Wat te doen in Gent? 16 bezienswaardigheden

door Esther

Gent is één van mijn favoriete steden in Vlaanderen en met reden. Het is een heerlijke stad: klein genoeg om in één weekend te ontdekken, maar met grootse kunst, wereldberoemde bezienswaardigheden en leuke tegenstellingen, zoals een pittoresk middeleeuws centrum en grensverleggende street art. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Gent.

Plan een stedentrip Gent

 • Je je reist heel gemakkelijk met de trein naar Gent. Zo’n 3 maanden van te voren koop je online de goedkoopste kaartjes.
 • Ga je met de auto op stedentrip? Houd er dan rekening mee dat parkeren niet heel gemakkelijk en ook niet echt goedkoop is. Je kunt dan het beste een hotel met parkeerplaats kiezen.
 • Er zijn veel leuke hotels in Gent. Bij het Ibis Gent Centrum slaap je voor een heel fijne prijs op een toplocatie. Perfect om alle bezienswaardigheden in Gent te verkennen.
 • Je kunt ook een kant en klaar weekendje Gent plannen, er zijn altijd wel goede aanbieding te vinden.
 • Veel bezienswaardigheden in Gent bekijken, maar niet te veel betalen? Koop de Gent City Card zodra je in de stad bent. Daarmee kunt je gratis naar de meeste bezienswaardigheden in Gent.
 • Bekijk alle tips voor een stedentrip Gent.

Alle bezienswaardigheden Gent

De Graslei en Korenlei

Gratis bezienswaardigheden Gent | Graslei in Gent, België

Tijdens je weekendje Gent word je als vanzelf naar de Graslei en Korenlei getrokken. Het zijn absoluut de mooiste bezienswaardigheden in Gent, en nog helemaal gratis ook. De leien worden geflankeerd door schitterende historische panden. Je kunt neerploffen bij één van de terrasjes of gewoon iets te drinken kopen en gewoon langs de waterkant gaan zitten. Je bent de enige niet die dat doet. ’s Avonds zijn de leien schitterend verlicht, dus je hebt een goed excuus voor een romantische avondwandeling.

De Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal, De Aanbidding van het Lam Gods | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er niet omheen tijdens een stedentrip Gent: de Sint-Baafskathedraal. Het is één van de leukste gratis bezienswaardigheden in Gent, want de kathedraal is een geweldige plek om gratis meesterlijke kunst te spotten, zoals ‘De bekering van St. Bavo’ door Peter Paul Rubens, meesterwerken van Van Gent en De Crayer en de prachtige glas-in-lood ramen. Toegang tot de kathedraal is helemaal gratis. Alleen voor het meesterwerk ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ moet je betalen. Dat is trouwens wel de moeite waard.

Fietsen in Gent

Fietsen in Gent | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Gent | Mooistestedentrips.nl

Iets leuks doen in Gent? Stap dan op de fiets. Het is ontzettend leuk om de stad op de fiets te ontdekken. Je bekijkt zo niet alleen de leukste trekpleister in het centrum, maar ook bijzondere plekken daarbuiten. En een terrasje pakken onderweg hoort er natuurlijk bij. Ga je mee met deze fietstour? Dan zie je in een paar uur de leukste bezienswaardigheden in Gent. Echt de moeite waard als je de stad voor de eerste keer bezoekt. Wil je liever niet met een groep mee, dan is een privé fietstour ook mogelijk.

Sint Pieters Abdij

Sint Pieters Abdij | Mooistestedentrips.nl

Je vindt één van de leukste gratis bezienswaardigheden in Gent op het hoogste punt van de stad. De Sint Pieters Abdij bestaat uit verschillende gebouwen en tuinen, leuk om eens te ontdekken. De tuinen en de begane grond kunt je gratis bezoeken, voor speciale tentoonstellingen moet je wel betalen. Dat is trouwens helemaal geen ramp, want ze zijn echt heel goed. Zo is er een heel mooie tentoonstelling over het leven van de monniken die ooit in de abdij woonden.

Ontdek het Begijnhof

Gratis bezienswaardigheden Gent | Begijnhof, Gent

Net als Brugge en Leuven heeft Gent een Begijnhof, een groot en klein Begijnhof zelfs. Het klein Begijnhof werd al in 1235 gesticht en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vroeger woonden hier dames die in alle rust wilden wonen, zonder dat zij in een klooster hoefden in te treden. Tegenwoordig wonen er geen begijntjes meer in de huizen, maar wonen er gewone Gentenaren. Dwaal door de straatjes en kom even helemaal tot rust.

Gratis street art in Gent

Street art in Gent | Mooistestedentrips.nl

Als het op street art aankomt, is Gent één van de meest baanbrekende steden om het te gaan bekijken. De grondleggers van de street art, zoals wij die nu kennen, komen namelijk uit Gent: ROA en Bué the Warrior. Je kunt in heel de stad gratis de mooiste murals van deze en nog veel meer artiesten spotten. Lees er alles over in mijn artikel Street art in Gent.

Snuisteren op de brokantemarkt

Weekendje Gent? Loop dan even langs bij Brocante bij Sint Jacobs, ofwel de rommelmarkt rondom de Sint Jacobskerk. Op vrijdag, zaterdag en zondag vind je rond de kerk een enorme verzamelen kraampjes met een bonte collectie aan tweedehands kleding, vintage, antiek en brocante. Het wemelt er van de locals en toeristen, de sfeer is er top.

Dwalen door Patershol

Patershol | Mooistestedentrips.nl

Patershol is één van de leukste gratis bezienswaardigheden in Gent. De buurt ligt grofweg tussen de Kraanlei en Plotersgracht. Ooit was het de meest gemeden buurt van Gent, omdat de leerlooiers er woonden, en de Karmelietenbroeders aan wie de wijk zijn naam dankt. Maar nu is Patershol een klein paradijsje, een aaneenschakeling van dromerige straatjes vol kinderkoppen, kleurrijke huisjes en vrolijke restaurantjes.

De Plantentuin van de Universiteit Gent

Gratis bezienswaardigheden Gent | Plantentuin van de Universiteit Gent

De Plantentuin van de Universiteit Gent is de botanische tuin van de stad. Op bijna drie hectare vind je meer dan tienduizend soorten planten, bloemen en bomen. Het mooiste is de enorme broeikas waar via rotstuinen en vijvers kun genieten van de mooiste exotische plantensoorten.

Doe in Gent: maak een boottocht

Maak een boottochtje in Gent | Mooistestedentrips.nl

Ja, het is ontzettend toeristisch. Maar Gent vanaf het water bewonderen heeft toch echt wel wat. Je kunt op de Graslei of Korenlei opstappen om met een boottochtje mee te gaan. Al varende over de Lys en de Lieve zie je de mooiste historische plekken van de stad en kom je langs de prestigieuze universiteit van de stad. Wist je dat Gent in de Middeleeuwen één van de grootste en meest belangrijke steden in Europa was?

Beklim het Belfort

Beklim het Belfort in Gent | Mooistestedentrips.nl

Net als Brugge en Mons heeft Gent een prachtig Belfort dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het Belfort in Gent komt uit de 14de eeuw en is 91 meter hoog. De windvaan in de vorm van een draak is een soort mascotte voor de stad. Koop een kaartje en ga omhoog voor een prachtig over de stad. Je kunt alle 350 treden zelf bedwingen of de lift tot halverwege nemen. De ingang vind je bij de Lakenhal.

Gravesteen

Gravesteen | Mooistestedentrips.nl

Gravesteen is één van de weinig overgebleven typisch Vlaamse kastelen uit de 12de eeuw, compleet uitgerust met ophaalbrug en schutterstorentjes. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden in Gent. Dat het nog zo stevig staat is best bijzonder, want in de 19de eeuw deed het tijdenlang dienst als katoenfabriek. Nu is het echter omgetoverd tot een museum waar historische wapentuig en marteltuig tentoongesteld staat. Een beetje raar, maar stiekem toch wel leuk.

S.M.A.K.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, of wel S.M.A.K., is één van de grootste musea voor moderne kunst in België. Het heeft een gigantische collectie en stelt wisselende exposities samen uit de verzameling van meer dan drieduizend stukken. De tentoonstellingen zijn provocerend, grensverleggend en soms zelfs door de hele stad te zien.

STAM

Bezienswaardigheden in Gent | STAM, Gent

In het STAM beleef je het verhaal van de stad. Het museum is gevestigd in een oud klooster, maar is fantastisch gerenoveerd. Als je nog nooit in de stad bent is dit één van de leukste bezienswaardigheden in Gent om mee te beginnen. Je maakt namelijk een mooie, interactieve reis door de geschiedenis van de stad. Je kunt zelfs een blik in de toekomst werpen.

Design Museum

Design Museum Gent | Mooistestedentrips.nl

Ik vond het Design Museum in Gent één van de meest verrassende bezienswaardigheden in Gent. De meeste gelijkwaardige musea staan vol strakke, moderne meubels en gebruiksvoorwerpen. Maar in het museum in Gent zie je juist het baanbrekende design waar België in het verleden juist zo beroemd om was. Vooral de kamers vol Art Nouveau meubelen en gebruiksvoorwerpen zijn heel mooi. Het psychedelisch design uit de jaren ’70 zal een glimlach op je gezicht toveren.

Koop Gentse Neuzen

Cuberdons: hier koop je de lekkerste Gentze Neuzen | Mooistestedentrips.nl

Kan een snoepje een bezienswaardigheid zijn? Jazeker. In het geval van Gentse Neuzen, ofwel Cuberdons, wel. Het purperen kegelvormige, zachte snoepje lijkt op een neus en wordt daarom ook wel een ‘Neuzeke’ genoemd. Het werd per toeval uitgevonden door een Gentse apotheker. De buitenkant van een Cuberdon is hard en wordt zacht zodra je erin bijt. Je koopt de echte Neuzekes bij Confiserie Geldof, maar je vindt in de stad ook genoeg kraampjes waar je een zakje kunt kopen.

Lees meer over Gent

 • Houd je van vintage en retro? Lees mijn artikel Vintage en retro in Gent voor de leukste adresjes.
 • Wil je weten waar je mooiste murals kunt spotten? Je leest er alles over in het artikel Street art in Gent.
 • Als je van wielrennen houdt, kun je vanuit de stad heel gemakkelijk een dagtrip naar Oudenaarde maken: het hart van de Ronde van Vlaanderen.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Gent.
 • Gent ligt heel centraal en je kunt je stedentrip heel gemakkelijk combineren met een bezoek aan Brugge of Oostende.
 • Bekijk de leukste stedentrips België.

Bezienswaardigheden Gent
Bewaar op Pinterest

Gratis bezienswaardigheden Gent | Alle gratis bezienswaardigheden in Gent

Bezienswaardigheden in Gent | Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Gent, België

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Ingeborg 8 november 2018 - 13:18

Ik heb meteen weer zin om te gaan! Hmm, misschien eens kijken of ik binnenkort een weekendje kan boeken.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer