Bezienswaardigheden Namen: 14x doen

door Esther

Zin in een bijzondere stedentrip België? Dan is Namen waarschijnlijk niet de eerste stad die bij je te binnen schiet. En dat is jammer, want Namen mag best op je verlanglijstje. Gelegen in een glooiend landschap tussen rivieren Maas en Sambre, geflankeerd door een magnifiek fort, ligt een knusse en stiekem behoorlijk bruisende stad. Deze bezienswaardigheden in Namen mag je wat mij betreft niet missen.

Plan een stedentrip Namen, België

  • Je reist al heel gemakkelijk met de trein naar Namen. Je hoeft alleen maar over te stappen in Luik of Brussel. Je koopt de voordeligste treinkaartjes als je je zo’n 3 maanden van te voren koopt.
  • Liever met de auto naar Namen? Dan kun je het beste kiezen voor een hotel met parkeerplaats.
  • Er zijn verschillende leuke hotels in Namen. Ik logeerde in Hotel Les Tanneurs in Namen. Gelegen in een aaneenschakeling van bijzondere oude gebouwen. Daardoor is het hotel een gezellige doolhof, met oude details en smalle gangetjes. De kamers zijn ontzettend groot (denk: balzaal) en netjes ingericht. ’s Ochtends kun je gebruikmaken van een prima ontbijtbuffet.
  • Wil je Namen bezoeken tijdens een weekendje Ardennen is? Logeer je op een leuk vakantiepark, zoals Village Les Gottales of Village L’Eau d’Heure? Dan kun je gemakkelijk een dagje naar Namen.
  • Nog meer leuke steden in Wallonië bezoeken? Ga ook naar Dinant en Mons.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Namen.

Bezienswaardigheden Namen België | 14x doen in Namen (Namur), België

Bezienswaardigheden Namen België | 14x doen in Namen (Namur), België

Over Namen (Namur)

Eerlijk is eerlijk, het Franstalige deel van België kent voor mij nog veel geheimen. Hoewel ik al eens een verrassend leuk weekend in Luik doorbracht en op weg naar Luxemburg Stad een uurtje door een verregend Bastogne wandelde, is de rest van Wallonië mij zo goed als onbekend. Maar sinds afgelopen weekend kan één geheim van het lijstje: de hoofdstad van Wallonië, Namen (of Namur, in het Frans). Een wonderschone, knusse stad die het ontdekken waard is.

Bezienswaardigheden Namen (Namur)

De Citadel van Namen

Bezienswaardigheden Namen België | Citadel van Namen (Namur), België
Bezienswaardigheden Namen België | Citadel van Namen (Namur), België

Je ziet hem van heinde en verre al liggen: de Citadel van Namen. Het is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Namen. Het is een eeuwenoud verdedigingsbolwerk dat tot en met de Tweede Wereldoorlog in gebruik is geweest. Vanwege de strategische ligging van Namen, tussen de twee rivieren in, was zo’n enthousiast verdedigingsbolwerk door de eeuwen heen geen overbodige luxe. Als je de tientallen treden hebt beklommen, en onderweg het glanzende bronzen beeld ‘searching for Utopia’ van Jan Fabre bent tegengekomen, kun je boven mee met een rondleiding door de catacomben of het toeristentreintje langs de verschillende delen van de Citadel. Onderweg word je regelmatig getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Boottocht over de Maas

Doen in Namen (Namur) België | Boottocht over de Maas en Sambre

Wandel vanaf de Citadel richting de Maas, daar kun je meteen op een bootje stappen om een rondvaart te maken. Het is leuk om tijdens een rondvaart de stad vanaf het water te bekijken. Een boottochtje over de Maas en Sambre duurt ongeveer een uur.

Félicien Rops Museum

Bezienswaardigheden Namen (Namur) België, Félicien Rops Museum | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest opzienbarende bezienswaardigheden in Namen is het Félicien Rops Museum. De schilder uit Namen werd geïnspireerd door de gotisch romantische werken van Charles Baudelaire. Rops had een voorliefde voor erotische en macabere werken en een bezoek aan het museum blijft je zeker bij. Het meest bekende werk van Rops is De Dansende Dood uit 1878 en de illustraties die hij maakte voor Baudelaire verboden werk Les Fleurs Du Mal.

Église St. Loup

Bezienswaardigheden Namen (Namur) België, Église St. Loup | Mooistestedentrips.nl

De barokke Église St. Loup doet een beetje sinister aan. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de paars marmeren kolommen en zwarte bogen en de uitbundige sculpturen. De kerk wordt op dit moment niet meer als zodanig gebruikt, maar dient als expositieruimte. Loop er gewoon even naar binnen, want de kerk heeft toch wel een heel bijzondere sfeer.

Cathédrale St-Aubain

Bezienswaardigheden Namen (Namur) België, Cathédrale St-Aubain | Mooistestedentrips.nl

Als je de Kathedraal van St. Aubin ziet, waan je je toch stiekem een beetje in Italië. Dat heeft vooral te maken met de neoklassieke buitenkant van de kerk, want binnen is het wit en koel. Loop er even binnen om een fraaie verzameling 17de-eeuwse schilderijen te zien, zoals de werken van Jacques Nicolaï, een volger van Rubens.

Halle al’Chair

Bezienswaardigheden Namen (Namur) België, Halle al'Chair | Mooistestedentrips.nl

Aan de rivier de Sambre, vlakbij de brug die naar de Citadelle leidt, staat de Halle al’Chair. Het 16de-eeuwse werd gebouwd voor de slachters van de stad. Vanaf de 19de eeuw mocht ook op andere plekken in de stad worden geslacht en sindsdien is het iconische gebouw een museum. Nu huist er het Musée Archéologique de Namur. Je maakt er een tijdreis van zo’n 2500 jaar en kunt er bijvoorbeeld sieraden uit de bronstijd en fraaie Romeinse mozaïeken bewonderen.

Doen in Namen: wandelen langs de Sambre

Doen in Namen (Namur) België: wandelen langs de Sambre | Mooistestedentrips.nl

Het is misschien een beetje raar om de rivier de Sambre de scharen onder de bezienswaardigheden in Namen, maar zowel deze rivier als de Maas geven de stad karakter. En de oevers van de Sambre zijn ontegenzeggelijk romantisch. Wandel langs de promenade om te genieten van het uitzicht op de citadel, bewonder de witgepleisterde en pastelkleurige panden of plof neer op één van de terrassen.

Brouwerij Houppe

Brouwerij Houppe | Mooistestedentrips.nl

Geen weekendje België zonder bier proeven, toch? En wat dat betreft zit je in Namen ook wel goed. Na het geklauter op en rond de Citadel heb je wel een goed glas verdiend, dus zet je koers naar Brouwerij Houppe, aan de voet van de Citadel en aan de oevers van de Maas. Deze kleine brouwerij opende een paar jaar geleden de deuren pas, maar inmiddels wordt het bier in bijna elke kroeg in Namen wel geschonken: Houppe. En terecht. Dit hoppige bier is fris, fruitig en smaakt, dankzij de hop uit Amerika, naar citrus en bloemen.

L’Empreinte Belge

Bezienswaardigheden Namen (Namur) België, L'Empreinte Belge | Mooistestedentrips.nl

L'Empreinte Belge | Mooistestedentrips.nl

Dat Namen nog een beetje onontdekt is, heeft zo zijn voordelen. Zo tref je er nauwelijks (geen, eigenlijk) winkeltjes met toeristentroep aan, maar is het wel heel gemakkelijk om authentieke Belgische producten op de kop te tikken. L’Empreinte Belge is zo’n prachtvoorbeeld. Want alles wat je hier kunt kopen, is 100% Belgisch. Van de kleding en sieraden, tot de chocolade en het bier. Er staan een paar tafeltjes, dus plof er vooral neer en bestel wat lekkers.

Jardin de Maïeur

Bezienswaardigheden Namen (Namur) België, Jardins du Maïeur | Mooistestedentrips.nl

De burgemeesterstuin ligt, logischerwijs, aan de achterkant van het stadhuis van Namen. De tuin is een vrolijke plek, alleen al vanwege de enorme beschilderde gevel van het stad huis. De schildering beeldt verschillende ramen en etalages uit waarin beroemde Namenaren te zien zijn. En je ontdekt er beroemde stripfiguren, zoals de Marsipulami en Smurfin.

Op zoek naar Art Deco

Namen (Namur) België, Art Deco | Mooistestedentrips.nl

Tussen het station van Namen en het centrum in kun je fijne Art Deco spotten. De hele wijk werd aan het begin van de vorige eeuw uit de grond gestampt en, ondanks dat Namen flink te lijden had onder de twee wereldoorlogen, staan er toch nog wat mooie pandjes overeind. Als je deze gids download hoef je er geen te missen. Loop in ieder geval langs de Rue des Carmes en Rue des Croisiers. Aan de Rue de Fer staat nog een Art Nouveau beauty.

Terras met kabelbaan: Fenêtre sur Cour

Doen in namen (Namur), Blegië: borrelen bij Fenêtre sur Cour | Mooistestedentrips.nl

Het is even zoeken, en daarom is het juist zo leuk. Fenêtre sur Cour ligt behoorlijk goed verstopt. Het interieur van dit restaurant is niet zo spannend, maar het terras is des te leuker. Je zit er namelijk heel beschut op een binnenplaats, omringd door bonte glas-in-lood ramen en (jawel) een kabelbaan cabine. Een hele fijne plek voor een lunch of borrel in de zon.

Doen in Namen: stadswandeling met gids

Stadswandeling in Namen (Namur), België | Mooistestedentrips.nl

Toegegeven, bij het bezoeken van een kleinere stad als Namen denk ik niet meteen aan een rondleiding met een stadsgids. In het geval van Namen bleek de stadsgids echter een juweel te zijn, die leuke verhalen wist te vertellen bij allerlei mooie beelden uit de stad (zoals ‘Djoseph et Francwès’ en de twee slakken van Jean Legrand, die symbool staan voor de trage locals) en de groep meenam naar een paar verborgen bezienswaardigheden in Namen , zoals de Burgemeesterstuin en een paar fraaie kerken. Bij Tourisme Namur kun je terecht voor verschillende rondleidingen.

Doen in Namen: eten bij Entre Sambre et Mer

Entre Sambre et Mer | Mooistestedentrips.nl

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in Namen kun je smullen tot je pap zegt. Als je van seafood houdt, kan ik je Entre Sambre et Mer echt van harte aanbevelen. Zeker als de zon schijnt, is het goed toeven op het knusse binnenplaatsje en de fruits de mer smaken er overheerlijk. Bekijk de leukste restaurants in Namen.

Lees meer over Namen

Bezienswaardigheden Namen (Namur)
Bewaar op Pinterest

14x doen in Namen (Namur) België | Alle tips over Namen (Namur)

Meer leuke Franstalige steden in België

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Karen 23 november 2018 - 12:38

Woow zie er geweldig uit, zou ik binnenkort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer