Leuke wijk in Athene: Psirri

door Esther

In de wijk Psirri in Athene is het tot in de kleine uurtjes gezellig en het staat echt bekend als een uitgaanswijk. Toch valt er overdag ook genoeg te ontdekken in Psirri. De kleurrijke, smalle straatjes zijn volgepakt met creatieve boetieks, pittoreske bars en gezellige pleintjes waar het goed mensen kijken is. En, Psirri is één van de beste plekken in Athene om street art te zien. Ontdek deze leuke wijk in Athene.

Leuke wijk in Athene: Psirri | Mooistestedentrips.nl

Psirri (wat ook wel wordt geschreven als Psyri of Psyrri) is de wijk net ten noorden van het bruisende Monastiraki en is beslist een stuk ruiger. Dat was in het verleden trouwens een stuk erger. De buurt ontstond in de 19de eeuw toen veel Grieken vanaf de eilanden, en dan vooral het eiland Naxos, naar de stad kwamen. De wijk kwam nogal vol te zitten en er ontstonden bendes, waaronder de meest beruchte bende uit Athene, de Koutsavakides. Zij overheersten de buurt en zelfs de politie durfde er niet meer in. Maar rond de eeuwwisseling rekende een dappere burgemeester af met het gespuis en werd Psirri weer een veilige wijk.

Maar Psirri is altijd redelijk ‘anti-establisment’ gebleven. Revolutionairen doken er onder tijdens de onafhankelijkheidsoorlog en liederen over ballingschap, pijn, armoede en heldendom schallen nog steeds door sommige straten. Het is dus niet verwonderlijk dat Psirri de plek is om goede, en vaak spottende, street art te zien, wat te drinken in een alternatieve kroeg en tot in de kleinste uurtjes te blijven hangen.

Creatief winkelen in Psirri

The Poet Sandal Maker
Overal in Athene kun je lederen sandaaltjes kopen, voor een heel leuke prijs. Maar de winkel van Stavros Melissinos is beslist een bezoekje waard. Stavrs is namelijk dichter en hij staat er zich op voor lederen sandalen te hebben gemaakt voor beroemdheden als Sophia Loren, Jacky Onassis en Anthony Quinn. Alle lederen sandalen die je er ziet zijn handgemaakt en geïnspireerd op wat de Grieken in de mythologische verhalen droegen.

Winkelen in Psirri, Athene. (Foto met dank aan The Poet Sandal Maker) | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Psirri, Athene. (Foto met dank aan Iride de Porto) | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Psirri, Athene. (Foto met dank aan Koumpaki) | Mooistestedentrips.nl

Iride de Portu
Miaouli is één van de leukste en meest creatieve straatjes van Psirri, je struikelt er werkelijk over de boetieks en winkels met leuke handgemaakte artikelen. Iride de Portu is een goed voorbeeld, met schitterende schoenen, tassen, riemen en andere lederwaren. Je kunt er zelfs je eigen schoenen ontwerpen.

Koumpaki
Loop vooral even bij Koumpaki, want hier vind je een keur aan leuke hebbedingetjes, zoals handgemaakte sieraden, tassen, accessoires en mokken. Het is een kleurrijk en leuk winkeltje. Perfect om een leuk souvenir te scoren.

Geniko Emborio Eklekton Proionton Naxos
Psirri ligt tussen metrostations Monastiraki en Omonia in. Rondom die laatste vind je de traditionele overdekte markten en leuke traditionele winkeltjes vol gedroogde kruiden, rieten manden en hang- en sluitwerk. Als je deze winkeltjes volgt, kom je eigenlijk als vanzelf in Psirri terecht. En bij Geniko Emborio Eklekton Proionton Naxos koop je de lekkerste producten van het eiland Naxos. Dit winkeltje is toch heel authentiek voor de buurt, want de eerste bewoners in de buurt kwamen uit Naxos. Je koopt er onder andere lam, kaas en delicatessen van het eiland. Je vindt de winkel aan Agias Theklas 14.

Street art in Psirri

Aan de hoeveelheid graffiti en leuzen op de muren in de straten is het rebelse karakter van Psirri nog goed te zien, maar gelukkig vind je door de hele wijk ook heel bijzondere murals. Op het centrale plein van de wijk, het Iroon plein (wat mij betreft het leukste plein van Athene) vind je het bekendste werk in Athene, namelijk dat van Vasmoukalis dat je zelfs vanaf de Akropolis kunt zien.

Leuke wijk in Athene, street art in Psirri | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Athene, street art in Psirri | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Athene, street art in Psirri | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Athene, street art in Psirri | Mooistestedentrips.nl

Zet ook koers naar de Sarri street, want in deze straat en de zijstraatjes ervan, vind je tientallen bijzondere en provocerende werken. Er is ook een handige route die je kunt downloaden, zodat je de mooiste murals kunt vinden.

Eten en drinken in Psirri

Nancy’s sweet home
Hoewel Psirri bekend staat als uitgaanswijk kun je er prima vanaf de vroege ochtend terecht. Dan is het vooral een goed idee om een plekje op het terras van Nancy’s sweet home aan het Iroon plein te vinden. Ga je er niet ontbijten, dan is het menu bekijken niet genoeg, je moet gewoon even naar binnen wandelen om te bekijken welke taartjes en koekjes er allemaal zijn. Daar staat dit café namelijk bekend om, hoewel je er ook kunt lunchen en avondeten. Maar eigenlijk zit het er de hele dag, tot ’s avonds laat vol met locals die er grote koppen koffie en bordenvol koekjes verorberen.

Uit eten in Athene, in de wijk Psirri (foto met dank aan Nancy's Sweet Home) | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Athene, in de wijk Psirri (foto met dank aan Beertime) | Mooistestedentrips.nl

Beertime
Ik had het niet helemaal aan zien komen, maar ook in Athene kun je in bijna elk café welk bijzonder craft beer proberen, uit heel Griekenland. Leuk! Wil je echt lekker lokaal bier proeven, loop dan aan het einde van de middag naar Beertime aan het Iroon plein. Hier staan tientallen echte Griekse craft biertjes op de kaart, waaronder een handjevol uit Athene. De sfeer, zowel binnen als op het terras, is prima en je kunt er ook een snelle hap eten.

Tranzistor Café
Als je naar de naam van dit café kijkt, zal het je niet verbazen dat er tientallen vintage radio’s in het café staan. Dat, en de heerlijk knusse banken om in weg te kruipen, maken dat het een fijne plek is om lekker te blijven hangen. Het is zo’n café waar je ‘even’ binnen loopt voor één drankje, om er vervolgens naar buiten te lopen als de zon weer bijna omkomt. Er is ook een kleine, maar prima, kaart om te wat te eten.

Nog meer leuk uit eten? Lees dan ook Restaurants Athene: lekker uit eten in Athene.

Bezoek Psirri tijdens je stedentrip Athene

  • Je vliegt al heel goedkoop naar Athene, bijvoorbeeld met Transavia of KLM. Vergelijk vliegtickets naar Athene en bekijk wat voor jou het goedkoopst uitpakt.
  • Het vliegveld van Athene ligt redelijk ver van het centrum. Met openbaar vervoer duurt het ongeveer een uur, maar vaak langer, voordat je bij je hotel bent. Ik boekte online een transfer en deed er slechts 40 minuten over.
  • Vlakbij Psirri logeren, zodat je ’s avonds niet zo ver hoeft te wandelen? Dan is A for Athens een goede keuze. Het dakterras van dit hotel biedt bovendien een prachtig uitzicht over de Akropolis. Er zijn, naast hotelkamers, ook appartementjes te huur.
  • Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Athene en wijken in Athene.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Athene en plan een perfect weekend Athene.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer