Rondreis West-Amerika: tips, route en bezienswaardigheden

Route West-Amerika: van Las Vegas naar San Francisco

door Esther

Wil je een rondreis West-Amerika maken? Dat is een geweldig idee, want dit is één van de mooiste gedeeltes van de Verendigde Staten. Je verveelt je geen minuut dankzij de bruisende steden, nationale parken, de oceaan en de adembenemende cultuur. Wil je je route in West-Amerika plannen en ben je op zoek naar tips? Ik zet de leukste tips op de route van Las Vegas naar San Francisco voor je op een rijtje, zo plan jij je ideale rondreis West-Amerika.

Rondreis West-Amerika: praktisch

Rondreis West-Amerika: bekijk de leukste roure in West-Amerika | Mooistestedentrips.nl

 • Een rondreis West-Amerika kun je eigenlijk het hele jaar door maken. De temperaturen in West-USA liggen net even wat hoger dan in Nederland, vanwege de zuidelijke ligging. In juli en augustus kan het vreselijk heet zijn en bovendien duur en druk vanwege de schoolvakanties. In de winter is het frisser, maar veel hoeft er niet te vallen. De perfecte reistijd voor een rondreis West-Amerika zijn april, mei, juni, september, oktober en begin november.
 • Ga je met een huurauto op pad? Regel dat van te voren online. Dat is heel eenvoudig. Ik regel mijn huurauto’s altijd via Sunny Cars. Je betaalt één prijs, bent overal tegen verzekerd en komt ter plaatse niet voor gekke verrassingen te staan.
 • Als je je huurauto niet op dezelfde plek ophaalt en terugbrengt, moet je een toeslag betalen.
 • Liever niet navigeren met Google Maps tijdens je rondreis West-Amerika, omdat dit je te veel data kost? Download de app Maps.me en zorg dat je thuis de benodigde kaarten download. Dan kun je tijdens het rijden offline navigeren. Maar lekker ouderwets een Wegenkaart West-USA kan natuurlijk ook.
 • Bezoek je tijdens je rondreis West-Amerika meerdere nationale parken? Koop de The America the Beautiful National Parks en Ferderal Recreational Lands Pass, dan ben je zeker goekdoper uit. Je koopt de pas bij de ingang van elk nationaal park en deze is een jaar geldig.
 • Voorpret en een leuke reisgids meenemen? In 100% Californië en West-USA of Lonely Planet Southwest USA vind je een heleboel leuke reistips.

Plan een rondreis West-Amerika

Rondreis West-Amerika, de beste tips voor je rondreis Westkust Amerika | Mooistestedentrips.nl

 • Voor een rondreis West-Amerika vlieg je bijvoorbeeld op Los Angeles, San Francisco of Las Vegas. Je kunt ervoor kiezen om op dezelfde bestemming aan te komen en te vertrekken, maar dat hoeft niet. Door te kiezen voor ‘meerdere bestemmingen’ stel je zelf je perfecte rondreis USA samen. Zo startte ik mijn rondreis West-Amerika in Las Vegas en eindigde deze in San Francisco. Vergelijk vliegtickets Verenigde Staten en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
 • Niet vergeten! Vraag voor vertrek je Esta Visum aan, dit is verplicht voor een vakantie naar de Verenigde Staten.
 • Nadat je je vliegtickets en visum hebt geregeld, is het een goed idee om je een huurauto of huurcamper te reserveren. Hoe eerder je boekt, des te lager te prijzen. Haal een paar weken voor je vakantie ook je Internationaal Rijbewijs bij de ANWB op.
 • Op en langs je route in West-Amerika vind je een heleboel hotels. Maar vaak geldt: online reserveren (van te voren) is goedkoper en zo kom je niet voor verrassingen te staan. Zeker in en rondom de nationale parken is accommodatie snel volgeboekt.
 • Natuurlijk kun je ook georganiseerde rondreizen boeken, privé-reizen waarbij vluchten, autohuur en accommodatie allemaal voor je is geregeld. Je kunt ook een op maat gemaakte rondreis West-USA of een bouwstenen-reis West-Amerika boeken, zodat je het net even wat meer naar je wensen kunt aanpassen.

Route West-Amerika: tips

Ik maakte een rondreis West-Amerika van Las Vegas naar San Francisco in ongeveer twee weken. Hieronder vertel ik je alles over mijn route in West-Amerika. Wil je mijn route eventueel nog uitbreiden, dan vertel ik je erbij hoe je dat doet. Mijn advies is om niet te veel kilometers op één dag te plannen en de tijd te nemen om de verschillende bezienswaardigheden in West-Amerika te bezoeken. Natuurlijk kun je mijn route West-Amerika ook andersom rijden.

Bezienswaardigheden West-Amerika

Las Vegas

Bezienswaardigheden West-Amerika: Las Vegas | Mooistestedentrips.nl

Omdat ik mijn rondreis West-Amerika in Las Vegas startte, begin ik ook mijn voorzet voor een route West-Amerika in deze stad. Las Vegas is natuurlijk een begrip en één van de meest vreemde, maar toch ook verrassende steden waar ik ooit ben geweest. Ja natuurlijk heb je er de grote, beroemde hotel-casino’s. Maar je kunt er ook naar grootse optredens en concerten en er zijn veel gratis bezienswaardigheden, kunstprojecten en de natuur op steenworp afstand.

OPTIONEEL

Je kunt onderstaande bezienswaardigheden toevoegen aan je route in West-Amerika. Je maakt vanuit Las Vegas een soort lus van Valley of Fire State Park en Grand Canyon naar Bryce Canyon weer terug naar Las Vegas. Voor deze lus trek je drie tot vijf dagen extra uit (maar langer mag natuurlijk altijd).

Valley of Fire State Park

Valley of Fire State Park, USA

Op nog geen uur van Las Vegas ligt één van de mooiste bezienswaardigheden in West-Amerika: Valley of Fire State Park. Het psychedelische landschap van dit park is ontstaan door duizenden jaren wind en erosie. De felrode rotsformaties, versteende bomen en eeuwenoude rotsschilderingen zijn schitterend. Rijd naar het bezoekerscentrum, zodat je kunt bepalen wat je wilt zien. De bekendste bezienswaardigheden in Valley of Fire State Park zijn White Domes, Rainbow Vista, Fire Canyon and Silica Dome en zien er precies uit zoals ze klinken. Heel indrukwekkend.

Grand Canyon National Park

Rondreis westkust Amerika: Grand Canyon National Park | Mooistestedentrips.nl

Grand Canyon National Park is één van de zeven wereldwonderen en zelfs als je er al duizend foto’s van hebt gezien, zul je er toch van onderdonderd zijn. De rotsformaties, diepe kloven en natuurlijke schoonheid maken diepe indruk. Rijd ’s ochtends vroeg naar Grand Canyon Village waar je de beste uitzichtpunten hebt. Rim Trail is een bezoekersvriendelijke route langs verschillende uitzichtpunten. Er rijden pendelbussen tussen de verschillende highlights, zodat je niet de hele route hoeft te lopen. Havasu Falls is één van de hoogtepunten in Grand Canyon, een kleurrijke oase tussen alle ruge rotsformaties. 

Bryce Canyon National Park

Rondreis West-Amerika: Bryce Canyon National Park | Mooistestedentrips.nl

Vanaf Grand Canyon National Park rijd je, eventueel via Monument Valley, naar Bryce Canyon National Park. De duizenden rood-oranje pieken omzoomd door bossen is een echt geologisch wonder. Hoogtepunt van het nationaal park is Bryce Point, waar je een wandeling maakt boven het Bryce Amphitheater en de Rim Trail kunt wandelen (zo’n 11 kilometer). Een andere populaire plek is sunrise point, voor geweldig uitzicht. Kijk ook of je dennen ziet waarvan de wortels door erosie bloot zijn komen te liggen. Heel bijzonder. Daarnaast zijn er natuurlijk uitgesleten bruggen en massa’s bijzondere uitkijkpunten in Bryce Canyon.

Death Valley

Rondreis West-Amerika: Death Valley | Mooistestedentrips.nl

Death Valley is één van de bekendste bezienswaardigheden in West-Amerika. Bij het horen van de naam denk je meteen aan hitte en droogte. Dat is niet zo vreemd, want Death Valley is het laagst gelegen stuk land op aarde en er worden jaarlijks toptemperaturen gemeten. Death Valley is gelukkig zo veel meer dan gewoon een woestijn. Ondek de bijzonder gekleurde rotsen bij Artist’s Drive, de zoutvlaktes van Badwater Basin zo’n 85 meter onnder zeeniveau en de prachige uitzichten bij Zabriskie Point. En daarnaast zijn er de bijzondere spookstadjes Panamint, Ballarat en Leadfield. 

 • Rijd ’s ochtends vroeg weg vanuit Las Vegas om aan de ergste hitte te ontsnappen.
 • Zorg dat je voldoende water in je auto hebt.
 • Logeren in Death Valley is een ontzettend bijzondere ervaring. Leuke hotels zijn The Ranch at Death Valley en Panamint Springs.

Mono Lake

Bezienswaardigheden West-Amerika: Mono Lake | Mooistestedentrips.nl

Vanuit Death Valley rijd je via snelweg 395 naar het noorden richting Bishop. Je komt dan uit bij bij Mono Lake, ten oosten van Yosemite national park. Mono Lake is één van de grootste binnenzeeën ter wereld en het water weerspiegelt prachtig de witte toppen van de Sierra Nevada. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de vreemd gevormde kalkstenen eilandjes in het water, tufa’s genaamd. Deze vreemde torentjes zijn 200 tot 900 jaar oud.

 • Vanaf Navy Beach kun je met de kajak het meer op.
 • Er is maar weinig accommodatie rond Mono Lake. Je kunt logeren bij de Lake View Lodge of doorrijden naar Yosemite national park en daar logeren.

Red Rock Canyon

Bezienswaardigheden West-Amerika: Red Rock Canyon | Mooistestedentrips.nl

Als je, bijvoorbeeld door tijdgebrek, de Grand Canyon moet overslaan, kun je je in Red Rock Canyon State Park je portie prachtige rotssculpturen krijgen. Rijd Death Valley uit richting Ridgecrest. Het park ligt tussen Ridgecrest en Mojave. Hier werden bijvoorbeeld films als Jurassic Park en The Mummy gefilm. Red Rock Canyon is niet zo bekend en daardoor kun je er heerlijk rustig wandelen en de mooie yuccabomen bewonderen. Heeft het net geregend? Dan staat het park vol wilde bloemen. Red Rock Canyon ligt niet ver van de snelweg, dus ervoor omrijden is niet nodig. 

Sequoia & Kings Canyon national park

Rondreis West-Amerika: Sequoia & Kings Canyon National Park | Mooistestedentrips.nl

Kings Canyon en Sequoia national park liggen zo dicht tegen elkaar aan dat ze vaak tegelijkertijd worden bezocht. In Sequoia national park kun je mammoetbomen (sequoia bomen) zien, reusachtige bomen met een zachte, rode stam. Trekpleister van het park is de General German Tree, één van de grootste bomen ter wereld. In Sequoia National Park kun je ook reeën en ander wild spotten als je geluk hebt. Ook in Kings Canyon kun je de enorme bomen zien, maar Kings Canyon is vooral bijzonder vanwege de diepe gletsjers, meren en watervallen. Een groot deel van het park is niet bereikbaar met de auto, waardoor het een paradijs is voor wandelaars en backpackers. 

 • Bij de ingang van de parken vind je kaarten voor verschillende wandelingen. Er is een aantal heel fijne wandelingen van maximaal twee uur. 
 • Er zijn niet veel hotels vlakbij Sequoia & Kings Canyon national park, maar ik logeerde bij Western Holiday Lodge en vond dit een erg fijn hotel.

Yosemite National Park

Route West-Amerika, rondreis West-Amerika: Yosemite National Park | Mooistestedentrips.nl

Een bezoek aan Yosemite National Park is een hoogtepunt op je route in West-Amerika. Het nationaal park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is helemaal terecht. De natuurpracht is adembenemend. Van enorme granieten rotsen, watervallen, sequoia bomen en velden vol wilde bloemen: je raakt niet uitgekeken in Yosemite National Park. Hoogtepunten zijn El Capitan, Half Dome, Yosemite Falls, Glacier Point, Mariposa Grove en Bridalveil Fall.

Pacific Coast Highway

Vanuit Yosemite National Park is het gemakkelijk aanhaken op de Pacific Coast Highway, ofwel de Highway 1. Dit is één van de bekendste wegen ter wereld, met spectactulaire vergezichten en een heleboel leuke plekken om te stoppen. De Pacific Coast Highway is maar liefst duizend kilometer lang en een deel ervan hoort echt bij je route in West-Amerika, tijdens je rondreis. Als je vanuit Yosemite National Park naar Highway 1 rijdt, zijn er verschillende interessante plakken om aan te pikken op de route naar San Francisco.

Big Sur

Route West-Amerika, Pacific Coast Highway (Highway 1): Big Sur | Mooistestedentrips.nl

Er wordt wel gezegd dat je in Big Sur de mooiste uitzichten van California hebt op de Stille Oceaan. Dus alleen daarom zou je deze stop aan de Highway 1 moeten opnemen in je route West-Amerika. Net even ten zuiden van Big Sur ligt het Julia Pfeiffer Burns State Park waar je beslist de McWay Falls moet zien: een waterval die uiteindelijk uitkomt in zee. Parkeer de auto op de perkeerplaats van de Overlook Trail en je wandelt zo naar de waterval en het uitzichtpunt. Van december tot april zou je hier ook zo maar walvissen kunnen spotten.

Monterey

Route West-Amerika, Pacific Coast Highway (Highway 1): Monterey | Mooistestedentrips.nl

Monterey is één van de mooie kustplaatsjes langs de Pacific Coast Highway. Het ligt op een klein schiereiland aan de Monterey Bay. Je maakt er mooie wandelingen en aan de houten pier vind je een heleboel winkels en restaurants. Ook de kleurrijke straat Cannery Row is een bezoek waard. Hoogtepunt van een bezoek aan Monterey is een walvissafari. Je logeert schitterend in Monterey bij het Portola Hotel.

Santa Cruz

Route West-Amerika, Pacific Coast Highway (Highway 1): Santa Cruz | Mooistestedentrips.nl

Santa Cruz was één van mijn favoriete stops op mijn route in West-Amerika. Een relaxt kustplaatsje met een absolute hippie-vibe. Het tempo ligt er laag en de straatjes zijn er kleurrijk. Je kunt er lang blijven hangen in een leuk koffietentje. Maar Santa Cruz heeft ook heel fijne stranden, pretpark Santa Cruz Beach Boardwalk Amusement Park, kliffen waar vandaan je de surfers goed kunt spotten en een leuke pier met heel veel restaurants, winkels en galeries. Hier vertrekken ook de walvissafari’s. Logeren in Santa Cruz kan leuk bij Dream Inn Santa Cruz en Hotel Paradox.

San Francisco

Rondreis Westkust Amerika: San Francisco (Foto: Seth Warren)

Ik sloot mijn rondreis West-Amerika af in San Francisco. Een ontzettend fijne stad om een paar dagen te verblijven. De stad heeft een relatief compact centrum met kleurrijke, bruisende. multiculturele wijken. Maar ook geweldige musea en een heleboel street art. Daarnaast zijn er mooie parken en is er langs het water ook genoeg te beleven.

Rondreis West-Amerika & Route West-Amerika
Bewaar op Pinterest

Rondreis West-Amerika: rondreis maken langs de Westkust in Amerika? Plan je mooste route in West-Amerika: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Rondreis West-Amerika: rondreis maken langs de Westkust in Amerika? Plan je mooste route in West-Amerika: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > USA > Rondreis West-Amerika & Route West-Amerika

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

Erica 13 november 2018 - 16:09

Wij zijn nu druk bezig met de voorbereidingen van onze reis in september door west Amerika. Onwijs bedankt voor de tips. Hier kunnen we echt iets mee.

Antwoord
Zantina 13 november 2018 - 16:10

Ohhh…wat een leuke tips. Begin mei gaan wij voor het eerst naar de westkust van Amerika. Deze tips gaan mee

Antwoord
Martin 1 december 2019 - 09:42

Wat een goede tips! Vraag: hoeveel tijd moet je minimaal uitrekken voor de reis van Las Vegas naar San Francisco?

Antwoord
Esther 1 december 2019 - 10:13

Hallo Martin, dat ligt er maar net aan. Sommige mensen doen het in vijf dagen, sommigen in drie weken. Persoonlijk denk ik dat tien dagen tot twee weken realistisch is. Zo kun je verschillende dingen op je gemak bekijken en rekening houden met reisdagen.

Antwoord
Chantal 11 februari 2020 - 10:01

Las Vegas en San Francisco zijn beide geweldige plekken om te bezoeken. Een leuke insteek van je blog om het onderwerp ‘reizen tussen deze steden’ even aan te snijden. Toffe foto’s heb je gemaakt!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer