Street art in Oostende: The Crystal Ship

door Esther

Als je dacht dat Oostende alleen maar strand, boulevard en stomende pannen mosselen te bieden heeft, heb je het mis. Ga de boulevard voorbij en je ontdekt een bijzondere kant van Oostende. Dankzij de street art van The Crystal Ship zie je niet alleen de mooiste murals, maar ook een paar leuke en niet-toeristische wijken van Oostende. Bekijk de mooiste street art in Oostende.

Street art in Oostende: The Crystal Ship | Mooistestedentrips.nl

In het voorjaar van 2016 streek kunstfestival The Crystal Ship neer in Antwerpen en werden zo’n 20 muren en straten in de stad voorzien van een kunstwerken, van wereldberoemde maar ook lokale artiesten. Daarnaast mochten alle Oostendenaren hun eigen muren beschikbaar stellen voor de kleurrijke popups van Pol Cosmo of Jaune wat resulteerde in tientallen plekken in de stad waar bijzondere insecten en vuilnismannetjes te ontdekken zijn. De route is in twee gedeeld: de groene route leidt door het centrum en Oosteroever, de grijze route pakt daarnaast een groter gebied van de stad mee, zoals Steene en Mariakerke.

De groene route kun je gemakkelijk wandelend doen, voor de totale route heb je een fiets nodig. Ik stapte op de fiets en trapte in een dag langs de mooiste street art van Oostende.

Binnenstad: slapende knaagdieren en subliem kleurenpalet

Omdat ik nou eenmaal niet in staat ben om iets te doen ‘omdat het zo hoort’, besloten mijn man (die tijdens het weekendje Oostende mijn partner in crime was) de route andersom te fietsen. Dat kwam qua lunch beter uit, goede reden toch? In ieder geval betekende dat dat we als eerste afstapte bij het kleurrijke en historische tafereel van Pixel Pancho aan de Buylstraat in het midden van het centrum van Oostende. Een fijn begin, er schuin tegenover staat bovendien een fraai Art Nouveau pand, dus ik ben meteen in mijn nopjes.

Even verderop op het Achturenplein zijn maar liefst twee grote werken te vinden, waaronder het geometrische werk van Elian dat wel 3D lijkt. Een straat verder liggen de knaagdieren van ROA opeengestapeld te slapen. De zwart-witte murals van de Gentse artiest blijven me altijd verwonderen (ik zag ze al eerder in onder andere Gent, Londen en Berlijn). Zijn werken zijn precies, accuraat, bijna wetenschappelijk en toch ook wel morbide. Door het enorme werk zou je bijna het pietepeuterige sculptuurtje van Isaac Cordal missen, dat een bellend zakenmannetje voorstelt. Het zit op de muur links van de grote mural van ROA.

Street art in Oostende, The Crystal Ship: Elian | Mooistestedentrips.nl

Street art in Oostende, The Crystal Ship: ROA | Mooistestedentrips.nl

Street art in Oostende, The Crystal Ship: Isaac Cordal | Mooistestedentrips.nl

Oosteroever: de ogen van een oude rot

We vervolgen de route door het gratis pontje te pakken naar Oosteroever. Vroeger nog een dok dat een belangrijk deel was van de haven van Oostende, nu een hippe wijk in de dop. De eerste horeca heeft de deuren al geopend en de sjieke appartementen schieten er als paddenstoelen uit de grond. Nu liggen de vissersboten er nog kleurrijk en een beetje verlaten bij en is er ook nog een hoop industrie te zien, maar over 5 jaar is deze wijk beslist getransformeerd.

Op één van de oude silo’s is één van de mooiste werken van The Crystal Ship vereeuwigd: de visser Norbert Desmit door Guido van Helten, het portret van de oude zeebonk is levensecht. Over het schilderen van beide ogen deed de kunstenaar dan ook 5 dagen. Als je nog even verder fietst langs de oevers van natuurgebied de Spuikom kun je een werk van local Siegfried Vynck spotten, maar je kunt ook aan de Oosteroever nog even langs Fort Napoleon.

Street art in Oostende, The Crystal Ship: Guido van Helten | Mooistestedentrips.nl

Street art in Oostende, The Crystal Ship: Faith74 | Mooistestedentrips.nl

Street art in Oostende, The Crystal Ship: Sigfried Vynck | Mooistestedentrips.nl

Mariakerke: garnalenkroketten en een levensgroot portret

Nadat we het pontje terug hebben gepakt en langs de bijzonder murals van het station en stadhuis zijn gereden, zetten we koers naar Mariakerke. Een wijk aan de rand van Oostende, richting Middelkerke: Oostende achter de duinen De drukte van de stad maakt langzaam plaats voor lokale winkeltjes en de duinen. Ik geniet, want vroeger vierden we als gezin vakantie aan de Vlaamse kust en het is een feest der herkenning. Bistroom de Baron is een goede plek voor de lunch met fijne garnalenkroketten en heel fijne, en enorme borden, pasta.

We vervolgen de route langs de rand van de stad met nog twee werken van Siegfried Vynck om daarna is ‘gewone’ woonwijken van Oostende uit te komen. Oh zo leuk, want naast dat we Cyrcle, Fait47 en 1010 kunnen bewonderen, valt me ook de wonderschone Art Deco architectuur op. Oostende is beslist meer dan alleen de kust. Het mooiste werk doemt voor ons op in een vrij zielloos deel van de stad, op een enorm flatgebouw. De Australische Fintan Macgee schilderde een 40 meter hoog portret, waarbij hij gebruikmaakte van technieken die Vlaamse meesters ook gebruikten. Erg treffend.

Langs de kust zijn nog een aantal werken te vinden (onder andere het spuuglelijke zwembad dat door de street art beslist is opgeknapt) en dit is een goed excuus om de Venetiaanse Gaanderijen, uit de tijd van Leopold II nog even te bewonderen.

Street art in Oostende, The Crystal Ship: Fintan Macgee | Mooistestedentrips.nl

Street art in Oostende, The Crystal Ship | Mooistestedentrips.nl

The Crystal Ship route wandelen of fietsen

Wil je street art in Oostende ontdekken? Als je de korte route pakt en gaat wandelen ben je ongeveer een uur of vier onderweg. Fiets je de hele route, dan ben je zo een dag zoet, maar dan kun je wel rustig aan doen, uitgebreid lunchen en af en toe eens op een terrasje neerploffen. Fietsen kun je huren bij Gino Carts & Bikes. Zelf The Crystal Ship ontdekken? Dat kan! Het festival komt namelijk dit jaar terug naar de stad en dan komen er allemaal mooie nieuwe schilderingen bij. Je kunt de (gratis) kaart gewoon ophalen bij de tourist office of de app downloaden.

Maak een stedentrip Oostende

  • Zin in een weekendje Vlaamse kust? Op naar Oostende. Je rijdt er vanaf Utrecht in ongeveer 3,5 uur naartoe. Parkeren in het centrum kost zo’n €20, maar er net buiten kun je de auto gratis wegzetten. Liever niet met de auto naar Oostende? Je kunt ook heel gemakkelijk met de trein.
  • Ik logeerde in het Mercure Oostende, een heerlijk hotel in het hartje van de stad. Binnen enkele minuten loop je naar het strand en het levendige centrum. Tip: ga tegenover het hotel zeker wat drinken van Cultuur Café, de Grote Post.
  • Ontdek meer over Oostende.
  • Bekijk alle handige en leuke tips over een stedentrip Oostende.
  • Je kunt een bezoek aan Oostende heel gemakkelijk combineren met een weekendje Brugge. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Brugge.
  • Bekijk alle leuke stedentrips België.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer