Restaurants Thessaloniki: 14x heerlijk uit eten

door Esther

Uit eten in Thessaloniki? Er zijn zo veel leuke restaurants in Thessaloniki om uit de kiezen. De Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen en Joden drukten hun stempel op de geschiedenis én de keukens van de stad. Je eet er heerlijke vis, geweldige zoetigheden en drinkt er fijne lokale wijn bij. Op zoek naak een leuk terras, café of restaurant in Thessaloniki? Ik baande me al etend een weg door Thessaloniki en zet mijn favoriete adresjes voor je op een rijtje. En ik interviewde een expert, die nog meer leuke tips deelt.

Plan je stedentrip Thessaloniki

De beste restaurants in Thessaloniki, volgens Esmeralda Makris

Uit eten in Thessaloniki, tips van een local | Mooistestedentrips.nl

Twintig jaar geleden was Esmeralda medewerkster bij een Griekse bank. Maar daar lag haart hart niet. Met een opa als eigenaar van een viskwekerij, een oma die haar de meeste geweldige Griekse gerechten leerde koken en afgestudeerd als kok in het Ritz in Parijs, besloot zij haar leven rigoureus om te gooien. Nu geeft Esmeralda Griekse kookworkshops in Thessaloniki en kun je samen met haar tijdens een Eat and Walk Tour het beste van de stad proeven en laat ze je de leukste cafés en restaurants in Thessaloniki zien.

Haar favoriete ouzeria van Thessaloniki is Ouzeri Agora. ‘Bij de meeste ouzeria’s kun je alleen een drankje aan de bar bestellen met een klein gerechtje erbij. Bij Agora neem je je eten en drinken mee naar een tafeltje, vooral aan het terras is het goed toeven.’ Een ander favoriet restaurant in Thessaloniki van Esmeralda geeft je meteen een goede reden om de oude stadswallen van de stad wat beter te bekijken. ‘Sebrico zit standaard tjokvol locals. En terecht. De jonge, enthousiaste chefs zetten gerechten op tafel die een leuke mix zijn van tradities en nieuwe technieken. Het resultaat is verrukkelijk.’

Restaurants Thessaloniki

Ergon Agora

Foto met dank aan Ergon Agora

Ontbijten, brunchen en lunchen doe je bij Ergon Agora, één van de leukste restaurants in Thessaloniki. Ergon Agora is een mix tussen een overdekte markt en een deli. Je vindt hier de lekkerste lokale Griekse producten en je kijkt je ogen uit. Plof hier ’s ochtends neer aan de bar of één van de tafeltjes, bestel een kop goede koffie en gepocheerde eieren met bagels of zuurdesembrood, pancakes of traditionele bougatsa. ’s Middags eet je hier overheerlijke gevulde broden, pasta’s en salades. Natuurlijk met een goed glas lokale wijn erbij.

Elenidi

Bougatsa in Thessaloniki, Griekenland | Mooistestedentrips.nl

’s Ochtends kijkt niemand er van op als je bougatsa of trigono bij je kop Griekse koffie of frappé wilt. Bougatsa is de specialiteit van Thessaloniki: een broodje gemaakt van filodeeg met zoete vulling, bijvoorbeeld custard of roomkaas. Trigono is ook zo’n specialiteit, een driehoekje van filodeeg gevuld met custard. In de stad zijn een paar bakkerijen helemaal gespecialiseerd in het maken van bougatsa en trigono. Wat mij betreft moet je naar Elinidis waar je de beste gebakjes van de stad proeft.

Canteen

Foto met dank aan Canteen

Er zijn een heleboel restaurants in Thessaloniki waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kunt. Samen buiten de deur genieten van eten en drinken is dan ook typisch Grieks. En Canteen is één van die plekken die ’s ochtends voor het ontbijt de deuren openen en pas weer sluiten als de laatste gast ’s avonds zijn cocktail op heeft. ’s Ochtends bestel je hier heel fijne eiergerechten, wentelteefjes en pancakes, ’s middags zijn de salades aan te raden en ’s avonds ga je voor een goede burger of een steak.

Cin cin

Foto met dank aan Cin cin

Ook Cin cin is één van de restaurants in Thessaloniki waar je de hele dag door terecht kunt, van ontbijt tot avondeten en een borrel. Cin cin heeft een ontzettend mooi en gezellig terras. Dus wat dat betreft is het restaurant een echte aanrader. ’s Ochtends moet je hier echt pancakes of wentelteefjes bestellen. ’s Avonds is het tijd voor een goede cocktail en pasta met gegrilde vis of schelpdieren.

Xarchakos Coffee & Drinks

Foto met dank aan Xarchakos Coffee & Drinks

Foto met dank aan Xarchakos Coffee & Drinks

Een andere plek waar je de hele dag terecht kunt, vind je gewoon in de open lucht. In de grote tuin net achter de witte toren vind je Xarchakos Coffee & Drinks. Een ontzettend leuke bar waar je heerlijk onder de parasol of een palmboom kruipt, perfect voor een zonnige dag in Thessaloniki. ’s Ochtends bestel je er goede koffie en pancakes, ’s middags is het tijd voor een broodje, flatbread met een huisgemaakt sapje en ’s avonds geniet je er van een borrelplank met een goede cocktail.

Openluchtmarkten Modiano en Kapani

Restaurants Thessaloniki, openluchtmarkten | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Thessaloniki, openluchtmarkten | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Thessaloniki moet je zeker de oude openluchtmarkten Modiano en Kapani ontdekken. Deze dateren uit de 12de eeuw en het krioelt er elke dag weer van de locals die er hun boodschappen komen doen, maar ook chefs van de omliggende restaurants en cafés weten hun weg naar de markten te vinden. Je vindt er verse groenten en fruit, vis en schelpdieren, maar ook tientallen verse soorten thee, couscous, bulgur en rijst. Wandel langs de verschillende kraampjes en neem olijven, noten, brood en gedroogde vruchten mee voor later. Heerlijk.

Thermaikos Garden

Restaurants Thessaloniki, foto met dank aan Thermaikos Garden | Mooistestedentrips.nl

Gewoon lekker laagdrempelig eten, dat kan bij de vele Ouzeria’s in Thessaloniki. En bij Thermaikos Garden is het echt genieten geblazen. Je zit hier in het knusse restaurant of op het kleurrijke, gezellige terras. Je bestelt de lekkerste kleine gerechtjes met een glas ouzo of tsipouro erbij. Mocht je dat niet lekker vinden, weest gerust: niemand kijkt raar op als je liever voor bier, wijn of fris gaat. De gezelligheid is immers het belangrijkst.

Ouzeri Lola

Restaurants Thessaloniki, foto met dank aan Ouzeri Lola

Ouzeri Lola (‘Ουζερί Λόλα’ in het Grieks) is één van de meest authentiek visrestaurants in Thessaloniki. Hier eet je ontzettend lekker mosselen, gerookte vis, octopus en gegrilde vis. Lola is een typische ouzeria en bij elk gerecht is het mogelijk om een passende ouzo of tsipouro te bestellen. Weet je niet wat je moet kiezen? Octopus on olijfolie, gegrilde calamaris en mosselen ‘saganaki’ zijn echt heel lekker. Neem er een salade bij of gegrilde groenten, dat maakt het echt af.

7 Thalasses

Restaurants Thessaloniki: 7 Thalasses | Mooistestedentrips.nl

7 Thalasses vind je vlakbij de Witte Toren, één van de bekendste bezienswaardigheden in Thessaloniki. Hier moet je echt naartoe als je een liefhebber bent van vis en schelpdieren. Je bestelt hier fijne oesters, sushi, maar ook traditionelere Griekse visgerechten, zoals garnalen ‘saganaki’ stijl, jakobsschelpen en gegrilde octopus.

Marea Sea Spirit

Foto met dank aan Marea Sea Spirit

De broers Stavros en Christos hebben vlakbij de boulevard van Thessaloniki een heerlijk licht en fris restaurant, Marea Sea Spirit, met een klein menu waarin de ziel van de Griekse visgerechten is gevangen. Er staan prachtige gerechten op de kaart, tijdloos en prachtig opgemaakt. Hier wil je wel een avondje doorbrengen. Laat je ook adviseren over de bijpassende, lokale wijnen.

Mamalouka

Restaurants Thessaloniki, foto met dank aan Mamalouka | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Thessaloniki, foto met dank aan Mamalouka | Mooistestedentrips.nl

Traditionele smaken, modern gemaakt. Dat staat Malalouka voor. Mamalouka wordt gezien als één van de beste restaurants in Thessaloniki. Dus reserveer er vooral een keer een tafeltje tijdens je stedentrip. In tegenstelling tot veel restaurants in Thessaloniki staat bij Mamalouka vlees centraal, al staan er ook visgerechten en vegetarische opties op de kaart. De complexe en schitterend gerechten kennen invloeden uit heel Griekenland, al staat Kreta nog wel centraal. Ga voor een heerlijk rijstgerecht of kies voor iets met lam, het is allemaal geweldig klaargemaakt.

Kitchen Bar

Foto met dank aan Kitchen Bar

Voor de lunch of het avondeten is het een goed idee om richting de oude haven te wandelen. Langs het water staat namelijk één van de gezelligste restaurants in Thessaloniki: Kitchen Bar. Binnen hangt een hippe en industriële sfeer en je kunt niet om de enorme open keuken heen. Op het gezellige terras kun je uren door brengen. Bestel een fijne fles malagouzia wijn, een frisse witte wijn, die in de buurt van Thessaloniki wordt geproduceerd. En daarna is het lastig kiezen. Er staan typisch Griekse gerechten op de kaart, maar ook de salades, hamburgers en broodjes zijn niet te versmaden. Ga bij twijfel voor één van de visgerechten, zoals garnalen van de bakplaat in tomatensaus (saganaki) of gegrilde octopus.

B.

Restaurants Thessaloniki, B. | Mooistestedentrips.nl

Het Byzantijns Museum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Thessaloniki en het restaurant dat bij het museum hoort, mag zich tot één van de beste restaurants in Thessaloniki rekenen. Het is zo’n plek waar je eigenlijk de hele dag door wel terecht kunt. Zo is het goed toeven op het gezellige terras met een kop koffie of een frappé. En het is één van de leukste plekken in de stad om in het weekend te brunchen. Ik was er echter voor het diner en dit was echt voortreffelijk. Bijzonder: dit is één van de weinige plekken in de stad waar je ook heel goed sushi kunt eten.

Wijn proeven bij Aslanis

Wijn proeven vanuit Thessaloniki | Wijnproeverij Thessaloniki

In de omgeving van Thessaloniki worden hele fijne wijnen geproduceerd. Bekende locale druiven zijn bijvoorbeeld Malagouzia en Assyrtiko, maar ook Merlot en Syrah gedijt goed in de streek. Vind je het leuk om een keer wijn te proeven, maak dan een afspraak bij Aslanis. Een familiebedrijf dat prijswinnende wijnen produceert. Wil je een dag gaan wijnproeven vanuit Thessaloniki? Boek dan een wijnproeverij. Nikos haalt je op, legt je alles uit over de Griekse wijncultuur en neemt je mee naar verschillende kleinschalige wijnboerderijen. In Thessaloniki proef je de wijnen van Aslanis bij onder andere patisserie (en smulwinkel!) Blé en wijnwinkel Winehouse.

Restaurants in Thessaloniki
Bewaar op Pinterest

Restaurants in Thessaloniki. Wil je leuk uit eten in Thessaloniki? Ontdek de leukste restaurants in Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Thessaloniki, wil je leuk uit eten in Thessaloniki? Bekijk de leukste restaurants in Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl

Meer over Thessaloniki & Griekenland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Noord-Griekenland > Stedentrip Thessaloniki > Restaurants Thessaloniki

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer