Trier: ontdek de oudste stad van Duitsland

De Romeinen vonden de vallei tussen zandstenen heuvels en naast de rivier een prima plek voor een nederzetting. En dat hadden ze nog niet zo gek bekeken, want meer dan 2000 jaar later is Trier nog steeds één van de leukste en meest gemoedelijke Duitse steden om te bezoeken. Je reist in Trier, dankzij die Romeinen, terug in de tijd, maar je kunt je er dankzij de grote studentenpopulatie ook fijn onderdompelen in een wirwar van gezellige cafés en restaurants of heerlijk wandelen in de heuvels en wijngaarden in de omgeving.

Trier: ontdek de oudste stad van Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Zo’n 4 eeuwen voor Christus vestigden de Romeinen zich tussen en heuvels, naast de rivier, en stichtten Treuorum, dat later de noordelijke hoofdstad werd van het Romeinse rijk. In de Eerste Wereldoorlog werden zo’n 60.000 Engelse krijgsgevangenen naar Trier gebracht, voordat zij warden doorgevoerd naar de Duitse krijgsgevangenkampen. Trier ligt beschut ingenesteld tussen de wijngaarden naast de kabbelende Moezel. Het is maar lastig voor te stellen dat de kleurrijke stad zo oud is, totdat je het centrum van de stad inwandelt.

In de voetsporen van de Romeinen

Je treedt in de Altstadt van Trier meteen in de voetsporen van de Romeinen. De tweeduizend jaar oude toegangspoort ‘Porta Negra’ springt meteen in het oog. Het indrukwekkende bouwwerk dankt zijn naar aan het zwartgeblakerde kalksteen en de constructie alleen al is wonderlijk, want de poort staat alleen vanwege zijn eigen zwaartekracht en ijzeren klemmen rechtop. In de 11de eeuw werd de poort omgetoverd tot kerk. Je kunt de Porta Negra voor een prikkie bezoeken, een echte must. Andere Romeinse overblijfselen die je niet mag missen, zijn het schitterende amfitheater dat behoorlijk goed bewaard is gebleven. Een Romeins theater van deze proporties verwacht je niet snel in West-Europa. Ook de thermale baden zijn immens, schitterend bewaard gebleven en alleen daarom al interessant om te zien, zowel boven- als ondergronds.

Trier Altstadt, bekijk alle tips over Trier | Mooistestedentrips.nl

Trier Altstadt, bekijk alle tips over Trier | Mooistestedentrips.nl

Trier Dom, bekijk slle tips over Trier | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in de Altstadt

In het centrum van Trier ben je zo een dag of twee kwijt met het bekijken van alle bezienswaardigheden. Begin op de Hauptmarkt, omzoomd door bontgekleurde vakwerkhuizen. In het midden staat een fontein uit de 16de eeuw en het is ontzettend leuk om de façades van de Middeleeuwse en Renaissance gebouwen van het plein te bestuderen. Het zijn echt kleine kunstwerkjes. Er net achter loop je zo de Liebfrauenbasilika in, de bekendste kerk van Trier. Het gotische bouwwerk wordt ondersteund door 12 pilaren die symbool staan voor de apostelen en ’s zomers bloeien de bloemen weelderig in de vredige tuin. Op het pleintje voor de kerk is het overdag gezellig zitten met een drankje, maar ’s avonds kun je er ook prima eten. Sla ook een bezoekje aan het Karl Marx Haus niet over, want de grondlegger van het communisme werd in Trier geboren. 

Maar kijk in Trier vooral iets verder dan je neus lang is, want je kunt net buiten het centrum een heerlijke wandeling in het groen maken.  Wandel vanuit het centrum richting de Moezel en over de Kaiser Wilhem Brücke en loop omhoog naar de enorme Mariazuil die op een heuvel aan de andere oever prijkt. Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over de stad, heuvelachtige omgeving en de Moezel. Daal af via de andere kant van de heuvel en wandel via de eeuwenoude Römerbrücke weer naar de stad, waarbij je langs eeuwenoude kranen loopt, die wel weggelopen lijken uit ‘Colonisten van Katan’.

Mariazuil Trier, wandelen langs de Moezel | Mooistestedentrips.nl

Wandelen langs de Moezel, bekijk alle tips over Trier | Mooistestedentrips.nl

Wandelen langs de Moezel, Trier | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Trier

  • De Romeinen hadden het goed bekeken, zij beplantten als eerste de oevers en heuvels rondom Trier met wijnranken en sindsdien is de omgeving één van de bekendste wijngebieden van Duitsland. Rondom Trier kun je dan ook bij veel wijngaarden terecht voor een hapje en drankje. Mijn favoriet is Weingut Gehlen, een familiebedrijf waar je op het terras van het restaurant geweldig kunt eten terwijl je uitkijkt over de wijnvelden en de lekkerste wijnen uit eigen kelder proeft. 
  • Als je de stad niet uit wilt om wijn te proeven in Trier, kan ik je de Bischöfliche Weingüter aanraden. Je kunt bij de tourist info kaartjes kopen en vervolgens twee keer per week wijn proeven in de wijnkelders onder de stad.
  • De grens met Luxemburg ligt op zo’n 20 minuten rijden van Trier en met de trein ben je binnen een uurtje in Luxemburg stad. Het is een leuk idee om een stedentrip Trier met een bezoek aan Luxemburg te combineren. Bekijk al mijn tips over Luxemburg stad.

Plan een stedentrip Trier

  • Met de auto ben je binnen een paar uur in Trier, maar je kunt ook heel gemakkelijk met de trein naar Trier. Je reist dan via Brussel en Luxemburg, of via Maastricht en Luik.
  • Er zijn massa’s leuke hotels in Trier te vinden. Een leuke nieuwe aanwinst is het Penta Hotel, vlakbij de Römerbrücke en op zo’n kwartiertje wandelen van de Altstadt.
  • Vanuit Trier kun je allemaal leuke dagtrips maken, ik zette mijn favoriete 3 dagtrips vanuit Trier op een rijtje.
  • Ook Koblenz lig niet zo ver bij Trier vandaag. Bekijk wat je allemaal kunt zien en doen in Koblenz.
  • Wil je graag naar Trier? Bekijk dan al mijn handige en leuke tips voor een stedentrip Trier.

Tags: Trier

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.