Weekend escape: Cappadocië vanuit Istanbul

Het vliegtuig landt op een provisorische strip die moet doorgaan voor landingsbaan, omringd door een woeste bruine vlakte. Het is kwart voor 6 ’s ochtends en de zon komt net op. En dan zie ik ze, in de verte, boven een maanlandschap van zandstenen. Honderden heteluchtballonnen. Ik ben in Cappadocië.

Weekend escape: Cappadocië vanuit Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Of Cappadocië nu is weggelopen uit een sprookjesboek of wellicht ooit heeft gediend als filmset voor de opnames van de maanlanding, dat laten we maar even in het midden. Feit is dat de verzameling goudkleurige heuvels, honingraatachtige rotsformaties, rotskerken met eeuwenoude fresco’s en valleien vol ‘fairy chimneys’ en grotwoningen ervoor zorgde dat ik dagenlang met open mond heb rondgewandeld en mijn reis naar Cappadocië nog steeds een van de meest bijzondere is die ik ooit maakte.

Göreme Open-Air Museum

Na het begin van onze jaartelling was de Anatolische hoogvlakte, waar Cappadocië deel van uitmaakt, eeuwenlang het toneel van religieuze oorlogen. Vooral de vroege Christenen moesten het ontgelden, met als resultaat: geheime kerken, uitgehakt in de rotsen en goed verborgen in grotten. De beste plek om de geheimen van Cappadocië te ontdekken is het Göreme Open-Air Museum, zo’n kilometer wandelen vanaf het centrum van Göreme. Je kunt hier gemakkelijk meer dan 2 uur doorbrengen, terwijl je al wandelend het bizarre landschap tot je neemt en de vroeg-byzantijnse kerken bezoekt, die zijn uitgehakt in de rotsen en waarvan de eeuwenoude fresco’s nog steeds goed zichtbaar zijn. 

Met het kaartje van het museum kun je ook aan de overkant van de straat, een beetje bergafwaarts, Tokalı Kilise bezoeken met de grootste en mooiste kerk uit de 10de eeuw, waarvan onlangs de kleurrijke fresco’s zijn gerestaureerd. Je kunt ook naar boven klauteren om de nieuwe kerk te bekijken, die een eeuw later werd gebouwd. 

Cappadocië bezoeken: alle tips, Göreme Open Air Museum | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, Göreme Open Air Museum | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, Göreme | Mooistestedentrips.nl

Mooie wandelroutes vanuit Göreme

 • Pigeon Valley 
  Vanuit Göreme wandel je zo naar Pigeon valley, genoemd naar de typische duiventillen die je er overall op de rotsen ziet. Je hebt geen kaart nodig voor deze wandeling: je volgt gewoon het breedste pad over de bordjes met duiven erop. Onderweg kom je verschillende mooi gelegen terrassen en cafés tegen waar je met een mierzoet kopje thee kunt genieten van een prachtig uitzicht. Sla in ieder geval het Uçhisar Kasteel niet over.
 • Valley of love
  Tsja, de naam van deze vallei. Ik zal het maar gewoon zeggen. Deze wordt zo genoemd vanwege de honderden fallische rotsformaties voor de vallei en zijn tegelijk lachwekkend en intrigerend. Maar laten we het op erosie houden. De wandeling begint langs de kant van de weg van Uçhisar naar Göreme, naast een kunstgalerie. Aan de overkant van de weg eindigt de Pigeon Valley wandeling, dus deze twee kun je op een dag prima combineren. Een kaart heb je eigenlijk niet nodig, je volgt gewoon het rotspad dat je weer naar het dorp leidt. Onderweg wandel je langs tientallen grotwoningen, waarvan de meeste zelfs nog bewoond werden tot de jaren ‘50. 
 • Rose & Red Valley
  Als je naar het Göreme Open-Air Museum bent geweest, zie je waarschijnlijk langs de kant van de weg grote rode pijlen. Deze verwijzen naar de rode en roze vallei, een enorm gebied met verschillende wandelpaden langs rotsen en grotten van felrode en roze steen. Je kunt gewoon de pijlen volgen, maar houdt wel rekening met de tijd. Als je helemaal naar Çavuşin wilt wandelen, moet je zorgen dat je voor of rond het middaguur begint.

Cappadocië bezoeken: alle tips, Valley of Love | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, Valley of Love | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, Rose Valley wandeling | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, wandelen in Pigeon Valley | Mooistestedentrips.nl

On the road: Zemi Vallei en Ürgüp

Hoewel je je in Göreme en de directe omgeving prima een dag of twee kunt zoet houden, is het de moeite nog net iets meer van Cappadocië te ontdekken. Aangezien openbaar vervoer een beetje moeizaam werkt in deze streek kun je het beste een auto of scooter huren in Göreme. Ik koos ervoor om samen met mijn man een scooter te huren, niet duur en ik kon mooi achterop. Het huren van een scooter of auto is helemaal niet zo duur, maar houdt er wel rekening mee dat benzine behoorlijk aan de prijs kan zijn in dit deel van Turkije. Als je een dag een auto of een scooter huurt en je veel van de omgeving wilt zien, maar wel af en toe een uitgebreide stop wilt maken, is het leuk om een rondje Zemi Vallei en Ürgüp te maken. 

Cappadocië bezoeken: alle tips | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, Zemi Vallei | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, Zemi Vallei | Mooistestedentrips.nl

Als je de langs het Göreme Open-Air Museum rijdt en voorbij de Kaya Camping linksaf gaat, kom je bijna vanzelf in Ürgüp terecht. Een kleurrijk dorpje in een decor van woeste rotsen en grotwoningen. Als je door Ürgüp wandelt, kun je niet anders dan glimlachen. De vrolijk gekleurde huizen stammen nog uit de tijd van voor 1920, toen er vooral Grieken in het plaatsje woonden, en de bonte koopwaar die langs de hoofdstraat voor de winkeltjes ligt. In Ürgüp schieten de boutique hotels en goede restaurants bovendien als paddenstoelen uit de grond, dus hier even pauzeren voor de lunch is geen ramp. Vervolgens neem je dezelfde weg terug, maar blijf je rechtdoor rijden om bij de Zemi Vallei uit te komen. Veel bezoekers aan Göreme laten de Zemi Vallei links liggen en dat is eigenlijk zonde. Deze vallei heeft namelijk niet alleen rotspartijen, maar staat ook vol prachtige bomen, planten en bloemen.

Dagtrip naar de Ihlara vallei

In het zuiden van Cappadocië vind je een aantal topattracties, die je zeker niet mag missen. Als je geen auto tot je beschikking hebt is het eigenlijk zo goed als onmogelijk om er te komen, maar ik kan het je van harte aanraden om met de Green Tour mee te gaan. Je eerste stop is de ondergrondse stad Derinkuyu, waar maar liefst 20.000 mensen konden wonen. De helft van de stad is geopend voor publiek en tijdens de wandeling kom je langs ondergrondse keukens, schuilkelders, kerken, scholen en zelfs een wijnkelder. ’s Middags maak je een wandeling van zo’ n 4 kilometer door de Ihlara Vallei, die zo’n 100 meter diep is, langs de Melendiz River. In de vallei liggen maar liefst 100 eeuwenoude rotskerken, waarvan er 14 geopend zijn voor publiek. Je eindigt je dag op grote hoogte in Selime, waar je de grootste rotskerk- en kloosters van Cappadocië vindt en je een fantastisch uitzicht over de omgeving hebt.

Cappadocië bezoeken: alle tips, Ihlara Vallei | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië bezoeken: alle tips, Selime | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië, hoe kom je er en waar slaap je?

 • Een bezoek aan Cappadocië is perfect te combineren met een stedentrip Istanbul. Vanaf het vliegveld Ataturk kun je meerdere malen per dag naar Nevşehir vliegen met Turkish Airlines. De vlucht duurt iets meer dan een uur en je koopt een retourticket vanaf €75.
 • De beste reistijd voor Cappadocië is mei, juni en september en oktober. Ik was er in april en ondanks dat het een paar dagen stralend weer was, werd ik ook een dag verrast door sneeuw! Bekijk het actuele weer in Göreme
 • Göreme is het kloppend hart van Cappadocië en hier kun je dan ook het beste logeren. Hier vind je de meeste hotels en B&Bs, leuke restaurants en touroperators om een excursie te boeken of een scooter, quad of auto te huren. 
 • Als je dan toch naar Cappadocië gaat, logeer dan in een grothotel. Een ware belevenis en duur is het allerminst. Mijn man en ik logeerden in het Cave Life Pension waar je al een 2-persoonskamer inclusief ontbijt boekt voor €25 per nacht. Je logeert er met een schitterend uitzicht over het dorp en de omgeving. De eigenaren zijn bovendien ontzettend vriendelijk en helpen je ’s ochtends bij het plannen van je wandelingen of andere activiteiten. Bij de receptie kun je heel goede gratis wandelkaarten ophalen.
 • Wil je ballonvaren in Cappadocië? Tuurlijk, dit is een van de meest populaire tours en vanuit een heteluchtballon heb je een schitterend uitzicht op het schitterende landschap van Cappadocië en de tientallen andere ballonnen. In Göreme zijn verschillende touroperators waar je een ballonvaart kun regelen en bij je hotel of B&B kunnen ze het ook voor je reserveren. Maar ballonvaart in Cappadocië zijn erg populair, dus het is wellicht beter om deze van te voren te reserveren. Dat kan bijvoorbeeld hier.

Tags: Istanbul Weekend Escape

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.