Bezienswaardigheden Ljubljana: 21x leuke dingen om te doen

door Esther

Wat mij betreft moet je echt eens naar Ljubljana. De stad is een echte parel. Ljubljana heeft een prachtig oud centrum waar het wemelt van de gezellige terrasjes en mooie historische bezienswaardigheden. Maar er zijn ook leuke moderne verrassingen in de stad. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana en plan je stedentrip.

Stedentrip Ljubljana plannen

Wat te doen in Ljubljana? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana

Bezienswaardigheden Ljubljana: de voorbereidingen

  • Handig om bij je te hebben: de Ljubljana Card. Hiermee kun je van en naar het vliegveld, gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad en gratis of met flinke korting naar veel bezienswaardigheden in Ljubljana.
  • Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de stad of wil je meer weten over de bijzondere bezienswaardigheden in Ljubljana? Ga mee met een stadswandeling of download deze audiotour.

Bezienswaardigheden Ljubljana

Fietsen in Ljubljana

Fietsen in Ljubljana, Baja Bikes Ljubljana

Het is tijdens je stedentrip een goed idee om mee te gaan met deze fietstour. In een paar uur tijd fiets je met een gids langs de mooiste bezienswaardigheden in Ljubljana, zoals de verschillende mooie plekken in het oude centrum en het Tivoli Park. Maar er staat ook een aantal onbekende bezienswaardigheden in Ljubljana op het programma, zoals de wijk Spica en Trnovo en jet kleurrijke, alternatieve Metelkova.

Ljubljanski grad

Bezienswaardigheden Ljubljana, Ljubljanski grad

Ljubljanski grad, ofwel: het kasteel van Ljubljana. Je ziet het vanaf de meeste plekken in de stad al liggen, imposant op een flinke heuvel in het midden van de stad. Het is met recht één van de leukste bezienswaardigheden in Ljubljana. Het is het leukst om met de kabelbaan de heuvel naar het kasteel op te gaan. Boven heb je vanaf het terras een prachtig uitzicht over de stad en de Alpen met hun witte toppen in de verte. Er is ontzettend veel te doen en te zien in het kasteel. Zo is er een lekker behapbare tentoonstelling over de geschiedenis van Slovenië, een museum over het poppentheater en verschillende wisselende exposities. En je kunt er even wat drinken op het fijne terras.

Drie Bruggen van Ljubljana

Wat te doen in Ljubljana, Drie Bruggen van Ljubljana

De drie bruggen van Ljubljana liggen ten zuiden van het mooie Prešernov trg en overspannen de rivier de Ljubljanica, waardoor ze het middeleeuwse deel met het modernere deel van de stad verbinden. Ze werden ontworpen door de bekende architect Jože Plečnik, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het huidige uiterlijk van het stadshart van Ljubljana.

Centrale markt

Wat te doen in Ljubljana, markt in Ljubljana

Bezienswaardigheden Ljubljana, markt in Ljubljana

Bezienswaardigheden Ljubljana, markt in Ljubljana

Je loopt er min of meer vanzelf tegenaan als je de oude stad van Ljubljana verkent: de centrale markt, aan het Vodnikov trg. Wat mij betreft is dit één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Ljubljana. Dankzij de tientallen kraampjes met groenten en fruit is het een bonte bedoening. Toen ik de stad bezocht, was het kersenseizoen net gestart en lagen er overal enorme bergen met kersen. Maar ik zag ook prachtige bossen wilde asperges. Daarnaast zijn er verkopers van honing, truffels en olijfolie. Er is, aangrenzend, ook een overdekte markt waar je terecht kunt voor brood, taartjes, kaas, vlees en vis.

Zmajski most

Bezienswaardigheden Ljubljana, Drakenbrug

De Zmajski most, ofwel: de Draken Brug, is toch wel één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Ljubljana. De brug werd in 1901 gebouwd en is opgetrokken in Art Nouvea, zoals in die tijd nog wel meer bouwwerken in die stijl werden gebouwd in Ljubljana. Ondanks dat één draak echt in het oog springt, heeft de brug meerdere beeltenissen van draken. Deze staan symbool voor de moed en macht van de stad.

Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja

Bezienswaardigheden Ljubljana, Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja

De Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja is een hele mond vol. Maar het is, om kort te gaan, de roze kerk op het Prešernov plein. Deze kerk uit de 17de eeuw is beslist één van de mooiste bezienswaardigheden in Ljubljana. In 2007 is de kerk helemaal opgeknapt. Binnen in de kerk kun je maar liefst zes altaren en een enorm koor bewonderen. Het hoofdaltaar is ontworpen door Francesco Robba.

Stolnica svetega Nikolaja

Bezienswaardigheden Ljubljana, Stolnica svetega Nikolaja

De Stolnica svetega Nikolaja, ofwel de Sint Nicholaas Kathedraal, is één van de mooiste bezienswaardigheden in het oude centrum van de stad. De kerk werd al in de 13de eeuw gebouwd, maar de zo iconische torens werden er in de 18de eeuw bijgeplaatst. Binnen tref je wit en roze marmer, fraaie fresco’s en een schitterend koor en altaar. De kerk is zeker een bezoekje waard.

Odprta Kuhna

Foto met dank aan Odprta Kuhna

Foto met dank aan Odprta Kuhna

Als je op vrijdag in Ljubljana bent, val je met je neus in de boter. Want dan is het de hele dag Odprta Kuhna op het plein voor de Sint-Nikolaaskathedraal, of wel de ‘open keuken’, het leukste food festival van de stad. Elke week staat er een dertigtal kramen, waar je allerlei gerechten van restaurants in Ljubljana kunt kopen. Je kunt er terecht voor hamburgers, mosselen, Sloveense worst en zoetigheden. Natuurlijk met een goed glas Sloveense wijn.

Ljublanica

Ljubljana bezienswaardigheden, Ljublanica

De rivier de Ljublanica is misschien wel één van de populairste bezienswaardigheden in Ljubljana. Het is langs de rivier namelijk ontzettend gezellig dankzij de tientallen leuke terrasjes. Of je nu op je gemakje wakker wilt worden bij Slovenska Hiša of ’s avonds tot in de kleine uurtjes blijft zitten bij Todz, het is allemaal even leuk. Je ontdekt de stad vanaf het water tijdens een rondvaart.

Tivoli Park

Tivoli Park Ljubljana, Čolnarna

Tivoli Park Ljubljana, bezienswaardigheden Ljubljana

Tivoli Park Ljubljana, bezienswaardigheden Ljubljana

Aan de rand van het centrum vind je het enorme Tivoli Park. Het is maar liefst vier kilometer lang. Het hele park tijdens één stedentrip zien, is zo goed als onmogelijk. Maar het is wel de moeite waard om er even een wandeling te maken. Tijdens mijn bezoek had ik geluk, omdat de rozentuin en alle lelies in de grote vijver in bloei stonden. Alles zag er prachtig uit en het rook heerlijk. Ben je met de kinderen in Ljubljana? Er zijn verschillende speeltuinen en een zwembad in het park. Loop ook even langs Čolnarna voor een drankje.

Metelkova

Ljubljana bezienswaardigheden: Metelkova

Bezienswaardigheden Ljubljana, Metelkova

Een mooie tegenhanger van de oude stad is de wijk Metelkova. Ooit was dit de rand van de stad en bevond zich hier de kazerne uit het oude Joegoslavië. Nadat Slovenië zich losmaakte van Joegoslavië namen kunstenaars Metelkova over en toverde het om in een creatieve kolonie. Aan de rand vind je nu bijvoorbeeld het Sloveens Etnografisch Museum met exposities over Sloveense ambachten en een heerlijk lommerrijke tuin. Verderop barst het van de street art, graffiti en installaties. In Metelkova kun je altijd wel terecht voor exposities en optredens. Lees meer over Metelkova.

MG+Msum

Bezienswaardigheden Ljubljana: MG+Msum. Foto met dank aan Visit Ljubljana

MG+Msum, ofwel het Museum voor Moderne kunst, vind je aan de rand van Metelkova. Alleen om de bijzondere vorm van het gebouw zou je het even moeten zoeken. In het museum vind je het neusje van de zalm op het gebied van Sloveense moderne kunst. De werken van de familie Tone Kralj, de expressionist France Mihelič en surrealist Stane Kregar behoren tot de top van de collectie. Daarnaast zijn er werken te vinden van het invloedrijke kunstenaarscollectief Neue Slowenische Kunst.

Trubarjeva Cesta

Trubarjeva Cesta

Van of naar Metelkova kom je waarschijnlijk door de Trubarjeva Cesta, één van de leukste straten van de stad en daarmee ook gewoon één van de betere bezienswaardigheden in Ljubljana. Het is een kleurrijke straat vol street art, bijzondere bars en originele winkeltjes. In de Trubarjeva Cesta moet je wat mij betreft zeker even wat eten bij Abi Falafel. Zoek een plaatsje op het terras, dan heb je meteen gelegenheid om de sfeer in de straat lekker mee te krijgen.

Nebotičnik

Bezienswaardigheden Ljubljana, Nebotičnik

Foto met dank aan Nebotičnik

Als ik je zeg ‘loop naar een wolkenkrabber voor het mooiste uitzicht over Ljubljana’ ga je misschien op zoek naar een reus van een gebouw. Dus dan sta je bij Nebotičnik toch even raar te kijken. Bij de bouw in 1933 was dit echter wel één van de hoogste woontorens van Europa. Vladimir Šubic ontwierp het gebouw, en het is een plaatje. Een fraai staaltje Art Deco. Vergaap je eerst even aan het trappenhuis, voordat je de lift naar de bovenste verdieping neemt. Bij het Nebotičnik Café kun je op het terras genieten van het mooiste uitzicht in Ljubljana, met aan de ene kant de oude stad en het majestueuze kasteel en aan de andere kant de Alpen. Dit is echt één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Ljubljana.

Plečnik House

Ljubliana bezienswaardigheden, Plečnik House

Geen architect drukte zijn stempel zo op Ljubljana als Jože Plečnik. Hij gaf de drie bruggen een totaal nieuw gezicht, ontwierp de universiteit van Ljubljana, de begraafplaats Žale en zelfs de oevers langs de Ljublanica. Tijdens het communistische regime raakte Jože Plečnik uit zwang en overleed wat in de vergetelheid. Dat is nu gelukkig niet meer zo. Je kunt het het woonhuis van de architect, Plečnik House, in de wijk Trnovo bezoeken. Elk uur kun je mee met een rondleiding.

Narodni muzej Slovenije

Bezienswaardigheden Ljubljana, Narodni muzej Slovenije

In het Narodni muzej Slovenije, het Nationaal Museum van Slovenië, reis je terug in de tijd. Zo zie je er vondsten uit de Keltische periode, uit de bronstijd en de Romeinse tijd. Zodra je binnenkomt, zie je een schildering van de historische provincie Carniola omringd door belangrijke Sloveense historische figuren.

Narodna galerija

Bezienswaardigheden Ljubljana, Narodna galerija Ljubljana

Het museum voor schone kunsten, de Narodna galerija, is gevestigd in een fraai 19de-eeuws gebouw. Je ziet hier middeleeuswe fresco’s, gotische beelden, Sloveense landschappen van de 17de tot en met de 19de eeuw, maar ook bijzondere impressionisten en pointillisten, zoals Jurij Šubic, Rihard Jakopič en Ivan Grohar. De bronzen beelden van Franc Berneker en Alojz Gangl behoren tot de top van de collectie. Weetje: bij de entree van het museum vind je de originele fontein van Robba, die hier in 2008 vanaf het Mestni trg in de oude stad naartoe verplaatst is.

House of Illusions

House of Illusions, Ljubljana

Niets is wat het lijkt in het Muzej Iluzij, het House of Illusions in Ljubljana. Het museum gaat aan de haal met al je zintuigen en zelfs met de zwaartekracht. Er zijn zo’n veertig ruimtes boordevol optische illusies en hologrammen. Het leuke aan dit museum is dat je zelf ook volop kunt meedoen. Dus: camera mee en ga maar eens ergens over het plafond wandelen of leg je hoofd op een bord.

Art Nouveau in Ljubljana

Art Nouveau Ljubljana

Art Nouveau Ljubljana

Slovenië hoorde aan het begin van de vorige eeuw nog bij Oostenrijk-Hongarije toen rond 1900 Secession, ofwel Art Nouveau, helemaal in zwang was. En in diezelfde periode werd in Ljubljana ook veel Art Nouveau gebouwd en ontworpen. Aan Prešernov trg vind je bijvoorbeeld het Hauptman Haus, met zijn bijzondere ‘strijkijzer’ vorm, maar ook Urbanic House waar nu een warenhuis in gevestigd is. De beroemde Drakenbrug is ook een goed voorbeeld van Art Nouveau in Ljubljana. Net even aan Miklosiceva Cesta vind je nog meer bijzondere Art Nouveau panden, zoals het grootste oude gebouw van de Volksleenbank en het ernaast gelegen Vurnik House, wat ook een bank is. Die laatste is echt heel bijzonder, omdat deze Art Nouveau is met veel invloeden uit traditionele Sloveense architectuur.

Tobačna

Foto met dank aan Činčin

Eind 2004 sloten de deuren van de laatste tabaksfabriek in Ljubljana. Het terrein bleef een tijd ongebruikt, maar de laatste jaren is het weer helemaal opgeknapt en is het één van de hipste plekken van de stad, maar nog wel erg onbekend. Tobačna heeft een groot cultureel centrum, met verschillende galerieën. En je kunt er terecht bij Činčin, een ontzettend leuke bar en club. Je kunt hier ’s middags al terecht voor een borrel, maar blijven hangen voor het eten (of nog beter) er in de kleine uurtjes dansen is ook een heel goed idee. En je kunt zelfs logeren op het Tobačna terrein, bijvoorbeeld bij Apartma N’Poznam Tobačna.

Dagtrip naar het Meer van Bled

Dagtrip naar het Meer van Bled

Toen ik het Meer van Bled bezocht. dacht ik eerst: het kan nooit zo mooi zijn als op de foto’s. Ik had het mis. Het was zelfs nog véél mooier. Het Meer van Bled ligt dramatisch omringd door hoge bergtoppen, vaak met de sneeuw er nog op (zelfs in de zomer). Het kasteel van het stadje torent waakzaam boven de stad uit en in het meer ligt een eilandje waar je met een traditioneel bootje naartoe kan. Bled is toeristisch (hoewel ik het buiten het hoogseizoen erg vond meevallen), maar is wel een mooi en levendig plaatsje. Daar moet je wat mij betreft eens heen. En vanuit Ljubljana maak je heel gemakkelijk een dagtrip naar het Meer van Bled, een aanrader.

Lees meer over Ljubljana

Bezienswaardigheden Ljubljana
Bewaar op Pinterest

Ljubljana, Slovenië: bezienswaardigheden Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Slovenië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Slovenië > Stedentrip Ljubljana > Bezienswaardigheden Ljubljana

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer