Wijn proeven in Kaapstad: bezoek Groot Constantia

door Esther

Bezoek je tijdens je rondreis Zuid-Afrika Kaapstad? Dan moet je natuurlijk ook de geweldige Zuid-Afrikaanse wijnen proberen. Vanuit Kaapstad hoef je eigenlijk helemaal niet zo ver te gaan om goede wijn te proeven. Net buiten de stad ligt één van de meest bijzondere wijngaarden van Zuid-Afrika, namelijk het oudste wijngoed van het land: Groot Constantia. Wandel over het enorme domein, geniet van de Hollandse bouwstijl, de kilometers wijnranken die worden geflankeerd door de Tafelberg en doe je tegoed aan één van de wijnen. Persoonlijke favoriet: de kruidige shiraz.

Zodra Simon van der Stel in 1679 van boord ging in Kaapstad, werd de moderne wijnbouw en het bijbehorende succes van Zuid-Afrikaanse wijnen geboren in de Kaap. In eerste instantie zette hij een nederzetting op die nu bekend staat als Stellenbosch. Van der Stel had zo zijn ideeën over wijn maken. Volgens hem was het zaak de druiven langer aan de rank te laten zitten. Ook introduceerde Van der Stel nieuwe methodes omtrent de productie en hygiëne.

Maar de bewoners van zijn nederzetting wilden er niet aan. En dus liet hij een nieuwe boerderij bouwen in de vruchtbare Vallei van Constantia, met een enorm aantal wijnranken eromheen die in de luwte van de uitlopers van de Tafelberg staan. Het resultaat: een enorm wijn-imperium en wereldberoemde wijnen.

Fans van Groot Constantia? Napoleon en Jane Austen

Wie vandaag de dag over het landgoed loopt, kan nog steeds de sfeer van weleer opsnuiven. De boerderij en diverse opslagplaatsen werden in 1685 gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl en voorzien van schitterende klokgevels. Zelfs nu nog wordt deze bouwstijl gezien als het voorbeeld van echte Kaapse bouwstijl. In no time maakte Van der Stel en zijn opvolger Cloethe een ware dynsastie van Groot Constantia en mochten zij de royalty uit Europa tot hun klantenkring rekenen, zoals Lodewijk XVI en Graaf von Bismarck. Napoleon was groot fan van de Groot Constantia wijnen en liet deze zelfs aanrukken op zijn sterfbed. En ook schrijfster Jane Austen was dolenthousiast over de wijnen en noemden ze zelfs in enkele van haar boeken.

Wijn proeven in Kaapstad? Bezoek Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Kaapstad? Bezoek Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Kaapstad? Bezoek Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Manor House Museum

Op dit moment is het wijngoed niet meer zo groot als het ooit was. Het is nu onderverdeeld in Groot en Klein Constantia en andere wijngaarden zoals Uitsig, Buitenverwachting en Alphen. Ook deze wijngoederen zijn te bezoeken, maar begin vooral eerst waar het allemaal begon. Inmiddels is het oude woonhuis, Manor House genaamd, nationaal erfgoed en er huist een museum. Je kunt een kijkje nemen in de enorme hoeve waar de koloniale meubels en allerlei historische werktuigen voor de wijnbouw tentoon gesteld staan.

Jonkershuis en Simon’s Restaurant

Op het landgoed kun je niet alleen terecht voor goede wijnen, maar ook om te tafelen. Het Jonkershuis heeft een heerlijke zonnig terras, omgeven door eikenbomen en met uitzicht op de landerijen, de uitlopers van de Tafelberg en False Bay. Het restaurant heeft een kleurrijke kaart en omarmt de rijke Cape Malay keuken. Ook Simon’s Restaurant ligt knus tussen de wijnvelden genesteld en de chefs maken maar al te graag gebruik van al het lekkers dat de eigen wijngaarden en de omgeving aan verse producten te bieden heeft. De menukaart is gebaseerd op de Franse keuken.

Wijn proeven in Kaapstad? Bezoek Groot Constantia, Simon's | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Kaapstad? Bezoek Groot Constantia, Jonkershuis | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven op Groot Constantia

Elke dag kun je terecht op Groot Constantia voor wijnproeverijen en rondleidingen. Een echte aanrader. Ondanks dat Groot Constantia een monument is, draait de wijnproductie er op volle toeren. Je krijgt dus niet alleen een idee bij de historische grandeur van het landgoed, maar je ziet ook het reilen en zeilen van een moderne wijnproducent. Wijn proeven bij Groot Constantia kan al voor RND 45 (nog geen €4). Voor dat geld mag je 5 wijnen proeven. Voor RND 60 doe je er de rondleiding over het landgoed bij. Groot Constantia heeft een aantal goede wijnen in het assortiment, waaronder een kruidige shiraz uit 2014, een stevige cabernet sauvignon uit datzelfde jaar en de bekende sauvignon blanc, die uit 2014 is heerlijk fris en je proeft er passievrucht in.

Groot Constantia: hoe kom je er?

Groot Constantia ligt in de Constantia Vallei, zo’n 15 kilometer buiten Kaapstad. Het is heel gemakkelijk om er te komen, je kunt namelijk gewoon de Hop on hop off bus pakken. Je neemt vanuit het centrum de blauwe lijn en stapt dan over op de paarse lijn, die langs Groot Constantia en andere wijngaarden in de vallei komt. Je kunt je bezoek dan meteen even combineren met een bezoekje aan de Kirstenbosch Gardens, het Imizamo Yethu Township en Houtbay. Je kunt ook met een tour mee of een fietstocht door de Constantia Vallei.

Alle tips over Kaapstad

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer