Street art in Oostende: The Crystal Ship

door Esther

Oostende is zo veel meer dan het strand, de promenade en fijne restaurants en strandtenten. De Vlaamse kuststad is één van de meest baanbrekende street art steden ter wereld. Jaarlijks strijken voor kunstfestival The Crystal Ship de beste Belgische en internationale artiesten neer om de mooiste kunstwerken achter de laten in de straten van Oostende. Bovendien is de street art in Oostende meteen een goed excuus om de stad eens wat beter te leren kennen en de wijken en buurtjes in te duiken. Ontdek het mooiste van The Crystal Ship.

Plan je bezoek aan Oostende

Street art Oostende, The Crystal Ship (Foto: Jules Césure) | Mooistestedentrips.nl

Street art Oostende, The Crystal Ship | Mooistestedentrips.nl

Over The Crystal Ship

In het voorjaar van 2016 streek kunstfestival The Crystal Ship neer in Oostende en werden zo’n twintig muren en straten in de stad voorzien van een kunstwerken, van wereldberoemde maar ook lokale artiesten. Sindsdien komen er jaarlijks tussen de tien en twintig nieuwe werken bij en dat maakt van Oostende een echte street art stad. Het festival The Crystal Ship is inmiddels wereldwijd beroemd.

Ontdek street art in Oostende

  • Er zijn zo veel kunstwerken in Oostende te bewonderen, dat enige voorbereiding wel op zijn plaats is.
  • Je kunt een handige app downloaden (of natuurlijk werken met de Street Art Cities app), de werken verkennen met een chatbot als gids, met een kaart en een handig boekje op pad gaan of met een gids de kunstwerken ontdekken.
  • Als je niet veel tijd hebt, kun je gewoon de kunstwerken in en rondom het centrum ontdekken, maar als je met een huurfiets op pad gaat, ontdek je niet alleen veel meer street art in Oostende, maar ook nog eens allemaal leuke buurtjes.

Street art in Oostende: binnenstad

The Crystal Ship, street art in Oostende. DourOne, foto: Henrik Haven | Mooistestedentrips.nl

Street art in Oostende, The Crystal Ship. Isaac Cordal. Doto: Ian Cox | Mooistestedentrips.nl

Zelfs als je helemaal niet op zoek bent naar street art in Oostende, kom je het overal tegen. Wandel gewoon door het centrum van de stad en je ziet de mooiste werken. Zo heeft de muur van de Adolf Buylstraat 15 al verschillende werken van The Crystal Ship geherbergd en de laatste versie is van Elléna Lourens, een artiest uit Zuid-Afrika. Op de muur is nu een kleurrijk portret te zien dat emoties oproept, zonder veel details weg te geven. Aan de Aartshertoginnestraat 4A heeft Fabio Lopez met ‘DourOne’ een prachtig kleurig portret neergezet dat vrijheid respect en diversiteit representeert.

Maar houdt je ogen ook goed open voor kleinere werken, bijvoorbeeld van Isaac Cordal (die ik ook zag in Bilbao) en die met zijn zakenmannetje een kritische blik werpt op de huidige economie en maatschappij. Je ziet werk van Isaac Cordal bijvoorbeeld aan het Achturenplein, waar voorheen ook het werk van ROA zat. Ook de mannetjes van Jaune zijn overal door de stad te vinden. Deze kunstenaar zet werkmannen in fluoriserende vestjes neer in de meest vreemde settings, maar laat ze wel opgaan in hun omgeving.

Street art in Oostende: Oosteroever

Street art Oostende, The Crystal Ship | Mooistestedentrips.nl

Street art Oostende, The Crystal Ship. Foto: Egmond Dobbelaere | Mooistestedentrips.nl

The Crystal Ship, Street art in Oostende. Foto Henrik Haven | Mooistestedentrips.nl

Ga met het gratis pontje naar Oosteroever. Vroeger nog een dok dat een belangrijk deel was van de haven van Oostende, nu een hippe wijk in de dop. De eerste horeca heeft de deuren al geopend en de nieuwe appartementen schieten er als paddenstoelen uit de grond. Je vindt er ook een heleboel street art in Oostende, vaak met verwijzing naar het maritieme verleden van de buurt. Het bekendst is wel de visser Norbert Desmit door Guido van Helten, het portret van de oude zeebonk is levensecht. Misschien wel het bekendste werk van The Crystal Ship. Phlegm is zowel kunstenaar als schrijver en aan de Victorialaan werkte hij één van zijn verhalen uit, in zwart wit. Het werk lijkt wel te zijn gemaakt als een pentekening.

Achter ligt volksbuurt de Vuurtorenwijk waar je ook een aantal heel bijzondere werken ziet. Chiara Daneels maakte haar kleurrijke en bijzondere werk aan de Taboralaan, nadat zij talentenjacht van The Crystal Ship won. Ik ben zelf ook erg gecharmeerd van het werk van Siegfried Vynck aan de Sergeant De Bruynestraat, waar een prachtige vissersboot tussen kolkende, veelkleurige wolken vaart.

Street art Oostende: Mariakerke & Nieuwe Koerswijk

The Crystal Ship, Street art in Oostende. Foto Henrik Haven | Mooistestedentrips.nl

Kitsune, foto met dank aan The Crystal Ship

Street art Oostende, The Crystal Ship: DFace | Mooistestedentrips.nl

Inti, foto met dank aan Street art cities

Neem het pontje terug naar het centrum, maar laat de drukte achter je en fiets richting Middelkerke. Aan het Prinses Stefanieplein vind je een mooi werk van 1010 die kleurrijke poorten naar een andere dimensie maakt. En even verderop aan de Peter Benoitstraat vind je een werk van de Gentse artieste Kitsune, die het vak leerde van andere artiesten tijden The Crystal Ship en in 2021 zelf haar stempel op de stad mocht drukken.

Eén van de mooiste werken vind je aan de Zelliklaan en is gemaakt door één van de bekendste street artiesten ter wereld: DFace. In zijn werk komen punk, skate, Roy Lichtenstein en Pop Art terug en dat is goed te zien in zijn werk van de kussende visser en zeemeermin. Fiets terug naar de stad via de Guldensporenlaan om daar het magnifieke en enorme werk van Paola Delfín te zien en pak ook Inti nog mee op de parkeergarage van de Edith Cavellstraat.

Street art in Oostende: langs de kust

Bosoletti, foto met dank aan The Crystal Ship

Street art Oostende, Robert Montgomery | Mooistestedentrips.nl

Disorderline, street art in Oostende | Mooistestedentrips.nl

Huurfiets ingeleverd of gewoon liever al wandelend de street art in Oostende ontdekken? Dat kan dus gewoon al wandelend langs de kustlijn, gewoon terwijl je een ijsje eet en onderweg eens een terrasje pakt. Loop eerst even naar het Achturenplein voor het werk van Bosoletti, een echte rebel die vecht tegen onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Bosoletti maakt veel van zijn werk in ‘negatief’ en komt pas tot zijn recht als je er een foto in negatief van maakt en het resultaat bekijkt.

Op de zijkant van Hotel Royal Astrid schreef Robert Montgomery een gedicht over de ecologische crisis. Dit werk was het eerste gedicht van de kunstenaar dat in de openbare ruimte werd gemaakt. En even verderop is Disorderline te vinden, op het voormalig openbaar zwembad. Een langgerekt kunstwerk, bestaande uit abstracte en geometrische vormen die perfect opgaan in de omgeving.

Street art in Oostende
Bewaar op Pinterest

Street art in Oostende, België: The Crystal Ship. Ontdek de mooiste street art in Oostende | Mooistestedentrips.nl

Meer street art in België

Je bevind je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip België > Oostende > Street art Oostende

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer