Roeselare, gelegen in West-Vlaanderen, staat bekend als ‘hoofdstad van de koers’. Dat is wat mij betreft genoeg reden voor een bezoek aan deze wat onbekende Vlaamse stad. Maar als ik je nou vertel dat er ook waanzinnig veel (goede) street art te zien is, je naar de bekende brouwerij Rodenbach kunt en het ook nog eens leuk winkelen en lekker eten in Roeselare is. Dan heb je volgens mij genoeg ingrediënten voor een verrassend weekendje weg. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Roeselare.
Plan je bezoek aan Roeselare
- Je reist gemakkelijk met de auto naar Roeselare. Vanaf Utrecht doe je er ongeveer drie uur over om in de stad te komen. De meeste hotels in Roeselare bieden ook een parkeerplaats aan, ik vond parkeren bij B-Parking Station Roeselare heel relaxt.
- Natuurlijk kun je ook de trein naar Roeselare nemen. Zo’n drie maanden voor vertrek vind je de voordeligste tickets.
- Roeselare is geen grote stad, dus er zijn niet zo veel hotels in Roeselare. Wil je er blijven logeren? Dan is het fijn thuiskomen bij R&Breakfast waar je geniet van ruime, knus ingerichte kamers met een zitje, grote badkamer en tuin of balkon.
- Je kunt een bezoek aan Roeselare goed combineren met een weekendje Gent, weekendje Lille of een bezoek aan Roubaix en Oudenaarde.
- Ontdek alle leuke stedentrips België.
Over Roeselare
Roeselare kwam al in de 9de eeuw in de kronieken voor en werd vanaf die tijd een belangrijke handel- en nijverheidsplaats, vooral de lakenhandel maakte de stad groot en in de 13de eeuw verrezen een lakenhal en belfort. Omdat de stad geen stadsmuren of -poorten had, was het nogal een gemakkelijk doelwit voor plunderingen en belegeringen. Roeselare hoorde afwisselend bij Frankrijk en Nederland, tot het door de eenwording van België definitief bij Vlaanderen ging horen. Tijdens de industriële revolutie werd het kanaal naar de Leie gegraven en kreeg Roeselare naam als ‘Manchester van België’. De stad staat daarnaast bekend vanwege de grote studentenopstand, geleid door Albracht Rodenbach, tegen het Franse onderwijs in Vlaanderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad zo goed als met de grond gelijk gemaakt. De wederopbouw was net voor de Tweede Wereldoorlog klaar, toen werd de stad gelukkig gespaard.
Roeselare ‘hoofdstad van de koers’
Roeselare heeft zichzelf gekroond als wielerhoofdstad van Vlaanderen. En dat is niet helemaal onterecht. De bakermat van De Koers ligt namelijk in Roeselare en omstreken. De stad is sowieso vertrekplaats van de bekende klassieker Dwars door Vlaanderen en klassiekers als Gent-Wevelgem en De E3 Harelbeke komen ook in of in de omgeving de stad. Bovendien leverde Roeselare maar liefst vier wereldkampioen wielrennen af en won Roeselaar Odiel Defraeye als eerste Belg in 1912 de Tour de France. Voor wielerliefhebbers is Roeselare, net als Oudenaarde, een echte must om te bezoeken.
13x zien en doen in Roeselare
KOERS Wielermuseum
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het KOERS Wielermuseum is natuurlijk één van de leukste bezienswaardigheden in Roeselare en misschien wel de belangrijkste reden om de stad de bezoeken, zeker toch als wielerliefhebber. Dat was het voor mijn althans wel en ik werd zeker niet teleurgesteld. In het museum krijg je een kijkje in de ziel van de koers: de zenuwachtige starts, chaotische massasprints, heroïsche beklimmingen, de brute elementen, gruwelijke valpartijen, kasseien en natuurlijk De Overwinning. Je ziet er de mooiste koers-aandekens, zoals de modderige wereldkampioentrui van Marianne Vos, koersfietsen van grote kampioenen, zoals Briek Schotte, Fabian Cancellara en Lance Armstrong en bijzondere trofeeën. Daarna duik je in het café op het terras waar je uitkijkt op murals van wereldkampioenen Lotte Kopecki en Briek Schotte.
Sint-Michielskerk
De Sint-Michielskerk is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Roeselare. Je vindt de kerk in het hart van de stad. De kerk is vooral bekend vanwege het orgel, dat één van de grootste in Vlaanderen is, en de kerktoren waarin maar liefst 49 klokken hangen. Tijdens een beklimming van de toren lees je meer over al deze klokken en boven geniet je van een fraai uitzicht over de stad. Aan de Sint-Michielskerk hangt ook een wielerverhaal. Hier vond in 1971 de massaal bezochte uitvaart plaats van Jean-Pierre Monseré. Deze Roeselaarse wielrennen wist in 1970 op 20-jarige leeftijd wereldkampioen te worden, maar overleed een jaar later bij een ongeluk tijdens een kermiskoers.
Stadhuis en Belfort
Het Stadhuis en de opvallende Belfort liggen pontificaal aan de Grote Markt van de stad. Het oudste deel van het stadhuis werd in de 18de eeuw gebouwd. Het belfort werd, na de vernietigingen van de Eerste Wereldoorlog, zo’n honderd jaar geleden gebouwd en staat samen met nog 55 andere Belforts in België en Frankrijk (zoals die in Mons, Lille en Arras) op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Street art in Roeselare
Roeselare is een echte street art stad, net zoals Oostende en Hasselt. Alleen al vanwege de street art is de stad zeker een bezoek waard. Je vindt er kunstwerken van een heleboel bekende straatkunstenaars. Via deze wandeling kom je langs de highlights van alle kunstwerken, maar als je met de street art cities app op pad gaat, vind je nog veel meer mooie street art in Roeselare. Hieronder geef ik je een overzicht van een aantal topkunstwerken.
Koppenmuur
De ‘Koppenmuur’ is een van de leukste bezienswaardigheden in Roeselare en je vindt deze net achter het KOERS Wielermuseum. Op deze muur zijn de vier Roeselaarse wereldkampioenen wielrennen vereeuwigd. Vorig jaar maakte kunstenares Julie ‘Jools’ Vercruysse een prachtige mural van wereldkampioenen Lotte Kopecky en net voordat ik de stad bezocht, kwam er van de hand van deze kunstenares een werk van Briek Schotte bij, die in 1948 en 1950 wereldkampioen werd.
Voor mij is dit erg bijzonder, omdat mijn Ome Jan (met wie ik Oudenaarde bezocht) als jongeman in Valkenburg bij het wereldkampioenschap van 1948 was. Hij vertelde me zo vaak over de winst van Briek Schotte dat het inmiddels lijkt alsof ik er zelf bij was. Een kleine ode aan mijn Ome Jan lees je in mijn artikel over Roubaix.
SozyOne
In de Koornstraat vereeuwigde kunstenaar SozyOne Albrecht Rodenbach. Brusselaar SozyOne is in België vooral bekend als lid van de rapgroep De Puta Madre. Ik ken SozyOne eigenlijk vooral vanwege zijn kunstwerken, zoals bijvoorbeeld die in Luik. Het werk van de kunstnaar is bekend vanwege de drukke lijnen en expressieve kleuren. Dit maakt zijn werk rebels, wat precies bij studentenleider en schrijver Albracht Rodenbach past.
Helden
Een wielerstad als Roeselare kan niet zonder helden en Rufus en Pieter Bostoen maakten bij creatieve pleisterplaats TRAX het kunstwerk ‘helden’, verwijzend naar de helden tijdens de coronapandemie. Iets verderop in TRAX is een legale graffitimuur te vinden, waar je misschien wel jonge street art helden spot.
Gelukkiger
Gelukkiger is een werk van Pink Painter en is de vinden langs het Kleine Bassin (dit is trouwens ook één van de leuke bezienswaardigheden, vooral in de zomer wanneer je er bootjes huurt). Ook Pink Painter, de Antwerpse kunstenares Jasmine Roemendael, eerde Albracht Rodenbach: één van zijn gedichten prijkt nu in het roze tussen al het groen.
TelmoMiel
Mijn favoriete kunstwerk is van het Nederlandse kunstenaarsduo TelmoMiel en vind je bij het ziekenhuis van Roeselare. Het grote kunstwerk is achttien bij zestien meter en beeld een jonge vrouw uit, liggend tussen de bloemen in een veld. Een welkom beetje kleur in een wat grauwe omgeving, waar op dit moment veel wordt gebouwd. Ook aan de Kokelaarstraat vind je een werk van het Nederlandse duo waar zij een dromerige, wat surrealistische ode hebben gebracht onder de naam De Bolhoed van Albrecht Rodenbach.
Rodenbach Brouwerij
Net buiten het centrum van Roeselare vind je de imposante Rodenbach Brouwerij, waar het beroemde roodbruine bier wordt gebrouwen. Schuif aan bij Het Foederhuis of reserveer een rondleiding om alles te weten te komen over het klassieke bier, de fameuze familie Rodenbach en wandel langs bijna driehonderd eikenhouten vaten. Houd er rekening mee dat de brouwerij op maandag en dinsdag gesloten is.
BOMbrewery
Rodenback kende je waarschijnlijk wel, maar heb je weleens van Triporteur bieren gehoord? Deze komen uit de BOMbrewery in Roeselare. Een bijzondere plek, want deze brouwerij heeft een eigen moutbakkerij. Hier worden nieuwe mouten speciaal voor de brouwerij gebakken. Een proces dat je nauwelijks meer ergens ziet. Daarom kun op vrijdagen en zaterdagen langs gaan voor een rondleiding en een proeverij.
Curieuzeneuze
In de categorie ‘plekken waar je buitensporig blij van wordt’ presenteer ik Curieuzeneuze in Roeselare. Een heerlijke retro en vintage winkel in het centrum van de stad waar je de leuke vintage meubels, kleding en woonaccessoires vindt. Ik was erg gecharmeerd van het serviesgoed en de glazen. Uit de platenspeler kinkt altijd iets gezelligs van weleer en als je even niet weet wat je mee naar huis wilt nemen, plof je gewoon neer in aan een tafeltje met een kop koffie.
Jeanien
Houd je van lekker eten en leuk winkelen? Wat mij betreft mag Jeanien op het lijstje met leuke bezienswaardigheden in Roeselare. Dit is namelijk een fantastiche plantenwinkel. Je koopt er mooie kamerplanten, potten en de leukste accessoires voor in huis. Maar het leukste is dus dat je er tussen alle die planten kunt neerploffen in het café of op het gezellige terras. Geniet van een kop koffie, lokaal biertje of goed glas wijn terwijl je bedenkt welke planten er precies mee in je tas kunnen naar huis.
POP
POP is zonder meer één van de leukste en kleurrijkste cafés in Roeselare en je moet er van mij echt eens langs. Je start hier je dag met een heerlijk POP-ontbijt, maar kunt ook verschillende bagels, wraps en yoghurtjes bestellen. ’s Middags staan er geweldige salades, burgers en warme bagels op de kaart. De zaak is tot ’s middags half zes open, dus een koel glas wijn met wat borrelhapjes erbij lukt ook nog net.
Julien
Julien is een heerlijke, grote, lichte bar waar je ’s ochtends en ’s middags geniet van de relaxte sfeer en het uitzicht over het Muntplein. Je bestelt er eiergerechten of belegd zuurdesembrood en ’s middags staat er croques op het menu. Plof aan het einde van de middag neer voor één van de fijne cocktails, een goed glas wijn en een paar tapas op tafel.
Besjamel
Blijf je logeren in Roeselare? Reserveer voor ’s avonds een tafeltje bij Besjamel. Hier moet je zeker beginnen met de ‘Besjamel plank’, een plank voor heerlijke aperitief hapjes, gevolgd door de lekkerste wereldse gerechten. Deze worden wel bereid met streekproducten, zoals kip en gerookte zalm van de lokale hoeve.
Kasteel van Rumbeke
Het Kasteel van Rumbeke ligt net buiten Roeselare, maar met de auto rijd je er zo naartoe. Het kasteel werd in de 16de eeuw gebouwd en is één van de oudste renaissancekastelen in België. Door de eeuwen heen veranderde er niet zo veel aan het kasteel, vandaar dat je tijdens een bezoek nog een heel authentiek beeld van het kasteel krijgt. De tuinen kwamen er in de 18de eeuw bij en hadden het Prater in Wenen als voorbeeld. Normaal gesproken is het kasteel alleen voor groepen te bezichtigen (op afspraak), maar tussen oktober 2024 en februari 2025 opent Kasteel van Rumbeke onder het mom ‘Kunst en Kasteel‘ de deuren en kun je de exclusieve kunstcollectie bewonderen.
Wielerpiste Rumbeke
Wielerfans moeten toch zeker even langs de Wielerpiste Defraeye-Sercu en als je de koersfiets bij je hebt, moet je hier toch zeker even een rondje fietsen en net doen alsof je wereldkampioen wordt. Na de Eerste Wereldoorlog richtte wereldkampioen Odiel Defraeye uit Roeselare de wielerpiste in Rumbeke op. In de jaren ’60 leidden Albert en Patrick Sercu de renovatie en Marc Demeulenaere deed dit in 2011 nog eens dunnetjes over. De wielerpiste is in principe alleen voor (wieler)groepen toegankelijk en door het jaar heen kunnen koersfietsers meedoen aan een piste-initiatie.
Roeselare, België
Bewaar op Pinterest
Meer bezienswaardigheden in Vlaanderen
- Bezienswaardigheden Antwerpen
- Bezienswaardigheden Brugge
- Bezienswaardigheden Gent
- Bezienswaardigheden Hasselt
- Bezienswaardigheden Leuven
- Bezienswaardigheden Mechelen
- Bezienswaardigheden Oostende
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip België > Roeselare, België