door Esther
Stedentrip Belgrado, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Belgrado

Belgrado is een uitgesproken, trotse en uitgelaten stad. Het is misschien niet de mooiste stad die je ooit zult bezoeken, maar dat maakt Belgrado goed met haar uitbundigheid en gezelligheid. De roerige geschiedenis, met bouwwerken uit Ottomaanse en socialistische Yugo tijd, de Art Deco huizen en het fantastische nachtleven met drijvende clubs op Sava, maken Belgrado beslist een interessante bestemming. Bekijk alle tips voor een stedentrip Belgrado.

Stedentrip Belgrado, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Belgrado, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Belgrado, bezienswaardigheden Belgrado | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Belgrado, bezienswaardigheden Belgrado | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Belgrado, fietsen in Belgrado | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Belgrado, fietsen in Belgrado | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Belgrado: street art in Belgrado | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Belgrado: street art in Belgrado | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Belgrado: naar het strand in Belgrado | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Belgrado: naar het strand in Belgrado | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Belgrado, tips over Belgrado | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Belgrado, tips over Belgrado | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Belgrado: eten en drinken in Belgrado | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Belgrado: eten en drinken in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Belgrado: beste reistijd

Belgrado ligt op de Balkan en heeft een typisch landklimaat, dus: extreem warme zomers en koude winters. Een stedentrip Belgrado kun je dus het beste maken in april, mei, september of oktober. Bekijk het actuele weer in Belgrado.

Vliegen naar Belgrado

Een stedentrip Belgrado is stiekem een echte budget stedentrip. Je kunt er namelijk goedkoop naartoe vliegen en de hotels zijn ook al niet duur. Met Air Serbia of Transavia vanaf Amsterdam, of met Wizzair vanaf Eindhoven maak je een goedkope stedentrip Belgrado. De vlucht duurt zo’n 3 uur. Vergelijk vliegtickets naar Belgrado om te kijken wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.

Openbaar vervoer in Belgrado

Belgrado is een ontzettend grote stad met zo’n 2 miljoen inwoners. Toch is het centrum van de stad goed te belopen. Als je vanaf het vliegveld komt, kun je bus A1 nemen naar het centrum van de stad of je hostel, hotel of appartement vragen of een transfer mogelijk is. Er rijden veel (veelal verouderde) trams en bussen in de stad, dus jezelf verplaatsen is niet zo’n punt. Bekijk de tarieven en dienstregelingen.

Bezienswaardigheden in Belgrado

Kalemegdan
Je kunt er niet omheen tijdens een stedentrip Belgrado: het fort van de stad, omringd door een enorm park. De citadel, in het Servisch Kalemegdan genoemd, is een samenraapsels van bouwwerken van verschillende overheersers van de stad, simpelweg omdat het fort nogal eens onder vuur lag en daarna weer moest worden opgebouwd. Nu is het een plek waar je heerlijk kunt uitkijken over de stad en in contact kunt komen met de locals, die er massaal samenkomen om bij te kletsen.

Sveti Sava
De Sveti Sava, de St. Sava kathedraal, is misschien wel het meest opvallende bouwwerk in Belgrado. Deze grote orthodoxe kerk mag er aan de buitenkant dan indrukwekkend uitzien, binnen is het nog ‘work in progress’. Je kunt al zien dat de binnenkant van de kerk ‘Haja Sophia’-achtige proporties aan zal nemen, met enorme fresco’s en mozaïeken. Aan die laatste wordt op dit moment nog hard gewerkt. Je kunt al wel de crypte bezoeken en daar krijg je een idee hoe de kerk eruit zal zien als deze over tientallen jaren af zal zijn.

Ada Ciganlija
Naar het strand, in Belgrado? Dat kan dus gewoon tijdens je stedentrip Belgrado Dankzij de ligging tussen de rivieren Sava en Donau in, zijn er in Belgrado heel wat stadsstrandjes te vinden. De één wat drukker dan het ander. Als je de drukke, warme stad even wilt ontvluchten, zet je koers naar Ada Ciganlija. Op dit eilandje zoeken de locals rust in het weekend. Er is maar liefst 7 kilometer strand, met diverse leuke strandtentjes waar je even wat kunt eten of drinken. Een strandstoel en parasol huren is er ook niet duur.

Alternative walking tour
Als je geïnteresseerd bent in street art, muziek, kunstenaars en bijzondere wijkjes. Dan moet je beslist met deze gratis wandeling door de stad mee. Tijdens deze wandeling leer je bijzondere subculturen van de stad kennen en zie je de stad op een heel andere manier. Je leert graffiti artiesten kennen, duikt in de sferen van reggae en elektronische muziek en bekijkt een paar bijzondere bezienswaardigheden.

Savamala
Als je vanaf het centrum naar de oevers van de Sava loopt, kom je vanzelf in de wijk Savamala terecht. Misschien wel de leukste wijk van Belgrado met een echte ‘Berlijn’ vibe, vol gezellige cafés, terrasjes, street art en galeries. Het is gezellig om hier aan het begin van de avond naartoe te gaan, een beetje rond te lopen en een terrasje te pakken. Daarna kun je eten waar je wilt en wie weet hoe lang de avond en de nacht nog zullen duren.

Hotel Jugoslavija
In de wijk nieuw Belgrado vind je het über-socialistisch uitziende Hotel Jugoslavija. Ooit was deze grauwe kolos het summum van Yugo-trots in de stad en sliep hier alleen de crème de la crème. Inmiddels is het hotel behoorlijk vervallen en zou ik je afraden om hier te logeren. Maar toch moet je het hotel even zien, omdat het zo’n bijzondere ooggetuige is van de roerige geschiedenis van Belgrado. Als je naar de achterkant van het hotel loopt, zie je bovendien allemaal leuke terrasjes en kun je heel fijn over het water uitkijken.

Fietsen in Belgrado
Belgrado wordt omringd door de rivieren Sava en Donau en door een uur of 3 langs deze 2 rivieren te fietsen, leer je de verschillende gezichten van de stad goed kennen. Zo fiets je door de leuke wijk Savamala, langs het veel besproken en bekritiseerde Waterfront en over de bruggen naar de wijk Nieuw Belgrado, waar de meeste mensen wonen: een overblijfsel uit de socialistische tijd. Daarna is het tijd om langs het strand te fietsen en te genieten van een drankje in de zon. Ga je er liever zonder gids op uit? Je kunt ook een fiets huren.

In een Yugo
Veel Serviërs hebben een beetje heimwee naar het socialistische Joegoslavië, toen iedereen onder het bewind van Tito nog werk had en het land een sterk socialistisch bolwerk was. Er is zelfs een woord voor: Yugonostalgie. Je kunt deze tijden herbeleven door tijdens je stedentrip Belgrado een citytour door Belgrado te maken in een Yugo, de Joegoslavische versie van de Trabant. Je scheurt een paar uur lang langs allerlei leuke onbekende bezienswaardigheden in Belgrado, waar je de meest bijzondere verhalen hoort over het leven van toen en nu.

Kayakken in Belgrado
Een stedentrip Belgrado is prima als je houdt van wat actievere vakanties. Je kunt fietsen, zwemmen en zelfs kayakken in Belgrado. In de rivier Sava ligt zelfs een eilandje waar je alleen maar kunt komen met de kayak. Een goede reden om een kayak tour te boeken. Omdat Belgrado is omringd door de Donau en de Sava is het leuk om de stad vanaf het water te zien. Er wonen mensen op het water en er zijn een hele hoop clubs, restaurants en cafés die op woonboten zijn gebouwd. Het ontdekken waard.

Tesla Museum
Heb je het briefje van 100 Dinar al bekeken? Daarop staat wetenschapper Nikola Tesla, de trots van Servië. In het museum kun je je inner-nerd loslaten en genieten van de interactieve exposities.

Tito’s Tombe
Het doet een beetje vreemd aan om de locals zo ontzettend positief te horen over de socialistische leider die Joegoslavië ruim 35 jaar als dictator leidde. Maar in een land waar de werkloosheid onder jongeren erg hoog is en de munt elke dag minder waard wordt, is Tito nog ongekend populair. Vraag aan een local wat je als toerist écht moet bezoeken en je krijgt een eensgezind ‘Tito’s Tombe’ te horen. Dus vooruit. En toegegeven: de laatste rustplaats van Tito is behoorlijk imposant en je kunt ook het bijbehorende museum bezoeken waar je allerlei overblijfselen uit zijn gloriedagen kunt bekijken, zoals geschenken van bevriende staatshoofden.

Gratis en goedkoop in Belgrado

Wandeling door Zemun
Als je op een heldere dag vanaf de Kalemegdan over de Donau tuurt zie je in de verte een dorpje waarvan je denkt: ben ik in de Alpen? Dit is Zemun, een dorpje waar je de Oosterijks-Hongaarse invloeden nog steeds erg goed kunt zien. Officieel hoort Zemun bij Belgrado, maar de locals zien dit toch echt anders. Een middagje Zemun is heerlijk om tijdens je stedentrip Belgrado even aan de drukte te ontsnappen. Maak deze gratis wandeling langs de kleurrijke huisjes, over de straten geplaveid met kinderkoppen en geniet van een drankje aan de rivier.

Belgrado in de 20ste eeuw
Als je Servië en Belgrado een beetje wilt begrijpen, zul je de roerige geschiedenis van de vorige eeuw even goed moeten bestuderen. Dit hoeft helemaal niet saai te zijn, want tijdens deze gratis wandeling ga je langs onder andere het Republieksplein, het Albania Paleis, het parlement, het monument voor de NAVO bombardementen van 1999 NATO en de ‘Why?’ en ‘We were just children’, monumenten. Indrukwekkend, dat zeker.

Gratis stadswandeling
Maak je maar een korte stedentrip Belgrado, bijvoorbeeld omdat je vakantie in Servië hier begint, en wil je de stad goed leren kennen. Dan kun je elke dag om 12 uur ’s middags met een gratis stadswandeling mee. Samen met een local ontdek je in een paar uur tijd de highlights van de stad en leer je meer over de bewogen geschiedenis van Belgrado.

Eten, drinken en uitgaan in Belgrado

Mala Fabrika Ukusa
Dit geweldige eettentje vind je op een paar minuten lopen van de St. Sava kerk en heeft een geweldig terras. De naam betekent zoveel als ‘De smaakfabriek’ en dat is meer dan terecht. De locals komen hier graag om op het lommerrijke terras te lunchen en daarvoor zou ik Mala Fabrika Ukusa ook echt aanraden. Je krijgt heerlijke plaatselijke lekkernijen om te proeven. Bestel er vooral een goed glas wijn bij.

Food tour Belgrado
Doordat de Servische hoofdstad een invasie aan culturen heeft gehad, is de eetcultuur al net zo kleurrijk. Ik vond deze foodtour misschien wel het leukste dat ik heb gedaan tijdens mijn stedentrip Belgrado. Al etend, drinken en proevend leer je de Servische geschiedenis doorgronden, kom je in de meest bijzondere cafés en restaurants terecht en kom je alles te weten over de lokale eetcultuur.

Kalemegdanska terasa
Wat mij betreft kun je de Kalemegdan het best bezoeken aan het einde van de middag. Dan heb je daarna namelijk een perfect excuus om een groot glas bier of een wijntje te bestellen op dit fijne terras. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het fort en de Donau. ’s Avonds transformeert het terras in een club en kun je hier tot diep in de nacht dansen.

Kafana Znak pitanja
Vrij vertaald betekent Kafana Znak pitanja ‘Café met het vraagteken’ en je vindt dit oudste koffiehuis van de stad, tegenover de Saborna Crkva Sveti Arhangela. Toen deze kerk ooit werd gebouwd, wilde de eigenaar zijn kroeg naar de kerk vernoemen, maar de priesters wilden hier niets van weten. Terwijl hij peinsde over een nieuwe naam, gaf de eigenaar de kroeg een groot ? als naam en dat is nog steeds zo. Je kunt hier terecht voor echte Servische kost en koffie met wat lekkers. Ga vooral in de grote achtertuin zitten, erg knus.

Ambar
Langs de Sava, aan de kant van de wijk Savamala, vind je een enorme promenade met een enorme hoeveelheid bars, restaurants en galeries die zijn gebouwd in oude scheepsloodsen. Ambar is één van deze restaurants en je eet in een hele hippe setting de lekkerste Balkan gerechten, met een heerlijk glas wijn erbij. Je kunt bovenin zitten, maar het is leuker om dichterbij de deur of op het terras te zitten waar je goed naar de promenade kunt kijken. De crème de la crème van Belgrado komt namelijk voorbij gewandeld. Later op de avond worden de meeste restaurants en bars langs de promenade clubs en blijft het tot de kleine uurtjes gezellig.

Manufaktura
Als je een leuk terras en restaurant in het oude centrum van Belgrado zoekt, hoef je wat mij betreft niet verder te zoeken dan Manufaktura. De rode parapluutjes boven het terras wenken aanlokkelijk en binnen is het interieur strak, modern en gezellig. Je kunt hier ’s ochtends terecht voor Servische koffie met een enorm stuk taart en ’s avonds voor een goed stuk vlees en allerlei lekkere lokale hapjes.

Amelie café
Je zou zo aan dit café voorbij lopen, maar als je goed let op de vintage stoeltjes voor de deur en tafels met Singer naaimachines bovenop zul je het toch vinden. Dit café staat helemaal in het teken van de Franse film Amélie en het is niet voor niets een beetje Frankrijk in Belgrado. Een prima plek voor een drankje.

Basta
Als je in Savalama weer omhoog loop richting centrum zie je op de trapjes een enorm knus terrasje, dat van Basta. Hier kun je vanaf het einde van de middag terecht voor een drankje, maar het is er vooral ’s avonds gezellig wanneer je er naar goede jazz kunt luisteren.

Makadam
Makadam is eigenlijk een concept store, met hele leuke hebbedingetjes en ontwerpers van lokaal talent. Maar het terras, op de stoep voor de winkel, ziet er toch eigenlijk ook wel heel aanlokkelijk uit. Dankzij de smalle geplaveide straatjes en de relatieve rust heb je een enorm Parijs gevoel als je plaatsneemt op dit terras. Er is ook een heel fijne wijnkaart.

Muha Bar
Ik houd van Art Nouveau en (in mindere mate) van Art Deco en in de stad zijn zo her en der nog echte pareltjes te vinden. Dus een bar die is opgedragen aan Jugendstil artiest Mucha moest ik beslist even van binnen zien. Het decor is erg fijn en je kunt hier perfect terecht voor een drankje aan het einde van de middag.

Tranzit
Belgrado staat bekend vanwege haar bruisende nachtleven en Tranzit is een goede plek om te beginnen als je niet zo goed weet waar je moet zijn. Bij Tranzit kun je zowel buiten als binnen genieten. Buiten is er een ruim terras, waar een soort podiumpjes zijn gebouwd waar je met een drankje op de kussentjes kunt neerploffen. Vanuit Tranzit steek je zo de brug over om één van de drijvende nachtclubs te ontdekken.

Pub crawl in Belgrado
Belgrado is één van de meest populaire steden om eens een nachtje flink door te halen. Maar waar moet je zijn? Welke clubs en café zijn nu echt de moeite waard? Daarom is deze pub crawl een goede start. Je verzamelt om 9 uur ’s avonds en alle toegangsprijzen zijn inbegrepen bij de tour. Je gaat langs allerlei leuke adresjes en eindigt op een drijvende club op de Sava. Hoe laat je naar huis gaat, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Tri Sesira
De Skadarsa straat is een begrip in Belgrado. ’s Avonds barst de straat in the bohemian quarter uit haar voegen. Bij de restaurants staan bandjes te spelen en niemand kan aan een serenade ontsnappen. Tri Sesira is een goede plek om dit fenomeen te ondervinden. De porties zijn enorm, dus zorg voor een grote eetlust.

Hotels in Belgrado

Karavan Inn
Leuk aan een stedentrip Belgrado: de stad is helemaal niet duur en je kunt voor een prikkie in behoorlijk sjieke hotels slapen, of juist extra goedkoop in een wat eenvoudiger hotel. Een geweldig voorbeeld daarvan is Karavan Inn, op loopafstand van de St. Sava kerk. Hier slaap je in heerlijke tweepersoonskamers die licht en mooi zijn ingericht. Heel comfortabel en van alle gemakken voorzien.

Villa Savamala
Zoals je hier hebt kunnen lezen, is Savamala misschien wel de leukste wijk van Belgrado. Deze wijk voelt een beetje aan als Berlijn: lekker alternatief, met een hoop kunstenaars, leuke eettentjes en winkeltjes. In Savamala logeren is dus best een goed idee en deze appartementen zijn echt aanraders. Ruim en van alle gemakken voorzien. Mooie keukens, lekkere bedden en soms zelfs een balkonnetje. Je loopt binnen enkele minuten naar allemaal leuke eettentjes en clubs.

Central Park Residence
Superluxe slapen voor een héél klein prijsje. Dat wil toch iedereen wel! Bij het Central Park Residence slaap je in boutique stijl, maar voor een paar tientjes per nacht. Wat een buitenkansje. De kamers zijn ruim, mooi en extreem comfortabel. Soms heb je een eigen balkonnetje erbij. En voor héél weinig geld kun je eens gek doen en gewoon een suite boeken. Er is een ruime tuin waar je zelfs kunt BBQen. Het hotel ligt super lokaal, vlakbij de grote winkelstraat en straten vol gezellige bars en restaurants.

Zig Zag Apartments
Precies tussen het centrum en de gezellige wijk Savamala. Deze appartementen zijn helemaal niet duur, heel mooi en kleurrijk ingericht en heel ruim. Alle appartementen hebben een volledig ingerichte keuken, een woonkamer en één of twee slaapkamers. Binnen een paar minuten loop je naar allemaal leuke restaurants en cafés. Ook de bezienswaardigheden in en om het centrum zijn vlakbij.

Artikelen over Belgrado

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer