Winter in Utrecht: de 10 leukste tips

Kerstmarkt in Utrecht én de leukste winterse uitjes in en om de stad

door Esther

Wil je naar de kerstmarkt in Utrecht? Kom in december of de kerstvakantie naar Utrecht. Er is van alles te beleven. Schaatsen, lichtfestivals, lekker eten. Het kan allemaal. Benieuwd naar de winter in Utrecht? Ik zet de leukste kerstevenementen en winterfestivals voor je op een rijtje.

Kerstmarkt in Utrecht: plan je bezoek

Kerstmarkt in Utrecht: Swan Market

Kerstmarkt in Utrecht | De leukste tips voor de winter in Utrecht

Kerstmarkt in Utrecht | De leukste tips voor de winter in Utrecht (foto met dank aan Jurjen Drenth)Het tweede weekend van december is er kerstmarkt in Utrecht. Dan is het namelijk Swan Market op de Neude. Je vindt hier dan tientallen kraampjes met (lokale) makers die de mooiste producten verkopen. Perfect dus om originele kerstcadeautjes te kopen. Maar je kunt ook terecht op het winterterras en één van de vele kraampjes met lekker eten en warme drankjes.

Kerstmarkt in Utrecht: Molen de Ster

Kerstmarkt in Utrecht, foto met dank aan Molen de Ster

Kerstmarkt in Utrecht, foto met dank aan Molen de Ster

Nog een kerstmarkt in Utrecht vind je bij Molen de Ster, in de wijk Lombok op loopafstand van het station. Deze historische zaagmolen is sowieso één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Utrecht, dus de kerstmarkt in Utrecht is een goed excuus om er even langs te gaan. Aan de voet van de molen staan tijdens het tweede weekend van december tientallen kraampjes met lokale makers en het is dan echt super gezellig. Het is een geweldige plek om even wat te drinken, wat lekkers te eten, misschien wat moois te kopen en de kinderen te laten spelen.

Country & Christmas Fair

Kerstmarkt Utrecht: Country & Christmas Fair | Mooistestedentrips.nl

De Country & Christmas Fair is de vroegste kerstmarkt in Utrecht en wordt de laatste week van november georganiseerd. De Country & Christmas Fair strijkt neer op een prachtige locatie, namelijk Slot Zeist. Vanuit Utrecht kom je hier gemakkelijk met openbaar vervoer. Tijdens de Country & Christmas Fair kun je bij tientallen kraampjes genieten van brocante, antiquiteiten, sieraden, outdoorkleding, kerstcadeaus en de heerlijkste wijnen en delicatessen, terwijl een Dickens-koor winterse liedjes ten gehore brengt.

Lumineuze nachten bij Kasteel de Haar

Lumineuze nachten, foto met dank aan Kasteel de Haar

Lumineuze nachten, foto met dank aan Kasteel de Haar

Ik woon tegenwoordig vlakbij Kasteel de Haar en echt: het grootste kasteel van Nederland is een plaatje en moet je echt eens hebben bezocht. In de afgelopen jaren was het kasteel het toneel van de Country & Christmas Fair, maar die is nu verhuisd naar Slot Zeist. Maar op Kasteel de Haar is genoeg te beleven tijdens de winter in Utrecht, want vanaf de tweede week van december tot het einde van de kerstvakantie vinden in Kasteel de Haar de Lumineuze Nachten plaats. Zodra de zon onder gaat, verandert het kasteel in een prachtig verlicht sprookje. Je wandelt over verlichte paden en prachtige lichtprojecties en beleeft zo een geweldig avontuur.

Utrecht Lumen

Winter in Utrecht, UtrechtLumen (foto: Jelle-Verhoeks) | Mooistestedentrips.nl

Winter in Utrecht, Utrecht Lumen | Mooistestedentrips.nl

Zeg je winter in Utrecht, dan zeg je wat mij betreft Utrecht Lumen. In de wintermaanden loopt een bijzondere lichtroute door de stad die je elke avond, na zonsondergang op eigen gelegenheid of met een gids kunt volgen. Sommige kunstwerken zijn klein en subtiel, andere groots en bombastisch. Bekijk de route die je langs de tien kunstwerken kunt lopen. Mijn favoriet is ‘Het licht schijnt in en om de Buurkerk’, maar loop zeker even naar de Agnietenstraat waar elke avond het huis van Nijntje tot leven.

Kleur in de Stad

Winter in Utrecht: Kleur in de Stad, foto door: Kleur in de Stad

Winter in Utrecht: Kleur in de Stad, foto door: Kleur in de Stad

Komende winter in Utrecht is het weer tijd voor Kleur in de Stad, een vrij nieuw lichtfestival dat net na Sinterklaas begint en doorgaat tot het einde van de kerstvakantie. Verschillende gebouwen in de stad worden door lichtprojecties verlicht en het mooie is dat kinderen (en volwassenen) tekeningen kunnen maken van de te verlichte gebouwen en deze kunnen insturen om zo de kunstenaars te inspireren. Wij hebben de route Kleur in de Stad vorig jaar met onze zoon gelopen en we vonden het allemaal erg leuk.

Winter Station Spoorwegmuseum

Kerstmarkt Utrecht, Winter Station (foto met dank aan Spoorwegmuseum)

Kerstmarkt Utrecht, Winter Station Spoorwegmuseum (foto: Jorrit Lousberg)

Als ik aan de kerstmarkt in Utrecht denkt, gaan mijn gedachten eigenlijk meteen naar het Winter Station in het Spoorwegmuseum. Het Winter Station vindt plaats tijdens de kerstvakantie en in deze periode is het Spoorwegmuseum versierd met duizenden lampjes, kun je schaatsen op de schaatsbaan en kunnen kinderen een ritje maken in de ouderwetse carrousel. En daarnaast zijn er een heleboel kraampjes om iets lekkers te kopen of lekker op te warmen. Ga bijvoorbeeld rond een vuurtje marshmallows roosteren. Omdat het Winter Station voornamelijk overdekt is, kun je deze kerstmarkt in Utrecht bij elk weertype bezoeken. Handig: vanaf Utrecht centraal rijden er treinen naar het Spoorwegmuseum.

Kerstmarkten Utrechtse Heuvelrug

Kerstmarkt Utrecht, Kerstmarkten Utrechtse Heuvelrug | Mooistestedentrips.nl

Goed, winter in Utrecht is leuk. Maar de Utrechtse heuvelrug ligt om de hoek en is ook schitterend in de winterperiode. En in november en december kun je in verschillende dorpen op de Utrechtse Heuvelrug terecht voor leuke kerstmarkten. Zo kun je het eerste weekend van november naar de Kerstfair Huis Doorn, laatste zaterdag van november in Amerongen terecht voor de Winterfair Amerongen en de derde zondag in december naar de Hoeve Ravestein in Baarn voor de kerstmarkt. Daarnaast kun je ’s winters prachtige wandelingen maken. Tip: Vakantiepark Amerongseberg is perfect voor een lang weekend of een midweek om het beste van de winter in Utrecht mee te pakken.

Down Under on Ice

Foto met dank aan Down Under on Ice

’s Zomers fietsen wij regelmatig naar Down Under in Nieuwegein waar je kunt bodyboarden, wakeboarden en waterskiën of gewoon lekker relaxt lunch en borrelt op het terras aan het water. Vanaf begin december is het echter ook reuzegezellig op de IJsbaan van Down Under, Down Under on Ice.

I Light U

Foto met dank aan I Light U

Foto met dank aan I Light U

Januari, niet de spannendste maand van het jaar. Toch? Maar in Utrecht zie je heel januari, vanaf het het eerste weekend, zo’n vijftien spectaculaire lichtkunstwerken rondom het stationsgebied. Perfect om de saaie maand op te leuken. De locatie is misschien wat curieus, maar specifiek gekozen om dat op deze plek elke week duizenden mensen van en naar hun werk, huis, familie of vrienden te reizen. De kunstwerken zorgen voor rust en reflectie in deze hectiek. Op de website van I Light U vind je de verschillende kunstwerken en hun locatie.

Kerstmarkt Utrecht
Bewaar op Pinterest

Kerstmarkt Utrecht: ontdek de leukste tips voor de winter in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Nederland > Weekendje Utrecht > Kerstmarkt Utrecht

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer