Bierstad Leuven: de leukste brouwerijen in Leuven

door Esther

Leuven is zonder twijfel dé bierstad van België, en misschien wel van de wereld. Je vindt hier het bekende Stella Artois, maar ook een heleboel bijzondere kleine brouwerij, zowel in als rond de stad, op de meest bijzondere locaties. Mocht je een weekendje Leuven plannen, dan is het echt de moeite waard om één van de brouwerijen in Leuven te bezoeken. Ik zet alvast de leukste brouwerijen in Leuven én de leukste biercafés in Leuven voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Leuven

Bier proeven in Leuven: de voorbereidingen

  • Als je alleen de biercafés in Leuven wilt bezoeken, dan kun je veelal gewoon in het centrum blijven. Maar het is toch ook wel te moeite om een aantal verschillende brouwerijen te bezoeken. En dan is de fiets of het openbaar vervoer wel zo handig.
  • Lekker wandelen door de stad en de lekkerste bieren proeven? Ga mee met een bierwandeling, zoals de Leuven Leisure tour langs verschillende biercafés in Leuven of de Leuven BeerWalk langs onbekende cafés en leuke bierbrouwerijen in Leuven.
  • Maar zelf, met behulp van Google Maps, een bierwandeling maken kan ook.
  • Ik ging echter met de fiets op pad. Superleuk, want zo kwam ik bij de leukste biercafés en brouwerijen in Leuven buiten het centrum. Wil je dat ook? Pak dan een huurfiets mee om onderstaande brouwerijen in Leuven te bezoeken.
  • Je kunt echter ook met met deze biertour op de fiets, een echte aanrader. Je bezoekt de leukste abdijen en brouwerijen in Leuven op de mooiste plekken van de stad.

Leuven Innovation Beer Festival

Leuven innovation beer festival, foto met dank aan Tim Buelens | Mooistestedentrips.nl

Leuven Innovation Beer Festival | Mooistestedentrips.nl

Jaarlijks komen een twintigtal ambachtelijke en innovatieve bierbrouwers uit België en het buitenland samen op het Leuven Innovation Beer Festival. Echte liefhebbers moeten dit festival in de agenda zetten. Lekker veel onbekende namen en bieren en de mogelijkheid voor brouwers om elkaar te ontmoeten en samenwerkingen op te zetten. Afgelopen editie was ik van de partij en werd het Leuven Innovation Beer Festival georganiseerd bij de Velodrome die in 2021 voor het WK Wielrennen in de stad werd gebouwd. De sfeer was buitengewoon goed en het was mogelijk om tientallen bieren te proberen, van fruitbieren en IPA’s tot loeizware stouts. Ik was erg onder de indruk van de IPA’s van de Griekse brouwerij Solo, die ik in Berlijn en Utrecht ook al eens ontmoette bij een bierbrouwerij. Maar stiekem kon ik het niet laten om vooral zure fruitbieren te proberen, waarbij de sour fruited van Craywinckelhof mijn favoriet bleek.

Brouwerijen Leuven

Brouwerij Stella Artois

Brouwerij Leuven: Stella Artois | Mooistestedentrips.nl

Zeg je ‘brouwerijen in Leuven’ dan kom je toch bij Stella Artois uit. Het maakt onderdeel uit van het grootste brouwerijconcern ter wereld. Ooit stond Stella, en alles wat ermee te maken had, in de wijk Vaartkom. Maar nu is de brouwerij er net buiten te vinden. Vanuit het centrum van de stad wandel of fiets je er zo naartoe. Op zaterdagen kun je mee met een leuke, interactieve rondleiding, inclusief proeverij.

Domus Brauhaus

Foto met dank aan Domus Leuven | Mooistestedentrips.nl

Voor een bezoek aan deze brouwerij in Leuven hoef je het centrum niet uit. Domus Brauhaus is namelijk een kleine brouwerij met een café eraan vast. Je kunt mee met verschillende rondleidingen door de in 2017 vernieuwde brouwerij en verschillende proefarrangementen reserveren. Maar gewoon neerploffen in het gezellige café en een goed glas bestellen, is ook gewoon een goed idee.

Brouwerij De Coureur

Brouwerij Leuven: Brouwerij De Coureur | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Brouwerij De Coureur | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij De Coureur is er één naar mijn hart. Want doe je hier een proeverij, dan krijg je geen bier voorgeschoteld, maar een peloton. Wat dacht je van klinkende namen als een Colleke, Kuitenbijter, Souplesse en Wheelsucker? Naast alle leuke wielermemorabilia heeft De Coureur ook gewoon een goed verhaal én heel fijne bieren, want daar draait het uiteindelijk om. Bestel je trouwens een peloton, dan worden er macarons bij geserveerd, heel interessant én leuk om eens te proberen. Brouwerij De Coureur ligt in Kessel-Lo, met de huurfiets (of de koersfiets, natuurlijk) rijd je er vanuit het centrum in ongeveer een kwartier er naartoe.

Brouwerij De Kroon

Brouwerij De Kroon | Mooistestedentrips.nl

In 2013 opende de familie Delvaux Brouwerij De Kroon op een plek waar ooit een oude brouwerij stond. Onder leiding van Professor Freddy Delvaux, één van de toonaangevende bierexperts van België, wordt hier nog altijd onderzoek gedaan. Op zaterdagen kun je mee met een rondleiding door de brouwerij, het eetcafé is dagelijks geopend. De Kroon ligt in Neerijse, vlakbij natuurgebied De Doode Bemde, en je komt er gemakkelijk met de huurfiets of de bus.

Brouwerij Hof ten Dormaal

Brouwerij Leuven (Tildonk): Hof den Dormaal | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij Hof ten Dormaal | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij Hof ten Dormaal is een verhaal apart. Alles wat nodig is voor het bier wordt rondom de brouwerij geproduceerd. En daarmee is Hof ten Dormaal niet alleen de eerste circulaire brouwerij in Leuven, maar ook in heel België. Op zaterdag- en zondagmiddag is het proeflokaal open en op zaterdagmiddag kun je ook mee met een rondleiding. Die laatste is echt de moeite waard. De brouwerij is sowieso schitterend gelegen en de rondleiding is heel interessant. En natuurlijk kun je een aantal bijzondere bieren van de brouwerij proeven. Hof den Dormaal ligt in Tildonk, nog best een eindje buiten Leuven. Maar het is de detour waard. Je komt er gemakkelijk met de (koers)fiets, maar de trein naar Hambos pakken vanuit Leuven kan ook.

Braxatorium Parcensis

Brouwerij Leuven, foto met dank aan Braxatorium Parcensis | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij Leuven, foto met dank aan Braxatorium Parcensis | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Leuven was Abdij van Park, zo vond ik na mijn laatste bezoek aan de stad. Het ligt aan de rand van Leuven en sinds een aantal jaar wordt het park, de abdij en alle gebouwen die erbij horen zorgvuldig gerestaureerd. Tijdens je weekendje Leuven moet je er van mij sowieso eigenlijk even langs, maar op het terrein bevindt zich ook één van de mooiste brouwerijen in Leuven, Braxatorium Parcensis. Hier drink je echte abdijbieren, gebrouwen met biologisch graan dat op eigen terrein wordt verbouwd. De rondleiding en proeverij is heel bijzonder. Het bier koop en proef je er ter plekke of tijdens je lunch bij Brasserie De Abdijmolen.

Craywinckelhof

Brouwerij Leuven, foto met dank aan Craywinckelhof | Mooistestedentrips.nl

Deze brouwerij in Leuven leerde ik kennen dankzij het Leuven Innovation Beer Festival. Craywinckelhof bestaat al vijf generaties. De eerste brouwerij stond er al aan het einde van de 19de eeuw en in 2010 werd de brouwerij nog helemaal vernieuwd. Kraaike is het vlaggenschip van de brouwerij en daarvan kun je een blond, stout en verschillende tripels proberen. Maar mij mag je gerust met spannende probeersels lastigvallen, want ik ben erg gecharmeerd van de fruited sour (een zure kriek) en het champagnebier, de Brut. Bij de brouwerij kun je niet alleen ’s zaterdags terecht voor een rondleiding, maar plof je ook neer in de bistro voor de lekkerste streekgerechten én je kunt er zelfs in alle luxe logeren.

Biercafés in Leuven

MALZ

Foto met dank aan Malz | Mooistestedentrips.nl

Op zoek naar een leuk Biercafé in Leuven? Je moet beslist langs MALZ, met stip het leukste biercafé in Leuven als je het mij vraagt. Hier staan geen gangbare bieren op de kaart, maar alleen bier en speciaalbier van kleine en bijzondere brouwerijen. Een feest voor de bierliefhebber en ook een beetje overweldigend. Er zijn tien wisselende bieren op tap, maar op fles is nog zo veel meer bijzonders te vinden. Sterker nog, de bierkaart is eerder een soort boekwerk. Geweldig natuurlijk, maar kom je er niet uit? Dan is er gelukkig het vriendelijke personeel dat je graag verder helpt.

Brasserie Improvisio

Restaurants Leuven: Brasserie Improvisio | Mooistestedentrips.nl

Alleen al vanwege de prachtige locatie zou je eens moeten neerploffen bij Brasserie Imprivisio. Het restaurant is gevestigd in ’t Oude Gasthuys, écht een plaatje. En het ligt naast de fraaie, en helaas tijdelijke, velodroom van Leuven. Voor het WK Wielrennen, dat in 2021 plaatsvond in Leuven, liet het restaurant in samenwerking met brouwerij Craywinckelhof een speciaal bier brouwen voor wielerliefhebbers. Velodroom. Een naam naar mijn hart. Een frisse tripel die lekker weg drinkt.

De Hoorn

Foto met dank aan De Hoorn | Mooistestedentrips.nl

Biercafé Leuven: De Hoorn | Mooistestedentrips.nl

De Hoorn is dé plek waar vroeger Stella Artois werd gebrouwen. Gelegen in dé wijk in opkomst in Leuven, Vaartkom. Het prachtige industriële pand is helemaal opgeknapt en je vindt er nu een fijne brasserie en een heel gezellig terras. Je kunt er geweldig eten en er staan een heleboel lokale bieren op de kaart. Loop er vooral even een rondje, dan kun je de oude brouwketels van de brouwerij nog bewonderen.

Café Belge

Foto met dank aan Café Belge | Mooistestedentrips.nl

De Markt in Leuven wordt gekscherend ‘de langste toog ter wereld’ genoemd, omdat het een aaneenschakeling van terrassen en cafés is. Een aantal grote namen heeft in de afgelopen jaren de deuren moeten sluiten. Maar dat geldt niet voor Café Belge, waar je kunt kiezen uit zo’n vijftig Belgische bieren, ze samenwerkingen met nieuwe brouwerijen niet schuwen en waar je regelmatig geniet van live muziek. Oh en voor de liefhebbers, koers kijken kan hier ook regelmatig live.

Hops ’n more

Foto met dank aan Hops 'n more | Mooistestedentrips.nl

Hops ’n more is de eerst bierwinkel in Leuven met een café erbij. Je kunt hier tientallen bieren van kleine brouwerijen uit België, Europa en de rest van de wereld kopen. Maar je vindt er ook bijzondere ciders. Eigenaars Jelle en Koen zijn gepassioneerde kenners en vinden het leuk om het verhaal van elk bier dat je in de winkel vindt, met je te delen.

Brouwerijen Leuven & biercafés Leuven
Bewaar op Pinterest

Bierstad Leuven: biercafés en brouwerijen in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Bierstad Leuven: biercafés en brouwerijen in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Stedentrip Leuven > Brouwerijen Leuven

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer