Dagtrip vanuit Kaapstad: Kaap de Goede Hoop

door Esther

Maak je een rondreis Zuid-Afrika en begin of eindig je deze in Kaapstad? Maak dan beslist een dagtrip naar Kaap de Goede hoop. Je roadtrip Zuid-Afrika is immers niet helemaal compleet zonder dat je op het meest Zuid-Westelijke punt van het continent hebt gestaan, over Chapman’s Peak hebt gereden of de schattige pinguïns op Boulder’s Beach hebt aanschouwd. En er is nog veel meer te doen tijdens een dagtrip Kaap de Goede Hoop. Bekijk alle tips.

Een dagtrip Kaap de Goede Hoop vanuit Kaapstad

Wil je een dagtrip vanuit Kaapstad maken naar Kaap de Goede Hoop en heb je een huurauto? Pak vanuit de stad de M6, rijdt via de M65 het nationaal park Kaap de Goede Hoop in en rijdt via de M4, M41 en M63 weer terug naar Kaapstad, dan kun je de meeste bezienswaardigheden die ik heb beschreven wel bekijken. Heb je geen zin om zelf te rijden, geen probleem: een dagtrip naar Kaap de Goede Hoop is ook helemaal niet duur als je een tour boekt.

Dagtrip Kaap de Goede Hoop

Het Kaapse schiereiland is waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar vinden en de weg die om het schiereiland loopt is bezaaid met knusse vissersplaatsjes, mooie baaien, ruige kliffen en prachtig natuurgebied. In de 17de eeuw werden de vestingsposten die hier door de VOC werden geplaatst met regelmaat bezocht door schepen en hun bemanning op weg van of naar handelsposten in het oosten. Ondanks de positieve naam van Kaap de Goede Hoop, zo genoemd omdat zieke bemanning van de schepen op de Kaap werd verpleegd en schepen gerepareerd, bleek de kust voor het schiereiland zeer verraderlijk. Zo vergingen op één dag in 1722 zelfs 6 schepen te gelijktijdig voor de kust van Kaap de Goede Hoop. Tegenwoordig gaat het er stukken rustiger aan toe, maar is het toch vooral in de lente en zomer (in Zuid-Afrika van september tot en met april) het beste toeven op de Kaap.

Hout Bay en Chapman’s Peak Drive

Het eerste mooie plaatsje dient zich al op een halfuurtje rijden van Kaapstad aan: Hout Bay. Deze bedrijvige badplaats is vooral erg in trek bij surfers in het weekend. Het wemelt in Hout Bay van de gezellige winkels, café en koffietentjes. Belangrijkste trekpleister is de jacht- en vissershaven waar het een komen en gaan van bootjes is en waar je zeehonden kunt spotten op tientallen meters afstand en vis kunt eten.

Net buiten Hout Bay rijd je de tolweg op om over Chapman’s Peak Drive te rijden, een prachtig slingerende weg langs de kust. Achter elke bocht bevindt zich weer an ander adembenemend uitzicht. Chapman’s Peak Drive, die Hout Bay en Noordhoek met elkaar verbindt, wordt één van de mooiste kustroutes ter wereld genoemd. Rijd niet te snel, parkeer af en toe eens op één van de vele picknickplaatsen en geniet van het uitzicht.

Dagtrip Kaap de Goede Hoop: Noordhoek | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Kaap de Goede Hoop: struisvogels spotten | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Kaap de Goede Hoop vanuit Kaapstad: Cape Point | Mooistestedentrips.nl
Dagtrip vanuit Kaapstad: Kaap de Goede Hoop | Mooistestedentrips.nl

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop, in Zuid-Afrika beter bekend als Cape Point, is een nationaal park met geweldige wandelmogelijkheden en verlaten stranden en baaien. Sta er niet van te kijken als je in het national park diverse wilde dieren tegenkomt, zoals kudu’s, bokken, struisvogels en bavianen tegen (de laatste zijn brutaal, dus let op je spullen en doe je autodeuren op slot!). Natuurlijk kun je bij Kaap de Goede Hoop op de foto met het bekende bord dat aangeeft dat je op het meest Zuidwestelijke puntje van Afrika bent beland.

Daarna rijd je door naar de steile kliffen van Cape Point. Parkeer je auto en wandel naar boven (of neem het kabelbaantje) om de 19de-eeuwse vuurtoren te bewonderen en van het prachtige uitzicht te genieten. Loop even binnen bij het gratis museumpje dat helemaal gewijd aan de legende rondom The flying Dutchman. Op heldere dagen kun je bijna zo ver kijken als Hermanus, de plek om walvissen te spotten. Maar ook het zicht op False Bay is niet verkeerd. Deze baai werd zo genoemd, omdat vele kapiteins per ongeluk dachten langs deze kust weer naar het noorden te kunnen gaan varen.

Pinguïns spotten Zuid-Afrika: Boulder's Beach, Simons Town | Mooistestedentrips.nl

Pinguïns spotten Zuid-Afrika: Boulder's Beach, Simons Town | Mooistestedentrips.nl

Pinguïns spotten bij Boulders Beach

Verderop, in Simons Town, heb je ook een goed uitzicht op False Bay. Simons Town, dat werd vernoemd naar de Nederlander Simon van der Stel. Een leuke manier om het plaatsje te bezichtigen is om de wandelroute te volgen die de lokale tourist office heeft uitgezet. Maar hoogtepunt in Simons Town is absoluut de pinguïnkolonie bij Boulders Beach. Op een lang gerecht stuk strand leven letterlijk honderden pinguïns met elkaar. Voor een paar euro kun je vanaf de boardwalk naar de koddige vogels kijken.

Muizenberg Beach en Kalk Bay

Een zandstrand van 36 kilometer lang, omzoomd door vrolijk gekleurde strandhutjes en een kalme zee waar je veilig kunt zwemmen. Geen wonder dat Muizenberg zo populair is bij toeristen en inwoners van Kaapstad. Surfers Corner is de beste plek om surflessen te nemen of als beginnend surfer het water in te gaan. Aan het strand vind je ook een zwembar met zout water.

Eén van de schattigste badplaatsjes op het schiereiland is Kalk Bay. Het dorpje hoort officieel zelfs bij Kaapstad, maar daar is vanwege het relaxte tempo maar weinig van te merken. De meeste reuring is te vinden in het haventje en de restaurantjes en retro winkeltjes langs het water. Blijf hier beslist een paar uur rondhangen, want de sfeer is heerlijk kunstzinnig en bohemian. In de wintermaanden kun je hier vanaf het land walvissen spotten.

Wijn proeven aan de rand van Kaapstad: Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Kaapstad, bezoek Groot Constantia | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven aan de rand van Kaapstad: Groot Constantia

Heb je nog tijd over of wil je even bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan? Ga dan aan het einde van de middag naar het oudste wijngoed van Zuid-Afrika: Groot Constantia. Deze wijngaard in de 17de eeuw door Simon van der Stel opgebouwd en is al eeuwenlang een begrip in en rond Kaapstad. De architectuur van de schuren en de woonhuizen is absoluut als Hollands herkenbaar en het is heerlijk om met een glas Pinotage of Shiraz van de omliggende wijngaarden met daarachter de uitlopers van de Tafelberg te genieten. Voor een paar euro mag je overigens 5 wijnen proeven.

Lees meer over Kaapstad

  • Je kunt al behoorlijk goedkoop vliegen op Kaapstad, bijvoorbeeld met KLM. Met een overstap ben je vaak nog voordeliger uit. Vergelijk vliegtickets naar Kaapstad en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Rondreis Zuid-Afrika maken? In mijn artikel Rondreis Zuid-Afrika vanuit Kaapstad lees je hoe je het aanpakt.
  • Onder de indruk van de prachtige natuur rondom Kaapstad en ben je tussen juni en november in de stad? Dan kun je ook walvissen spotten. In mijn artikel 4x walvis spotten vanuit Kaapstad lees je waar je het beste walvissen kunt spotten vanuit Kaapstad en langs de tuinroute.
  • Nog een leuke dagtrip vanuit Kaapstad maken? Ga fietsen in Stellenbosch.
  • Zin gekregen om een paar dagen in Kaapstad te logeren? Goed idee. Bekijk alle leuke en handige tips over Kaapstad en bekijk alvast wat je allemaal kunt doen in Kaapstad.
  • Lees mijn artikel Zuid-Afrika voor beginners om je rondreis te plannen. Ik zette ook allemaal handige tips over Johannesburg en Durban voor je op een rijtje.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer