Onbekende bezienswaardigheden New York

door Esther

De lijst iconische bezienswaardigheden New York is eindeloos. En als je ze allemaal in een paar dagen tijd wil bezoeken, krijgt je bijna hyperventilatie en gegarandeerd zere voeten. Natuurlijk is het de moeite om naar de top van de Empire State Building te gaan en door het Metropolitan Museum of Art te dwalen. Maar om aan de drukte te ontsnappen is het minstens net zo leuk om een paar onbekende bezienswaardigheden New York mee te pakken. Zo leer je de stad meteen van een heel andere kant kennen. 

Als je je stedentrip New York voorbereidt, kun je zo maar last krijgen van FOMO (fear of missing out), want natuurlijk wil je het Vrijheidsbeeld zien, de Brooklyn Bridge, Central Park, naar de top van het Empire State Building, Wall Street en verschillende musea in New York. Het nadeel van deze bekende bezienswaardigheden in New York is dat iedereen ze graag wil zien en het er dus behoorlijk druk kan zijn. Bovendien kan het bezoeken van de bekende highlights ook best duur zijn en New York is al geen budgetbestemming.

Mijn advies: afhankelijk van het aantal dagen dat je naar New York gaat, kies je een paar echte highlights die je wil bekijken. En deze wissel je af met onbekende bezienswaardigheden New York. Dit maakt je stedentrip een stuk relaxter en origineler.

Onbekende bezienswaardigheden New York

Historische poort naar de VS: Ellis Island

Tussen 1892 en 1924 kwamen meer dan 12 miljoen emigranten via Ellis Island de Verenigde Staten binnen. En omdat een heel groot deel van de huidige bevolking afstamt van deze immigranten is het zo interessant om het Immigration Museum op Ellis Island te bezoeken. Je kunt je kaartje het beste van te voren online kopen, en zodra je binnenkomt een gratis audio guide meepakken. Het museum is een interessante aaneenschakeling van uitleg van historici, officiële documenten, bijzondere foto’s en zelfs oude films. Je kunt ook mee met een gratis mee met een rondleiding door één van de vrijwilligers, ook die kun je het beste van te voren online reserveren.

Ellis Island National Museum of Immigration (foto met dank aan Julienne Schaer) | Mooistestedentrips.nl

Skyline views: Brooklyn Bridge Park

De skyline van New York is er één uit vele films en televisieseries. Iedereen kan hem stiekem wel dromen. En er zijn verschillende plekken in de stad om mooie plaatjes van de skyline te schieten. Ga bijvoorbeeld naar Brooklyn Bridge Park. Dit park strekt zich uit over 2 kilometer langs de East River. Je geniet hier van een schitterend uitzicht op Manhattan. Bezoek je het park in de zomer, dan kun je er ook films kijken.

Oase op hoogte: New York High Line

Oké, 5 jaar geleden was de New York High Line misschien nog één van de onbekende bezienswaardighede New York. Maar inmiddels weten de meeste bezoekers de New York High Line wel te vinden. Dat gezegd hebbende, toch laat ik deze attractie gewoon in dit lijstje staan. Je kunt de High Line namelijk gratis bezoeken en je kunt, al wandelend, de stad vanuit een bijzonder perspectief bekijken. De New York High Line is een oude bovengrondse treinbaan, die vroeger door een nogal ongure wijk vol slachthuizen liep. De treinbaan is omgetoverd tot park en het is nu een heel fijne plek voor een wandeling.

Onbekende bezienswaardigheden New York: The High Line (foto met dank aan Julienne Schaer) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Brooklyn | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Brooklyn

Brooklyn is inmiddels ook een behoorlijk populaire buurt, maar de wijk is zo enorm dat er eigenlijk altijd wel wat te ontdekken valt. Bovendien is Brooklyn heel gaaf om doorheen te fietsen. Het is er namelijk net even wat relaxter dan in Manhattan, maar je hebt op verschillende plekken in de wijk wel heel mooi uitzicht over bijvoorbeeld de skyline van Manhattan en het vrijheidsbeeld. Je kunt bijvoorbeeld mee met deze fietstour door Brooklyn. Lees meer over fietsen in Brooklyn.

Prospect park

Iedereen kent Central Park in New York natuurlijk wel, maar echte New Yorkers komen liever in Prospect Park in Brooklyn. Het park bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw en bestaat uit heerlijke ligweides, een meertje en bossen. Je kunt allerlei mooie sculpturen ontdekken in het park. Je kunt het hele jaar door de Zoo bezoeken. ’s Winters is het schaatsen geblazen op de ijsring, die wordt omgetoverd tot waterparkje voor kinderen in de zomer. Elke zaterdag kun je in Prospect Park terecht voor een grote boerenmarkt.

Onbekende bezienswaardigheden New York: Prospect Park (foto door Will Staecy) | Mooistestedentrips.nl

Life Underground, NYC | Mooistestedentrips.nl

Life Underground

Als je met de metro gaat in New York kun je zo maar tegen de leukste bronzen beeldjes aanlopen. Ze zijn een beetje cartoon-achtig en je beelden de onmogelijkheid uit om het leven in New York te begrijpen. Er zijn bijvoorbeeld bronzen zakenmannetjes, bouwlieden en zelfs een rioolkrokodil. De beeldjes zijn gemaakt door Tom Otterness wiens werk je vast weleens hebt gezien aan de boulevard van Scheveningen.

Dikke pret op Coney Island

Neem de metro in Manhattan en je staat binnen een uur op Coney Island, een populaire buurt aan de kust. Veel locals ontvluchten de stad tijdens warme dagen om hier naar het strand te gaan. De promenade langs de kust is lekker kitsch, precies zoals je het verwacht van een ouderwetse badplaats. Het Luna Park van Coney Island is het meest bekend en een echte trekpleister. Maar een bezoekje aan het New York Aquarium of een hot dog van fenomeen Nathan’s is ook een geweldig idee.

Onbekende bezienswaardigheden New York: Coney island (foto door: Jen Davis) | Mooistestedentrips.nl

Coney island: Nathan's Famous hot dogs (foto met dank aan: Malcolm Brown) | Mooistestedentrips.nl

Manhattan aan het water: Hudson River Park

Zoals ik al eerder schreef, mag ik The High Line eigenlijk niet meer tot de onbekende bezienswaardigheden New York rekenen. Mocht het daar nu erg druk zijn, dan kun je uitwijken naar Hudson River Park, op een paar honderd meter van The High Line. Het park wordt ook wel de achtertuin van Manhattan genoemd. Je kunt er bootjes en kajaks huren. Maak je een stedentrip New York met kinderen dan kun je in het Hudson River Park terecht voor rustig spelen in één van de vele speeltuintjes en een ritje in de draaimolen. ’s Zomers kun je in het park genieten van films en concerten.

Waanzinnige kunstverzameling: Frick Collection

Als musea zoals The Guggenheim en The Metropolitan Museum of Art wat overweldigend aanvoelen, maar je toch een mooi museum in New York wilt bezoeken? Geef dan de Frick Collection een kans. Achter de façade van het imposante herenhuis van staalmagnaat Henry Frick gaat een prachtige kustcollectie schuil. In de kamers van het huis kun je meesterwerken van Johannes Vermeer, El Greco en Rembrandt bewonderen. Maar Frick verzamelde ook beeldhouwwerken, keramiek, meubels en klokken. Groot voordeel: het is meestal lekker rustig in het museum.

1,5 miljoen kunstwerken: Brooklyn Museum

Het Brooklyn Museum moet het vaak afleggen tegen de toppers in Manhattan en dat is eigenlijk zonde. Het schitterende, gigantische gebouw herbergt maar liefst 1,5 miljoen objecten en dat maakt het museum meer een soort van encyclopedie. Je kunt er terecht voor bijzondere tentoonstellingen, zoals expo’s over Frida Kahlo en feministische kunst.

The Brooklyn Museum (foto met dank aan Julienne Schaer) | Mooistestedentrips.nl

Brooklyn Botanic Garden (foto met dank aan Julienne Schaer) | Mooistestedentrips.nl

Brooklyn Botanic Garden

Wat mij betreft mag de Brooklyn Botanic Garden gewoon op het lijstje must-see bezienswaardigheden New York. Het is namelijk één van de meest fotogenieke plekken van de stad. Je kunt op je gemakje langs duizenden verschillende soorten planten, bomen en bloemen wandelen. Vooral de Japanse tuin is een hoogtepunt, je kunt er ook kleine schildpadjes spotten. In april en mei staan de tientallen Japanse kersenbomen in volle bloei. De tuinen liggen naast het Brooklyn Museum, dus je kunt deze twee in één bezoekje meepakken.

Tussen Manhattan en Brooklyn: Roosevelt Island

Roosevelt island is niet groter fan een voetbalveld en is vernoemd naar het gedenkteken voor Franklin D. Roosevelt in het Four Freedoms Park in het zuidelijke puntje van het park. Je bereikt Roosevelt Island door de luchttram te pakken en vanuit de Roosevelt Island Tramway heb je een mooi uitzicht op Manhattan. Het eiland is sinds het begin van de 19de eeuw bewoond, maar in de jaren ’70 werd het helemaal herontwikkeld.

Cloisters Museum and Gardens

Cloisters Museum and Gardens worden ook wel de Met Cloisters genoemd, omdat het museum bij het Metropolitan Museum of Art hoort. Het museum huist een flinke hoeveelheid middeleeuwse en religieuze kunst, zoals wandtapijten, fresco’s en altaarstukken. De kloostergangen en de kloostertuinen zijn er het perfecte decor voor.

Ontdek DUMBO

DUMBO, ofwel Down Under Manhattan Bridge Overpass, is één van die bezienswaardigheden New York waarvoor je wel de hele dag kunt uittrekken. Het was ooit een behoorlijk ongezellige industriële buurt, maar is nu zo’n ontzettende hippe wijk waar New York wel bekend om staat. DUMBO barst uit haar voegen van de leuke woonwinkels, bars en cafés. Het is bijvoorbeeld de thuishaven van één van de beste pizzaria’s in New York, Grimaldi’s, en de Brooklyn Ice Cream Factory.

Onbekende bezienswaardigheden New York: DUMBO (foto met dank aan Julienne Schaer) | Mooistestedentrips.nl

Brooklyn Ice Cream Factory (foto met dank aan Julienne Schaer) | Mooistestedentrips.nl

Poe Cottage: daarom ga je naar The Bronx

The Bronx, misschien niet een buurt die je snel zou bezoeken tijdens je stedentrip New York. Maar The Bronx was wel ooit het thuishonk van Edgar Allen Poe en daarom misschien toch een bezoekje waard? De schrijver woonde er halverwege de 19de eeuw, de laatste drie jaar van zijn leven. Hij schreef er bijvoorbeeld de gedichten ‘Annabel Lee’ en ‘The Bells’. Op de benedenverdieping is een bezoekerscentrum en kun je de originele meubels van Poe nog bekijken.

Plan je stedentrip New York

Bewaar op Pinterest!

De leukste onbekende bezienswaardigheden New York | Mooistestedentrips.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer