20 minuten sta je in hartje Newcastle.
 • Eten en drinken aan boort? Je kunt flink besparen als je je maaltijden, zoals diner en ontbijt, van te voren bij boekt. Dit scheelt je zo’n €5-€10 per maaltijd. Maar aan boord kun je ook in diverse cafés terecht voor een klein hapje en een kop koffie of thee.

Minicruise Newcastle: bekijk de tips over een minicruise Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Minicruise Newcastle: ontdek de stad

Ooit werd de streek bezet door Romeinen en Saxen en later was dit de wieg van de industriële revolutie in Engeland. Maar hoewel de geschiedenis wordt gekoesterd, is Newcastle al lang afgestoft. Nu is het de plek waar je naartoe gaat om goede musea je te bezoeken, moderne architectuur te bewonderen en aan te schuiven in gezellige Engelse pubs en goede restaurants. Bekijk ook een overzicht van bezienswaardigheden Newcastle en bekijk alle tips over een stedentrip Newcastle.

Het kasteel van Newcastle

Het kasteel van Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Begin je stedentrip Newcastle waar het in de stad zelf ook allemaal begon: bij Castle Keep, ofwel Newcastle castle. Op de grond waar de Noormannen ooit hun eerste vesting bouwden, vind je nu één van de laatste overblijfselen van het kasteel van Newcastle. Alleen het uitzicht vanaf de toren over de verschillende bruggen is al de moeite van een bezoek waard. Maar ook de kruip-door-sluip-door gangen en trapjes zijn erg leuk. Bekijk ook even de tentoonstelling over de geschiedenis van Newcastle.

De bruggen van Newcastle

De bruggen van Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Je zag ze vanaf de top van het kasteel al liggen: de bruggen van de stad. Je kunt ze tijdens een minicruise Newcastle niet missen. The Tyne Bridge kan je zo maar aan de Sydney Harbour Bridge doen denken en dat is niet zo vreemd, omdat beide bruggen door dezelfde maatschappij zijn ontworpen en gebouwd. De nieuwste aanwinst is de imposante Millenium Bridge, die als een soort oog open en dicht gaat als er boten langs moeten.

Bezienswaardigheden langs de Quayside

BALTIC | Mooistestedentrips.nl

Pitcher & Piano Newcastle (foto met dank aan Pitcher & Piano) | Mooistestedentrips.nl

 • BALTIC
  Het BALTIC is één van de meest opvallende gebouwen langs de rivier de Tyne. En wat mij betreft is dit echt een must-see tijdens je minicruise Newcastle. Vroeger was dit een grote graanfabriek, maar dat is al lang verleden tijd. De enorme ruimtes lenen zicht echter geweldig voor tentoonstellingen van grote installaties en andere moderne kunstconcepten. Dat maakt van BALTIC een hele bijzonder museum. Er is geen vaste collectie, maar de wisselende exposities kunnen wedijveren met die in het Tate Modern in Londen.
 • Sage Gateshead
  Even verderop aan de Tyne ligt ‘de fles op de kant’, ofwel: het Sage Gateshead. Het interessante gebouw is een cultureel centrum. Je kunt er bijvoorbeeld naar toneelstukken en concerten. Ook als je daarvoor geen kaartjes hebt, kun je even bij het Sage naar binnen lopen. De constructie is ook interessant om aan de binnenkant te bekijken en het café is heel gezellig.
 • Sunday Quayside Market
  Ben je tijdens je minicruise Newcastle op zondag in de stad. Dan val je met je neus in de boter en kun je de Sunday Quayside Market bezoeken. Dit is een reuze gezellige markt met allerlei leuke eetkraampjes, maar ook kraampjes waar je vintage en handgemaakt design kunt kopen.
 • Pitcher & Piano
  Even met uitzicht op de rivier lunchen of een drankje bestellen is een goed idee. Pitcher & Piano is één van mijn favoriete pubs in Newcastle en ligt onderaan de Millenium Bridge. Een toplocatie. Met goed weer moet je zeker proberen een plaatsje op het terras te bemachtigen. Maar ook binnen is het gezellig. Je kunt Engelse kost bestellen, zoals fish and chips. Maar er staan ook goede hamburgers en tapas op de kaart.

Middagje quirky Newcastle: Ouseburn

Ouseburn Valley, The Biscuit Factory | Mooistestedentrips.nl

Minicruise Newcastle: middagje Ouseburn Valley | Mooistestedentrips.nl

Wandel je de Quayside helemaal af, dan kom je vanzelf in één van de leukste buurtjes van Newcastle: Ouseburn. Ik had niet veel zin om te winkelen tijdens mijn minicruise Newcastle. Dit kan overigens wel heel goed in de stad, er zijn ontzettend leuke winkelstraten en een paar flinke winkelcentra vol leuke winkels. Maar het was lekker weer en dus bleef ik liever buiten. Ik besloot de wijk Ouseburn te ontdekken.

Ouseburn Valley kwam tot bloei tijdens de industriële revolutie van Newcastle, halverwege de 19de eeuw. Via de beroemde Victoria Tunnel werden kolen naar de waterkant gebracht, alwaar ze op schepen werden geladen. Hoewel dit allemaal al lang verleden tijd is, heeft de buurt nog wel een beetje een rauw randje. Leuk juist. Je kunt er goed street art spotten en er zijn veel creatieve initiatieven en leuke pubs. Hoogtepunt vond ik The Biscuit Factory. In deze oude koekjesfabriek huist nu een museum voor moderne kunst. Je kunt er ook werk van lokale artiesten bekijken. De zalen zijn ruim en licht, de kunstwerken komen er prachtig in uit. Lees alles over Ouseburn Valley, Newcastle.

Drankje doen bij Pleased to Meet You

Pleased to meet you (foto met dank aan Pleased to meet you, Newcastle) | Mooistestedentrips.nl

Pleased to meet you (foto met dank aan Pleased to meet you, Newcastle) | Mooistestedentrips.nl

Van al die bezienswaardigheden bekijken, of winkelen, word je natuurlijk ontzettend dorstig. Aan het einde van de middag moet je wat mij betreft koers zetten naar één van de leukste pubs in Newcastle: Pleased to Meet You. Deze knusse pub, waar de koperen leidingen gewoon langs de muren lopen, schenkt tientallen bijzondere bieren van over de hele wereld. Maar voor de liefhebbers is de enorme collectie gins misschien nog wel interessanter. Je kunt zelfs een gin & tonic proeverij reserveren. Nu ben ik niet zo van de G&T’s (dan ga ik gekke dingen doen), maar een Amerikaans craft biertje of twee gingen er toch wel in. Als er binnen op één van de zachter Chesterfields geen plaats meer is, kun je bij lekker weer ook terecht op de gezellige patio.

Het oudste restaurant van Engeland: Blackfriars

Minicruise Newcastle, eten en drinken bij Blackfriars | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Newcastle: Blackfriars (foto met dank aan Blackfriars) | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je minicruise Newcastle uit eten? Wat mij betreft hoef je niet verder te kijken dan Blackfriars. Dit is het oudste restaurant van Engeland en ik gevestigd in een schitterend 13de-eeuws Dominicaner klooster. De balken zijn er zwart, de stenen door de tijd glad gesleten en je hebt er een mooi uitzicht op de oude kloostertuin. De gerechten op de kaart zijn ook allemaal een knipoog naar het verleden. Met dat verschil dat het allemaal uitmuntend is. Alles wat op je bord ligt komt om uit Newcastle of directe omgeving. Een kaart op tafel laat zelfs zien waar je houtduif, eendenborst of ribeye vandaan komt.

Minicruise Newcastle? Bewaar op Pinterest!

Minicruise Newcastle: dit kun je doen tijdens een minicruise Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Engeland

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Tikva 23 november 2018 - 15:06

Knap hoe je elke keer weer mooie plekjes weet te vinden. Quayside gaan we onthouden voor een volgende keer in Newcastle.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer