Winter in Utrecht: 10x opwarmen

Utrecht is leuk in de winter. Dat is door mij nogal gemakkelijk gezegd, want ik vind Utrecht in elk jaargetijde geweldig. Naast de vele festivals en de winterwandelingen die je ’s winters kunt maken, zijn er gelukkig ook genoeg leuke plekken waar je even kunt opwarmen. Ik deel 10 favorieten in mijn thuishonk met je.

Winter in Utrecht: kerstmarkten en festivals | Mooistestedentrips.nl

Winter in Utrecht, 10x opwarmen: streekmarkt | Mooistestedentrips.nl

Winter in Utrecht: Festival Fonteyn | Mooistestedentrips.nl

Winter in Utrecht, Trajectum Lumen | Mooistestedentrips.nl

Utrecht in de winter

 • Streekmarkt
  Elke eerste zondag van de maand strijkt de Streekmarkt neer op de Mariaplaats. Je kunr hier terecht voor de lekkerste hapjes uit binnen- en buitenland en meteen het echte Utrechtse bier De Leckere proeven.
 • Trajectum Lumen
  Deze attractie is al jaren populair in Utrecht en sinds ik afgelopen weekend meeliep weet ook ik: het is top. Als het ’s avonds donker is kun je met een gids een route door de stad afleggen en bijzondere licht kunstwerken bekijken. Je kunt ook zelf met de app op pad.
 • Sneeuwbal festival
  Dansen op techno, techhouse, deephouse en house alsof het middenin de zomer is. Eind januari gaat het Sneeuwbal festival weer los in park Transwijk. In verwarmde tenten, maar ook met een hoop winters vermaak. 
 • Winterse Nijn
  Zeg je Utrecht, dan zeg je natuurlijk Nijntje. En deze winter is het Nijntje museum helemaal in winterse sferen. Leuk voor de kleintjes, maar stiekem ook voor grote kinderen.

10x opwarmen in Utrecht

Koffie drinken bij Broei

Een hotspot die een paar jaar terug zich heel rustig en stiekem vestigde aan de Oosterkade en inmiddels niet meer is weg te denken uit de stad. Broei is een ontzettend gezellig en creatieve plek, waar het fijn koffie drinken is. Sinds kort heeft Broei ook een eigen keuken en kun je blijven hangen voor de lunch.

Koffie drinken bij Broei, Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Utrecht, Daen's | Mooistestedentrips.nl

Lunchen en shoppen in één: Daen’s

Of Daen’s nu echt de eerste conceptstore was in Utrecht weet ik niet zeker, maar prominent is Daen’s zeker, want je vindt deze grote kledingwinkel en het eetcafé tegenover het stadhuis. In het café kun je ’s ochtends terecht voor een fijne bak koffie met wat lekkers en ’s middags staan er flinke broodjes en goede salades op het menu. Vanuit het café loop je zo de winkel in voor mooie kleding en prachtige accessoires. Bij Daen’s kun je trouwens ook logeren.

Rietveld-Schröder huis

2017 stond in het teken van 100 jaar De Stijl. En als je De Stijl zegt, zeg je natuurlijk Gerrit Rietveld. De van oorsprong Utrechtse meubelmaker, ging aan het begin van de vorige eeuw de uitdaging aan om voor Truus Schröder-Schräder een bijzonder huis te bouwen. Dat huis vind je nu aan de rand van het centrum van Utrecht. Omdat het huis niet zo groot is, moet je online een rondleiding reserveren. Maar dat is echt de moeite waard. Je leest het in mijn artikel Utrecht: ontdek het Rietveld-Schröder huis.

Vintage shoppen

Als je van vintage shoppen houdt, hoef je je in Utrecht niet te vervelend. Zet in eerste instantie koers naar de Oudegracht waar je bij Blackbird kunt koffie drinken en vintage meubels en fietsen kunt kopen. Even verderop vind je vintage kleding winkel Episode en nog iets verderop de ARM. Ook in de Voorstraat vind je leuke vintage adresjes. Ik kom erg graag bij Sussies.

All the luck in the world

Dit prachtige winkeltje is een beetje verstopt in de Zadelstraat, maar is het zoeken waard. Bij All the luck in the world kun je terecht voor schitterende handgemaakte sieraden, maar ook voor vintage accessoires en mooie papierwaren.

Wijnbar Lefebvre

Je kunt er bijna niet omheen op de Neude: wijnbar Lefebvre. Aan het einde van de middag is het heerlijk om hier binnen te wandelen, de ontzettend uitgebreide wijnkaart uitgebreid te bestuderen, een goed glas te bestellen en een flinke borrelplank.

Wijnbar Lefebvre in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Bier uit Utrecht, De Leckere | Mooistestedentrips.nl

Biertje pakken bij Oproer

Echte Utrechtse biertjes drinken is al een paar jaar geen probleem meer. Zo zie je overal in de stad De Leckere op vele menukaarten staan en ook streekbier Maximus is erg fijn (de Pandora is één van mijn favoriete bieren). En nu is Utrecht nog een brouwerij rijker, en laat deze nu toevallig bij mij om de hoek te vinden zijn: brouwerij Oproer, naast station Utrecht Zuilen. Officieel is Oproer een ‘Brew pub’, je zit gewoon naast de ketels waar het bier wordt gebrouwen. Op de tap zijn wisselende bieren van Oproer te bestellen, maar je kunt ook onbekende en bijzondere bieren uit het buitenland bestellen. Wat eten kan ook: er is een uitgebreid vegan menu. Meer Utrechtse biertjes proeven? Lees mijn ultieme craft beer guide Utrecht.

Brouwerij Utrecht Zuilen, Brewpub Oproer | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij Utrecht Zuilen, Brewpub Oproer | Mooistestedentrips.nl

The Sandwich Company, Utrecht Zuilen | Mooistestedentrips.nl

The Sandwich Company

Even verderop kun je tegenover het Juliana park terecht voor een goede kop koffie, fijne broodjes en een fijn glas wijn. The Sandwich Company is eigenlijk bedoeld als koffie- en lunchspot, maar het is er zo knus dat het er later op de middag ook goed toeven is.

Uit eten in een watertoren

Het gebied rond Utrecht Vaartsche Rijn zit boordevol leuke hotspots. Eén van de meest biijzondere is gevestigd bovenin een oude watertoren: WT Urban café & kitchen. Je eet er op de negende verdieping met een prachtig uitzicht over de stad. Het restaurant is ontzettend populair, dus wel een reserveren van te voren.

Overnachten op de Neude

Utrecht heeft er de laatste jaren een paar erg leuke hotels bijgekregen. En sinds enkele maanden geleden is er ook een mooie budget-topper bijgekomen: Stayokay Utrecht Centrum. Centraler kun je in Utrecht niet logeren, je slaapt namelijk aan de Neude. Stayokay is van oudsher een hostel, maar je kunt hier ook heel fijne en voordelige tweepersoonskamers reserveren. Gloednieuw en allemaal piekfijn en licht ingericht. Er is ook een grote woonkamer en restaurant waar je fijn kunt relaxen met een drankje, inclusief mooi uitzicht over Utrecht stad.

Goedkoop en leuk hotel in Utrecht: Stayokay Utrecht Centrum (foto met dank aan Stayokay) | Mooistestedentrips.nl

Goedkoop en leuk hotel in Utrecht: Stayokay Utrecht Centrum (foto met dank aan Stayokay) | Mooistestedentrips.nl

Plan een weekendje Utrecht deze winter

 • Kom je een weekendje naar Utrecht en wil je de stad goed leren kennen en de leukste adresjes bezoeken? Neem dan Time to Momo Utrecht mee. In deze leuke reisgids kun je in 4 wandelingen het centrum van Utrecht en de leukste wijken eromheen leren kennen.
 • Houd je van groen en faitrade? Ik zette 25 eerlijk adresjes in Utrecht voor je op een rijtje. 
 • Zin gekregen om naar Utrecht te komen? Bekijk dan al mijn tips over een stedentrip Utrecht.
 • Bekijk ook alle andere mini-breaks in Nederland.

Tags: Utrecht