Cividale del Friuli: prachtig dorpje in Italië

Over Julius Caesar, de Longobarden en een duivelsbrug

door Esther

Cividale del Friuli is één van de mooiste stadjes in Italië. Goed verstopt in de nog niet zo bekende provincie Friuli Venezia Giulia. Het plaatsje mag dan een bescheiden omvang hebben, dat maakt Cividale del Friuli meer dan goed door de prachtige ligging, de interessante geschiedenis en de grote hoeveelheid bezienswaardigheden op dat kleine oppervlak. Ook leuk: zelfs in de hoogzomer wordt Cividale del Friuli nog niet overlopen door toeristen. Benieuwd? Dit zijn mijn tips.

Cividale del Friuli, Italië: tips voor een bezoek aan Cividale del Friuli | Mooistestedentrips.nl

Cividale del Friuli, Italië: tips voor een bezoek aan Cividale del Friuli | Mooistestedentrips.nl

Cividale del Friuli, Italië: bezienswaardigheden in Cividale del Friuli | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Cividale del Friuli

  • Bezoek je Cividale del Friuli met de auto? Dan kun je goed parkeren bij het oude station van het stadje. Navigeer naar de Parcheggio Stazione vecchia, hier heb je (zelfs in het hoogseizoen) genoeg parkeerplaatsen. Je wandelt vervolgens in zo’n vijf minuten naar het centrum van het stadje.
  • Je kunt Cividale del Friuli ook bezoeken tijdens een stedentrip Venetië. Met de (huur)auto rijd je in ongeveer een uur en drie kwartier naar het stadje, onderweg kun je dan ook meteen  Udine bezoeken.
  • Blijven logeren in Cividale del Friuli? Er zijn een heleboel leuke hotels in Cividale del Friuli en omgeving. Hieronder staat een aantal echte aanraders.

Hotels in Cividale del Friuli

Il Roncal Wine Resort

Foto met dank aan Il Roncal Wine Resort

Net buiten Cividale del Friuli ligt Il Roncal Wine Resort, één van de prachtige wijngaarden van de streek. In Friuli Venezia Giulia wordt namelijk geweldige wijn geproduceerd en als je bij Il Roncal Wine Resort logeert, sla je meerdere vliegen in één klap. Je logeert hier namelijk in stijl, in mooie kamers omringd door wijngaarden, met een fijn zwembad om ’s middags even af te koelen. Je proeft en koopt hier de lekkerste wijnen van het wijngoed. En je logeert net buiten het stadje. Je kunt vanaf deze locatie natuurlijk Cividale del Friuli bezoeken, maar ook andere bezienswaardigheden in Friuli Venezia Giulia en ook Slovenië, want je logeert vlakbij de grens.

Hotel Locanda Al Pomo d’Oro

Foto door Hotel Locanda Al Pomo d'Oro

Hotel Locanda Al Pomo d’Oro is zonder twijfel één van de mooiste hotels in Cividale del Friuli. Het hotel ligt in het hart van de stad en is gevestigd in een prachtig, historisch pand. Je logeert in prettige, ruime kamers. Groot voordeel is het uitgebreide ontbijt ’s ochtends en het terras met fraai uitzicht waar je ’s middags geniet van een lokaal aperitief. Vanuit het hotel wandel je binnen enkele minuten naar de bekendste bezienswaardigheden in Cividale del Friuli.

B&B Domus iulii

Foto met dank aan B&B Domus iulii

B&B Domus iulii is een heel leuk, kleinschalig hotel in het hart van het stadje, op steenworp afstand van het Museo Archeologico Nazionale, de Ponte del Diavolo en alle andere bezienswaardigheden in Cividale del Friuli. Het hotel biedt comfortabele kamers, met leuke originele details en een geweldig ontbijt. Daarnaast kun je gratis parkeren bij B&B Domus iulii.

Over Cividale del Friuli, Italië

Cividale del Friuli, Italië: tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Cividale del Friuli, Italië: tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

De geschiedenis van Cividale del Friuli gaat een paar duizend jaar terug. Om precies te zijn naar Julius Caesar die het stadje stichtte en naar zichzelf vernoemde, Forum Julii. Dit werd later verbasterd tot Friuli en de hele streek werd hier dus uiteindelijk naar vernoemd. Cividale del Friuli ligt, net als Udine en Triëst, in het noordoosten van Italië, in het hoekje precies tussen Oostenrijk en Slovenië in. Dat maakte van het stadje een heel strategische plek en was daarom vaak het toneel van belegeringen. Na de Romeinen was Cividale del Friuli eeuwenlang het domein van de Longobarden, een nomadenstam uit Scandinavië die uiteindelijk in het stadje terecht kwam, tot Karel de Grote ze verdreef in de 8ste eeuw en het stadje haar huidige naam gaf. Vanwege het erfgoed van de Longobarden staat Cividale del Friuli in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

8x doen in Cividale del Friuli

Ponte del Diavolo

Cividale del Friuli, Ponte del Diavolo | Mooistestedentrips.nl

Cividale del Friuli, Ponte del Diavolo | Mooistestedentrips.nl

De Ponte del Diavolo is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Cividale del Friuli. Achter een brug met een klinkende naam als deze zit natuurlijk een verhaal. Deze 22-meter hoge boog werd in de 15de eeuw gebouwd en staat op een rots die door de duivel in de rivier werd gegooid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug verwoest, maar werd in de loop van de vorige eeuw weer heropgebouwd. Wandel vanaf het centrum vooral even de brug over, want vanuit het parkje aan de overkant heb je echt geweldig uitzicht op het stadje.

Museo Archeologico Nazionale

Cividale del Friuli bezienswaardigheden: Museo Archeologico Nazionale | Mooistestedentrips.nl

Cividale del Friuli bezienswaardigheden: Museo Archeologico Nazionale | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Cividale del Friuli is het Museo Archeologico Nazionale. Een museum dat bescheiden is qua omvang, maar bomvol ligt met bijzondere kunstschatten. In verschillende zalen liggen verschillende gebruiksvoorwerpen die in en om de begraafplaatsen van de Longobarden in Cividale zijn gevonden, zoals sieraden, wapens, kruizen en kammen. Hierdoor zijn archeologen veel te weten gekomen over het leven van de Longobarden. De collectie in het Museo Archeologico Nazionale wordt in Italië als uniek beschouwd.

Tempietto Longobardo

Cividale del Friuli bezienswaardigheden: Tempietto Longobardo | Mooistestedentrips.nl

Cividale del Friuli bezienswaardigheden: Tempietto Longobardo | Mooistestedentrips.nl

De Tempietto Longobardo is niet alleen één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Cividale del Friuli, maar van heel Friuli Venezia Giulia. De kleine kerk is al zo’n twaalfhonderd jaar oud en is zo goed bewaard gebleven, omdat het grote klooster Santa Maria in Valle eromheen gebouwd is. Dit klooster, langs de rivier de Natisone was nog tot een eeuw geleden in gebruik en de Tempietto Longobardo is nog niet zo lang toegankelijk voor publiek. De kapel van de kerk is de belangrijkste trekpleister, met de zes vrouwfiguren die vanaf grote hoogte op je neerkijken en de mooie fresco’s.

Chiesa dei Santi Pietro e Biagio

Cividale del Friuli, Chiesa dei Santi Pietro e Biagio | Mooistestedentrips.nl

Als je na je bezoek aan Tempietto Longobardo langs de rivier loopt, stuit je vanzelf op de Chiesa dei Santi Pietro e Biagio. Het kleurrijke kerkje is geweid aan  San Biago, de patroonheilige van de wilde dieren, wolspinners en keelziektes. De kleurrijke gevel van het kerkje is heel aansprekend, de schilderingen zijn gemaakt door een onbekende schilder en in 2013 helemaal gerestaureerd. Binnen is de kerk vrij sober op een felgekleurd altaarstuk na, met een fresco van San Biagio gemaakt door Pietro Miani in 1507. Ga zeker even kijken, als je kerk open is.

Casa medievale

Cividale del Friuli bezienswaardigheden: Casa medievale | Mooistestedentrips.nl

Als je vanaf Tempietto Longobardo terug naar het centrum loopt, kom je vanzelf Casa medievale tegen. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, één van de oudste huizen van de stad en wordt dood de locals ook wel ‘het oude huis’ of ‘het huis van de goudsmit’ genoemd. Het huis dateert uit de 14de eeuw en is naar alle waarschijnlijkheid op een oude, omgevallen toren gebouwd met de resten van diezelfde toren. Veel is er niet over het huisjes bekend, behalve dat er ooit een goudsmit woonde en vanaf 2015 is Casa medievale een monument en als huis van de goudsmit in ere hersteld. Op zondagen is dit oude huisje te bezoeken.

Dorbolò La Gubana

Foto met dank aan Dorbolò La Gubana

Voor je kop koffie in de ochtend of je aperitief ’s middags zet je koers naar het Piazza Paolo Diacono, het centrale plein van de stad. Caffè Longobardo of Pasticceria Zuckerfee zijn er bijvoorbeeld goede plekken om even neer te ploffen. Wil je echt iets bijzonders? Wandel dan naar binnen bij Dorbolò La Gubana, dit is meer dan zo maar een bakkerij of patisserie, het is één van de mooiste zaken die je ooit hebt gezien. De zaak is vernoemd naar de gubana, dit zoete broodje met walnoten en rozijnen geweekt in Slivovitz, wordt nergens anders zo lekker verkocht. Maar in de prachtige displays van de mooie zaak vind je ook prachtig brood, verfijnde gebakjes en de lekkerste croissantjes. Hier wil je wel even aan een art deco- geïnspireerd tafeltje aanschuiven voor een espresso met een cornetto.

Enoteca de Feo

Restaurants Cividale del Friuli: Enoteca de Feo | Mooistestedentrips.nl

Enoteca de Feo is mijn favoriete restaurant in Cividale del Friuli. Het restaurant is een ode aan alle mooie producten die in Friuli Venezia Giulia te vinden zijn. Er wordt met het hart gekookt en op de wijnkaart staan de mooiste lokale wijnen. Het personeel is ontzettend vriendelijk en voorziet je graag van advies. Ga voor iets bijzonders, zoals aardappel dumplings met ganzenragout of met zeebaars gevulde ravioli met garnaaltjes en octopus. Om je vingers bij af te likken.

Al Monastero

Foto met dank aan Al Monastero

Al Monastro is een instituut in het stadje. Hier proef je de lekkerste lokale prosciutto di San Daniele en andere heerlijke lokale specialiteiten. Binnen zit je knus bij een traditionele oven, waar ’s winters de lekkerste stoofgerechten uit komen. In de zomer zoek je een tafeltje in de historische binnentuin, lekker beschut onder de bomen. Omdat er met het seizoen wordt meegekookt, wisselt de kaart. Je kunt voor een leuk bedrag een viergangen-diner bestellen, natuurlijk met bijpassende wijn. De moeite waard.

Cividale del Friuli, Italië
Bewaar op Pinterest

Cividale del Friuli, Italië. Ontdek de bezienswaardigheden in Cividale del Friuli | Mooistestedentrips.nl

Meer Friuli Venezia Giulia

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Italië > Friuli-Venezia Giulia > Cividale del Friuli

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer