Bezienswaardigheden Salzburg: 25x doen in Salzburg

door Esther

Salzburg is een heerlijke bestemming voor een stedentrip. De barokke stad, waar Wolfgang Mozart het levenslicht zag, staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is omring door groen en dramatische bergen. Er is ontzettend veel leuks te zien en ontdekken in en om de stad. Ik zet de mooiste bezienswaardigheden in Salzburg voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Salzburg

Bezienswaardigheden Salzburg. Wat te doen in Salzburg? Ontdek de mooiste Salzburg bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: de voorbereidingen

  • Heel handig om bij je te hebben: de Salzburg Card. Je koopt deze kaart voor één, twee of drie dagen en je hebt hem er echt zo uit. Met deze kaart kun je gratis naar de meeste bezienswaardigheden in Salzburg.
  • Wil je niet alleen maar de bezienswaardigheden in Salzburg zien, maar ook de omgeving wat beter leren kennen? Dan is een ritje in de Hop on hop off bus een aanrader. Met de gele lijn ontdek je de bezienswaardigheden in de oude stad, met de blauwe lijn rijd je ook naar de mooiste plekken buiten de stad: superleuk als je wat langer de tijd hebt.
  • De stad op een leuke manier leren kennen, stap dan in een amfibisch voertuig en bekijk de bezienswaardigheden in Salzburg vanaf het land én water.

Bezienswaardigheden Salzburg

Fietsen in Salzburg

Fietsen in Salzburg, Baja Bikes Salzburg (Fraulein Maria Tour Salzburg) | Mooistestedentrips.nl

Ondanks dat Salzburg omringd is door heuvels kun je er verbazend goed en leuk fietsen, alleen als je richting Festung Hohensalzburg gaat moet je bergop. Bovendien zijn er genoeg fietspaden in de stad te vinden en is het een veilige stad om te fietsen. De leukste bezienswaardigheden in Salzburg verken je tijdens deze fietstocht. Je fietst langs de bekende bezienswaardigheden in het centrum, maar ook buiten de stad. Het is wel handig als je The Sound of Music ooit hebt gezien, want tijdens deze fietstocht kom je langs een heleboel plekken waar de film is opgenomen. Lees meer over fietsen in Salzburg.

Festung Hohensalzburg

Bezienswaardigheden Salzburg: Festung Hohensalzburg | Mooistestedentrips.nl

De Festung Hohensalzburg, ook wel het kasteel van Salzburg genoemd, torent hoog uit boven de stad. Het is het grootste, volledig bewaard gebleven kasteel in centraal Europa en de vesting staat er al vanaf de 11de eeuw. Rond 1500 kreeg Festung Hohensalzburg zijn huidige uiterlijk. Je kunt te voet naar het kasteel, maar het is leuker om het treintje, de Festungsbahn, te nemen. Bezoek in ieder geval het kasteelmuseum en geniet van het geweldige uitzicht over de stad. Maak je toevallig een stedentrip Salzburg met kinderen, loop dan ook even langs bij het Marionettenmuseum.

Stift Nonnberg

Bezienswaardigheden Salzburg: Stift Nonnberg | Mooistestedentrips.nl

Het benedictijnse klooster Stift Nonnberg is één van de meest herkenbare bezienswaardigheden in Salzburg, omdat de kloosterkerk de enige rode torenspits van de stad heeft. Je wandelt er via de Kaigasse of Festungsgasse naartoe. Het is een prachtige kerk, met mooie fresco’s. Als je geluk hebt (zoals ik) zijn de zusters net aan het zingen en krijg je kippenvel tot in je knieholtes. En natuurlijk is Stift Nonnberg hét klooster van Maria von Trapp in The Sound of Music, waarschijnlijk herken je het hek van het klooster wel uit de film.

Salzburger Dom

Bezienswaardigheden Salzburg: Salzburger Dom | Mooistestedentrips.nl

Van alle kerken in Salzburg is de kathedraal, de Salzburger Dom, toch wel het meest indrukwekkend. Hij valt in ieder geval goed op met de twee hoge torens en de koepel. De kerk is een toonbeeld van barok en is voor een groot deel opgetrokken uit marmer dat uit de nabijgelegen Untersberg  werd gehaald. Binnen kun je genieten van schitterende fresco’s, zoals de Passie van Christus op het plafond, gemaakt door Arsenio Mascagni en je ziet er verschillende bijzondere kerkschatten, zoals het 14de-eeuwse doopvont waarin Mozart werd gedoopt. Mozart speelde ook nog op het orgel in de kerk. Voor toegang tot de kerk moet je betalen. Heb je dat er niet voor over, dan bezoek je de kerk simpelweg tijdens een bezoek aan het DomQuartier.

DomQuartier

Foto met dank aan DomQuartier

Foto met dank aan DomQuartier

Eén van de top bezienswaardigheden in Salzburg is zonder twijfel het DomQuartier, hier vind je tevens de vier topmusea van de stad. De pronkkamers, de Residenzgalerie, het Dommuseum en het St. Peter’s Museum. Neem een audioguide mee en trek rustig een paar uur uit om de barokke pronkkamers van de prinsbisschop te bewonderen, naar buiten te loeren voor prachtig uitzicht op de stad en de schatten van de kathedraal te zien.

Residenzplatz

Bezienswaardigheden Salzburg: Residenzplatz | Mooistestedentrips.nl

De Residenzplatz is het grootse, centrale plein van de stad en is met recht één van de mooiste bezienswaardigheden in Salzburg. Rondom het plein vind je de Dom, het Salzburg Museum en het DomQuartier. Het plein werd in de 16de eeuw ontworpen door de Italiaanse architect Vincenzo Scamozzi. In het midden van het plein prijkt de opvallende Residenzbrunnen.

Residenzbrunnen

Bezienswaardigheden Salzburg: Residenzbrunnen | Mooistestedentrips.nl

De fontein in het midden van de Residenzplatz, de Residenzbrunnen, wordt gezien als de mooiste van de stad en moet je zeker even van dichtbij bekijken. De Italiaanse beeldhouwer Tommaso di Garone ontwierp de fontein waar je vier briesende paarden ziet, met Triton helemaal bovenin en dolfijnen er omheen. Volgens kenners is de Residenzbrunnen één van de belangrijkste barokke monumenten in Europa.

Salzburg Museum

Foto met dank aan Salzburg Museum

In de Neue Residenz aan de Residenzplatz is het Salburg Museum gevestigd. In dit award winnende museum reis je terug in de tijd en zie je hoe Salzburg is ontstaan. Je ontdekt er historische overblijfselen en leert er over de zogeheten Salzburg Mythe, de opkomst van de barok en hoe de stad, nadat deze niet meer werd geregeerd door prins-bisschoppen de stad zich langzaam uitbreidde en een echte toeristentrekpleister werd.

Erzabtei St. Peter

Bezienswaardigheden Salzburg: Erzabtei St. Peter | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: Erzabtei St. Peter | Mooistestedentrips.nl

Achter de Domplatz, als je richting Festung Hohensalzburg wandelt, vind je De Erzabtei St. Peter. Deze abdijkerk met begraafplaats is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Salzburg. De adbij en de kerk ontstonden in de 7de eeuw en zijn de oudste van hun soort in de Duitssprekende wereld. De kerk die er vandaag de dag staat, stamt uit de 12de eeuw en werd door de eeuwen heen aangepast is daardoor een beetje een ratjetoe van verschillende bouwstijlen. Het interieur is echter onmiskenbaar barok. Wandel ook zeker even over de prachtige begraafplaats met bijzondere graven en catacomben uitgehakt in de bergwand.

Mozart’s Geburtshaus

Bezienswaardigheden Salzburg: Mozart's Geburtshaus | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: Mozart's Geburtshaus | Mooistestedentrips.nl

Salzburgs bekendste inwoner is toch wel Mozart. Wolfgang Amadeus Mozart kwam ter wereld in 1756 op Getreidegasse 9 en dat is vandaag de dag het Mozart’s Geburtshaus Museum. Dit is niet alleen één van de populairste bezienswaardigheden in Salzburg, het is ook één van de meest bezochte musea in Oostenrijk. Het gezin woonde in een appartement op de derde verdieping en Mozart woonde hier het grootste deel van zijn jeugd. In het museum zie je portretten en schilderijen van het gezin, maar ook originele brieven, documenten en muziekinstrumenten.

Cafe-Konditorei Fürst

Bezienswaardigheden Salzburg: Cafe-Konditorei Fürst | Mooistestedentrips.nl

Als je een stedentrip Salzburg maakt, zie je overal ‘Mozart Kugeln’. Deze lekkernij werd in de 19de eeuw, met de opkomst van de traditionele koffiehuizen ontwikkeld ter ere van de beroemde componist. Het is een chocoladebal gevuld met praliné en pistache: goed vullend en ontzettend lekker. En bij Café-Konditorei Fürst haal je de originele Mozart Kugeln. Er zijn verschillende vestigingen in de stad, maar die aan de Altmarkt is het mooist. Het koffiehuis zit er al vanaf 1884 en het is dé plek om een lekkere koffiespecialiteit met een taartje te bestellen.

Café Tomaselli

Bezienswaardigheden Salzburg: Café Tomaselli | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Café Tomaselli

Café Tomaselli is één van de oudste traditionele koffiehuizen in Salzburg en is gevestigd in één van de mooiste pandjes in het hart van de stad: te herkennen aan de groen-witte parasols en de roze geraniums. Zoek een plekje op het terras van de eerste verdieping, zodat je kunt genieten van een geweldig uitzicht op de stad. Vervolgens bestel je er de specialiteit van het huis, zoals een einspänner (espresso met slagroom) en één van de prachtige taartjes, zoals een stuk esterhazy taart of Salzburger nockerl.

Museum der Moderne

Bezienswaardigheden Salzburg: Museum der Moderne | Mooistestedentrips.nl

Het Museum der Moderne is een heerlijk moderne afwisseling tussen al dat barokke geweld in Salzburg. Het museum ligt schitterend op de Mönchsberg en biedt een geweldig uitzicht op de stad. Maar de collectie mag er toch ook echt zijn, met vier verdiepingen boordevol moderne en multimediale kunst uit de 20ste en deze eeuw. Hoewel het museum een eigen collectie heeft, weet het toch echt de aandacht te trekken met de steeds wisselende exposities. Ga ook vooral even wat eten of drinken met het museumcafé M32, één van de populairste restaurants van de stad.

Haus der Natur

Bezienswaardigheden Salzburg, Haus der Natur | Mooistestedentrips.nl

Het Haus der Natur is één van de leukste bezienswaardigheden in Salzburg als je er met kinderen bent. Het natuurhistorisch museum is ontzettend groot en er valt voor kinderen ontzettend veel te beleven en zien. Zo kunnen ze er naar het aquarium en de reptielen kijken, maar ook de wereld van de dinosaurussen ontdekken en er alles te weten komen over het heelal en de planeten. Hoogtepunten zijn de Science Labs waar kinderen zelf allerlei experimenten kunnen doen. Zo kunnen ze in simulatoren skiën en skispringen, maar ook zelf zonne-energie en waterkrachtenergie opwekken.

Pferdeschwemme

Bezienswaardigheden Salzburg: Pferdeschwemme | Mooistestedentrips.nl

De Pferdeschwemme vind ik één van de grappigste bezienswaardigheden in Salzburg. In eerste instantie denk je dat het gewoon een grote fontein is met paardenthema, maar niets is minder waar. Vanaf de 17de eeuw, toen de Pferdeschwemme werd gebouwd, was dit namelijk de paardenwasstraat van Salzburg. Paarden liepen er aan de enige kant in, werden vervolgens geschrobd en gewassen, om er aan de andere kant weer blinkend schoon uit te komen.

Augustiner Bräu

Bezienswaardigheden Salzburg: Augustiner Bräu | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Augustiner Bräu

Wat mij betreft is Augustiner Bräu één van de leukste bezienswaardigheden in Salzburg. Bij deze abdij werd, zoals dat een goede abdij betaamt, bier gebrouwen. En nu is het opengesteld voor iedereen en is het een geweldige plek voor een hapje en drankje. Je pakt namelijk een grote pul uit de kast, spoelt hem om bij één van de fonteintjes en laat hem vervolgens vullen met één van de bieren van Augustiner. Eten koop je bij één van de vele kraampjes in de abdij. Je kunt er worstjes, ham, schnitzel, aardappels, friet, olijven, ingemaakte groenten, broodjes en zoetigheden kopen. Waar je dus ook zin in hebt: hier vind je het.

Schloss Mirabell

Bezienswaardigheden Salzburg: Schloss Mirabell | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: Schloss Mirabell | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: Schloss Mirabell | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip kun je Schloss Mirabell zeker niet missen. Het werd aan het begin van de 17de eeuw gebouwd. Wandel er zeker even door de marmeren hal, één van de mooiste paleiszalen in Oostenrijk, waar Mozart en zijn zus Nannerl verschillende concerten gaven. Hoogtepunt vond ik toch wel de tuinen van het paleis die aan het einde van de 17de eeuw werden aangelegd, in typische barokstijl. Er zijn verschillende bijzondere fonteinen en beelden te zien en ’s zomers staat het er schitterend in bloei.

Salzachgalerien

Bezienswaardigheden Salzburg: Salzachgalerien | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: Salzachgalerien | Mooistestedentrips.nl

Ben je ’s zomers op zondag in Salzburg? Dan val je met je neus in de boter, want elke zondag van eind mei tot en mei eind september worden de Salzachgalerien georganiseerd. Wat mij betreft ontbijt je ’s ochtends bij Café Bazar om vervolgens de brug over te steken, om vervolgens lekker langs de rivier en de tientallen kraampjes te slenteren. Je kunt er van alles kopen, van sieraden en houtsnijwerk tot porselein en kleding. En je kunt er lekker eten, ook niet onbelangrijk.

Schloss Leopoldskron

Bezienswaardigheden Salzburg: Schloss Leopoldskron | Mooistestedentrips.nl

Schloss Leopoldskron ligt buiten het centrum van de stad, maar is echt een plaatje om te bezoeken. Het paleis werd in de 18de eeuw als familieresidentie gebouwd en ligt aan de grote Leopoldskron vijver. Theaterproducent Max Reinhardt kocht het landgoed na de Eerste Wereldoorlog en werd vervolgens een belangrijk middelpunt van het culturele leven. Velen herkennen het landhuis echter uit The Sound of Music, want in de achtertuin werden heel wat scènes geschoten en de vijver was de plek waar de kinderen Von Trapp uit de boot tuimelden. Vandaag de dag is Schloss Leopoldskron een vrij chic hotel en in de directe omgeving kun je prachtig wandelen en fietsen.

Freibad Leopoldskron

Foto met dank aan Freibad Leopoldskron

Ben je ’s zomers in Salzburg en is het lekker weer? Pak de auto of de bus naar Freibad Leopoldskron, net buiten het centrum van de stad. Bij dit grote zwembad is het echt even fijn afkoelen op een warme dag. Er is een groot zwembad met apart gedeelte voor kleine kinderen. Daarnaast zijn er verschillende glijbanen. En dat onder het wakend oog van Festing Hohenzalsburg.

Schloss Hellbrunn

Bezienswaardigheden Salzburg: Schloss Hellbrunn | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg, Schloss Hellbrunn Wasserspiele | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg, Schloss Hellbrunn | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg, Schloss Hellbrunn | Mooistestedentrips.nl

Ook een beetje buiten het centrum (maar goed te bereiken met de bus of auto) ligt Schloss Hellbrunn, één van de leukste bezienswaardigheden in Salzburg. Prins Bisschop Markus Sittikus stampte Schloss Hellbrunn aan het begin van de 17de eeuw in zo’n drie jaar helemaal uit de grond. Het is schitterend gelegen, omringd door de bergen, te midden van prachtige tuinen. In het paleis kom je meer te weten over de geschiedenis ervan, maar echte highlights zijn toch wel de tuinen. Je moet in ieder geval de Wasserspiele, de 21 fonteinen rondom het paleis. Er zijn er zowel binnen als buiten en halen allerlei truukjes uit. Kinderen vinden het geweldig en als je niet uitkijkt, haal je een nat pak (kuch). Maar de andere tuinen zijn ook prachtig aangelegd en heerlijk om in te wandelen. Er is ook een flinke tuin voor de kinderen in het park en een fijn café voor een kop koffie.

Salzburg Zoo

Bezienswaardigheden Salzburg: Salzburg Zoo | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: Salzburg Zoo | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Salzburg: Salzburg Zoo | Mooistestedentrips.nl

In hetzelfde park als Schloss Hellbrunn ligt de Salzburg Zoo, een prachtige dierentuin die tegen een grote bergwand aan ligt. In de dierentuin zijn zo’n 150 diersoorten te zien, van insecten en hagedissen en van beren en otters tot pinguïns en neushoorns. Het leuke is dat je in de Salzburg Zoo zowel een grote hoeveelheid inheemse dieren als wat exotischere dieren ziet. Het is, zoals je mag verwachten, heel kindvriendelijk en kinderen kunnen allerlei leuke opdrachten en spelletjes doen door het hele park. Lees meer over Salzburg met kinderen voor meer leuke tips.

Stiegl Brauwelt

Foto met dank aan Stiegl Brauwelt

Buiten het centrum van de stad vind je Stiegl Brauwelt, een van de wat onbekendere bezienswaardigheden in Salzburg en erg leuk als je even net iets meer wilt zien, dan alleen het oude centrum. Je kunt hier mee met een rondleiding of op eigen houtje het biermuseum bezoeken. Je leert dan meer over het brouwproces en ziet hoe er elk uur maar dan 90.000 flesjes worden gebotteld. Daarna plof je neer in de biertuin om de verschillende bieren te proeven en misschien nog wat te eten. Red je hier niet om Stiegl-Brauwelt te bezoeken? Ga dan naar Stiegl Keller in het hart van de stad. Vanuit de biertuin heb je er namelijk schitterend uitzicht.

Salzwelten Salzburg

Foto met dank aan Salzwelten

Salzwelten Salzburg is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in regio Salzburg. Salzwelten Salzburg ligt in Hallein, op zo’n tien minuten rijden vanaf Salzburg. Er rijden bussen vanuit de stad en de Hop on hop off bus stopt er ook. Bij Salzwelten reis je duizenden jaren terug in de tijd en ga je diep onder de grond de zoutmijnen in het leer je hoe de Kelten het zout uit de mijnen haalden en hoe Salzburg uiteindelijke de rijke stad werd die het nu is, vanwege de zoutwinning. De excursie is ontzettend leuk en interactief, zo glij je via grote glijbanen steeds verder de diepte in en zijn er mooie multimediale displays om de zoutwinning door de eeuwen heen uit te leggen.

Kerstmarkt in Salzburg

Kerstmarkt Salzburg, foto: Achim Meurer, SalzburgerLand Tourismus | Mooistestedentrips.nl

’s Winters naar Salzburg, bijvoorbeeld een dagje tijdens de wintersport of gewoon als winterse stedentrip? Ja doen. Want tijdens de adventperiode is Salzburg echt een plaatje. De stad heeft een echte kersttraditie, want de schrijver van het kerstlied ‘Stille nacht’ is geboren in Salzburg. En daar is de stad trots op. Tijdens de adventperiode vind je door de hele stad prachtige kerstmarkten in Salzburg. Je vindt de grootste kerstmarkt op de Residenzplatz en achter de kathedraal, maar door de hele stad vind je bijzondere kraampjes en stalletjes. En ook als je niet tijdens de kerstperiode in Salzburg bent, kun je het Salzburger Weihnachtsmuseum bezoeken of één van de kerstwinkels die het hele jaar door geopend zijn.

Salzburg bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Salzburg: wat te doen in Salzburg? Bekijk de mooiste bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nlJe bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Salzburg > Bezienswaardigheden Salzburg

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer