Mini-break in Nederland: Zwolle

Weekendje weg in Nederland? Bezoek de prachtige Hanzestad Zwolle. Natuurlijk bekend van toprestaurant De Librije, maar daarnaast nog boordevol prachtige historische pandjes, bijzondere hotpots en naast het sterrenrestaurant nog veel meer leuke cafés en restaurants. Bekijk alle tips voor een superleuke mini-break Zwolle.

Mini-break in Nederland, Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Mini-break in Nederland, Zwolle - Sassenpoort | Mooistestedentrips.nl

Hanzestad Zwolle

Zwolle heeft een prachtige historische binnenstad vol karaktiristieke gevels, verdedigingsmuur, Sassenpoort, Peperbus en de stervormige gracht om het oude stadshart heen. Allemaal sporen van het rijke verleden. Dankzij de ligging aan de rivier de IJssel werd er in Zwolle vanaf de Middeleeuwen flink handel gedreven met als gevolg dat de stad een paar eeuwen later één van de machtigste en rijkste steden van Nederland was. En Zwolle mag dan niet zijn uitgegroeid tot een enorme metropool, de stad ademt absoluut een grootste sfeer en geschiedenis uit. 

Hollandse toppers bij De Fundatie

Je kunt museum De Fundatie in Zwolle eigenlijk niet missen, met de enorme bol op het dak en de grootste pilaren. Ook de werken in het museum zijn beslist groots te noemen, met bijvoorbeeld werken van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Jeroen Krabbé. Ook internationale toppers als Chagall en Strozi hebben een plaats aan de wanden van De Fundatie.

Ciske de Rat in Zwolle

Bij Ciske de Rat denk je toch meteen aan de Jordaan? Amsterdamser kan de film toch bijna niet? Zwolle heeft een eigen volksbuurt met de De Kromme Jak als kloppend hart. Deze straat kwam zelfs zo veel overeen met de Jordaan dat de producenten van de film zelfs besloten gedeeltes van Ciske de Rat in Zwolle op te nemen. Als je door deze straat en de omliggende buurt wandelt, ga je als vanzelf de liedjes uit de film neuriën. 

Shoppen in de Sassenstraat

Zwolle is een perfecte stad om te winkelen. Rond de markt vind je de grote en bekende modeketens, maar als je wat bijzonders wilt ga je naar de Sassenstraat. In deze straat vind je vooral kleurrijke en creatieve winkels. Kunst & Klieder is hier het perfecte voorbeeld van, met supervrolijk servies, tafelzeil en mooie papierwaren en woonaccessoires. Er tegenover kun je bij Op Tafel terecht voor alles wat de keukenprinses nodig heeft, zoals geweldige kookboeken en opbergblikken. Een geweldige outfit scoor je bij Liv Stores waar je een stijlvolle outfit en mooie accessoires koopt.

Mini-break in Nederland, Zwolle - Sassenstraat | Mooistestedentrips.nl

De Librije

Op dit moment is erg eigenlijk geen groter instituut in Zwolle dan De Librije. Al 25 jaar kookt Johnnie Boer de sterren van de hemel in zijn met Michelinsterren bekroonde restaurant De Librije. Onlangs is het restaurant verhuisd naar de binnentuin van Librije’s Hotel aan het Spinhuisplein. Aan de kaart is niets verandert, als kun je Johnnie Boer nu wel in actie zien vanuit de open keuken. Is uit eten gaan in dit restaurant je iets te prijzig? Loop dan even binnen bij Librije’s Eetwinkel aan het Meerminneplein. Hier kun je allerlei streekproducten kopen die Johnnie Boer zelf ook gebruikt en de wijnen van De Librije, special geselecteerd door zijn vrouw Thérèse Boer. 

Mini-break in Nederland, Zwolle - De Librije | Mooistestedentrips.nl

Biertje bij de stadsbrouwerij

Met klinkende namen als IJssel Wit, Hanze Dubbel en De Sassenpoorter krijg je toch meteen zin om een biertje te proberen? Gewoon doen, want bij brouwerij Hettingabieren proef je echte Zwolse biertjes. Je ontdekt de brouwerij in een rondleiding van ongeveer een uur en daarna kun je een paar biertjes proeven die op dat moment worden gebrouwen. Maak wel even een afspraak voor een rondleiding

Borrelen bij Villa Suikerberg en eten bij Atlas

Oké, Villa Suikerberg is eigenlijk de perfecte plek om te lunchen of high tea-en in Zwolle, maar vanwege het prachtige historische pand en heerlijk zonnige terras is het eigenlijk ook een heel fijne plek om na een middag wandelen en winkelen te genieten van een wijntje. ’s Avonds heb je keuze te over aan restaurants in Zwolle, vooral rond de Markt en Peperbus vind je allerlei leuke plekken. Plof bijvoorbeeld neer bij De Atlas, je kunt je er laten verrassen door de chef. Je bestelt dan een driegangenmenu voor €30.

Absoluut doen in Zwolle 

  • Snuffel tussen de boeken in de Broerenkerk. Geen boekenwurm? Geen nood: Boekhandel Waanders verkoopt ook magazines, flessen wijn en bijzondere designartikelen.
  • Eetbaar souvenir? Koop een Zwolsche Pof, een soort krentenbol gevuld met spijs, bij de beste bakkerij van Zwolle: De Stadsbakkerij.
  • Is het lekker weer? Koop een ijsje en ga lekker in de zon zitten in het park bij de Potgietersingel. De beste plek om mensen te kijken.
  • Zin in een Big Mekker of een Zeus burger? Je haalt de lekkerste burgers en tapas bij Ingeburgerd.
  • De stad leren kennen en smullen? Ga mee met een culinaire stadswandeling. Je ontdekt de mooiste plekken van Zwolle, terwijl je bij de beste restaurants en kookwinkels een gerecht voorgeschoteld krijgt.
  • Wandel over het Noordereiland, die nieuwe hippe wijk van Zwolle.

Logeren bij Grand Hotel Wientjes

Grand Hotel Wientjes heeft niet voor niets 'Grand' in de naam, als je vanaf het centraal station naar het centrum wandelt, kun je het monumentale pand met de rode luifeltjes al vanaf een afstand zien liggen. Ooit was Grand Hotel Wientjes de burgermeesterswoning van Zwolle, maar nu is het een modern en stijlvol hotel in een klassiek jasje.

Mini-break in Nederland, Grand Hotel Wientjes - Zwolle | Mooistestedentrips.nl

De kamers zijn ruim en comfortabel ingericht met flatscreen, mini-bar en dankzij het Nespresso-apparaat en de waterkoker kun je 's ochtends op je gemakje wakker worden en een kop koffie of thee zetten. Het ontbijt is echt geweldig: heel uitgebreid met veel keuze uit ontzettend lekker brood. Als het lekker weer is, is het terras van het hotel trouwens een goede plek voor een wijntje.

Heb je zin in een weekendje weg in Nederland?
Ik schreef ook over Amersfoort, Deventer, Den Haag en Leeuwarden.

Tags: Mini-break in Nederland

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.