Dresden Neustadt: eigenzinnig en kleurrijk

door Esther

Dresden is een stad van tegenstellingen. Aan de ene kant van de Elbe vind je het statige, historische Dresden met het Zwinger, de Semperoper en de vele musea. Aan de andere kant van de rivier zijn de straten smal, de huizen kleurrijk en de inwoners nog kleurrijker. Je bent in Neustadt Dresden, waar de locals soms nog weemoedig aan ‘ostalgie’ lijden, je je kunt vergapen aan street art en je tot in de kleine uurtjes terecht kunt in de meest uiteenlopende kroegen en clubs.

Plan je stedentrip Dresden

Over Dresden Neustadt

Dresden Neustadt, ontdek de Neustadt van Dresden (foto: Sebastian Weingart)

Dresen Neustadt, ontdel de Neustadt van Dresden. (Foto: Raskolnikoff)

Neustadt Dresden nieuw noemen is eigenlijk een beetje vreemd, als je bedenkt dat de gebouwen in de Altstadt, hoewel deze eeuwenoud lijken, pas weer zo’n dertig jaar overeind staan. Na het bombardement op Dresden in de Tweede Wereldoorlog lag het oude centrum in puin en het meeste werd pas weer herbouwd na de val van de muur. Maar de Neustadt kreeg van dit alles weinig mee en lijkt daardoor een beetje een stad op zich, terwijl de wijk simpelweg aan de overkant van de Elbe ligt. Vanaf de Albertplatz maken de elegante, grote gebouwen plaats voor straten vol kleurrijke winkeltjes, cafés, vrijplaatsen en muren vol street art. De Äußere Neustadt is beslist anders dan de Altstadt van de stad en daarom juist het ontdekken waard.

Hotels in Dresden Neustadt

Moxy Dresden Neustadt

Foto met dank aan Moxy Dresden Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Logeren in Dresden Neustadt? Dat doe je bij Moxy Dresden Neustadt, sowieso één van de leukste hotels in de stad. Dankzij de ligging zijn de leukste bars en cafés van de stad nooit ver weg, maar wandel je ook binnen tien minuten naar het oude stadshart. De kamers van het hotel zijn comfortabel en gezellig ingericht, met leuke details. Het hotel heeft ook een gezellige bar en ’s ochtends schuif je er aan voor een uitgebreid ontbijt.

mightyTwice Hotel Dresden

Foto: mightyTwice Hotel Dresden

Het mightyTwice Hotel Dresden ligt net buiten Dresden Neustadt en is een favoriet bij reizigers. Zelf koken? Of uitgebreid badderen en relaxen? Dat kan dus allemaal in dit fijne, kleurrijke hotel. Het mightyTwice Hotel Dresden heeft een muzikaal thema en dat zie je overal terug: in grote prents van concertzalen en theaters en de muziekinstrumenten die overal te vinden zijn, de bureaus in de vorm van een piano en het bladmuziekbehang. Vanuit het hotel wandel je zo naar Neustadt Dresden en met de train of een huurrfiets ben je heel snel in de oude stad.

Neustad Dresden: bezienswaardigheden

Kunsthofpassage

Neustadt Dresden, bezienswaardigheden: Kunsthofpassage | Mooistestedentrips.nl

De Kunsthofpassage is een goede plek om je wandeling door Neustadt Dresden te beginnen. Deze aaneenschakeling van kleurrijke hofjes herbergt een keur aan leuke winkeltjes, cafés, galeries en kunst. Bekijk in ieder geval de gevels die door verschillende kunstenaars zijn bewerkt en vergaap je aan de façades boordevol muziekinstrumenten, giraffen en slingerapen.

Hofcafé

Neustadt Dresden, bezienswaardigheden: Hofcafé | Mooistestedentrips.nl

In de Kunsthofpassage moet je beslist even een tafeltje zoeken bij het Hofcafé, één van mijn favoriete cafés in Dresden. Binnen is het erg klein, maar eerlijk gezegd geeft dat niet, want het gaat om het terras. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over de kunstzinnige, kleurrijke muren van de Kunsthofpassage en de verschillende leuke winkels en galeries. Bestel er koffie met taart of een fijne lunch.

Café Cello

Neustadt Dresden, bezienswaardigheden: Café Cello (foto: Sebastian Weingart)

Café Cello is één van de redenen waarom je Dresden Neustadt eens moet bezoeken. Het is namelijk niet alleen één van de leukste cafés in de wijk, het is ook een galerie en culturele trekpleister. Vanaf dat de deuren ’s ochtends openen, zit het tjokvol buurtbewoners die de goede koffie, croissantjes, kaneelbroodjes en taartjes wel weten te waarderen. Maar kijk even goed om je heen, want er hangt altijd wel wat nieuws aan de muren van Café Cello.

Café Eckstein

Neustadt, Dresden: Café Eckstein (foto: Tommy Halfter)

Iedereen in Neustadt kent Café Eckstein wel. Heel de buurt komt graag samen op het terras onder de iconosche gele luifels van het café. ’s Ochtends kun je hier uitgebreid ontbijten met pannenkoeken, broodjes of eieren. ’s Middags en ’s avonds schuif je hier aan voor fijne Italiaanse gerechten, Duitse kost en af en toe ook live muziek.

Street art in Neustadt

Street art in Neustadt, Dresden | Mooistestedentrips.nl

Street art in Neustadt, Dresden | Mooistestedentrips.nl

Street art in Neustadt, Dresden | Mooistestedentrips.nl

In Dresden Neustadt kun je overal street art zien. Op elke lantaarnpaal en in elk steegje is wel wat te vinden. Van grote kunstwerken tot kleine protestprenten. In de Böhmischer sttraße vind je een heleboel grote murals en leuke paste-ups, terwijl de Martin Luther Straße het terrein is van krakers en daardoor ook een grote openluchtgalerie. Wil je meer weten over de kunstenaars en de achtergrond van verschillende werken? Ga dan mee met een street art tour door Neustadt, ik vond het een aanrader.

D.N. Mai

Foto met dank aan D.N. Mai

Als je houdt van mooie illustraties, kaarten en papierwaren moet je in de Kunsthofpassage zeker even binnen wandelen bij D.N. Mai. De kleine winkel is een kleine schatkamer. Je vindt er de mooiste impressies van Dresden, in zachte kleuren. Veel eigen werk, maar ook mooie boeken, teken- en schildermaterialen en moois voor in de keuken. Het is zo goed als onmogelijk om met lege handen weer naar buiten te komen.

Theerausch

Foto met dank aan Theerausch & Kunsthofpassage

Theeliefhebbers kunnen een bezoek aan Theerausch niet aan zich voorbij laten gaan. Dit thee-emporium is ook te vinden in de Kunsthofpassage. Je koopt hier niet alleen de lekkerste en meest originele soorten thee, maar het vriendelijke personeel geeft ook goed uitleg én je koopt hier schitterend serviesgoed. Er worden regelmatig workshops georganiseerd, dus wellicht van jij tijdens je stedentrip Dresden met je neus in de boter.

Lila Soße

Foto met dank aan Lila Soße | Mooistestedentrips.nl

Ook ’s avonds is het leuk in de Neustadt Dresden. Dan moet je beslist aanschuiven bij Lila Soße in de Kunsthofpassage. Je eet hier typische Duitse kost, maar dan geserveerd in weckpotjes en stopflesjes. Het is een heel bijzondere ervaring. Maar mocht je nu meer trek hebben, dan staan er ook vlees en vegetarische opties op de kaart.

Raskolnikoff

Foto met dank aan Raskolnikoff

Neustadt Dresden: Raskolnikoff | Mooistestedentrips.nl

In Neustadt Dresden hebben sommige bewoners nog weleens ‘ostalgie’, het verlangen naar de ‘goede oude tijd van de DDR’. Ze kijken met wantrouwen naar het kapitalisme en vonden dat het voor 1990 toch allemaal een stuk eerlijker verdeeld was. Raskolnikoff past wel bij dat gevoel. Bij dit heel leuke eetcafé eet je Duits me een Russische inslag. Het café en restaurant werd ooit begonnen door krakers en dat is aan het uiterlijk en de sfeer van het restaurant nog goed te merken. Met goed weer is het trouwens goed toeven in de tuin.

Katy’s Garage

Neustadt Dresden, Katy’s Garage | Mooistestedentrips.nl

’s Zomers is er geen betere plek om neer te ploffen dan bij biergarten Katy’s Garage in Neustadt Dresen. In deze grote biertuin is het altijd gezellig. De biertuin werd vernoemd naar een Ierse man die op deze plek woonde in zijn busje, genaamd Katy. Zodra de zon schijnt,  zitten locals onder de lampjes, tussen de street art bij te kletsen. Daarnaast is er een groot alternatief poppodium waar je bijna dagelijks concerten kunt bijwonen.

Lees meer over Dresden

Neustadt Dresden: eigenzinnig en kleurrijk
Bewaar op Pinterest

Dresden Neustadt, ontdek de Neustadt van Dresden. Bekijk alle bezienswaardigheden in Dresden Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Duitsland > Stedentrip Dresden > Neustadt Dresden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer