Bezienswaardigheden Kaapstad: 29x doen in Kaapstad

door Esther

Kaapstad is één van de mooiste steden die ik ooit bezocht. De stad is er één van natuurwonderen, van goede musea, van wijngaarden in de buurt en van hele leuke wijkjes. Plan een paar dagen Kaapstad in tijdens je rondreis, zodat je lekker de tijd hebt om alles te bekijken. Ik zet alvast de leukste bezienswaardigheden in Kaapstad voor je op een rijtje.

Plan je bezoek aan Kaapstad, Zuid-Afrika

 • Wist je dat je rechtstreeks naar Kaapstad kunt vliegen, met KLM? Je kunt ook met een overstap vliegen, dat valt soms voordeliger uit. Vergelijk vliegtickets Kaapstad om te zien wat voor jou het voordeligst is.
 • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Kaapstad. Ik logeerde bij het Hippo Boutique Hotel en kan dit echt van harte aanbevelen. Het hotel heeft grote, fijne kamers en is gelegen in een veilige, hippe buurt van Kaapstad. Je logeert bij de leukste cafés en restaurants in de buurt. Dus om ’s avonds iets leuks te doen, hoef je niet ver te gaan.
 • Wil je Kaapstad tijdens een vakantie in Zuid-Afrika bezoeken? Dan is deze rondreis Zuid-Afrika misschien wel wat voor jou.
 • Ik vond het heel relaxt om de bezienswaardigheden in Kaapstad te bekijken met de Hop on hop off bus. Be bezienswaardigheden in Kaapstad liggen namelijk nog best een eind uit elkaar en met de bus kun je veilig en snel heel veel leuke dingen zien. Er zijn drie verschillende lijnen waarmee je zelfs bij de wijngaarden rondom de stad kunt komen.
 • Wil je in de stad een specifiek adres, zoals een restaurant of buurt, bezoeken? Neem dan een Über. Een goedkope en veilige manier om je in Kaapstad te verplaatsen.
 • Bekijk alle tips over Kaapstad.
 • Begin je aan je rondreis? Lees mijn artikel Rondreis Zuid-Afrika vanuit Kaapstad voor de leukste tips.

Bezienswaardigheden Kaapstad

V&A Waterfront

V&A Waterfront | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Kaapstad: V&A Waterfront | Mooistestedentrips.nl

De oude haven van Kaapstad is nu één van de meest bruisende plekken van de stad. Je vindt er een winkelcentrum, een overdekte markt, restaurants, bars, een kermis en een bioscoop. De V&A Waterfront stammen al van 1860 en is inmiddels te groot voor de schepen die inmiddels worden gebruikt. Maar kleinere boten leggen hier nog steeds aan. Heb je een rondvaart geboekt, zoals een excursie naar Robbeneiland, dan vertrekt deze ook hier. Ik vond het vooral heel leuk om bij de V&A Waterfront neer te ploffen op één van de terrassen en te genieten van het uitzicht over het water en de Tafelberg in de verte.

Tafelberg

Bezienswaardigheden Kaapstad: Tafelberg | Mooistestedentrips.nl

Als het ’s ochtends helder is, zet je maar beter meteen koers naar de Tafelberg om de kabelbaan naar boven te nemen. Het kan in Kaapstad namelijk zo dichttrekken en dan sluit de kabelbaan ook resoluut. Maar ben je eenmaal boven, dan kan het genieten beginnen. Natuurlijk heb je vanaf de platte top van de Tafelberg een prachtig 360° uitzicht over de stad en de omgeving, maar je kunt hier ook een paar mooie wandelingen beginnen. Het waait meestal hard op de Tafelberg en het is er ook frisjes, dus trek in ieder geval even een trui en een windjack aan. Let ook op alle mooie begroeiing en de beestjes in Table Mountain National Park.

Lion’s Head

Bezienswaardigheden Kaapstad: Lion's Head | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Tafelberg heb je de spitse top van Lion’s Head al zien liggen, het is één van de dramatische bergen die Kaapstad omringen. De top ligt op bijna 670 meter en het is echt een must om Lion’s Head te beklimmen, als je er tenminste de tijd en het uitdagingsvermogen ervoor hebt. Er zijn verschillende routes die je naar de top kunt nemen. Onderweg zie je prachtige planten en bloemen. En boven kun je natuurlijk genieten van een schitterend uitzicht.

Robbeneiland

Bezienswaardigheden Kaapstad: Robbeneiland | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Kaapstad geeft je kippenvel. Robbeneiland. Natuurlijk is Robbeneiland bekend geworden omdat Nelson Mandela er bijna dertig jaar gevangen gezeten heeft. Maar, met hem, zaten nog honderden anderen gevangen op het afgelegen eiland waar zij dwangarbeid moesten verrichten. Vandaag de dag kun je mee met een excursie naar Robbeneiland en krijg je een rondleiding van een ex-gevangene. Heel indrukwekkend.

Sea Point promenade

Bezienswaardigheden Kaapstad: Sea Point promenade | Mooistestedentrips.nl

Een wandeling over de Sea Point promenade is heerlijk. Je vindt er parken, street art en grote speeltuinen. Maar de grootste trekpleister is de zee die woest op de rotsige kust langs de promenade slaat. Niet zo gek ook dat je er niet mag zwemmen, behalve bij Rocklands beach. Zwemmen bij Sea Point Pavilion Swimming Pool is trouwens een stuk rustiger en één van de beste plekken om in Kaapstad te zwemmen.

Bo Kaap

Bezienswaardigheden Kaapstad: Bo Kaap | Mooistestedentrips.nl

Bo-Kaap is misschien wel de leukste wijk van Kaapstad. Het is in ieder geval de meest kleurrijke wijk van de stad. De buurt is door en door multicultureel en heeft een heel rijke geschiedenis. Zodra je de buurt, die grofweg tussen Signal Hill en Buitengracht ligt, in wandelt, valt je mond open. De hele wijk bestaat namelijk uit felgekleurde huisjes: geel, roze, groen, blauw. Met helder witte gietijzeren hekjes voor de ramen en aardewerken potten vol bloemen op de stoep. Een lust voor het oog. Een beetje rondkijken is echt al heel leuk, maar wil je net wat meer weten over de wijk, dan is het een leuk idee om mee te gaan met deze gratis wandeling door de wijk.

Bo-Kaap Museum

Bo-Kaap Museum | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn wandeling door de buurt, moest ik echt de neiging onderdrukken om bij mensen door de ramen te gluren. Zouden die huisjes binnen ook zo kleurrijk en vrolijk zijn? Reden genoeg om het Bo Kaap Museum te bezoeken, want dit is ingericht als een traditioneel huisje in Bo Kaap in de 19de eeuw. Het ziet eruit alsof de familie die er woont even boodschappen aan het halen is, maar je leert er meer over de cultuur van de wijk en de achtergrond van de verschillende bewoners.

District Six Museum

District Six Museum | Mooistestedentrips.nl

In Johannesburg bezoek je het Apartheid Museum en in Kaapstad mag je het District Six Museum wat mij betreft echt niet missen. Het museum is een ode aan de kleurrijke, multiculturele wijk die in de jaren ’60 met de grond werd gelijkgemaakt onder de vlag van Apartheid. Tienduizenden inwoners werden gedwongen te verhuizen. Het museum bevindt zich in een oude kerk. Je kunt er de interieurs van vroeger bewonderen, foto’s bekijken en brieven lezen van oud bewoners. Ik werd ontzettend geraakt door de recepten van gerechten die vroeger door iedereen in de wijk werden gemaakt en die nu een beetje in vergetelheid zijn geraakt.

Castle of Good Hope

Bezienswaardigheden Kaapstad: Castle of Good Hope | Mooistestedentrips.nl

Hoe je het ook wendt of keert, Kaapstad werd gesticht door de Nederlanders en Castle of Good Hope is nog één van de overblijfselen in de stad die je eraan herinnert. Het zeshoekige fort is nog steeds een militaire basis. Je kunt het bezoeken en gratis mee met een rondleiding. Met je entreekaartje kun je ook een militair museum en een museum voor decoratieve kunst bezoeken.

Company’s Garden

Bezienswaardigheden Company’s Garden | Mooistestedentrips.nl

De mooiste tuin in het hart van Kaapstad begon ooit als een grote groentetuin voor de VOC. Nu is het één van de fijnste plekken om in Kaapstad te relaxen. Tussen de enorme tropische bomen en de kleurrijke struiken. In de tuin is de oude VOC groentetuin nog nagemaakt, leuk om even een kijkje te nemen. Het gelijknamige restaurant The Company’s Garden is trouwens echt een geweldige plek voor een kop koffie en wat lekkers of een fijne lunch.

South African Museum

Het South Africa Museum is het oudste museum in Zuid-Afrika. Je reist er tienduizenden jaren terug in de tijd, zodat je er de rotskunst van San kunt bewonderen en andere prehistorische vondsten kunt zien. Daarnaast is de natuur-historische afdeling ook heel goed met vooral heel fraaie skeletten en monsters uit de oceaan. Het museum is bovendien de uitgelezen plek om alles te weten komen over de zeer uiteenlopende Zuid-Afrikaanse culturen aan de hand van tienduizenden bijzondere kunstschatten.

Iziko Slave Lodge

Iziko Slave Lodge | Mooistestedentrips.nl

De Slave Lodge is één van de oudste gebouwen in Zuid-Afrika. Ooit zaten hier bijna duizend slaven te wachten op hun lot. Tot 1811 zaten zij er in extreem slechte omstandigheden en zo’n twintig procent overleefden het verblijf dan ook niet. Met als thema ‘from human wrongs to human rights’ geeft het centrum nu een meer educatieve draai aan je bezoek. Je komt er alles te weten over de roerige geschiedenis van het gebouw en hoe de nakomelingen van de slaven vandaag de dag leven. Het is misschien niet het vrolijkste bezoek, maar het helpt je om het Zuid-Afrika van vandaag beter te begrijpen.

The Old Biscuit Mill

Foto met dank aan The Old Biscuit Mill | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Kaapstad is The Old Biscuit Mill, gevestigd op het oude terrein van (jazeker) een koekjesfabriek. Je kunt The Old Biscuit Mill altijd bezoeken, maar het leukste is het op zaterdag als de food market in volle gang is. Op het terrein vind je de leukste restaurants en cafés van Kaapstad, maar ook leuke winkels, street art en galeries. Je bent echt wel even bezig om alles te bekijken. En daarna kun je bij één van de vele kraampjes wat lekkers halen.

Kirstenbosch National Botanical Garden

Bezienswaardigheden Kaapstad: Kirstenbosch National Botanical Garden | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Kaapstad: Kirstenbosch National Botanical Garden | Mooistestedentrips.nl

Kirstenbosch National Botanical Garden | Mooistestedentrips.nl

Ik kan het er lang of kort over hebben, maar de Kirstenbosch National Botanical Garden is zonder twijfel de mooiste botanische tuin waar ik ooit ben geweest. En ja, het is dus ook één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Kaapstad. Je kunt er gemakkelijk komen met de Hop on hop off bus. Ik dwaalde een hele ochtend tussen de weelderige bloembedden, dook bijna tussen alle mooie protea’s en wandelde over de boomslang met een adembenemend uitzicht over de Tafeberg. Ik had echt de hele dag wel willen blijven, en misschien ga ik dat nog een keer doen.

Street art in Kaapstad

Street art Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Als je street art in Kaapstad wilt zien, moet je in de hippe wijk Woodstock zijn. De buurt wordt zelfs omschreven als een openlucht galerij, zo veel murals zijn er te bewonderen. Op en rond Cornwall Street vind je veel werken, net als in en rond The Old Biscuit Mill. Maar ook in District Six en Bo Kaap, wat sowieso al kleurrijke wijken van de stad zijn, vind je bijzondere werken. Wil je er niet op eigen houtje op uit, dan kun je mee met een street art tour.

Zeitz MOCAA Museum

Foto met dank aan Zeitz MOCAA Museum | Mooistestedentrips.nl

Zeitz MOCAA Museum is één van de meest interessante bezienswaardigheden in Kaapstad, maar bij het grote publiek waarschijnlijk nog niet zo bekend. Je vindt het museum aan de V&A Waterfront. Het is een omgebouwde silo, maar daar is eigenlijk bijna niets meer van te zien, zo futuristisch is het gebouw nu. Binnen is een heel bijzondere collectie moderne Zuid-Afrikaanse kunst te zien. Echt het ontdekken waard.

Doen in Kaapstad

Naar het strand in Camps Bay

Strand in Kaapstad: Camps Bay | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest populaire stranden in Kaapstad is Camps Bay. En dat is goed te begrijpen. Want het witte zand, de diepblauwe zee met op de achtergrond de Twelve Apostles, die deel uitmaken van Table Mountain National Park. En dan zijn er ook nog eens de tientallen leuke clubs en restaurants in Camps Bay. Hoewel het strand geweldig is in Camps Bay kun je er maar beter niet zwemmen. De stroming is namelijk te sterk.

Hout Bay

Eén dag in Kaapstad: tips. Bezoek Hout Bay | Mooistestedentrips.nl

Hout Bay was ooit een typisch vissersplaatsje en heeft nu een haven tsjokvol visrestaurants. Op zondag is het markt en kun je allerlei lekkernijen kopen en genieten van live muziek. Let op, want het is er dan meestal ook wel druk. Bijzonder: je kunt in Hout Bay ook snorkelen met zeehonden.

Fietsen in Kaapstad

Eén van de leukste dingen om te doen in Kaapstad is fietsen. Het is wel even spannend, want er wordt links gereden en de stad is ook heel uitgestrekt. Wil je fietsen in Kaapstad, dan is het dus wel een goed idee om mee te gaan met één van de fietstours in de stad. Dan zie je de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad en ben je veilig met een gids op pad.

 • Highlihgts van Kaapstad
  Ben je tijdens je rondreis Zuid-Afrika maar kort in de stad en wil je toch de belangrijkste bezienswaardigheden in Kaapstad zien? Dan moet je zeker mee met deze fietstour. In drie uur tijd fiets je langs de mooiste en meest bekende plekken van de stad, zoals Bo Kaap, Green Point en de Company Gardens.
 • Fietsen door een township
  Kom in contact met de inwoners van Kaapstad. Fietsen door één van de townships is echt heel bijzonder. Het is helemaal niet eng, maar juist de perfecte manier om eens een kijkje te nemen in het leven van Zuid-Afrikanen. Tijdens deze fietstocht bezoek je lokale artiesten, een bibliotheek en een traditioneel restaurant. De opbrengsten van de fietstocht gaan naar een crèche in het township.
 • Fietsen door de wijnlanden
  De wijnlanden rondom Kaapstad zijn schitterend en die moet je tijdens je bezoek aan de stad zeker hebben bezocht. Dat kan op verschillende manieren, en je kunt ook een fietstocht door de wijnlanden van Constantia maken. Superleuk. Je komt langs vier verschillende wijngaarden, waar je natuurlijk ook even wat moet proeven.

Paragliden in Kaapstad

Paragliden in Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Kaapstad: paragliden. Ik had volgens mij een een kleine blackout toen ik tegen mijn man zei dat het me echt heel gaaf leek om de paragliden in Kaapstad. Ik ben namelijk geen held. Als in: helemaal niet. Ik tokkel niet, ik abseil niet, ik kajak niet eens. Paragliden dus, waarom ook niet. Maar echt, wat een geweldige ervaring. Dus stapten we in een busje naar Signal Hill waar ik aan piloot Stephen werd geklikt en we nog geen drie minuten samen van de berg afrenden. En toen was het genieten. Van een fantastisch uitzicht over Kaapstad, de Tafelberg en Robbeneiland. Wat een ervaring. De piloot heeft een GoPro bij zich, dus je ervaring is voor altijd vastgelegd.

Kookles in Bo-Kaap

Doen in Kaapstad: kookles in Bo Kaap | Mooistestedentrips.nl

Heb je door Bo-Kaap gewandeld, zou je weleens willen binnen kijken bij één van die mooi gekleurde huisjes en ook wat lekkere traditionele gerechten willen proeven? Dan is een kookcursus in Bo-Kaap een goed idee. Je bent te gast bij Gamidah in huis. Zij leert je de lekkerste traditionele hapjes te maken, maar ze leid je ook rond door de wijk, zodat je het persoonlijke verhaal achter de turbulente Zuid-Afrikaanse geschiedenis en de Apartheid leert kennen.

Bezoek de brouwerijen van Kaapstad

Doen in Kaapstad: bier proeven bij The Woodstock Brewery | Mooistestedentrips.nl

Wil je bijzondere biertjes proeven in Kaapstad? Dan moet je in de wijk Woodstock zijn. Bezoek bijvoorbeeld Devil’s Peak Brewery op Durham Avenue. Dit is één van de meest bekende brouwerijen in Kaapstad en vanuit he proeflokaal heb je een prachtig uitzicht op de stad. Ik vnd het ook leuk om The Woodstock Brewery te bezoeken, mee te gaan met een rondleiding door de brouwerij en na afloop zes bijzondere bieren te proberen.

Wijn proeven bij Groot Constantia

Groot Constantia, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste dingen om te doen in Kaapstad is toch wel wijn proeven. En wat mij betreft mag je dan Groot Constantia toch echt niet missen. Het is de oudste wijngaard van Zuid-Afrika en werd opgezet door de Nederlandse Simon van der Stel, in de 17de eeuw. Op het land staan, naast heel fijne wijnranken, ooit prachtige gebouwen in Cape Dutch architectuur. Je kunt bij verschillende gebouwen even naar binnen lopen om een beetje geschiedenis mee te pakken of meteen voor een proeverij gaan. Dit is helemaal niet duur en superleuk. Je komt heel gemakkelijk bij Groot Constantia met de Hop on hop off bus.

Dagtrips in Kaapstad

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop | Mooistestedentrips.nl

Boulders Beach pinguïns, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad ligt eigenlijk buiten de stad: Kaap de Goede Hoop. Je mag het nationale park, met de bijzondere begroeiing, het meest zuidwestelijk gelegen deel van Afrika, de woeste kust en schitterende uitzicht echt niet missen. Je kunt vanuit Kaapstad heel gemakkelijk mee met een dagtrip, maar als je een huurauto hebt kunt je ook heel gemakkelijk zelf naar Kaap de Goede Hoop. En natuurlijk bezoek je tijdens deze dagtrip ook meteen de pinguïnkolonie van Boulders Beach.

Fietsen in Stellenbosch

Fietsen in Stellenbosch Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Superleuk om te doen in Kaapstad: neem een dag de tijd om te gaan wijn proeven in Stellenbosch. Het is één van de mooiste stadjes die ik ooit bezocht. En ik besloot om te gaan fietsen in Stellenbosch. Ik ging mee met deze dagtocht, stapte in Stellenbosch op de fiets en had echt een geweldige dag. Op de fiets kom je op plekken waar je anders helemaal niet terecht zou komen, fiets je echt door de wijnvelden en proef je natuurlijk ook heel fijne wijnen. Een aanrader.

Wijn proeven in Franschhoek

Wijn proeven in Franschhoek, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Ruim driehonderd jaar geleden vestigden Franse Hugenoten zich in deze vallei en startten er met wijnbouw. En nu is het één van de mooiste wijngebieden van Zuid-Afrika. Franschhoek is prachtig gelegen en moet je echt hebben bezocht. Het is bovendien de gastronomische hoofdstad van het land. En inderdaad, je kunt er lekker eten tot je erbij neervalt. Ben je benieuwd? Je kunt Franschhoek heel gemakkelijk bezoeken met een dagtrip vanuit Kaapstad.

Walvis spotten in Hermanus

Dagtrip Hermanus vanuit Kaapstad | Mooistestedentrips.nl

Als ik je toch één ding echt kan aanraden, is het walvis spotten in Hermanus. Ik ging mee met een excursie toen ik tijdens mijn rondreis Zuid-Afrika in Hermanus logeerde. Maar mocht je daarvoor geen tijd hebben, dan is een dagtrip Hermanus vanuit Kaapstad een goed idee. Van juni tot en met november is het walvisseizoen in Zuid-Afrika en kun je voor de kust heel wat verschillende typen walvissen zien. Vooral bij Hermanus zitten er een heleboel, al heb ik ze ook in De Kelders en Knysna mogen zien. Ik ben zelden zo geëmotioneerd geweest bij het zien van zulke prachtige, wilde dieren. Lees meer over walvis spotten vanuit Kaapstad.

Stony Point Pinguïn Kolonie

Stony Point Pinguïn Kolonie Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft is de Stony Point Pinguïn Kolonie echt een hele leuke dagtrip vanuit Kaapstad. De meeste bezoekers gaan naar de pinguïn kolonie bij Boulders Beach, maar stiekem vind ik die bij Stony Point gewoon leuker. Veel minder toeristisch, een stuk rustiger en relaxter om te bezoeken. Het is allemaal net even wat minder gestileerd en gemanicuurd, waardoor je de pinguïns gewoon net even wat beter in hun natuurlijke omgeving kunt bewonderen. Je hebt een huurauto nodig om bij Stony Point te komen. Het is behoorlijk gemakkelijk om ernaartoe te rijden.

Muizenberg

Bezienswaardigheden Kaapstad: Muizenberg | Mooistestedentrips.nl

Muizenberg is één van de bekende kustplaatsjes vlakbij Kaapstad en als je een huurauto hebt, is het leuk om er een middag naartoe te gaan. Het is namelijk de plek waar de beroemde, felgekleurde strandhuisjes staan. Het strand is breed en populair bij families en surfers. De golven zijn er namelijk flink hoog. Als je wilt leren surfen in Zuid-Afrika is dit er de perfecte plek voor.

Lees meer over Kaapstad

Bezienswaardigheden Kaapstad
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Kaapstad | De leukste dingen om te doen in Kaapstad, Zuid-Afrika

Bezienswaardigheden Kaapstad | De leukste dingen om te doen in Kaapstad, Zuid-Afrika

Lees meer over Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer