Buiten genieten tijdens een stedentrip Wenen

Een stedentrip Wenen kan nogal overweldigend zijn. Je hebt in Wenen immers keuze uit talloze paleizen, musea, koffiehuizen, restaurants en andere must-sees. Dat is lastig kiezen, vooral als je er maar een paar dagen bent. Maar zelfs als je nergens naar binnen gaat, kun je een geweldige tijd hebben in Wenen. Dit zijn mijn 7 favoriete outdoor activiteiten in Wenen.

Buiten genieten tijdens een stedentrip Wenen, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Wenen was ooit hoofdstad van één van de machtigste keizerrijken uit de geschiedenis: het Habsburgse rijk en vervolgens Oostenrijk-Hongarije, dat niet alleen Oostenrijk en Hongarije, maar ook Tsjechië en Slowakije omvatte. Het resultaat (behalve de nooit tanende Sissi-legende…) is een verzameling kunst en cultuur die je nauwelijks kunt bekijken in een mensenleven. Een stedentrip Wenen betekent dus: keuzes maken. En ik geef je alvast de leukste bezienswaardigheden bij lekker weer.

Schloß Schönbrunn

Om maar meteen met de roemruchte Keizerin Elizabeth (Sissi) in huis te vallen: natuurlijk mag een bezoekje aan Schloß Schönbrunn niet ontbreken tijdens je citytrip Wenen. Als je het paleis, de dierentuin en alle musea op het terrein wilt ontdekken, kun je gerust een hele dag uittrekken. Maar waarschijnlijk kun je aan het einde van die dag geen koets, schilderij of hemelbed meer zien. Wat Schloß Schönbrunn, volgens mij, echt bijzonder maakt, is het enorme park eromheen. Gratis toegankelijk en schitterend aangelegd, vol prachtige bloembedden en exotische bomen. Wandel in ieder geval even bij de Neptunus fontein naar boven, voor een prachtig uitzicht over de stad, of verdwaal in het labyrint.

Bezienswaardigheden in Wenen: Schloss Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Wenen: Schloss Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Street art spotten

In Wenen in street art niet zo groots en meeslepend als in bijvoorbeeld Gent, Londen of Berlijn, maar dat wil niet zeggen dat je er geen mooie werken tegenkomt. Bovendien is een kleine zoektocht naar mooie murals een goed excuus om de drukte van het centrum van Wenen te ontvluchten en een paar leuke wijken te bezoeken. Als je relaxt op pad wilt, is het een goed idee om een fiets te huren. Je vindt namelijk mooie street art in de wijk Mariahilf. Kijk bijvoorbeeld in en om de Hofmühlgasse, je ziet er zelfs werk van ROA. Je kunt een relaxte stop maken bij Pure Living Bakery.

Naschmarkt

Een echte must-see als je in Wenen bent, de kilometerslange Naschmarkt. Deze openlucht markt is eeuwenoud en tientallen kraampjes rijk waar je geweldige lekkernijen proeft en koopt, zoals groente, fruit, kazen, olijven en vleeswaren. Maar wijn proeven kan er ook. Daarnaast zijn er diverse restaurants waar je gezellig op het terras kunt neerploffen om te lunchen en mensen te kijken. Je kunt kiezen voor traditionele kost, maar Thais, Chinees en Sushi zijn ook een mogelijkheid. Ik vond Neni leuk, waar heerlijke Midden-Oosterse gerechten op de menukaart prijken.

Street art in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Street art in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Wenen: Naschmarkt | Mooistestedentrips.nl

Langs het Donaukanaal

Met lekker weer zet je in Wenen meteen koers naar het Donaukanaal. Deze zijtak van de bekende rivier heeft tientallen leuke bars, restaurants en clubs langs de oevers. Bij warm weer en zonneschijn mag je zwembroek in je tas, want dan moet je beslist bij het Badeschiff een baantje gaan trekken, of gewoon even lui dobberen. Of bemachtig een tafeltje bij Pub Klemo am Wasser, een hele fijne wijnbar aan het Donaukanaal met een enorme wijnkaart.

Art Nouveau pracht

Dat ik in Wenen Art Nouveau zou kunnen zien, had ik wel verwacht, maar dat ik er letterlijk over zou struikelen, had ik niet helemaal aan zien komen. Als je, net als ik, van Art Nouveau houdt, is het een goed idee om te beginnen bij de metrohalte Karlsplatz. De oude metrohuisjes zijn namelijk ontworpen door Otto Wagner, net als veel andere metrostations langs metro U4. Vlakbij het metrostation vind je het Secession gebouw. Secession is de naam van een groep kunstenaars die zich aan het einde van de 19de eeuw alleen nog wilde bezighouden met vernieuwende kunst. Het gebouw vind ik één van de mooiste in Wenen. Ook de gebouwen die de Naschmarkt omzomen zijn in Art Nouveau stijl opgetrokken.

Art Nouveau in Wenen, Karlsplatz | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Wenen, Secession Gebouw | Mooistestedentrips.nl

In de luwte van de Strudlhofgasse

Als je dan toch een fiets hebt gehuurd, kun je naar de Strudlhofgasse rijden, niet ver van Palais Liechtenstein. De Strudlhofgasse is eigenlijk een doorgang naar de Pasteurgasse en verbindt het hoger deel met het lager gelegen deel van de stad. En dat doet dit hofje in stijl, in Art Nouveau stijl wel te verstaan. Je slingert je langs woeste begroeiing, waterpartijen en statige lantaarns naar beneden. Onderweg kom je locals tegen die op hun dooie gemakje een boekje lezen of wat bijkletsen op één van de bankjes. Van beneden naar boven kijken, is een traktatie.

Bezienswaardigheden in Wenen: Strudlhofgasse | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Wenen: Prater, reuzenrad | Mooistestedentrips.nl

Ontspannen op de Prater

De Prater is het grote stadspark van Wenen, net buiten het centrum. Het park is maar liefst 60 km² groot (!) en het zal je niet verbazen dat de locals, die vaak geen tuin of balkon hebben, met goed weer graag naar het park komen om wat te wandelen, fietsen of picknicken. Het pretpark dat middenin het park ligt, is wereldberoemd en het hele jaar open (persoonlijk kende ik het pretpark uit de James Bond film The Living Daylights). Het herbergt het oudste reuzenrad ter wereld en, eerlijk is eerlijk, dit is stiekem wel de leukste attractie om even in te gaan. Als je cabine boven is, heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Plan een stedentrip Wenen

  • Je vliegt al heel goedkoop naar Wenen. Vanaf Amsterdam met EasyJet of KLM en vanaf Rotterdam met Transavia. Vergelijk vliegtickets naar Wenen en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. Je kunt trouwens ook met de trein naar Wenen.
  • Een beetje voordelig overnachten in Wenen is nog best een uitdaging. In het Magdas Hotel en Meininger Downtown Sissi vind je wel leuke en goedkope tweepersoonskamers.
  • Bekijk alle handige en leuke tips voor een stedentrip Wenen.
  • Bratislava ligt op slechts een uur met de trein vanaf Wenen, dus wil je wat langer op vakantie? Combineer Wenen dan met een stedentrip Bratislava.

Tags: Wenen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.