Street art in Gent

door Esther

Bij een stedentrip Gent denk je al gauw aan statige kathedralen, prachtige pandjes met trapgevels uit de 17de eeuw, smalle straatjes met kasseien en grachtjes. Maar Gent heeft ook een modern gezicht. Ik ontdekte de mooiste moderne kunstwerken in Gent gewoon op straat: bekijk grensverleggende street art in Gent.

Plan een stedentrip Gent

Bij kunst en Gent denk je misschien niet meteen aan moderne kunst. Je denk aan ‘De Aanbidding van het lam Gods, van de gebroeders Van Eyk, dat middenin de Sint Baafskathedraal hangt. Maar Gent heeft sinds de jaren ’80 kunstenaars voortgebracht die inmiddels ook wereldberoemd zijn. Ze dragen namen als ROA en Bué the Warror. Straatartiesten. Om hun kunst te zien hoef je geen entree te betalen. Je trekt gewoon gemakkelijke wandelschoenen aan of stapt op de fiets. Want de straten van Gent zijn hun canvas.

Ontdek street art in Gent

  • Wil je zelf op pad? Dan kun je heel gemakkelijk deze gratis kaart downloaden. Hierop staan alle werken in de stad aangegeven.
  • Liever met een gids mee? Ben’s Gent en Gentse gidsen bieden street art wandelingen aan.

In de Tweebruggenstraat

Street art in Gent, Tweebruggenstraat | Mooistestedentrips.nl

Street art in Gent, Tweebruggenstraat | Mooistestedentrips.nl

Street art in Gent, Tweebruggenstraat | Mooistestedentrips.nl

Waar graffiti en street art in Nederland vooral is voortgekomen uit de punkbeweging, heeft street art in Gent meer invloeden uit de Amerikaanse hiphop scene. Volgens Stefan, de gids waarmee ik op pas was, is street art in Gent steeds meer een manier van communicatie ‘voor hen die niet zo veel hebben met de vluchtige, huidige communicatiemiddelen.’ Een goede plek om een enorme verzameling bijzondere street art in Gent te bewonderen is de autovrije Tweebruggenstraat. Hier zijn werken te zien van bekende artiesten, maar ook van een paar collectieven.

Bué: vrolijke vogels

Street art in Gent, Bue the Warrior | Mooistestedentrips.nl

Street art in Gent, Bue the Warrior | Mooistestedentrips.nl

Een bekende street artist uit Gent is Bué. Zijn vrolijke schilderingen sieren al meer dan 20 jaar de muren van Gent en zijn stijl is eenvoudig te herkennen: heldere kleuren, veel blauw, roze en paars, en dieren, zoals vogels en beren met grote ogen. In een interview met een krant liet hij weten niet echt een boodschap te willen verkondigen met zijn werken, maar dat hij wel spontaniteit en energie wil uitstralen. En dat lukt! Want de murals van Bué zijn overal in Gent terug te vinden, langs kanalen, onder bruggen en hij heeft zelfs menig winkelpand met zijn werk opgesierd.

De beestenboel van ROA

ROA: street art in Gent | Mooistestedentrips.nl

ROA: street art in Gent, België | Mooistestedentrips.nl

Zeg je street art in Gent, dan zeg je ROA. Toen ik nog helemaal niet met street art bezig was, spotte ik al eens een ontzettend mooi werk van ROA in Maboneng, Johannesburg, vorige lente. Maar pas toen ik afgelopen najaar in Shoreditch in Londen meer te weten kwam over deze mysterieuze artiest raakte ik enigszins geobsedeerd door zijn werk. Ik was dan ook door het dolle toen ik in de wijk Ehrenfeld in Keulen ook een werk van hem ontdekte. Van ROA is niet zo gek veel bekend. Wel weet ik dat hij met name dieren schildert in zwart-wit of met de ingewanden bloot. ROA schildert beesten die van oorsprong voorkwamen op de plaats waar de mural wordt gemaakt. In Londen spotte ik een reiger, in Keulen een haas en in Johannesburg The Big 5.

Maar ROA komt uit Gent en er zijn behoorlijk wat werken van hem in de stad te vinden. Zo vind je een stapel slapende konijnen aan Het Tempelhof en maakte hij een schildering van een koe op de muur van een oud slachthuis aan de Spanjaardstraat. Even verderop is een vogel te vinden, een vroeg werk van ROA.

The monuments men

Street art in Gent, Monuments Men | Mooistestedentrips.nl

Street art in Gent, Monuments Men | Mooistestedentrips.nl

Als je street art in Gent gaat ontdekken, mag je één werk echt niet missen. Het is te vinden op een muur in de Van Stoppenberghe Straat. Het werk is gemaakt naar aanleiding van de film Monuments Men, waarin George Clooney en Matt Damon een groot aantal werken wil vinden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitses werd geroofd, waaronder De Aanbidding van het Lam Gods (‘The Ghent Alterpiece’) dat in de Sint Baafskathedraal hangt. Leuk weetje: deze mural werd bekostigd door de filmstudio.

Lees meer over Gent

Street art in Gent
Bewaar op Pinterest

Street art in Gent | Ontdek de mooiste street art in Gent, België

Meer street art in België

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer