Utrecht: ontdek het Rietveld-Schröder huis

door Esther

En 5x De Stijl in Utrecht

Tijdens een weekendje Utrecht mag je een bezoek aan het Rietveld-Schröderhuis zeker niet overslaan. Het iconische huis ligt iets ten oosten van het centrum en een bezoek aan het Rietveld-Schröderhuis is meteen een goed excuus om de leuke cafés rondom het Wilhelminapark te ontdekken. Heb je geen tijd om het huis te bezoeken? Geen nood, in Utrecht kun je op nog 5 plekken heel gemakkelijk De Stijl bekijken.

‘Ik vond het een verrukkelijk huisje’

Dat is wat Truus Schröder-Schräder zei over wonen en werken in het Rietveld-Schröder huis. Ze liet het in 1924 ontwerpen en bouwen door Gerrit Rietveld, nadat haar man was overleden. Hij had haar in contact gebracht met de inmiddels bekende meubelmaker Rietveld die ook al wat avonturen in de woningbouw was begonnen. Het idee was eenvoudig: het huis voor Truus en haar drie kinderen moest eenvoudig en functioneel zijn, maar vooral vrij in de ruimte staan. Daarom werd gekozen voor een kavel aan het einde van de Prins Hendriklaan, toen de rand van Utrecht, omringd door de natuur.

Utrecht: ontdek het Rietveld-Schröder huis | Mooistestedentrips.nl

Utrecht: ontdek het Rietveld-Schröder huis | Mooistestedentrips.nl

Utrecht: ontdek het Rietveld-Schröder huis | Mooistestedentrips.nl

Utrecht: ontdek het Rietveld-Schröder huis | Mooistestedentrips.nl

Truus Schröder trok in 1925 in het huis met haar kinderen. Beneden is het huis nog niet eens zo revolutionair, met kleine kamertjes die allemaal afzonderlijk konden worden verwarmd, al is de hand van Rietveld duidelijk aanwezig met de strakke zwart-witte lijnen en hier en daar een accent met primaire kleuren en typische Rietveld-meubelen. Het wow-moment komt op de eerste verdieping waar Truus Schröder eerst samen met haar kinderen en vanaf eind jaren ’30 samen met Rietveld woonde. De ruimte is compleet open met grote ramen die in het geheel open kunnen (geen hoeksteunen!). Het uitzicht moet geweldig zijn geweest. Door middel van heel slim weggewerkte panelen kon de open ruimte worden ingedeeld in verschillende slaap-, werk-, en leefruimtes.

Hoewel het huis heel slim en praktisch in ingericht, met door Rietveld zelf bedachte meubels en ornamenten die precies pasten, moest Truus wel toegeven dat het even wennen was om in zo’n basic en puur praktisch huisje te wonen. Een aangezien het huis zo afstak bij de rest van de wijk, logen haar kinderen soms als het werd gevraagd of zij in ‘dat gekke huis’ woonden. Schröder woonde er tot aan haar dood in 1985 en na wat stevig renovatiewerk opende het Rietveld-Schröder voor het publiek. Sinds 2000 staat het huis op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

5x De Stijl in Utrecht bekijken

Centraal Museum

Het Centraal Museum in Utrecht is sowieso een must-see tijdens een weekendje weg. Het heeft een enorme collectie toegepaste kunst en ook de grootste collectie Rietveld-meubelen ter wereld. Er zijn tientallen iconische Rietveld stoelen te bewonderen, maar ook tafels, kasten en maquettes van huizen die Rietveld ooit ontwierp.

Nijntje in Utrecht

Wat heeft Nijntje met De Stijl te maken? Nou, alles! Als je goed kijkt naar Dick Bruna’s meest bekende creatie dan zie je meteen de strakke lijnen, het gebruik van zwart-wit en met name primaire kleuren. Het was geen geheim dat Dick Bruna werd geïnspireerd door De Stijl. Je kunt natuurlijk naar het Nijntje Museum om de creaties van Dick Bruna te leren kennen, maar er is in Utrecht ook een Nijntje pleintje en moderne versies van het kleine konijntje zijn door de stad te vinden (op dit moment op de Mariaplaats en bij het museum).

De Stijl street art

Natuurlijk kon street art in De Stijl niet uitblijven in het jaar dat de kunstbeweging haar 100ste verjaardag viert. In de wijk Overvecht, vlakbij het winkelcentrum is onlangs een enorme mural onthuld van Johan Moorman, die zijn door De Stijl geïnspireerde werk er in 48 opzette. Dichterbij het centrum, naast de Jaarbeurs en de bioscoop, heeft de formatie Graphic Surgery onlangs het Anne Gebouw onder handen genomen en in De Stijl opgeleverd.

Utrecht: de Stijl. Street art in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Utrecht: de Stijl. Street art in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Utrecht: XL Rietveld stoelen in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Rietveld stoelen in de stad

Als je aan de Jaarbeurkant het centraal station van Utrecht uitwandelt, zie je meteen een enorme iconische rood en blauwe Rietveld stoel staan. Die is speciaal neergezet voor de 100ste verjaardag van De Stijl en als je in het centrum van Utrecht langs de Oudegracht naar de Dom wandelt, zie je ter hoogte van de Winkel van Sinkel nog zo’n enorm exemplaar.

Rietveld wandeling

De gratis Rietveld wandeling maken, viert je niet alleen langs bijzondere gebouwen die Gerrit Rietveld heeft ontworpen of heeft verbouwd, maar is meteen een goede manier om een leuk stuk Utrecht te bekijken. De rode route voert langs alle iconische Rietveld plekken, maar op de terugweg kun je kiezen voor een route langs de prachtige, rustige Lange Nieuwstraat of de gezellige Reigerstraat met daarin veel leuke koffietentjes, cafés en winkels.

Plan een weekendje Utrecht

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer