Bezienswaardigheden Koblenz

door Esther

Koblenz ligt op een interessant kruispunt. Precies tussen de rivieren Moezel en Rijn en tussen drie bergketens: de Hunsrück, Eifel en het Westerwald. De Romeinen vonden het al een strategische plek en tot op de dag van vandaag is het fijn toeven in Koblenz. Op de gezellige pleinen en langs de oevers van de rivieren. En er is genoeg te doen in Koblenz. Bekijk de top bezienswaardigheden Koblenz.

Samen met een vriendin wandelde ik langs de oevers van de Rijn langs richting Deutsches Eck. Vol enthousiasme vertelde ze me dat op deze plek de Rijn en Moezel samenkomen. ‘Nou en’, dacht ik nog. Totdat ik het natuurgeweld zag dat daarmee gepaard gaat. De twee rivieren komen al klotsend en kolkend samen en er is duidelijk te zien dat het water van de Moezel en Rijn een totaal kleur heeft en samen verder stromen in een heel nieuwe kleur. Toch best interessant. Oh ja, en er zoefden bakjes van een enorme kabelbaan over de rivier. Ofwel, van Koblenz moest ik meer weten.

Bezienswaardigheden Koblenz, zien en doen in Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Naar Koblenz: de voorbereidingen

Logeren in en rondom Koblenz

GhOtel

Foto met dank aan GhOtel, Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Op zoek naar een leuk hotel in het hart van Koblenz? Dan is GhOtel een goede keuze. Er zijn kamers in alle soorten en mate, voor verschillende gezelschappen en budgetten. De kamers zijn heel comfortabel ingericht, net als de badkamers. In het hotel kun je genieten van een goed ontbijt en er is een gezellig terras voor een drankje ’s middags of ’s avonds. Het hotel heeft een eigen parkeergarage.

Loft Keane

Loft Keane, Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Wil je heerlijk logeren in Koblenz op een wel heel bijzondere plek, dan is Loft Keane een aanrader. Het leuke appartement is gelegen op de bovenste etage van een mooi historisch huis. Er is een heerlijke woonkamer, slaapkamer en volledig ingerichte keuken. De echte bonus is het dakterras, met prachtig uitzicht.

Landal Mont Royal

Landal Mont Royal | Mooistestedentrips.nl

Lekker vakantie vieren in een leuk vakantiehuisje, een dagje naar Koblenz, lekker wandelen of fietsen en mooie streekwijnen proeven? Dan is Landal Mont Royal een fijne plek om te logeren. Het park is prachtig gelegen tussen de wijnvelden, met mooie vergezichten over het Moezeldal. Er zijn verschillende typen vakantiehuisjes om uit te kiezen. Vanuit Landal Mont Royal haak je zo aan op mooie wandel- en fietsroutes. Ook op het vakantiepark is genoeg te doen. Er zijn verschillende restaurants en er is een overdekt zwembad. Het vakantiepark is erg kindvriendelijk.

Bezienswaardigheden Koblenz

Deutches Eck

Bezienswaardigheden Koblenz: Deutches Eck | Mooistestedentrips.nl

Om maar meteen met die Deutches Eck in huis te vallen: de samenvloeiing van de rivieren Moezel en Rijn is altijd al belangrijk geweest in de Duitse geschiedenis. De Duitse Orde sloeg op deze plek in de 13de eeuw al kamp op. Aan het einde van de 19de eeuw kwam er een gigantisch standbeeld van Kaiser Wilhelm I te staan, dat flink werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De sokkel bleef leeg, totdat Oost- en West-Duitsland weer één werden. En Wilhelm kijkt sinds 1993 weer over de rivieren uit. Er ligt een mooi park rondom.

Koblenz Seilbahn

Bezienswaardigheden Koblenz: kabelbaan van Koblenz | Mooistestedentrips.nl

De kabelbaan van Koblenz (de Koblenz Seilbahn) is zo’n gevalletje: lekker toeristisch, gewoon doen. Want vanuit de kabelbaan heb je simpelweg een geweldig uitzicht over de rivieren, de stad en de omliggende heuvels. Je wordt bovendien afgezet bij Festung Ehrenbreitstein, één van de top bezienswaardigheden Koblenz.

Festung Ehrenbreitstein

Koblenz bezienswaardigheden: Festung Ehrenbreitstein | Mooistestedentrips.nl

Een bezoekje aan Festung Ehrenbreitstein is simpelweg iets dat je echt moet doen in Koblenz. Het stervormige fort steekt bijna 120 meter boven de Rijn uit en als je er eenmaal door de kabelbaan bent afgezet, kun je door een prachtig labyrint aan gangen, hoge muren en prachtige overblijfselen van ooit gestreden strijden. Naast dat je er kunt genieten van het mooie uitzicht over de rivieren en de stad kun je in het fort verschillende musea bezoeken, zoals een archeologiemuseum, een streekmuseum en fotografiemuseum. Tussendoor kun je even bijkomen in één van de cafés.

Altstadt Koblenz

Bezienswaardigheden Koblenz: Altstadt | Mooistestedentrips.nl

De Altstadt van Koblenz is echt een plaatje en mag je écht niet missen als je de stad bezoekt. Sterker nog: je kunt er niet omheen. Het is een knusse verzameling pastelkleurige straatjes en lieflijke pleintjes, boordevol romantische historische panden. De terrasjes zijn ook een heel fijne bonus. Begin je wandeling in de Altstadt op de Münzplatz, want dit is de plek waar de Romeinen Koblenz hebben gesticht. De mooiste straatjes van de stad vind je tussen de St. Castor Basiliek en de Liebfraukirche. Een andere bezienswaardigheid in de Altstadt is de Schängelbrunnen.

Jesuïtenplatz

Doen in Koblenz: Jesuïetenplatz | Mooistestedentrips.nlDit is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden Koblenz, puur en alleen al omdat het gewoon het mooie plein van de stad is. De Jesuïtenplatz ligt middenin de knusse altstadt van Koblenz en is vernoemd naar de jezuïetenorde die er tot de 18de eeuw gevestigd was. Je ziet er het prachtige barokke stadhuis van de stad, omringd door torenspitsen en een grote boog.

Liebfrauenkirche

Bezienswaardigheden Koblenz: Liebfrauenkirche | Mooistestedentrips.nl

De Liebfrauenkirche, ofwel de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk, is gebouwd op het hoogste punt van de stad in het oude Koblenz. De fundamenten stammen al uit de 5de eeuw toen de Franken er een kerk stichtte in wat oude Romeinse gebouwen. Maar daarvan is weinig meer te zien, aangezien de kerk door de eeuwen heen flink werd verbouwd en uitgebreid. Loop de markante kerk even in om de kunstschatten van de 15de tot 18de eeuw te bewonderen.

St. Castor Basiliek

Bezienswaardigheden Koblenz: St. Castor Basiliek | Mooistestedentrips.nl

De St. Castor Basiliek is de oudste nog bestaande kerk in Koblenz en dateert uit de 9de eeuw. De Romaanse kerk was een populaire ontmoetingsplek tussen lokale koningen en keizers. Het gebouw, zoals je het nu kunt zien in de stad, dateert uit de 12de eeuw en is toch echt wel even een bezoekje waard.

Kurfürstliches Schloss

Koblenz bezienswaardigheden: Kurfürstliches Schloss | Mooistestedentrips.nl

Dit gigantische keurvorstelijk paleis staat trots aan de oevers van de Rijn en werd in de 18de eeuw gebouwd door de prins van Saksen. Na de Franse revolutie, toe Koblenz kortstondig onder Franse heerschappij was, ging het paleis naar de Pruisen. Het café van het paleis is een geweldige plek om even bij te komen en over de mooie tuinen en de rivier te kijken.

Mittelrhein-Museum

Bezienswaardigheden Koblenz: Mittelrhein Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Mittelrhein-Museum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Koblenz. Het museum bestaat al sinds 1835 en is daarmee één van de oudste musea in Duitsland. Met zijn vestiging in het Forum Confluentes is er alle ruimte voor de uitgebreide collectie. De vaste collectie is te vinden op de eerste verdieping, met werken van de middeleeuwen en de barok tot de jaren vijftig uit de vorige eeuw.

Ludwig Museum

Doen in Koblenz: Ludwig Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Ludwig Museum opende in 1992 de deuren en is daarmee het jongste museum van Koblenz. Het museum heeft een collectie die zich richt op Duitse en Franse kunst van na 1945. Het museum is gevestigd in een schitterend oud pand met vier verdiepingen en de tuin waar ook regelmatig tentoonstellingen te zien zijn. In het museum is bijzonder werk te zien van verschillende Franse modernisten.

Weindorf

Bezienswaardigheden Koblenz: Weindorf | Mooistestedentrips.nl

In 1925 vond de ‘Duitse wijn tentoonstelling’ plaats in Koblenz en maakte deel uit van de duizendjarige verjaardag van het Rijnland. Er werden vier verschillende gebouwtjes neergezet die typische huisjes van Duitse wijnboeren moesten voorstellen. Op deze plek konden wijnboeren uit verschillende Duitse wijnregio’s hun wijnen aan het grote publiek tonen. De tentoonstelling was zo’n succes dat Weindorf daarna een populaire toeristenstrekpleister bleef en dat is het tot de dag van vandaag.

Schloss Stolzenfels

Doen in Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

Doen in Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

Doen in Koblenz: Schloss Stolzenfels | Mooistestedentrips.nl

Eén ding dat je zeker moet doen in Koblenz is één van de prachtige kastelen rondom de stad bezoeken. Je ziet ze vaak vanaf de oevers van de rivier tussen al het groen in de heuvels uit piepen. En een paar minuten buiten het centrum vind je Schloss Stolzenfels dat rond de 14de eeuw werd gebouwd. Het werd na een bombardement in de 17de eeuw helemaal herbouwd en het lijkt wel uit een sprookjesboek te zijn weggelopen. Het is namelijk gebouwd in een neogotische stijl, maar dan wel de romantische variant.

Alleen al de wandeling naar Schloss Stolzenfels, door de prachtige tuinen, is de moeite waard. Ga mee met een rondleiding, zodat je ook de pracht en praal in het kasteel kunt bewonderen. Om de parketvloeren te sparen, moet je even slofjes over je schoenen aan.

Schloss Eltz

Schloss Eltz | Mooistestedentrips.nl

Ben je met de auto in Koblenz? Dan is het leuk om een middagje naar Schloss Eltz te gaan, dat tussen Koblenz en Cochem ligt. Je rijdt er binnen een halfuur naartoe. Je ziet het kasteel al van verre prachtig en dramatisch op een rotswand staan. Het kasteel is bijna 900 jaar oud. De bouw begon in de 12de eeuw, maar zijn huidige uiterlijk is te danken aa  toevoegingen tijdens de renaissance en barok. Opmerkelijk: het kasteel is al 34 generaties in handen van dezelfde familie. Je kunt in het kasteel terecht voor een rondleiding en een bezoek aan de schatkamer.

Café Miljöö

Foto met dank aan: Café Miljöö | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Koblenz: even langs Café Miljöö. Dit is wat mij betreft één van de leukste restaurants in Koblenz en is gevestigd in een ontzettend mooi, historisch pand. Het is de perfecte plek om te genieten van een goede kop koffie en taart of een lekker glas en een fijne borrelplank.

Pfefferminzje

Foto met dank aan Pfefferminzje | Mooistestedentrips.nl

Pfefferminzje is ook al zo’n leuk restaurant in Koblenz, waar je zeker even langs moet tijdens je bezoek. Het is er de hele dag genieten. Je kunt er uitgebreid ontbijten (op zondagen is er een uitgebreid ontbijtbuffet), koffie drinken, pannenkoeken eten of lekkere pasta’s. Het restaurant is bovendien gevestigd in een prachtig pand in een mooi historisch straatje.

Lees meer over Koblenz en omgeving

Bezienswaardigheden Koblenz
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Koblenz, zien en doen in Koblenz | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Koblenz, zien en doen in Koblenz | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Erwin Heyman 19 februari 2020 - 18:31

Ik zou graag eens naar Koblenz gaan van vrijdag tot maandag om het prachtige landschap en uitzicht te bewonderen

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer